Aké máte skúsenosti s diétnou stravou v skôlkach?

ivka144
4. jan 2010

Ahojte, asi podobna tema bola, ale nepodarilo sa mi ju vyhladat, tak s dovolenim zakladam.

Som z KE a asi v sept. dame maleho do skolky, bude mat prave 3 roky.
Ake mate skusenosti so skolkami a ich spolupracou pri vareni individualnych diet?
Alebo to riesite tak, ze nosite vlastne jedno do skolky? myslim, ze oficialne je to tak, ze ak skolka nevie zabezpecit stravu pre dieta (alergika), tak plati vynimka z hygieny, ze rodicia mozu dodavat stravu do skolky.

Ak mate konkretny tip na dobru skolku v KE, budem rada.
Viem, ze na Safarikovej ulici je nejaka dietna skolka, budem ich asi kontaktovat, ale rada by som pocula aj ine nazory, aj z inzch miest.

Pre uplnost - my mame dietu bez mlieka, vajec, lepku, a inach znamych alergenov typu paradajky, ryby, soja, citrusy, orechy, kakao a chemicke a konzervacne latky...

Kazdy mi hovori, ze iste nebude problem, ved dnes je kazde druhe decko alergik, ale nam napr. samotna bezlepkova strava nepomoze, osobne nepoznam ziadne ine dieta s takou dietou ako my, ale mozno sa v skolkach najdu.

Dakujem za vsetky rady, tipy, skusenosti...

macca5
5. jan 2010

ahoj ivka ,moji chlapci majú fenylketonúriu a do škôlky chodili-teda ml.chodí len na 3hod.Samko si berie desiatu z domu,oni mu to dajú na tanierik a spolu s detmi sa pekne naje.U nás v našej škôlke sa to inak nedá riešiť,a kedže som doma na predlženej rodičovskej tak je to v poriadku.Vieš všetko je to o ludoch ako budú ochotný výjsť Vám v ústrety.My sme šťastie nemali.Ked sme chceli aby st.syn sa stravoval v šk.jedálni,nechceli mu jedlo ohrievať,vraj nemajú ako.Naša reakcia bola,že im kúpime mikrovlnku,ved na 9r. sa to oplatí,tak potom nám povedali,že nenajú ani chladničku na uskladnenie obeda,to nás však už presvedčilo o ludskej neochote a vzdali sme to.Syn si nosil vačšie desity a stravoval sa doma.
S tou vnimkou od hygieny náš pravdu,malo by to tak fungovať,a som velmi rada ,že tato výnimka je,a snád pri ml.synovi už nebude problém so šk.jedálnou.Držím Ti palce,aby si stretla chápavých a ochotných ludí a aby sa ti to podarilo. 😉
V Bratislave fungujú asi 2 škôlky ,kde varia deťom rôzne diéty,ale dozvedela som sa že je tam aj slušný poradovník.Známi sú z touto škôlkou celkom spokojný.

marketka1
5. jan 2010

Ahoj ivka ja som z Ke môjmu Martinovi zistili v septembri celiakiu na to aby si mohla nosiť stravu potrebuješ povolenie od zriaďovateľa škôlky písomný súhlas ktorý Ti dajú v Bielom dome treba Ti k tomu správu od lekára že čo mu je (kópiu) a písomnú žiadosť o dovoz stravy presne do ktorej škôlky.Tá škôlka na šafárikovej je plná niekoľko rokov sa vraj čaká v poradovníku kým sa tam dostaneš.V Ke je problém zohnať normálnu škôlku kde stým nemajú problém uskladniť a prihriať. Neviem z ktorej si časti Košíc či Ti je jedno kam ho budeš nosiť. Ja som Martina tiež zapísala do inej škôlky pretože neochota zo strany učiteliek a kucháriek je neznesiteľná hlavne ak si to má drobec potom odskákať.Dúfam že ho od septembra príjmu. 😉

ivka144
autor
5. jan 2010

Jaaaj, dakujem Vam krasne za prispevky!
Neviem presne, co vsetko je problem pri fenylketonurii, ale ak si dobre pamatam, tak uz vacsia dieta asi neexistuje, to mate co robit pri oboch, co?
No, to som tiez odhadovala, ze bude tlacenka riadna na takych skolach.
Inak poviem Vam, ze my mame doma mikrovlnku, ale skoro vobec ju nepouzivame a uz vobec nikdy nie pre maleho, takze ak by mi chceli prihrievat jedlo malemu v mikrovlnke, tak vdaka pekne.
Marketka, vdaka za info o postupe, myslela som, ze to ide automaticky taka nejaka vynimka. To aby som sa rychlo rozhybala. Som inak z terasy a samozrejme, ze najradsej by som niekde pookoli mala skolku, kedze ak sa mi podari vratit do roboty, tak budem na terase a manzel tiez.
A existuju aj sukromne skolky, kde sa plati ako v jasliach, ale pristup je AZDA individualnejsi a ochotnejsi?

annka11
5. sep 2011

@ivka144 ahojte maminy! prave teraz n v spolupraci s nasou skolkou v Ke stare mesto zistujeme,ci by bol zaujem o diet.stravovanie .Alk ano tak v priebehu tohoto sk.roka by sa zriadila m mala jedal.,kde by sa stravovali diet.det a blizko je Zs ,kde by mohli pokracovat a na stravu by chodili do Ms asi 50 m