icon

Ako naučiť dieťa poslušnosti v škôlke?

18. jan 2024

Ahojte, nemyslela som ze sem budem raz písať, no prosím o pomoc. Mam skoro 5 ročného syna a polroka chodí do škôlky. Učiteľky mi po polroku povedali ze syn je nezvladnutelny, ze stále beha, kričí, predbieha sa v rade a nepočúva. Zostala som veľmi sklamaná. Pojašený je aj doma pri hre so súrodencami. Lenže keď sme niekde pri iných deťoch alebo na návšteve tak je ukážkový. Poslušný, nerobí neporiadok, nekrici, nebeha, hra sa s deťmi. Ako mu dohovoriť alebo co urobiť aby sa v škôlke pekne správal? V škôlke ho posadia na stoličku a vylúčia z hry keď nepočúva. Ale to však nestačí, všade chce byť prvý, stále chce byt v "hlavnej roli". Doma to je tiež tak, keď varím už stojí pri hrncoch a asistuje úplne so všetkým. Taktiez pri upratovaní vidí smeti a uteká po vysávač. Nerozmaznavame ho ze by sme mu kupovali nesmie aké somariny. Darček dostáva len na vianoce a na narodeniny. Zaspáva sam bez akéhokoľvek problému, vlastne je už veľmi samostatný, dokonca dokáže prebaliť aj bábätko úplne sám. Lenže čo robiť aby bol v škôlke poslušný? :/

tiika
21. jan 2024

@mooonika1975 veď a práve tu nastáva ten problém. Že to chceš ty, je to tvoja potreba, snaha. Čo s deťmi, ktoré chcú niečo iné, nezaujalo ich to? Automaticky su neposlušné?

gabriela_obzerova
21. jan 2024

Ked si neviete rady, isla by som jednoznacne za detskou psychologickou do Cppap. Tak ci tak by si tam mala ist kvoli vysetreniu skolskej zrelosti. Psychologicka sa porozprava aj s rodicom a jasne vyhodnoti , kde je problem. Nam v cppap velmi pomohli s inou vecou.

majada35
21. jan 2024

@nyusika ty si musíš uvedomiť, že ostatné deti to vnimaju, že pre neho toho jedného pravidlá neplatia...že on ich v rade predbieha, že keď si všetci majú sadnuť, pre neho to opäť neplatí. Myslím si, že deti to vidia a upozorňujú na to učiteľky. Nemyslí si, že budú tichymi sledovatelmi nespravodlivosti. Pravidlá musia dodržiavať všetci, vtedy to má zmysel. Niektoré "hrany sa iste dajú obrusit, ale nemôže si dieťa robiť co chce... zodpovednosť za chod deti v triede má v rukách predsa učiteľ. Apropo, by si sa čudovala, no niekedy sa stretnú v triede viac takých osobnosti a čo potom? Kto z koho?? Ucitel- rodič - dieťa _ spolupráca!

mooonika1975
21. jan 2024

@tiika ale svet sa neriadi podľa jednotlivca, inak by nič nefungovalo. Cely svet by bol anarchia. Aktivity v škôlke sa striedajú, aktívne s pasívnou . To ak sa rozhodne že ho to už tam nebaví, pôjdem s ním domov? Alebo zte chve ísť maľovať , tak nechám 25 deti sedieť a pôjdem mu pripraviť kútik na maľovanie? Aj doma si tvoje dieťa tak vychova sa, keď povieš ideme spinkať, tak povie že ono chce ísť na prechádzku, a idete? Veď uvažujte trocha. Dieťa pravidla ukľudňuju, je to pre nich veľmi veľmi dôležité, tie stereotypy .

nyusika
21. jan 2024

@majada35 nikde som nenapísala, že si má robit iba to, čo chce.
Iba to, že existuje určite spôsob, ako nájsť vzájomnú spokojnosť a inšpirovať ho k spolupráci.

janage
21. jan 2024

Ja len predpokladám, že v situáciách, kde je v pohode, ktoré si popísala, pri iných deťoch, na návšteve, v obchode atď....si ty vždy prítomná.
V škôlke prítomná nie si.
Ak by sa to dalo, dohodla by som sa z ucitelkami, že v tej škôlke pár dní posedim, nech vidím na vlastné oči. A syna upozornila, že tak to bude
Lebo zas ak ako píšeš v úvode STALE beha, kričí, predbieha sa, nerešpektuje pokyny učiteliek problém to bude.
Mne v tomto štýle výchovy, že treba podporovať individualitu dieťa až hlava nehlava chyba tolerancia k druhým.
Predstav si, že je tam dieťa, ktorému až bolestne ten krik tvojho dieťaťa vadí napr. nejaký typ aspergera. On nemá právo byť v škôlke v pre neho bezpečnom prostredí?
Ako k tomu prídu ostatné deti, že tvoj sa vkuse predbieha všade?
Tu by som učiteľke navrhla, ak sa predbehne, nech ho upozorni a bez milosti vrátiť vždy na úplný koniec radu.
Lebo ak je to stále len ja, ja, ja čoskoro s tým pôjde druhým deťom parádne na nervy a ich reakcia hlavne v škole potom môže skoncit ako odmietanie. Nebudú sa s ním proste chcieť hrať, baviť. Nik ho nebude chcieť do tímu.
Preto je vo vašom záujme naučiť ho rešpektovať druhých, nie len seba. Naučiť ho dohodnúť sa a robiť kompromisy.
Lebo naozaj to môže skončiť tak, že potom ty budeš riešiť to, že deti tvojho syna vylučujú z kolektívu. A budeš sa cítiť ukrivdena a nešťastná a syn tiež.
On môže byť super zlatý dobrý chalan, len sa nevie chovať a zrejme mu chýba empatia. On nechce byť posledný, tak sa predbehne? Prečo nechce byť posledný? Ten co takto posledný ostal, keby sa tiež predbehol pred neho? Keby to urobil každý? Vždy je v rade niekto posledný to je holý fakt. Prečo mu to tak vadí?
Vysoká inteligencia často ide ruka v ruke s nízkou empatiou. Treba ju učiť, nie je vždy automatická.
Pýtala si sa učiteliek ako postupovali, čo by navrhovali, aby ste sa vzájomne podporili a dosiahli určitý cieľ?
Aby sa všetky deti v tom kolektíve cítili fajn.

janage
21. jan 2024

A všetky co píšete, že ako dnešné učiteľky nevedia zvládať deti.
Ja som ešte zažila tú dobu zvládania, keď cez obed jedna z učiteliek chodila okolo lehátok s pravítkom v ruke a kto nelezal bez pohnutia so zatvorenými ocami, dostal s tým pravítkom po ruke.
V škole, keď chalani niečo vyviedli, si ich učiteľ postavil do radu a každý dostal facku či dve. Doma sa ani nepriznali, aby neschytali ďalšiu.
Potrestaná za chybu jedného, dvoch bola často celá trieda.
Tu mi zas príde druhý extrém. Každý očakáva, že sa budú rešpektovať jeho potreby či potreby jeho dieťaťa, ale oni sami už druhú stranu nerešpektujú, lebo oni na to majú dôvod.
A potom to tak aj vyzerá. Akoby sme sa z jedného extrému poslúchať za každú cenu, vrhali do druhého, ja mam práva a vy sa mi prispôsobte.

barbie2023
21. jan 2024

Prvýkrát je v škôlke? Pýtam sa kvôli tomu, že ma 5 rokov. To môže byť zásadne. Ďalšia vec je, že neporovat ako sa sprava s tebou a ako inde kde nie je rodič. Väčšinou je to ale opačne. Dieťa pri rodičoch je väčšinou uvoľnené a teda aj "cirkusuje" a v mš napr sú kľudne a "ukážkové". Tu to môže byť opačne najmä ak predtým bol toľko rokov doma.. Ten pretlak musí ísť von a zrejme to kompenzuje v mš kde nemá pre neho autoritu.

brendaa
21. jan 2024

@nyusika môj názor
Dieťa nesmie sedieť na tróne
„Cieľom výchovy je, aby deti vedeli čeliť životu. Preto ich treba učiť tzv. miernemu nedostatku. Postupne ich učiť, že musia vedieť aj čakať, lebo to je princíp života.“ - Marek Herman...
Určiť pravidlá je pre mňa normalna vec...
A napríklad.... že má aj súrodenca doma, rodiča môže dostať prvy na tanier jedlo...
Alebo poďakujem a poviem, že súrodenca prebalí a umyje rodič......
Pravidlá už v Mš, ZŠ, neskôr v práci...kódex...
O pár rokov si budu aj deti v Mš robiť čo chcú, lebo rodič ich k tomu vedie....

zabka1000
21. jan 2024

Ja už si niekedy v tejto dobe pripadám ako Mimon.....to neustále stavanie dieťaťa a jeho "chcenia" a "nechcenia" do popredia....žiadne rešpektovanie pravidiel, žiadne obmedzenia,žiadne povinnosti....ja aj celá moja generácia sme vyrástli na ucte k učiteľom, k dospelým,k starším,k respektovaniu pravidiel a myslím,že nás to nijako neobmedzilo v ďalšom živote,ani našu "individualitu".Autorka,u teba si vážim,že hľadáš riešenie 👍

nyusika
21. jan 2024

@zabka1000 polovica ľudí z "našej generácie" sú neempatickí, zakomplexovaní a frustrovaní ľudia.
Neschopní presadiť sa, asertivita im nič nevravi a vytvárajú si toxické vzťahy.

Toľko k tomu.

zabka1000
21. jan 2024

@nyusika aha,takže keď si dieťa bude môcť od malinka robiť čo chce,bez toho,aby muselo rešpektovať pravidlá,tak z neho vyrastie empatický a asertivny človek....ďakujem za info...

nyusika
21. jan 2024

@zabka1000 nikde som nenapísala, že majú robiť ti, čo chcú a že nie je dôležité nastaviť si pravidlá a režim.

Škoda, že okrem neempatie tú "našu generáciu" nenaučili aj čítať s porozumením.

veronicka88
21. jan 2024

Pri staršom mala kamarátka u nás v škole takéhoto syna❤️mali sme skvelé pani učiteľky,ktoré ho vedeli zabaviť,dostala pracovné listy navyše aby obsedel a rôzne úlohy pomimo. Bol akoby ročník starší(októbrový)a veľmi vo všetkom popredu. V štátnej škôlke sa mu prispôsobili a chlapec bol veľmi spokojný. Nič extrémne len malé kroky.

nyusika
21. jan 2024

@veronicka88 presne i tomto píšem, nič špeciálne, len maličký ústupok.
Samozrejme, pokiaľ nejde o vážnu poruchu správania .
Ale o zdravé, trochu živšie dieťa

mamina7070
21. jan 2024

je proste nevychovany a bez hranic

v 5 rokoch uz ma vediet fungovat v kolektive inak bude mat velke problemy v skole a aj neskor
vediet sa stisit pracovat v skupine atd … treba na tom zapracovat aby v tom dobeholmdeti vo svojom veku nemoze jeho zanedbanie obmedzivat ostatne deti v skolke

nyusika
21. jan 2024

@mamina7070 a z polepšovne pôjde rovno do basy !

mamina7070
21. jan 2024

@nyusika neviem kde ty zijes ale na slovensku uz polepsovne nie su 😉 a ja som o nich ani nepisala

zabka1000
21. jan 2024

@nyusika keď už sa tu hráš na dôležitú a ideš ma poúčať o čítaní s porozumením,tak neviem,aký má súvis tvoja reakcia o neempatickej generácii s tým,že sme rešpektovali učiteľov a starších...

nyusika
21. jan 2024

@zabka1000
Polovicu sme si vážili, druhej polovice sme sa báli.
Iný možnosť sme nemali.
Žiaľ, ty nerozumieš výrazom, ktoré používam, ťažko sa potom diskutuje.

majada35
21. jan 2024

@janage správne si to nazvala - skáče sa z extrému do extrému. Dnešné deti už majú tendenciu.. dovolené?! rozkazovat a riadiť rodičov. Dieťa cez obed v MŠ nemusí spať, keď nechce..ale nedajbože ho i napriek tomu učiteľka dá...tak už si koleduje o prúser...pretože matke potom doma dieťa neskoro zaspí. (Svojim spôsobom ok) ALE piplame sa tu okolo detí, robíme, čo im vidime na očiach., riešime detské šarvátky, bojujeme za nich..všemožne budujeme ich "individualitu.. a nevidíme, že nám tu rastie generácia slabo odolných ľudí s vysokým egom a nulovou empatiou. Ktorí sa ešte aj v 30.tke otáčajú za maminou sukňou...neschopné si riešiť vlastne problémy.

zabka1000
21. jan 2024

@majada35 súhlasím 👍

zuzana76
21. jan 2024

Viete čo nám tu rastie? Generácia vybabravačov so systémom. Ti, ktorí obhajujú dnešnú výchovu, nevidia ďalej od nosa. O 20 rokov sa spamätame, ale bude neskoro, keď v nemocnici po vas vystekne sestra, aby ste držali hubu, lebo oni budú asertivni, vychovaní dnešnou dobou, len oni budú ti dôležití, len ich potreby budú dôležité, ale vaše nie.

tiika
21. jan 2024

@majada35
@zabka1000
@mooonika1975
To, čo sa snaží @nyusika a ja vysvetliť sa týka vzájomného rešpektu. A vy sa ho snažíte znevážiť a zhadzovať tým, že ho dávate do roviny jednostranného.
O tom však nikto nehovorí. Akoby ste si nevedeli predstaviť nič iné.

dennissa16
21. jan 2024

@nyusika som z teba milo prekvapená (teda z tvojho názoru na túto problematiku) 👍🏼

nyusika
21. jan 2024

@majada35 dieťa v škôlke naozaj nemusí spať.
Stačí, keď bude oddychovať v postieľke.

nyusika
21. jan 2024

@zuzana76 naštudujte si, čo je to asertivita 🙂

tiika
21. jan 2024

Čo myslite, prečo rodičia vychovávajú tie deti tak voľne? Kde sa stala chyba? Prečo nemajú respekt, uctu voci sebe, nechajú si skákať po hlave? Možno museli byt poslušní doma, v škole, neskôr v práci, nechajú so sebou zametať, nevedia povedať nie, byt asertívni, dôležitejšie je, aby boli spokojní ti druhi. A pokračuje to tým, že prvoradé sú spokojné deti a na seba a svoje potreby kašlú, nevážia si samých seba,, nevedia si zdravo určiť hranice, nastaviť pravidla. A deti sa správajú tak, že to potom všetkým naokolo vadí.

zabka1000
21. jan 2024

@tiika ja si zasa myslím,že je to tým,že súčasní rodičia väčšinou "nemajú čas" na výchovu...práca často aj do večera,domácnosť a samozrejme mobily v ruke pri každej príležitosti ...

stanzi
21. jan 2024

@zuzana76 "Ti, ktorí obhajujú dnešnú výchovu, nevidia ďalej od nosa. O 20 rokov sa spamätame, ale bude neskoro, keď v nemocnici po vas vystekne sestra, aby ste držali hubu..."

Ale taketo sestry tu v nemocniciach uz davno mame (cest vynimkam), a vacsinou je to prave ze vekova kategoria 50+, a tie teda urcite neboli vychovavane "volne" ani "moderne". Prave naopak, tato generacia bola vychovavana klasickym, casto az prilis autoritativnym sposobom, tak kde sa stala chyba? Kde je ten respekt, a ta empatia?