icon

Ako by ste reagovali?

18. apr 2023

Idem si po radu a hlavne by ma zaujímalo, ako by ste si poradili vy, čo ste učiteľky v MŠ. Mám v triede chlapca, ktorý má 3 roky, rozpráva iba rómsky, slovensky nerozumie. Od štvrtka sa jeho správanie zmenilo. Nevydrží sedieť v rannom kruhu, robi si čo chce, nerešpektuje keď niečo poviem, podštuchuje alebo bije ostatných, vyrušuje ma počas aktivít s deťmi. Keď mám napriklad vzdelávačku odmieta pracovať a väčšinou si ide niečo skladať alebo nejak inak ho treba zamestnať. Ako som spomínala veľmi ma vyrušuje, keď napríklad sedíme v kruhu a začne vystrájať, rozprávať, robiť zle. Potom sa neviem poriadne sústrediť na prácu s ostatnými deťmi. Čo by ste v takej situácii robili vy? Prosím Vás neraďte mi, že mu mám dohovoriť, on nerozumie slovensky, komunikáciu s rodičom to som už skúšala a nepomáha, mama sa vyjadrila, že ju vôbec nerešpektuje, skáče jej po hlave. Mňa to veľmi mrzí, lebo ostatné deti chcú pracovať, už sme mali zabehnutý nejaký systém a ten chlapec ma niekedy vie tak vytočiť, že musím kričať a to na neho pomáha aspoň trošku, lebo vtedy si uvedomí, že asi niečo nie je v poriadku. Lenže nedá sa a hlavne nechcem po ňom stále kričať.

deti95060810
18. apr 2023

nerozumie .... robí si svoje...
čo navrhuje riaditeľka? dieťa treba najskôr naučiť po slovensky - aby rozumel...

anjelicek26
18. apr 2023

Treba ho naucit slovencinu, aj keby slovo po slove... ked bude rozumiet, co po nom chces, bude vediet, co ma robit a rozumiet kamaratom, cely ten cirkus prestane... momentalne nevie, ako sa prejavit ci zaujat, ako robenim zle... idealne si pri tvoreni sadnut rovno k nemu a pomahat mu, pochvalit - aj keby ho vzdy pohladkat, usmiat sa na neho, povedat "dobre", nech skusi zopakovat. Je to dlha cesta, ale neni ani prvy, ani posledny, co dosiel do skolky ci skoly a nevedel Slovensky ani zatat...ked reaguje, az ked musis kricat, tak si osleduj, ci vobec dobre pocuje...

syslik81
18. apr 2023

no mamicky ti neporadia.. treba riesit s riaditelkou iste mate neake postupy kt musite dodrziavat ... ine je ako by to riesila matka a ine je ako to mas riesit ty

autor
18. apr 2023

@deti95060810 lenže ja mám na starosti ďalšie deti a nie doučovanie slovenčiny. Viem, že ste ten komentár mysleli v dobrom ale už ste niekedy videli koľko práce má zvládnuť učiteľka, keď je s deťmi? Tam naozaj nie je na to priestor. On rozumie, keď mu poviem napríklad voda, záchod, umyť ruky ale jednoducho, keď bije chlapov a snažím a hovorím mu, že toto sa robiť nemá a už vôbec na to nemá dôvod, on na mňa iba pozerá a o chvíľu bije zase.

luccija
18. apr 2023

A ako dlho tam už chodí, keď od štvrtka si zbadala zmenu?U nás kto vyrusoval nechcel spolupracovať musel ísť na "hanbu" na stoličku za stôl a, keď sa ukludnil mohol prísť medzi nás.Druha vec je, že možno má x súrodencov s ktorými sa tlckuje, alebo doma naňho kričia, bijú nevieš čo sa môže diať v rodine, keď dobre dieťa sa zrazu zmení niečo ho trápi a začne byť agresívne, alebo prehnane tiché.
keď doma nemajú autoritu on skúša aj v škôlke.

luccija
18. apr 2023

A 3r udržia pozornosť krátko, ale zase nemôžu všetko narúšať.Je zle, že s ním nemôžeš porozprávať zaujať ho...dala by som mu na stôl knižku, ceruzky.Ja som mala chlapčeka, ktorý mal 2,5 r a rozprávali doma po maďarsky bol úplne stratený vo svete.Po chvíľke to vzdali nebol vôbec pripravený ešte bábätko s cumlíkom v puse stále uplakané potom som ich stretla o rok a nastúpil do škôlky bez problemov.

autor
18. apr 2023

@luccija od februára. Predtým taký nebol. Matka spomínala, že boli na vyšetrení, pretože doma sa správa agresívne. V škôlke agresívny nebol. Ale od štvrtka sa naozaj zmenil. Lenže u nás také neplatí, keď mu napríklad vezmem hračku, lebo s ňou bije kamaráta, začne revať a trucovať. Keď napríklad robí zle iným, keď ideme na wc, chytím ho za ruku, aby išiel so mnou a on sa trhá preč odo mňa. Na stoličke hanby by nesedel, isto by behal po triede. Neviem aké skúseností máte s deťmi z osady ale ony sú na inej mentálnej úrovni ako ostatné deti.

saxana000
18. apr 2023

Pouzivaj na neho skor gesta.. tato kultura velmi vela rozklada rukami.razne nie a prstom ukazat..vykazat ho z kruhu na ine miesto a poslat ho tam prstom.na prerusenie zle robenia razne stop a dlan proti nemu.proste ako na psika aj ten pochopi povel a slovensky nerozumie..darmo budes vysvetlovat ked nerozumie co mu hovoris..zisti co ho bavi a tu aktivitu nech robi kym ty budes robit s detmi v kruhu.matke je to asi jedno.tak nech bura veze z kociek alebo likviduje plastelinove gulicky ked je taky demilition man..separuj ho pokial to pojde a pokial to bude dalej pokracovat trvaj na tom ze je neadaptabilny a bude z dochadzky vyluceny...lebo ta matky ostatnych deti ktore ten chlapec bije znesu zo sveta hoci ty nemozes mat oci aj na riti.

mother221
18. apr 2023

Ahoj. Pracujem s ludmi z osad. Hlavnym problemom je podla mna to, ze chlapcek nerozumie slovencine. Dalsim problemom je, ze mozno citi, ze je iny, mozno mu to deti davaju najavo. Cca v 3 rokoch sa vyrazne formuje osobnost dietata. Dieta vyhladava slolocnost inych deti, chce patrit do kolektivu. Preto mozno u chlapca pretrvava frustracia z toho, ze sa nevie riadne zaclenit. Dalsim problemom mozu byt rodinne problemy.
Riesenim by bolo, ak by skola poziadala o asistenta, ktory by sa mu venoval.
Existuju napr. Pracovnicky z OZ Cesta von - tzv Omamy. Nakontaktuj sa na nich, aby s dietatom pravidelne robili cvicenia u nich doma. ;)

luccija
18. apr 2023

On sa aj "otukal" vo februári bol nový a teraz začína vystrkovať rožky.Uprimne bude to s ním ťažké to je aj mentalita, temperament málokedy majú nejaké hranice doma.

whatever1
18. apr 2023

Vy praktizujete v skolke “stolicku hanby”? To sa moze?

viera
19. apr 2023

Od stvrtka sa naozaj zmenil….Ten chlapec sa nemusel zmenit “otukanim”…Ako to spominaju niektore…Kedze je od februara…Tam sa moze kludne diat nieco v rodine chlapca a moze to mat takyto dopad…A presne ako tu uz bolo spomenute cele zle ze nerozumie slovencine.Ja som mala vietnamcov ktori vobec nerozumeli slovencine a bolo to viditelne.Pekne napisali @saxana000 a @mother221
Si sama na tu celu skupinu v danom case co mate robit aktivity?Bolo by super ak by v case(urcite to netrva hodiny)pri tejto aktivite bola este jedna ucitelka.A ona by riesila chlapca. Sledoval by teba aj skupinu co robite(tak aby sa vedel zapojit)…Snazit sa gestikulovat rukami presne ako hovori @saxana000 a komunikacia priama z oci do oci a takzv.odcitanie z pier.Jasne zrozumitelne formulovat slova…Alebo pouzivat citoslovcia na dane situacie momenty..Zneje to uletene ale zabera to.

andreatytler
19. apr 2023

Nauc sa par fraz v romcine. Urcite sa mu to zapaci a bude ta viac pocuvat. A potom tie frazy nauc aj vsetky deti v triede aby sa mohli s nim dohovorit.

diamondsspaces
19. apr 2023

A prečo ho vzala do škôlky ,keď nevie po slovensky ? To decko nema budúcnosť, má by porazilo keby mam dieťa vyvhovane a ma spolužiaka zver. Kazí ostatné deti... prečo si deti co nevedia základné veci robia deti? Prečo je vôbec dovolené vo svete aby si robili deti takí ľudia bez návykov čoby len na hygienu? Decko nie je hračka ale človek dalsej generácie. Už len ľudia normálni bez svojho bývania by si nemali robiť dieťa nie to takíto....