icon

Aké jedlá by ste chceli, aby sa varili Vašim deťom v školskej jedálni?

mimi1983
13. máj 2020

Maminy poraďte, aké jedlá chutia Vašim ratolestiam v škôlkach a školských jedálňach? Alebo aké jedlá by ste odporúčali variť pre Vaše detičky? Ďakujem za inšpirácie
(zn. Budúca zamestnankyňa školskej jedálne 😜)

kikulienkadd
13. máj 2020

Aha,ešte mi napadlo: načo dávať deťom sirupy a presladene čaje. Z domu bol naučený piť vodu,potom som mu do škôlky dávala fľašu s vodou. Lebo v toľkých presladenych nápojoch naozaj nevidím zmysel. Nepoviem raz za čas...

deti95060810
13. máj 2020

@jaroe obedy musí doporučiť resp. odsúhlasiť aj pediater...Ako v Mš, tak aj v ZŠ. Takže prianie mamičiek je niekedy mimo možností ....

nini1010
13. máj 2020

@lubka474 No evidentne jej chyba fantazia a vola.stara struktura.To este neznamena ze je to tak spravne.

jaroe
13. máj 2020

@jaroe a ešte tie nechutnosti typu žemľovka, ryžový nákyp by som zrušila. To mi deti ani do úst nedajú, celkovo sladké jedlo nepovažujem za plnohodnotne jedlo. Je to dezert podľa mňa....

poopsie
13. máj 2020

Ja len ziram, že lacné kuracie maso..... nase skolky maju dodavatelov, len slovenskych chovatelov, lokalnych masiarov.. tie ženské čo tvrdia že zapekana zelenina ano aj 3x do tyzd , (ne)mastné šišky raz za rok nie tak málo obedov zjedli v skolke medzi deťmi...odborníčky sa tu zišli...

poopsie
13. máj 2020

@kikulienkadd kolko krat si pila caj a sirupovu vodu s detmi v jedalni? Sa stavim, že ani raz.. Ale to, že sú presladené vieš najlepšie...

sara07
13. máj 2020

@deti95060810 ty si napísala že su zadarmo , to nie je nič zadarmo
ked ta prehlasuju že nechcu viac platit čo môžeš tak robit
ale mi nehovor že špagety s lacnym kečupom a syrom musia byt alebo langoš či šišky a neverím že tie langoše pre celu školu aj šišky vypražaju aj robia
polotovar viem aj ja kupit a povedat ohrej si na to nemusí chodit do školy na obedy a ano nechodi na všetky obedy

kikulienkadd
13. máj 2020

@poopsie a ty? Uhasí ti smäd sirupova voda alebo je lepšia čistá?

adinam
13. máj 2020

samozrejme,že všetko závisí od financíí,pre Mš je stravná jednotka na deň zhruba1,50e desiata+obed+olovrant,skúste si to doma...špagety s kečupom to u nás nikdy nebolo na obed.A keďže som priamo v deji-neraz idem domov v nemom úžase aké sú dnešné deti.U nás je ovocie minimálne trikrát do týždňa,Keď už to dieťa doslova donútime nech si ho vezme(nelúbim,nechcem)tak ho nechá v jedálni na stole,prípadne v šatni alebo odhodí pri škole...Zeleninové šaláty si zoberie max.tretina detí.atď.Nechcem to tu rozoberať ,tiež som mala takéto laické názory,kým som sa nezačala tejto práci venovať.Dnešné deti môžu mať na tom tanieri aj modré z neba,skončí to v odpade...

poopsie
13. máj 2020

@kikulienkadd pila som s nimi, jedla som snimi a krmila som ich , takže som asi viac v obraze ako ty...

traktor
13. máj 2020

Som vedúca školskej jedálne a kuchárka v jednom..v malej materskej škole...nevarím z polotovarov..všetko robím sama..či knedle,dukátové buchtičky,buchty na pare..jedálniček si robím sama,snažím sa ho robiť pestrý,ale zároveň musím dodržať normy ( plus 2 x plne mäso,1x polomäso,1x zeleninové jedlá 1 x sladke jedlo)...nemôžem si vytvárať svoje receptúry,na to mám program,normy..ktoré má ďalej nepustia..ale snažím sa vyberať tak,aby mi to deti aj zjedli...a áno..občas máme aj špagety a vôbec nie preto,že by som bola lenivá..ale preto,že ich deti ľúbia a aj preto,že pri spagetach viem ušetriť a potom na ďalší deň im viem dopriať niečo drahšie,čo by som inak nemohla..lebo my čo tuto prácu robíme,musíme vedieť čarovať aj s financiami (strana jednotka na deň je 1,27
...v tom je desiata,obed, olovrant)..napriek nízkemu rozpočtu moje decká majú aj dosť ovocia,jogurt, a pod. k strave..

6mia6
13. máj 2020

@traktor ja od veci ja len ako pekne ich voláš, že moje ❤

traktor
13. máj 2020

...pitný režim..áno aj u nás to máme pestre..
Čaj, džús,sirupova voda, citronáda, šťava z čerstvého ovocia...deti majú v triede tácku s pohármi ( každý má svoj a aj označený) v jednom džbáne vyššie spomínané,v druhom džbáne čistá voda..lebo su deti ,ktoré pijú len čistú vodu ,ale sú aj deti,ktoré keby mali v poháriku len čistú vodu,tak nevypijú za celý deň radšej nič..

.

traktor
13. máj 2020

@6mia6 ..lebo oni sú moje..mám ich len 20 , sme otvorený priestor..čiže ich vidím stále,prídu sa aj postískať..je to také rodinné..výhoda malej škôlky na dedine😉❤️

6mia6
13. máj 2020

@adinam presne takto to je. chodila som 2 roky pre deti pred jedáleň. Kopec detí sa len prešlo okolo a na obed ani nešli. Ďalší len vošli a vyšli. Jednej mamine som písala nech svoje dieťa odhlási (ešte sa platilo), že vôbec neobeduje. U nás sa je našťastie všetko. V škôlke to bola hrôza lebo tam bolo len samé fuj tak s tým deti chodili domov ako nejedia mrkvu, potom niečo zelené, potom zemiak je fuj atď ale to som veľmi rýchlo doma zatrhla takéto vymýšlanie. Najstarší si už znechutiť nenechá, mladší nemusí šampiňony ale vždy ich na tanier dostane (keby náhodou) a najmladšia má to škôlkárske obdobie kedy každý druhý deň je niečo fuj. (teraz sme doma tak je kľud).
a inak si deti tiež chvália mäso na prírodno s rôznymi omáčkami a prílohou. Maju radi aj sladké obedy a vždy mi mladší donesie buchtu alebo moravské koláče. vždy sú výborné a vždy sa čudujem ako to robia :D. mávajú aj zapečenú brokolicu tiež dobrota. robím aj doma. Prívarky bez problémov. Špagety mávaju ale boloňské.

6mia6
13. máj 2020

@traktor super to je pekné

adinam
13. máj 2020

@6mia6 úplne presne, výstižné a pravdivé

mimi1983
autor
Autor odpoveď zmazal
mimi1983
autor
13. máj 2020

@traktor ty si úžasná 👌 ja keby môžem, by som najradšej aj varila, (keby bol menší počet, ale nie je) lebo varenie zbožňujem 🙈 píšem ti spravu, ak môžem 🙏

traktor
13. máj 2020

@mimi1983 ..taká obyčajná 😉..milujem deti a milujem variť..a úplná náhoda má dostala k tejto práci,kde som si všetko čo mám rada našla🙂..a kľudne napíš

junova
13. máj 2020

@sara07 Moja kamarátka robí v kuchyni v škôlke a od nej viem, že z polotovarov nevaria. Tak mi povedala, keď som sa jej na to pýtala a ja jej verím. Hovorila, že 3 x týždenne majú deti zeleninový šalát na obed ako prílohu a polovica detí to ani neochutna. Piť im dávajú nielen sirupovu vodu ale aj ovocné šťavy, citronadu, čistú vodu.

kikulienkadd
13. máj 2020

@poopsie ...to nebola síce odpoveď na moju otázku, ale tvoj názor ti neberiem. Mám iný názor... S dovolením pani učiteľka 🤔

sara07
13. máj 2020

@adinam a keby ste tie zeleninové šalaty urobili len polovičné množstvo , ovocie tiež znižili aj tak si to nezboeru,,ano to viem ,vidím chodník popri škole hned viem ake bolo ovocie
a tie € dali na lepšiu stravu

sara07
13. máj 2020

@junova škôlka nejak väčšinou ujde ale katastrofa je to na školách, a zase načo to drahé vybavenie ked robia z polotovarov - zase reálne 600 langošov alebo 1200 šišiek robit chápem,otázne je či sa nedá niečo iné vymsliet nejak
niekde to ide

kaul
13. máj 2020

@lubka474 veduca je tam od toho aby NORMOVALA, samozrejme je jednoduchsie opisat normy z knih a nepohnut mozgom....

poopsie
13. máj 2020

@kikulienkadd jasné, že čistá voda je od smädu .. A ty si mi odpovedala koľko krát si pila ten údajne presladený čaj a sirup? Deti majú mimo pitia počas jedenia aj normálny pitný režim, buď majú vo fľaškach od mám, alebo majú džbán s čistou vodou a svoje poháre..

poopsie
13. máj 2020

@sara07 keby si vedela ako systém funguje, tak by si sa nesnažila vynájsť koleso, to ovocie je zväčša školské ovocie, je projekt aj školské mlieko a to majú všelijaké dotácie na to... Ovocie je zdravé a pravom patrí do škôl. Potom je to už o prístupe detí a ich rodičov.. Ja som si nedovolila len tak zahodiť ovocie. Deti nepoznajú hlad, majú všetkého dostatok, tak plytvaju..

sara07
13. máj 2020

@poopsie môj čo nechaju na stoloch ešte pozbiera a donesie za kilo domov na koláč 😝😝
a ked nechce nejaky krem donesie najmladšiemu
moje ako si zoberu, len napr ten zeleninovy šalat by sa tak dal urobit nie ? napr, to viem že najstarší ho neje proste, zhnusili mu to a vo vychove to nie je kym nechodil do škôlky jedol uplne všetko a najmladší napr chodí od inej škôlky ten miluje zeleninu doslova aj ovocie tam zatial super ostalo to že je všetko proste
až na tie nátierky
ja ked sa mi nepači obed, pribalim niečo na prihryznutie a obeduje doma žiadny problém

adinam
13. máj 2020

@poopsie správne,odpovedala si za mňa,nemám chuť tu diskutovať s týmto tímom odborníčok,ako som písala na začiatku ani netušia,aký je to komplikovaný systém, myslím,že zakladateľka tejto témy zloží ružové okuliare,keď začne reálne pracovať a potom pochopí,že to nie je o lenivosti kucharok a pohodlnosti vedúcej ŠJ,

adinam
13. máj 2020

Posledná dôležitá poznámka k tejto téme-v našom školskom zariadení sa stravuje v ŠJ 98% pedagôgov vrátane vedenia školy...