icon

Ako naučiť dieťa poslušnosti v škôlke?

18. jan 2024

Ahojte, nemyslela som ze sem budem raz písať, no prosím o pomoc. Mam skoro 5 ročného syna a polroka chodí do škôlky. Učiteľky mi po polroku povedali ze syn je nezvladnutelny, ze stále beha, kričí, predbieha sa v rade a nepočúva. Zostala som veľmi sklamaná. Pojašený je aj doma pri hre so súrodencami. Lenže keď sme niekde pri iných deťoch alebo na návšteve tak je ukážkový. Poslušný, nerobí neporiadok, nekrici, nebeha, hra sa s deťmi. Ako mu dohovoriť alebo co urobiť aby sa v škôlke pekne správal? V škôlke ho posadia na stoličku a vylúčia z hry keď nepočúva. Ale to však nestačí, všade chce byť prvý, stále chce byt v "hlavnej roli". Doma to je tiež tak, keď varím už stojí pri hrncoch a asistuje úplne so všetkým. Taktiez pri upratovaní vidí smeti a uteká po vysávač. Nerozmaznavame ho ze by sme mu kupovali nesmie aké somariny. Darček dostáva len na vianoce a na narodeniny. Zaspáva sam bez akéhokoľvek problému, vlastne je už veľmi samostatný, dokonca dokáže prebaliť aj bábätko úplne sám. Lenže čo robiť aby bol v škôlke poslušný? :/

zuzana76
21. jan 2024

@nyusika ja to presne viem, treba citat medzi riadkami, pracujem s mladezou od 1997 roku a vidim, kam to smeruje a ze to nesmeruje vobec k nicomu dobremu, mne staci, to co vidim. Mna teda na hematologii "obsluhuju" sestry plus minus ako ja teda okolo 50-55 a nemozem povedat kriveho slova. Zato sestra na gastre, mladsia o 20 rokov, napichana huba, bude s pacientom zametat, uz tam nastatsie nebola naposledy, asi sa stazovali viaceri pacienti. To bolo nieco hrozne.

beatrice3
21. jan 2024

@mooonika1975 mozes si “pisat” kolko chces “nahnevanych emoji”, ale aj tak s tebou nesuhlasim. Toto fakt za problem a dovod za vylucenie zo skolky nepovazujem. Ten chlapec nie je agresivny, nebije ostatne deti, neublizuje ani sebe ani ostatnym. Deti su skratka teraz ine a ano niektore aj narocnejsie. Era ustrachanych zakriknutych a akoze poslusnych deti pod vplyvom despotickych ucitelov pomaly konci, dufajme. A ako sa ja posuvam vpred vo svojom zamestnani vplyvom a vyvojom dnesnej doby, tak sa maju posuvat aj pedagogovia. Ja tiez musim pracovat na sebe v robote, ucit sa nove technologie, systemy a tak by to mali robit aj ucitelia, maju sa neustale vzdelavat v ich oblasti, presne aby vedeli ako na tieto deti, tato oblast sa tiez vyrazne posuva vpred, cize by mala byt ich povinnost sa vzdelavat a posuvat svoje vychovne metody dopredu. A nie hned sa vyhrazat rodicovi vylucenim. Prepac, ale nezvladnut jedno dieta, ktore sa predbieha a sem tam skace do reci. To patri normalne k vyvojovej faze, ze v urcitom obdobi chce byt dieta vo vsetkom prve a nezvlada prehru. Je to uuuplne prirodzene a zdrave pre vyvoj. Vekom to pochopi a bude to zvladat. Samozrejme, bavim sa o detoch, ktore nemaju rozne diagnozy. Staci aby mu vytlacili doma par aktivit navyse a hned to s nim bude lepsie.

zuzana76
21. jan 2024

@stanzi prispevok vyssie je pre teba

mooonika1975
21. jan 2024

@beatrice3 začala som len začiatok a čítam vylúčenie zo skolky, to kto povedal??? Ona vôbec nie . Tak neviem odkiaľ to máš. Idem citat ďalej

janage
21. jan 2024

@nyusika ale zas nik z tej generácie nevtrhol do triedy plnej študentov a nevystrielal ich, nevyhrazal sa pedagógovi či spolužiakom smrťou a nezastrelil ľudí, ktorí mu nič neurobili, len preto,že sú iní. Nepodpalil školu. Niekde došlo k zlyhaniu. Z môjho pohľadu je veľká nerovnováha medzi vyžadovať rešpekt a dat rešpekt. Že obrana má byť primeraná.a nesúhlas sa dá vyjadriť aj slušnou formou akoby tie deti nevedeli
Ak očakávam ohľaduplnosť musím ju aj poskytovať.
Uz pred 100 rokmi vzdychla vtedajšia generácia nad tou novou, aká je nepouzitelna pre život. Apo generácií s ultra prísnou výchovou prišla taká s benevolentnymi pravidlami a zas prísnejšia
Svet sa mení obrovskou rýchlosťou a menia sa aj prístupy k výchove. Nie vždy, ale tie zmeny sú len dobrým správnym smerom.
Inými slovami ďalšia generácia vychovávaná inak nebude bez chyb či traum. Bude. Ale budú iné ako tie naše.

beatrice3
21. jan 2024

@mooonika1975 ospravedlnujem sa, to asi nebolo spomenute tu, to vylucenie, citala som este jednu diskusiu. Ale fakt ja podla opisu jeho spravanie nepovazujem za problematicke.

nyusika
21. jan 2024

@zuzana76 určite za to môže tá jej napichana huba.
Kebyže ju nemá, tak je slušná 🙈

silvia2013
21. jan 2024

@dennissa16 a čia je to chyba? Učiteľov?

stanzi
21. jan 2024

@zuzana76 Nuz, to je tvoja skusenost z nemocnice, ja a x mojich znamych mame inu - a veru nie v prospech starsich zdravotnych sestier 🤷‍♀️ Apropo - uz len to, ako si sa potrebovala nutne vyjadrit k vzhladu tej mladsej sestry (“napichana huba”) o niecom svedci…

princezna_bosorka
21. jan 2024

hladaj detskeho psychologa, to bude spolahlivejsie, nez MK

nyusika
21. jan 2024

@stanzi "napichana huba" bol pozdrav pre mňa.
Keď určitým "dámam" dôjdu argumenty, takto nenápadne sa ma snažia uraziť 🙈😁

dennissa16
21. jan 2024

@silvia2013 a prečo by to mala byt niekoho chyba….??

Temperament dieťaťa/ človeka nepovažujem za chybu.

cicko44
21. jan 2024

@martinmmartin
@redana No.. Nadpriemerny intelekt. Maju vacsinou deti AdHd... A s poruchou pozornosti...

redana
21. jan 2024

@cicko44 vacsinou, ale zdaleka nie vsetky 😉

cicko44
21. jan 2024

@mamina7070 ale su.. Len sa zmenil nazov...

zuzana76
21. jan 2024

@nyusika ja podstupujem tiez procedury na skraslenie, napr mezoterapiu a neurazam sa, napichana huba je pre predstavu nadutej kozy, ktora bola absolutne neempaticka, odborne a ludksy uplne mimo, uz tam asi nepracuje, lebo asi boli staznosti

zuzana76
21. jan 2024

@nyusika nemoze za to napichana huba, moze za to celkovo tento system a to, ze niekto si demokraciu vysvetluje tak, ze on moze vsetko, ale nemusi nic, napr ziaci a ich pravo, rodicia a ich prava, ale uz takmer ziadne povinnosti. Bola by som zvedava, keby ucitelia zacali hufne nahlasovat rodicov neplniacich si svoje povinnosti, napr odmietanie spoluprace so skolou pri problematickom dietati na socialku, co by sa zacalo diat. Asi bude treba ist aj touto cestou, pretoze zatial si to rodicia vysvetluju tak, ze oni porodili a starostlivost ziadna, skola postaraj sa, stat postaraj sa. A to su najma rodicia z tej mladsej generacie. Okolo 30

nikyball
21. jan 2024

Nie ze v skolke ho nezvladaju, to tvoj syn nezvlada skolku, pretoze bohuzial zrazu je medzi ludmi, ktori ho neberu ako stredobod vesmiru. Hranice mal mat z domu, nie je treba obvinovat ucitelku.

kamatopo
21. jan 2024

Presne takýto bol môj syn😂. Všade bol,všetko chcel vedieť a robiť . Ale 20 rokov dozadu som mala šťastie na učiteľku. Vedela s deťmi jednať podľa povahy. Tých bojazlivejsich učila aby boli odvážnejší. A zas naopak môjho syna vedela spacifikovať a motivovať,že ma dať prednosť druhým. S odstupom času a to čo tu niekedy čítam som rada,že škôlku mám za sebou. Teraz by ma posielali po psychológoch, dennodenne by som počúvala ponosy o nezvládani môjho dieťaťa a rodičom ukrivdenych deti by som musela písať listy ako ospravedlnenie za to,že ich dieťa bolo pomalšie a nestihlo spraviť určitú vec pred mojím synom😂.

silvia2013
21. jan 2024

@dennissa16 vsetko je o výchove, mozes vystriedať sj 5 škôlok, zvaľovať vinu na učiteľky a ine deti. Chyba je inde. Vo výchove. Moj nazor nezmeníš. A nemsm za potreby menit tvoj. Pekny vecer.

silvia2013
21. jan 2024

@nyusika si krasna a je to len zavist. Tie pery mas top s nemyslim si, ze su napichane. Dnes uz vsetko pekne je napichane, podla MK.

dennissa16
21. jan 2024

@silvia2013 dufam,že nie si učiteľka

silvia2013
21. jan 2024

@dennissa16 nie, študovala som jadrovú fyziku ale medzi učiteľmi s profesormi mam vela kamaratov. Ty mas s nimi zjavne problem. Ale to, ze su žiaci hlúpi, nevychovani nie je problem učiteľov.

dennissa16
21. jan 2024

@silvia2013 nemám problém so žiadnym povolaním, ale ……

Mám problém s učiteľmi,ktorým ranná káva nechuti,lebo si predstavia,že o 8:00 uvidia ten blby ksich 7 ročného Jozka, co nevie byt ticho a ma hlúpe otázky a tých otázok je veľa a ešte sa otáča a vykrikuje atd

Mám problém s predavačkou, ktora na teba hodí vražedný pohľad,keď vkročis do predajne a práve nemá náladu,lebo si ju vyrusila ako ťuká do mobilu…

Mám problém so šoférom autobusu,ktorý ti hodí centy do ruky a dupne na plyn len preto,že si si dovolila platiť hotovosťou a nie kartou….

Takže áno,asi mám problém s ľuďmi, ktorí nerobia svoju prácu radi a prenášajú to na všetkých.

Ti ostatni, mi nevedia ✌🏻

silvia2013
21. jan 2024

@dennissa16 a mozno to ty prenášať na vsetkych. Rano vstan s úsmevom. Bud pozitivna.
A budes prekvapená.

dennissa16
21. jan 2024

@silvia2013 človek sa snaží, ale v dnešnej dobe vzdy niekde natrafis na frustrovaných jedincov ….ze?

Inak ešte taká otázka,aké dieta je u teba “hlúpy žiak”?

silvia2013
21. jan 2024

@dennissa16 taky, ktory nevie vymenovat na gymnáziu vybrane slova, ale rodicia veria, ze ovláda aj postulaty teórie špeciálnej relativity. A chodia plakat do skoly, lebo decku dala učiteľka 5 zo slovenčiny a nebol pripustený k maturite.

dennissa16
Odpoveď bola odstránená
barbie2023
21. jan 2024

@nyusika ono je to tenky lad, vela ludi si respektujucu vychovu zamiena s liberalnou.