icon

Ako motivovať dieťa chodiť na krúžky?

ewisam
9. jún 2017

Ahojte,
idem si po radu a chcem poznať názor nezainteresovaných. Mám doma čoskoro prváčika, šikovný, ľahko sa učí, povahovo skôr introvert. Keď bol menší hrával sa väčšinou s nami. V škôlke si postupne našiel kamarátov, rád vystupuje, recituje atd. Doma si rád maľuje, tancuje... Problémom ale je, že absolútne nemá záujem o krúžky, ja samozrejme chcem aby sa rozvíjal. Zahlásili sme ho na futbal od mala si rad kopal, počiatočné nadšenie vystriedal v deň D v hodinu H neskutočný cirkus ako on bude radšej doma, ako tam isť nechce, chodiť nebude....Vydržal tam cca 2 razy a cirkus je tu zas lebo tam nie sú kamaráti a to a hento...Darmo mu vysvetľujem do zblbnutia, ze je normálne ak si nájde aj iných kamarátov, že musí ukázať čo vie... vždy to končí rovnako, neskutočným cirkusom, že on si radšej bude maľovať , tancovať doma a hotovo. Mne to už príde že nemá záujem o nič, lebo sa nechce ani učiť bicyklovať ani plávať...ani nič o čo deti v tomto veku javia záujem. On najradšej sedí doma ☹

katarinamarkova
10. jún 2017

@ewisam nechápem prečo sa hneď rozčuluješ....
otázka prečo je úplne normálna a logická. Pýtam sa, lebo mi príde viac ako zvláštne tlačiť vysloveného introverta do takéhoto kolektívneho športu. Aj napriek tomu, že si rád kope, alebo to že má rád loptu fakt neznamená že mu vyhovuje daný druh športu. Ja mám tiež rada psy aj mačky aj iné zvieratká ale to neznamená že ich chcem a budem mať doma všetky.
neviem aké diskusie máš namysli - musím sa na to pozrieť - ale asi preto, lebo mi niektoré názory pripadajú fakt hlúpe, nelogické, proti srsti, či bez náznaku prirodzeného rodičovského inštinktu.
ber si z mojich slov, čo len chceš, nemusíš nič. koniec koncov je to tvoje dieťa. Nechápem prečo ale máš potrebu riešiť či a čo je normálne, keď následne po ukázaní na chyby, kričíš na svet že všetko je vlastne OK, že čo kto vlastne rieši. Ono tou čo to začala verejne riešiť si bola práve ty 🙂
áno máš pravdu 🙂 - nie je zakázané o tom diskutovať. Len diskusia je aj o počúvaní názorov iných.
Ja tvoje názory rešpektujem, aj keď mi prídu divné a nelogické, preto sa ťa pýtam tie zásadné otázky: prečo, a aké boli skutočné dôvody.
Ak mi nevieš s kľudom odpovedať prečo konáš tak ako konáš, tak ti neviem s kľudom povedať prečo je výsledok tvojho konania taký aký je!

stella333
10. jún 2017

@ewisam Z vlastnej skusenosti jeden rok jacal a nechcel ani za nic a dalsi rok sam otravoval, ze chce chodit, lebo najlepsi kamarat mu o tom rozpraval ako chodi. Takze pockat a on urcite o nieco prejavi zaujem. Nasilu to aj tak nema vyznam.

katarinamarkova
10. jún 2017

@ewisam ,,A preco mas ty potrebu sa neustale v mojich diskusiach prezentovat ako by si pojedla vsetku mudrost sveta???,,
ukážeš mi prosím kde?
hladám ako hladám ani jednu tvoju diskusiu kde by som nejako neprimerane reagovala som nenašla.
ďakujem

ewisam
autor
10. jún 2017

@katarinamarkova Tebe pride nelogicke a divne? No ani ma to neprekvapuje 🙂 lebo Tebe pride nelogicke a divne studovat a nemat cas na dalsich 5 brigad popri tom, tebe pride divne, ze cloveka na pohovore odbiju pre zdravotny stav, tebe pride divne, ze nemam 10 rokov praxe....
Tebe pride nelogicke a divne opytat sa aj co si dnes varila, lebo sak je 13:00 tak co tu splietam obed...
Tebe pride divne a nelogicke , ze chccem decku zmysluplne vyplnit cas hlavne v zime... neriesim tu ziadne pseudodovody ani ma 20 kruzkov, ktory si ma vybrat, myslim ze diskusia je jasna uz od nazvu. Takze to vobec nevadi, ze tebe je vsetko divne a nelogicke, to sa casom podda... Su tu aj take, ktore to celkom spravne pochopili /takze asi az taka nelogicka nebudem/ 😉

esther03
10. jún 2017

@ewisam pozri ja som bola decko, ktore ked ho niekto do niecoho tlacil, tak just som to nerobila, just ma to nebavilo... ked nieco nechali na mna (napriklad som sa rozhodla sama pre ZUS v prvej triede), tak som tam vydrzala do maturity (mam 2 cykly ZUS). Ale musela som s tym prist sama, rozhodnut sa sama atd. Akonahle som citila co i len maly natlak, tak bolo vymalovane. V podstate to trva doteraz (samozrejme vo veciach kde sa rozhodovat mozem) 🙂 Naozaj to nechcaj na dieta, lebo mu vypestuje odpor naozaj ku vsetkym volnocasovym aktivitam. Navyse dieta ide coskoro do prvej triedy a to uplne staci na to, aby si zvykal na vela novych veci (povinnosti, novi spoluziaci, ucitelka...) nieto este riesil kruzok, na ktorom ani nechce byt.

mamutka
10. jún 2017

@ewisam tvoj syn je ešte drobec, je normálne, ze najlepší parťáci na zábavu sú rodičia. To sa poddá, v skole budú mať aj spoločné krúžky so spolužiakmi, nás sa hrnul na futbal hneď, lebo to je školský, pre prvákov všetci chlapci sa hlásili, tak aj on. Už je druhák, gól ešte nedal, ale baví ho to, lebo si to vybral sám s kamarátmi.
Cez zimu ho treba motivovať doma, napr. ho chytil šach, hra s tatom. Alebo zložité stavby z lega. Rubikove kocky a pod. A veľa chodiť do prírody. Aj keď hundre, nakoniec ide do tej zimy a prídeme spokojní, malý vyskereny ako blcha na psovi, len ho treba nakopnut. Ono tí prváci sú školou dosť zaťažení, bude toho dosť naňho, sústrediť sa, zvládať písanie, čítanie.... Koľkokrát je lepšie, keď ide hneď domov a môže oddychovať, šport a podobne aktivity ostanú na víkend s rodičmi. Podľa mňa sa to po prvom ročníku ukáže, čo ho chytí, kam chodia kamaráti, čo mu budú ospevovat, namota sa..... A cez zimu môžte chodiť aj plávať niekam do bazéna, my sme aj takto ficali cez víkendy. Aj keby sa nás malý nedal na nijaký krúžok, nebude pol dňa pred TV, my ju nemáme 😀 takže neboj, všetko sa to postupne vyvinie

alaguema
10. jún 2017

@ewisam ja by som ti poradila - nechaj to chvíľu tak. Uvoľni sa a nerieš to. On si rád doma maľuje a kreslí - takže nesedí len tak a nečumí do blba. Moja mladšia dcérka je na tom podobne, najradšej je doma a tvorí, maľuje, modeluje. Okrem toho chodí rada do lesa a na miesta, kde je pekne a kľud. Akonáhle ideme na nejakú hlučnejšiu akciu, ide, ale dlho tam nevydrží, potrebuje svoj priestor, svoj kľud a svoju pohodu. Ja ju úplne chápem, lebo som presne taká istá. Tvoj syn je introvert a teraz čiastočne možno aj pod tvojim tlakom vyrobiť z neho "aktívne dieťa". On vníma, že máš inú predstavu o tom, aký by mal byť, že by si na ňom niečo pomenila a bráni sa. Uznávam, že je komplikované riešiť voľný čas dvoch a viacerých detí, ktoré sú povahovo veľmi odlišné. U nás je staršia dcérka aktívny, športový typ. Logistika niekedy náročná, ale dá sa to zladiť. Držím palce 😉
Mimochodom: naša generácia (súčasných 40-tnikov), mala úžasné detstvo, ktoré nám rodičia absolútne neplánovali, často ani nevedeli, kde vlastne lietame. A vyvinuli sme sa aj napriek tomu 🙂

katarinamarkova
10. jún 2017

@ewisam aaa už sa mi niečo marí, ty si tou, čo sa sťažovala, že má xy rokov, žiadnu prax, len nejaké to super štúdium za sebou a nemôže si nájsť normálnu vyhovujúcu prácu?
áno toto mi príde divné.
pýtať sa na obed o 13tej - na toto si nespomínam vôbec. Ale áno, prinajmenšom zvláštne.
to že chceš dieťaťu v zime zmysluplne vyplniť čas mi divné nepríde. Príde mi divné, že dnes aj na toto potrebujú mamičky návod z modrého koníka. Tak isto mi príde divné že mu práve k tomuto má pomôcť futbalový krúžok.
A áno je fakt dosť nelogické myslieť si že vyslovený introvert sa bude tešiť z futbalového krúžku, ktorý mu má navyše akosi priniesť zmysluplné vyplnenie voľného času v zime.

- môj názor, vôbec mi nevadí ak ti príde divný 🙂

dorottka
10. jún 2017

presne ako vravia ostatne baby. Netlac na pilu, ono sa to podda a sam sa rozhodne, co chce. Ak sedi len tak doma a kresli si, na tom nie je nic zle, su deti, ktore sa proste lepsie sustredia osamote a su tak uvolnenejsie, uplne to chapem. Ak ho budes nutit, sprotivis mu to, osobne nepoznam nikoho (ale zasa moze sa stat, nehovorim), kto bol dajme tomu v dospelosti rodicom vdacny, ze ho nutili chodit celu zakladku na hudobnu - osobne kvoli tomu nemozem hudobne nastroje ani vystat a ked pocujem slovo koncert (klasiky, kde je klavir), automaticky mam averziu, co je obrovska skoda. Taktiez odporucam brat s rezervou, ak si aj nejaky kruzok vyberie a neskor na neho nebude chciet chodit - je to normalne, su deti, ktore radi skusaju rozne veci a rodicia, ktori tlacia stylom, uz si si raz vybral/a XY, tak to aj dokoncis. Sama poznas svoje decko najlepsie, cize sa riad podla toho, ak by aj tisic deti robilo nieco, neznamena, ze na tvojom je nieco zle, len za to, ze ono to nechce - proste ina osobnost 🙂.

esther03
10. jún 2017

Inak jeden moj sused z detstva tiez len sedel doma a kreslil a kreslil. Nemal potrebu chodit na futbal, hokej ci iny sport. A pohybu mal dost aj doma na zahrade (pletie buriny, okopanavie, polievanie...), vlastne tak ako vsetky deti z rodinnych domov s rocnikom narodenia 1970-1980 😀 Dnes je z neho vynikajuci restaurator.

ewisam
autor
10. jún 2017

@katarinamarkova problém je úplne inde,ale vôbec nevadí,ze unikol tvojmu bystremu oku,hoci mne je to nelogické že sa takéto dačo mohlo stať. A futbal s tym nesúvisí 😀

maciatkolulu
10. jún 2017

@ewisam prepanaja, ved to dieta ma sest a ty riesis, ze nvie co chce???? To nevie vela 18.rocnych a mozno aj viac, to dieta ma byt doma, ak mu to tak vyhovuje a hotovo, nech si kresli, tancuje, ved co ti prekaza, ze sa nemusis trieskat kade tade, stihat, nakupovat dresy a trkotat s matkami na chodbe? Ja, ze pises minimalne o 10rocnom dietati, kedze uz mam dve odrastene a jedno male, tak sa teraz usmievam nad mamickami, co cpu deticky na kuzky od dvoch rokov, lebo nas adamko je talentovany na futbal, on si kopka lopticku, nasa sonicka bude tanecnica, ona je takaaaaa sikovna atd a pritom stresuju sami seba a decko, nahanackami a budeniami a neviem cim, lebo v pondelok tanecna, v utorok plavanie, v stredu anglictina, v stvrtok opat plavanie ale aj tanecna atd😨 komicke.... Nastupuje do skoly vsakze? 😉 Tak v septembri budes rada, ze si a nie sa nahanat po kruzkoch a cas ukaze naco dieta vlastne talent ma. Takze klud, pokial je syn spokojny doma, tak absolutne nechapem preco ta vzrusuje, ze nechce nikam chodit. Akoze, aby mi dieta robilo sceny, ze nechce ist na futbal, sorry mozem to kaslat, s radostou by som si doma kavu uvarila, upiekla s nim kolac, vytiahla ceruzky a kreslili by sme spolu, pripadne tancovali a jasili sa, nabeha sa este kadetade ojojoj

ewisam
autor
10. jún 2017

Ale ďakujem všetkým mamám,ktoré sa podelili o vlastne skúsenosti a @esther03 pretože viem, že sa tomu venuje 😉

lubina
10. jún 2017

@ewisam ahoj, mozno by tvojmu syncekovi pomohlo keby si mu povedala napr, ze v skole budu mat dopravnu vychovu a ze sa tam aj bicykluje, no ze ak sa nebude vediet, tak bude musiet pouzivat "iba" kolobezku....v nasej skole uz aj prvaci chodili na dopravne ihrisko a samozrejme vsetci chceli hlavne bicykel, nie ako v skolke male deti, ze kolobezka...tak isto to bude s plavanim, povedz mu, ze aj v skole bude plavecky kurz a bolo by dobre keby sa aspon trosku naucil plavat...my mame dve baby a skor opacny problem, ako zvladnut vsetky ich kruzku "logisticky", kedze samozrejme maju uuuplne ine zaujmy...inak ani by som sa nebala na tvojom mieste, ved aj v skole budu urcit eponukat kruzky a tam moze chodit aj s kamaratmi 😉...

ewisam
autor
10. jún 2017

@maciatkolulu nie neriesim ze nevie co chce, riesim, ze nema zaujem o nic a privela energie, ktoru bude hlavne v zime zaujimave zmysluplne vybit a preto by mal mat daku aktivitu, mne je jedno aku, takze ani netlacim na pilu. Ale uz nebudem dokola vypisovat. Len ma mrzi, ze tu zo mna robite pomaly tyrana, lebo chudatko introvert nech si sedi doma cumi na telku a neruste moje kruhy...

ewisam
autor
10. jún 2017

@lubina ja sa skor obavam ze by to malo opacny efekt a velmi dufam, ze sa to zmeni... v zmysle do skoly nejdem, lebo tam niesu moji kamarati zo skolky

ewisam
autor
10. jún 2017

@maciatkolulu a naozaj nie je moja chyba, ze sa zaujem o kruzky v septembri zistuje uz koncom maja...

maciatkolulu
10. jún 2017

@ewisam vsak ste uz zopar zim zvladli, tato bude rozdielna akurat v tom, ze vam pribudne ucenie.... 😉

ewisam
autor
10. jún 2017

@maciatkolulu hej a odide sedacka lebo uz ju treba vymenit co stale po nej skacu 😂

maciatkolulu
10. jún 2017

@ewisam zima je daleko, prihlasit ho prihlas na to co predpokladas, zeby bolo naj a na jesen sa uvidi, teraz sa treba tesit na leto

ewisam
autor
10. jún 2017

@maciatkolulu no a konecne sa dostavame k podstate, ze nechce ist nikam ani len sa pozriet....

vulka
10. jún 2017

@ewisam Nečítala som príspevky ostatných, ale nepomohlo by, keby si chodila s ním. Teda bola by to vaša spoločná aktivita, pričom ty by si bola ťahúň, ktorý veľmi ocení účasť svojho dieťaťa? Ja mám 5 ročnú dcéru. Pôjde v septembri do školy. Už rom spolu s ňou chodím na bedminton. Občas sa jej nechce, ale ja sa potom tvárim smutno, lebo som si chcela s ňou zahrať a nebudem môcť. Potom ide a nakoniec je rada, že bola, lebo tam bola kamarátka alebo tréner vymyslel zaujímavé cvičenie alebo sa stalo niečo nečakané,...

valerya
21. jún 2018

Nehľadajte krúžok, hľadajte učiteľku, učiteľa. Môj Norino nehrá pre seba, nehrá že musí. Hrá pre svoju Ivetku (tak volá svoju pani učiteľku huslí). Ivetka povie, čo má cvičiť a on cvičí a teší sa na ňu. Majú krásny vzťah a cez ňu začal Norino milovať aj svoje husle.

denisekkk
21. jún 2018

Necitala som ostatne komenty ale podla mna by malo mat dieta nejaku zodpovednost. Ak nieco zacal mal by to dokoncit. Teda ak zacal chodit na futbal z vlastnej vole a zrazu sa mu znepacilo povedala by som mu ze proste musi a bodka. Pripadne nech si to vyriesi s trénerom sam. Ja mam dceru ktora chodi na tanecnu vytvarnu a dokonca sachovy a tiez mala stavy ze nie tanecna a podobne ale povedala som jej nech si to vybavi s ucitelkou. Ja som ju prihlasila tam kam chodit chcela, hybat sa treba a výtvarnú sach miluje takze tak.Moja sa tiez stale nudi ma 7 rokov a je prvacka a len kamosky by chcela mat okolo seba ale ja som jej vysvetlila veci tak ze ja musim do prace ona do skolky, skoly, na kruzky....Určite nieje dobre detom ustupovat a nechat sa nimi riadit. Treba si ich vypocut a pokusit sa najst kompromis. Napriklad mu skus dat podmienku ze si musi vybrať jeden kruzok na kt bude chodit ale poctivo a bez vyhovoriek lebo ak si nevyberie tak napr nebude vobec pozerat telku...
@ewisam

eliska13
21. jún 2018

@denisekkk prečo by dieťa muselo mať krúžky?prečo sa neprihliada na povahu deti, na to, že mohli zistiť, že ma to vlastne nebavi?ja mám už staršie dieťa 10 r a čo sledujem jeho kamošov každý po čase krúžok vymenil a niektorí aj po 3,4 rokoch.jeho spolužiak chodil na klavír, na šachový, 2 r na futbal, že stále to iste už ho to nebaví, ale čo počúvam na krúžky nechce chodiť on, ale rodičia vyberu a tlačia ho tam.Mozno chcú deti byť doma a s mamou piecť koláč a hrať človeče.

eliska13
21. jún 2018

@denisekkk deti často odídu z domu ráno 7:30 a prídu podvečer, lebo krúžky celá rodina v strese, lebo rýchlo učiť, rýchlo na krúžok, rýchlo domov, lebo večera.. .robí sa 5 veci a nič poriadne.ja tejto kruzko mánii nerozumiem.Mozno chcú deti chodiť na jazyk, na plavecký či nechcú nič a chcu byť s kamarátmi.ved ich trocha rešpektujte a nie, že ak nebudeš chodiť na krúžok nebudeš pozerať TV?🙂

0silvia0
21. jún 2018

@eliska13 ja som tiež toho názoru, pokiaľ dieťa chce samé určitý krúžok, nech chodí a vyskúša. Ale ak ho začne a v priebehu šk. roka sa mu už nechce chodiť, tak som u našich detí trvala, nech dokončí školský rok. Môj syn tiež stále vymýšľaľ, mal tendenciu chodiť tam, kde kamaráti tak vyskúšal futbal, hokej, karate, výtvarnú. Nič ho dlhodobo nebavilo a po čase začal vymýšľať. Tak v tomto som neustupovala - ty si si vybral, tak dokonči celý školský rok.
Teraz keď sú starší je to už o inom, už vedia čo chcú a čo nechcú, dcéra chodí jazdiť na kone lebo sama chce. Nútenie do krúžkov a nabitý celotýždňový harmonogram kedy robia rodičia taxikárov a logistov - to sa ani mne nepáči. Naozaj treba brať ohľad aj na deti a ich preferencie.

mima86
21. jún 2018

A nie je problem v tom, ze ho prilis porovnavas s ostatnymi?? Najma s bratom?? Mozno sa treba zmierit s tym, ze nikdy nebudu rovnaki a mozno ani podobni. Mam dvojicky a kazde je uplne ine a oodla toho sa k nim aj spravam a respektujem to v ramci urcitych hranic. Inak moj starsi takmer 5 rocny mal tiez taketo obdobie, ked nic nechcel, nikam nechcel ist, nic nove vyskusat a pod. Tearz sa to zlepsilo a sam sa pyta za zazitkami. Ale doteraz sme ho nenaucili bicyklovat. Ja si myslim, ze mu nic neujde, ak to nebude vediet ako ine deti v 3 rokoch ale napr. V 7mich 8 smich.

maciatkolulu
21. jún 2018

@denisekkk neviem no ešte som.nepocula,že sedemročné dieťa musí mať krúžok,ako dospelý prácu.... mám dospelé dve deti. Jedna chodila od troch rokov na tanečnú,druhá nikam,obidve subrovnako zodpovedne a inteligentné... A malý bude mať päť. A užíva si prave nás rodičov,sestry a kamarátov. Ja sanuprimne bavil na niektorých známych,ktoré s vyplazenym jazykom, nemčina,výtvarná,plávanie a gymnastika a dieťa mladšieho mojho😂 a nič nestíhajú.... no oo a výsledok bude vlastne iba vystresovany rodič predsedajúci sa celybthzden cez ba zápchy a unavené dieťa. Naozaj,zabudla som baby chodili do berlizu na individuálne hodiny aj ked boli malé a s mladšou si nevedela.lektorka rady. Zaliezla pod stôl a tam.cusala.😀a mohli sme robiť čo sme chceli. Odmietala.mala 5.... Takže slovo musí mať krúžok,hmmm môj nemusí,až keď si vyberie sám a uvidím,že na to má a reálne chce. A nie,že sa s susedovi lucas chodí na hokej,kevin zase futbal.a phoebe 🤣 ma aj nemčinu aj gymnastiku a my niiiiic. No fakt nič. Dokonca ani škôlku,tu až od septembra ... A dieťa je sociálne zdatne

denisekkk
21. jún 2018

@eliska13

@maciatkolulu ja som nepisala ze musi mat nutne kruzok ale ze ak so nejaky dobrovolne vyberie tak to ma dotiahnut dokonca a urcite lepsie ked dieta ma nejaky kruzok ako ked doma sedi pri pc tv alebo sa nudi. Mozno som sa zle vyjadrila ale mam pocit ze dnesni rodicia su velmi lahostajni co sa tyka dodrziavania pravidiel. Moja dcerka nechodi do druziny a ani v skolke som ju nenechavala spavat ked som nemusela lebo to mi pride brutalne ze cely den je v skole ale viem ze niekt rodicia nemaju na vyber. My mame nastastie stare mamy tak sa to vsetko da. Ja som to mala zariadene tak ze kedze ucim vv v zus nosila som si dceru k sebe a tym padom bola aj somnou aj mala aktivitu. Tanecna je u nas uz dlho a trvam na nej dokym vidim ze je to prospieva. Ked uvidim ze sa trapi a nevladze samozrejme sa k tomu postavíme inak.