Ako adaptovať dieťa do škôlky?
Ahojte , aký je vás názor ? Je lepšie postupne nechať adaptovať dieťa , alebo dať hneď od prvého dňa od rana do poobedia ? Pýtam sa na maličkých trojročných alebo teda prvýkrát čo idú do škôlky , čo predtým nechodili do jasliciek a boli len s mamou. Ďakujem
@anonym_autor Obe deti isli v troch rokoch do skolky a obe hned na cely den. A myslim, ze to bolo tak dobre.
U nás začínali postupne po pár hodinách.....
A to boli všetci urevani...neviem si predstaviť ze by tam plakali celý deň.
Kazde dieta je ine, pre niekoho je postupna adaptacia vhodna a pre ine nie a odplace si to trikrat. Nas problem nemal a mali (zrychlenu) postupnu, naj kamosky maly si to odreval 2x lebo prvykrat ked zacal a potom ked sa mentalne nastavil, ze pride pred obedom a neprisla (ked mal zacat spavat).
Hneď celý deň, žiadny problém
Deti v inej škôlke s adaptačným programom mesiac, mali potom problém ostať celý deň.
Mne tiež teraz ide 3rocny 1.x do škôlky. V oboch škôlkach, kde sme sa boli pozrieť povedali, že možnosť je, ale neodporúčajú, lebo deti nechapu, že keď doteraz tu mohla byť mama, teraz prečo nie.... A keď doteraz som tam nemusel spinkať, teraz prečo musím, atď.... Ze je to lepšie, keď si zvyknú od začiatku na celý deň...
Sestra žije v Maďarsku, tam je adaptácia bežná vec, jej príde cudne, že tu to nie je evidentné. Kamarátka, tiež v Maďarsku vravela, že kvôli adaptácii niektoré deti začali chodiť do škôlky až v novembri (nevedia naraz adaptovať 20ziakov), a taktiež, že ich syn keďže bol aj chorý a celý adaptacny proces sa vďaka tomu viackrát prerušil, tak prvý krát bol na celý deň v škôlke az v máji. Mne to príde strašne zdĺhavé....
Každe dieťa je iné samozrejme, musíme nejak intuitívne sa rozhodnúť, prajem ľahké začiatky!
Mne tiež teraz ide 3rocny 1.x do škôlky. V oboch škôlkach, kde sme sa boli pozrieť povedali, že možnosť je, ale neodporúčajú, lebo deti nechapu, že keď doteraz tu mohla byť mama, teraz prečo nie.... A keď doteraz som tam nemusel spinkať, teraz prečo musím, atď.... Ze je to lepšie, keď si zvyknú od začiatku na celý deň...
Sestra žije v Maďarsku, tam je adaptácia bežná vec, jej príde cudne, že tu to nie je evidentné. Kamarátka, tiež v Maďarsku vravela, že kvôli adaptácii niektoré deti začali chodiť do škôlky až v novembri (nevedia naraz adaptovať 20ziakov), a taktiež, že ich syn keďže bol aj chorý a celý adaptacny proces sa vďaka tomu viackrát prerušil, tak prvý krát bol na celý deň v škôlke az v máji. Mne to príde strašne zdĺhavé....
Každe dieťa je iné samozrejme, musíme nejak intuitívne sa rozhodnúť, prajem ľahké začiatky!
@anonym_autor ja som za postupne zvykanie si.Tie prvé dni je veľa plaču a neviem si predstaviť tam byť celý deň a hneď aj spať atď...pre veľa detí to je prvý deň bez mamy v cudzom prostredí, nové jedlo atď...my sme v škôlke mali deti prvý deň 2,3 hodiny a po pár dňoch boli deti, ktoré mohli aj spať a celý deň byť tak sa hneď zabehli.Je to strašne individuálne boli deti kde mama povedala on je zvyknutý na cudzích s ním nebude problém a problém bol.
@bolarazjedna to je naozaj dlho druhý týždeň už väčšina detí aj spala, ale boli aj take u ktorých to bolo náročné.Adaptacia kde je aj rodič v triede nie je dobrá.
@anonym_autor Jednoznacne postupne. Dieta nerozumie preco, kvoli comu. To, ze si to odreve a zvykne si nie je argument.
@anonym_autor ja som za postupne zvykanie si.Tie prvé dni je veľa plaču a neviem si predstaviť tam byť celý deň a hneď aj spať atď...pre veľa detí to je prvý deň bez mamy v cudzom prostredí, nové jedlo atď...my sme v škôlke mali deti prvý deň 2,3 hodiny a po pár dňoch boli deti, ktoré mohli aj spať a celý deň byť tak sa hneď zabehli.Je to strašne individuálne boli deti kde mama povedala on je zvyknutý na cudzích s ním nebude problém a problém bol.
@bolarazjedna to je naozaj dlho druhý týždeň už väčšina detí aj spala, ale boli aj take u ktorých to bolo náročné.Adaptacia kde je aj rodič v triede nie je dobrá.
@luccija áno, určite aj jedno aj druhé ma svoje pre a proti. Je to veľmi individuálne. Možno závisí aj od toho, či je zvyknutý byť bez mamy, či je otvorený na hru s inými deťmi...
Ja som bola tiež pre adaptáciu najskôr, ake keďže v oboch škôlkach nezávislé od seba povedali, že s tým nemajú dobre skúsenosti a v celku lepšie zvládajú deti bez toho,, tak som sa rozhodla dôverovať im. Celkovo som mala veľmi dobrý dojem z oboch škôlok, zdá sa mi, že chcú deťom dobre a paci sa mi ich prístup, takže im dôverujem. Ale ako možnosť ponúkajú aj adaptáciu, ak niekto tak chce.
bez ohladu na moj nazor, nemala som na vyber, adaptacia predpisana skolkou trvala 6 tyzdnov 🤷♀️😁
Obe deti hned na celý deň. Mali necelé 3 roky.
@anonym_autor nas pripad
Dieta ide cely september na pol dennu strarostlivost tj do 11.00hod ale na zaciatok pojde na hodinku- dve podla toho ako bude zvladat
Pocas toho budem dostavat info co a ako
Oktober sa uvidi ci ide zase na poldennu alebo celodennu zavisi od adaptacie
Sukromna skolka
ty sa ale musíš držať toho ako je to zaužívané v danej škôlke...u nás napr.prvé 2 týždne bola povinná postupná adaptácia, takže si ani nemohla dať dieťa na celý deń.....ale ano,určite je lepšie hneď celý deň.....ak to bude postupné, dieťa ti nemusí chcieť následne v škôlke spávať, lebo si pamätá že nie stále tam aj spalo...a ono aj vníma že mama ho tam necháva dlhšie a dlhšie....
ty sa ale musíš držať toho ako je to zaužívané v danej škôlke...u nás napr.prvé 2 týždne bola povinná postupná adaptácia, takže si ani nemohla dať dieťa na celý deń.....ale ano,určite je lepšie hneď celý deň.....ak to bude postupné, dieťa ti nemusí chcieť následne v škôlke spávať, lebo si pamätá že nie stále tam aj spalo...a ono aj vníma že mama ho tam necháva dlhšie a dlhšie....
@mogaa ale postupne zistí, že nič zle sa nedeje, že deti placu menej, že si už našlo za týždeň, dva nejakého kamaráta, že pred spánkom sa číta knižka a počúva relaxacna hudba, , že bude spat vedľa kamarátky, ja som určite za pomalší nástup.
Ja som dala dcéru až do predškolskej a tiež bola 3 dni len pár hodín a až potom spánok.Je to aj veľa vnemov veľa detí nemá súrodenca a zrazu 15-20 deti chaos, krik, move pravidlá režim je to pre ne veľmi náročné
Prvý deň na pol dna, druhý automaticky na celý, tak povedali učiteľky, že sú najlepšie skúsenosti, plakať budú tak či tak
V škôlke, kde dcéra začína v septembri je postupná adaptácia. Prvý deň hodinka-dve a postupne sa pridáva podľa toho ako to dieťa zvláda. Je to súkromná škôlka. V našej spádovej štátnej škôlke bola tiež postupná adaptácia - tam je dieťa prvé dni dokonca s rodičom. Mne tento typ adaptačného procesu príde úplne bežný ani som sa nestretla vo svojom okolí, že by dieťa išlo do škôlky rovno na celý deň. Podľa mňa je to takto fajn a pre dieťa je to menej stresujúce. Tri roky je dieťa doma, a potom zrazu je celý deň preč a samé s hŕbou cudzích detí a jednou učiteľkou. No neviem, toto by som nechcela.
@anonym_autor postupne
Sukromna skolka, podla samotneho dietata, prvy mesiac pol dna
Ucitelky absolutne neodporucali hned na cely den u dietata ktore bolo 3 roky doma s mamkou a nechodilo do jasliciek a pod
Ideme na to s malou budúci týždnen postupne, po par hodinách, prispôsobila som tomu aj úväzok v práci. No stress.
Prosím, vysvetlite mi ako to robia ženy, ktoré chodia do práce...Adaptácia 6 týždňov? Dnes kolega vravel, že 2 týždne má s prvákom chodiť na adaptačný pobyt a berie dovolenku, že tak si to vyžiadali rodičia. Mám 2 deti a predstaviť si to neviem. (neútočím, pýtam sa).
Prosím, vysvetlite mi ako to robia ženy, ktoré chodia do práce...Adaptácia 6 týždňov? Dnes kolega vravel, že 2 týždne má s prvákom chodiť na adaptačný pobyt a berie dovolenku, že tak si to vyžiadali rodičia. Mám 2 deti a predstaviť si to neviem. (neútočím, pýtam sa).
@anonym_9f4b9b
Neviem, ako to majú ini, ja to mám tak, že nastupujem po RD s malou do prace a môj zamestnávateľ kratšie úväzky umožňuje. A pomalší nábeh vyhovuje aj mne z rôznych dôvodov.
@anonym_9f4b9b
Neviem, ako to majú ini, ja to mám tak, že nastupujem po RD s malou do prace a môj zamestnávateľ kratšie úväzky umožňuje. A pomalší nábeh vyhovuje aj mne z rôznych dôvodov.
@slniecko5 ak vezmem,ze do nasej skolky prijimaju cca 25 deti,je nemozne,aby kazdy rodic mal taku benevolentnu pracu.
Ja musim povedat,ze mam zatial skvelu pracu, avsak kratsie uvazky nie su (radsej zoberu niekoho na full-time,co samozrejme chapem).
@slniecko5 ak vezmem,ze do nasej skolky prijimaju cca 25 deti,je nemozne,aby kazdy rodic mal taku benevolentnu pracu.
Ja musim povedat,ze mam zatial skvelu pracu, avsak kratsie uvazky nie su (radsej zoberu niekoho na full-time,co samozrejme chapem).
@katsmolkova
Hmm, áno.

@anonym_autor hneď na celý deň.