Aké sú výhody a nevýhody lesnej škôlky?
Ake mate skusenosti? Preco ste sa rozhodli dat dieta do lesnej skolky? Nejake plusy a minusy? Zvazujem medzi lesnou a statnou. Dakujem
Každý sa vyzná vo svojej oblasti, nie je povinnosť vedieť všetko. Niekto kto nemá v okolí žiadnu lesnú škôlku, nemusí vôbec tušiť, že také niečo existuje.
@katarinaba Tu koľkokrát ženám zadarmo super poradí a v oblasti z ktorej ty možno nevieš nič a nik sa zato do teba nebude navážať predsa.
Ahoj, napis mi spravu
Mám dieťa v lesnej škôlke a vidím kopec benefitov. Ako tu niekto píše, že celý deň sú vonku, tak takých je na Slovensku málo,ak vôbec. Bežne majú normálne zázemie, kde napr.obeduju, robia predškolácke hodiny, mávajú ranné kruhy. V zime sú ráno normálne dnu a az na doobedie vyrážajú von, poobede závisí, čo majú na robote. Ale áno, keď je vonku fajn, vedia byť aj celé dni len vonku, ale to tie deti aj tak chcú, lebo vonku je to miliónkrát zaujímavejšie. Okrem toho ja vidím veľké plus v tom, že napr. u nás je to skupina 13 deti s dvomi učiteľmi, neporovnateľne viac individuálne práce, nikoho tam nenútia spať, mávame individuálne rodičká, prístup k deťom je úplne iný ako častokrát v klasických škôlkach, kde sa riešia konflikty rýchlo, naoko, alebo sa z nich robí obrovské haló. Majú zdravú stravu, na ktorej sa dobrovoľne u nás podieľajú rodičia. To že je pobyt v prírode obrovským benefitom pri správnom vývoj detské mozgu, jemnej aj hrubej motoriky, už bolo kopec krát dokázané. Ale pravdou je, že pre mňa sú aj tak najväčšou výhrou učitelia, ktorých môj syn má. Čiže na tvojom mieste by som sa určite šla pozrieť, ako pracujú s deťmi. Pretože aj v klasickej škôlke môže byť výborný pedagóg, kvôli ktorému sa tam oplatí dieťa dať.
@jakubrianka deti mali karavan- bez vsetkeho pristaveny, cize ziadna voda, elektrika, nic🤔🤔sluzil na odkadanie veci, alebo ak si niektore z deti chcelo zdriemnut, tak mali karimatky a spacak sa mi zda- ale deti nespali, takze som to nevidela nikdy vyuzivat...
@jakubrianka ok, to je jedno uz. skolka ktoru zvazujem prijima len 24 deti na 3 ucitelky. Maju vlastne teepee ale v pripade naozaj zleho pocasia vyuzivaju priestory budovy inej skolky. Tam sa chodia aj stravovat. Ale maju vlastnu stravu.
@jakubrianka ale teda len zvazujem, neviem uplne ako funguju, asi by sme sli pozriet
@jakubrianka záležalo od ročného obdobia, v zime napríklad mali ranný kruh v herni, aktivitu, potom desiatu a šli von, obedovať dnu a spať do spalnicky. V teplých mesiacoch boli vonku väčšinu času, za dažďa gumáky pršiplášť a ide sa do lesa. Mali aj prístrešok kde v lete jedávali a aj tvorili. Kolegynka tu vyššie písala ze mali rodičovské, u nás nebolo žiadne co mne maximálne vyhovovalo a bolo 10 deti na 2. A objekt bola chata, prístup učiteliek bol priateľský, empaticky..dcérka dodnes spomína na túto skolku, volala ju havkovska skolka.
Aj my sme sa boli najprv pozrieť na jedno doobedie.
@jakubrianka vies, vsetko je to o pristupe. Ja sa snazim tie otazky a komentare v prvom rade pochopit. Najst v nich co najviac pozitiva, vela ludi nepozna pojmy, miesaju piate cez deviate, ani sami sa vo svojich vetach nevyznaju. No ja si to precitam aj 10 krat, aby som skusila najst podstatu na co sa pytaju. Ked neviem, opytam sa slusne, ako to bolo myslene. Ked nahodou fakt neviem, radsej nekomentujem, ale toto ma fakt dostalo. Ale, ze ani po upresneni, ako som to myslela nemali tolko chochmesu prestat aspon kusat, nie to este napisat, OK, beriem spat. Nevadi. Otriasla som sa a idem dalej. Dakujem ti za podporu.
@cafelatte v akom meste sa nachádza? Podľa tvojho opisu to mohlo byt veľmi pekné a primerané, žiaden extrém.
@vevesh podľa mňa tam nejedla vaša dcéra práve preto, že nemali normálne podmienky na stolovanie. Keď si predstavím deti bez prístrešku celý deň, je mi zle. A prepálený príves 🤕. Učiteľky šli sadnúť na kávičku do prívesu a deti jedli rožok na poníkoch?
Nápad krásny len to musia vziať do rúk odborníci a nastaviť to na znesiteľnú rozumnú úroveň. My sme často von s deťmi, len v lete už okolo obeda sa nedá vydržať ani dnu koľkokrát, nieto von alebo v našich prerúbaných lesoch s agresívnym prehriatym hmyzom. Ale viem si úplne predstaviť, že niektoré tie rozumne nastavené lesné škôlky, by boli úplne super varianta pre ADHD deti a pod. Musím si to pozrieť, nikdy som sa k to u nedostala. Ak máte niekto zoznam lesných škôlok, prosím si link.
Ďakujem 😊.
Vedla tej kde sme mali jasle bola lesna skolka, to bud je pre rodica a dieta ten koncept, alebo nie. Pre mna zial nie. Nas tam tiez nechcel. U nas su tuhe zimy a teda oni su vacsinou vonku. U nas maju velky stan a potom mozu ist dovnutra do skolky ked je naozaj zle pocasie. Co mne sa vylozene nepacilo bol otvoreny ohen v strede tej zahrady. Ako v Rakusku nejak mozne, na sk asi nie. Ale ja som videla ako by tam jedno dieta mohlo druhe lahko sotit a pod. Za mna no go ako pre ucitelku v skolke skrz bezpecnost. Ten stan a preliezky priamo na zaciatku lesa oki, to bolo v poriadku. Tiez tam chodia na dlhe prechadzky lesom, ale take ze dve hodiny. Cize to dieta musi byt rado vonku. U nas je ram dost deti, co ja viem. Je to iny koncept
Za mňa skvelý koncept , vedie deti k prírode , aktívne strávenému času , dlhodobý pobyt na vonku , otužovanie , uvádza deti do diskomfortu čo je z môjho pohľadu žiadúce. Moja sestra tak mala obidve dcéry, teraz sú obidve na domácom vzdelávaní a tak pokračujú . Ona to má ako životnú filozofiu . Ja som zvolila niečo medzi teda súkromnú škôlku s benefitmi s ohľadom na zmiernenie prechodu do štátneho systému .
U nas je tiez lesna skolka, ale mam to od ruky, tak som nedala. Velmi sa mi ale paci ich koncept 🙂, cely den na vzduchu, ak je pekne. Ak skaredo, tak maju aktivity vnutri. Mne osobne je to velmi sympaticke 🙂.
@jakubrianka ucitelky urcitr nepili kavu😀a deti mali sedenie na stolovanie von na takych lavickach. V dazdi to bolo pod prirodnou clonou. Strava vadila preto, lebo ju nevarili, ale donasali ako donaskovu sluzbu a ohrievali nad ohnom. Problem bol zvacsa prisna veganska strava s minimom soli. Mojmu dietatu to absolutne nevyhovovalo, lebo je to od natury masozrut...
My byvame blizko pri lese a nedaleko nas ma jurtu lesna skolka. Tie deti su ale fakt 90% vonku v kazdom pocasi. Mne je ich obcas luto, lebo clovek by niekedy do toho pocasia ani psa nevyhnal. Ako mozno je to fajn koncept, ktory deti zoceli, ale ja by som to pre moje dieta nechcela. Aspon teda tu nasu nie.
Najlepsie, ked tam zajdes pozriet sa, zoznamis sa s konceptom a uvidis, aky budes mat dojem z uciteliek, z prostredia. Moje starsie dieta napr. prve dva roky chodilo do sukromnej skolky, velmi chvalenej a nehovorim, ze sme neboli spokojni, ale dalsi rok muselo nastupit do statnej, a sice som sa bala hrozne, ake to bude v statnej, no nakoniec nam ta statna vyhovovala ovela viac.
@vevesh tak táto to naozaj zobrali do extrému. Sa mi zdá, keď píšeš o prísnej vegy strave, že som už o nich počula.
@diewcatqoo ale detom to naozaj nevadilo- vsetky chodili do skolky nadsene. Ani jedno dieta nevyplakavalo za mamickou. Tie deti boli naozaj minimalne chore (ale doraz sa kladol na dobre oblecenie- my sme mali aj navod ako dieta obliect, z akych materialov a co na prezlecenie). A decka boli aj manualne zrucnejsie- vedeli si odrezat konar, narabat s nozom uz v 3r., rozne stavebne techniky skusali, prirodne ozdoby vyrabali. Castokrat boli na blizkom polnohospodarstve, kde sa ucili stacat med, podojit zvierata a vyrobit maslo/smotanu atd.). Ako vravim, u nas bolo super, az na tu stravu🙃
@vevesh ja z tej nasej lesnej mam zmiesane pocity. Ono kazda ta lesna skolka ma asi rovnaky zaklad, koncept, ale vysledok je vsade trochu iny a vieme, ze co sa tyka akehokolvek vzdelavacieho zariadenia, tak vela zalezi aj na ucitelkach. Urcite su aj v tej nasej deti spokojne, niektore viac, niektore mozno menej. Ale viem, ze pre moje dieta by toto nebolo. To moje sa uspini alebo okolo neho preleti osa a ma hystericky zachvat, takze by tam netrpelo len ono, ale asi aj vsetci okolo neho 🙂
Mam 2 deti odchovane v lesnom klube. Mladsi je teda este predskolak. Za mna v pohode. Maju zazemie, vela su von. Dazd naozaj detom nevadi. Velka nevyhoda je blato, proste mame blatove deti celu zimu... jeden rok som tam aj pracovala ako sprievodkyna.
@margaretka_ toto mi spomínala aj sestra , že počas jesene a zimy celé oblečenie skoro každý deň ide do prania. Ale ona je taká že jej to nevadí , babám pokúpila bundy a oteplováky a iné veci z druhej ruky za pár eur, tak mali takto aj po tri , štyri sady, ktoré si točili a ona prala a prala a sušila.
@subartic my neperieme kazdu spinu, proste to maju inak ako ostatne deti. Spinave veci do skoly a ciste do mesta 🤣
Mam 2 deti, jedno v lesnej skolke, druhe je uz aj ako skolak v lesnej skole. "Zavidim" svojim detom toto detstvo 🙂 Ked si predstavim ako sme prezivali detstvo na vybetonovanom skolskom dvore, a sedeli cele dni v laviciach kde nam diktovali co musime... Oni behaju vonku v prirode, lese, potoku, zakladaju ohen a varia si na nom. Vonku su (skoro) za kazdeho pocasia. Mne je to velmi blizke, a detom este viac. Deti su odolne, s dobrou imunitou, kludne psychicky z pobytu v prirode, vybehane. Obratne, sikovne lezu po stromoch, kde sa naucili odhadovat svoje sily a moznosti. Iny pristup uciteliek, zameriavaju sa na prezivanie emocii a respektujucu vychovu ( nie bezbrehu, deti sa aj ucia respektovat jeden druheho). Ani sa nedivim, ze sa denne tesia do skoly/skolky 🙂 Jedina nevyhoda je cena, ale som ochotna to obetovat.
@cafelatte a to aj spali von? Keď lialo a bola fujavica? Ja len, páči sa mi koncept, ale neviem si tam svojho ešte ani nie 3 ročáka, aby bol skoro 8 hodín len von
@martinatom1 to ma zaujíma. chcela som sa len opýtať po koľký ročník môže chodiť dieťa takto a kedy nastupuje do klasickej školy?

@katarinaba presne ako napísala autorka, vyznelo to že tu z nej alebo ostatných robíš debila.