Začíname adaptačné obdobie v škôlke

augusta
5. okt 2015

Dobrý deň,
prosím o informáciu mamičky ktoré majú viac skúseností, príp. pedagogičky.
V septembri začal môj syn (3 roky bude mať 19.10.) chodiť do škôlky a v priebehu septembra - asi označovaného ako adaptačné obdobie sa mu podarilo 3 krát pocikať počas poobedného spánku. Pani učiteľka mi povedala, že kedže sa mu to stalo už 3 krát počas adaptačného obdobia budeme to musieť nejako riešiť. Neviete niekto čo tým myslela? Nestihla som sa jej spýtať a nemám s ňou dobré skúsenosti. Raz som priviedla synčeka do škôlky neskôr, okolo 10.00 a už vyzlečeného v šatni nás poslala pani učiteľka späť domov, lebo ho odhlásila zo stravy a bez obeda tam byť nemôže.
Ďakujem.

bosoriak
5. okt 2015

@augusta To by ma zaujimalo, ako si asi predstavuje, ze to bude riesit, dohovorom? 🙂 Mozes jej navrhnut, aby ho dala pred spankom vycikat a pre istotu mu dala na postel nepremokavu podlozku.

Inak ten neskory prichod je normalny, u nas sa to riesilo v skolke tak, ze ak sme mali prist neskor, bolo treba zavolat do osmej rano, aby ucitelka vedela, ze nema dieta odhlasit. Zas nemozes cakat, ze kucharky budu robit nejake porcie "pre istotu". Pokial viem, toto sa vzdy riesi na rodicovskych zdruzeniach alebo sa opytaj ucitelky.

augusta
autor
5. okt 2015

Áno, o príchodoch som už poučená, zavolám i keď prídeme neskôr i keď neprídeme. 🙂

janka2501
5. okt 2015

Aj moja sa pocikavala zhryba 3-4dni . A nakoniec bola chora. Jej organizmus takto daval najavo ze nieco nieje v poriadku. Inak sa mi nepocikava ani v noci, a davaju ju cikat pred obednym spankom aj pocas neho. A tym jedlom treba im sat vediet vzdy ci dieta pride neskor alebo nepriden vobec. Inak kucharky nebudu varit viac porcii.

slniecko192
5. okt 2015

Tak to si tiež neviem predstaviť ako to akože chce riešiť. Už minule tu jedna mamička písala, že jej naznačili vylúčenie zo škôlky dieťatka. Dosť veľká blbosť teda, aj môjmu malému sa to stalo prvý rok v škôlke ale nikto nič neriešil, proste zmena pre dieťatko, kolektív, bol viac unavený tvrdo zaspal, tak mu ušlo, ale prešli prvé dva mesiace a bolo dobre, dieťatko sa adaptovalo a hotovo. Ja v tom nevidím žiaden problém, veď nato sa dávajú nepremokavé plachty a veci na prezlečenie do skrinky, lebo pri prváčikoch v škôlke sa s tým jednoducho počíta. A ten neskorší príchod to asi radšej ohlasuj, u nás je tak že do 8.00 ak dieťatko nepríde automaticky ho odhlásia zo stravy, a myslím že to sa ani nedá aby prišlo dieťatko neskôr do škôlky buď do 8,00 ho privedú, alebo nepríde vôbec. Takže čím skôr si to sama vydebatuj s učiteľkou, prípadne aj s riaditeľkou, nečakaj podľa mňa kým zaujme nejaký konkrétny postoj učiteľka.

sardinka335
5. okt 2015

Tak ideálne je ak si to ty so synom poriešiš sama....bud bude chodiť po naobedovaní domov alebo sa dohodnete, ze bude mat nepremokavu podložku a veci na prezlečenie a pred spankom pojde na wc, pripadne po hodine ho zobudi a pojde znovu na wc. Ale teraz je aj zima resp. schladilo sa vtedy deťom zvykne aj ,,ujsť,,. takže tak. 3x od septembra podla mna neni taka katastrofa.

siska53
5. okt 2015

@augusta neskory prichod treba nahlasit vopred. Takze sa necuduj.

Pocikavanie -stava sa to detom,synov spoluziak sa pocikaval este ako vyse 4r.obcas pocas popoludnajsieho spanku a nasa mala sa zas na protest pocikavala v sukromnej,v statnej zatial len raz nestihla.

Ale viem,ze aj nas na rodicku upozornili,ze neskore prichody bez upozorneneia vopred,mozu byt dovodom na vylucenie dietata z MS.

augusta
autor
5. okt 2015

Ani ja to nevidím ako problém, som zvedavá ako dopadnem dnes, náhradné oblečenie samozrejme v školke máme, skúsim im navrhnúť nepremokavú podložku, mne to pripadalo že ma pošlú na posúdenie zrelosti k psychologičke alebo detskej lekárke. Malý je na svoj vek i menší a drobnejší váži cca 12kg a i slovnú zásobu nemá najlepšiu. Kedže mám i 8 ročného syna a môžem to porovnať je v rozprávaní pozadu, ale už dva roky chodil do súkromných jasiel na pol dňa a je veľmi šikovný sám sa napapá, sám ide na WC a snaží sa vyzliecť-obliecť, na to ho chvalili i tu v MŠ. Je veľmi spoločenský, víta všetky deti a zdraví i cudzích ludí.

seahorse27
5. okt 2015

Tak to nestusim, co tym myslela - to sa musis opytat jej. Dohodni si normalne stretnutie - konzultaciu poobede. U nas s tym nebol problem. Ja som sa takto stretla raz vecer s triednou ucitelkou po adaptacnom obdobi, aj ked u nas nebol ziadny problem. Proste som len chcela vediet, ako vidi moje dieta a ci nesparva v skolke nejak zvlastne...lebo inak nebol cas s uckami ani slovo prehodit rano alebo poobede. Co sa tyka odhlasovania zo stravy, u nas to fungovalo tak, ze zo stravy mohli dieta odhlasit jedine rodicia, nie ucitelky, tak to sa celkom cudujem...ale neskosie prichody sme mali hlasit vopred, aby dietako cakali a neboli v case jeho prichodu napr. niekde na prechadzke.

janickacrazy
5. okt 2015

@augusta Mojmu synovi sa to tiež občas cez poobedný spánok stalo, že sa pocikal. Učiteľky tiež mi povedali, že to mám nejako riešiť, nosila som do školky pár týždnov nepremokavé podložky. Jedna aktívna učka ma posielala aj k doktorovi, no lekári to neriešia do 5 rokov vobec, vraj je to v norme. Tak som jej to povedala a bol klud. Malý z toho vyrástol, teraz sa mu to stane fakt len výnimočne ked je prechladnutý, možno tak raz za pol roka.

chjulia
5. okt 2015

@augusta čo ja viem, pokiaľ sa dieťa pocikáva, tak to môžu brať tak že nezvláda adaptačný pobyt, pretože v škôlke nemôže mať plienku.............. všetko to však závisí od samotnej škôlky, napr. môj syn chodil od 2 rokov do škôlky a normálne mu menili plienku aj cez deň, nerobili problém..... teraz od septembra sme prestúpili do druhej škôlky a hneď som bola upozornená, že pokiaľ sa bude pocikávať , tak nemôže byť na celý deň v škôlke, ale že zo začiatku nemajú problém mu plienku dať, lebo vedia že detičky sú v "strese" z nového prostredia príp. neskôr mu dajú nepremokavú podložku do postieľky.........takže jedine sa pýtať učiteľky a riaditeľky danej škôlky, aký prístup majú oni