icon

Ako augustové deti nastupujú do škôlky?

lia2022
3. máj 2024

Mamičky letných detičiek. Ako prosím nastupovali vaše deti do škôlky? Mali nejaký čas adaptačný proces? - povedzme nejaký čas pred dovŕšením 3 rokov len na doobedie alebo ste dali v septembri prvý krát a rovno na celý deň?
Ďakujem.

Strana
z2
nikaeli
6. máj 2024

Ja vám to vysvetlím.
Drvivá väčšina škôlok má iba jeden termín nástupu do MŠ, a to september. Dôvod je jednoduchý - do 15.9. prebieha tzv. eduzber, kedy sa odosielajú počty detí a na ten počet nastúpených detí dostáva škôlka istú finančnú dotáciu. Na druhej strane si to skúste reálne predstaviť - držať prázdne, fiktívne miesto pre 15 detí, lebo 3 sú januárové, 4 marcové, atď? je potrebné riešiť aj zamestnancov - ak v septembri nastúpia len 4 deti z 20, čo budú robiť ďalšie učiteľky? a to nehovorím o tom, ako vždy nové plačúce a zvykajúce si dieťa rozbije to, čo sa za mesiac - dva už v triede vybudovalo.
@zoja1234 to nie je žiadna diskriminácia. Len mnohí nevidia do vnútra a nemajú predstavu o organizácii v MŠ. Ani do prvého ročníka nenastupujú deti počas roka. Škôlka je vzdelávacia inštitúcia, riadi sa plánmi, plní vzdelávacie ciele. Nie je to opatrovateľská služba, kde dovediem dieťa vtedy, keď sa mi to hodí.

belllinka
6. máj 2024

@zoja1234 aaale no, fakt to tak funguje. Na 99 percent deti nastupujú v septembri, poprípade v januári. Prihlášky sa podávajú v apríli. A čo tí rodičia, ktorým nezoberú dieťa ani v septembri? Platia si súkromnú škôlku celý rok a ďalší rok zas skúšajú šťastie v štátnej, tak dobré ráno, je to tak odjakživa.

h2
6. máj 2024

@lia2022 Môj augustový syn išiel ako 1 a pol ročný do jasiel, tam mal prvý týždeň adaptačný. Boli to súkromné jasle, vyšli nám vo všetkom v ústrety, syn si krásne zvykol. Čiže potom o rok a pol neskôr už sme toto v škôlke neriešili (hoci, paradoxne, v tej to bolo horšie, než predtým v tých jasličkách). Ale nebola iná možnosť, keďže som už dávno chodila do práce.

Strana
z2