Ako odnaučiť 3-ročné dieťa od cumlíka?
Ahojte moje dieťa malo 3 roky v novembri no stále má cumel mám pocit že je viac na ňom závislá ako pred rokom a mrzí ma že vtedy som jej ho nezobrala snažíme sa aspoň cez deň ho nemať a keď zašli jej ho vyberám z úst dnes som cez deň jej ho nechcela dať keď si pýtala a to čo bolo doma bola hrôza nebol to plač ale rev zajakavanie nakoniec som jej ho musela dať najhoršie je že sa jej spravil preskus a som z toho nešťastná už dobre že jej tam prst nestrcim dnes som sa tu v jednej diskusii dočítala že okrúhle dudle sú najhoršie a práve tie sme mali neviem čo robiť prosím nejaké rady od vás dievčatá a skúsenosti ďakujem a neviete či by sa jej mohli zuby nejak upraviť ?
Záleží ako veľká tá deformácia je, to musí zhodnotiť zubár/ka. Či to prešlo iba do mliečnych zubov alebo či už to narušilo aj trvalé zuby a bude môcť žuť iba so stoličkami. Tam už sa používajú strojčeky a iné "šmakociny" aby sa to ako-tak dorovnalo.
Rev nie je ideálny ale o nič menej ideálne je chodiť celé detstvo po zubároch a riešiť potenciálne doživotne pozmenený chrup (a najmä je to drahšie). Ako anonym napísal/a vyššie, cumeľ vyhodiť.
Akoze nerozumiem celemu prispevku. Ved vyhod cumel. Nie je, nemame, vybavene.
@elisssia10 Trochu mi to pripomenulo môjho syna ,keď bol závislý na mojom prse 😅 Tiež odučiť ho bolo umenie, ale raz to pochopil a stihli sme do 2,5r. A to preto, že nemal cumeľ.
@elisssia10 Trochu mi to pripomenulo môjho syna ,keď bol závislý na mojom prse 😅 Tiež odučiť ho bolo umenie, ale raz to pochopil a stihli sme do 2,5r. A to preto, že nemal cumeľ.
@elisssia10 v prvom rade vyho%d cumeľ navždy. Páči sa mi spôsob uviazať ho vonku na špagát balóna a cumeľ s ním jednoducho odletí. Dieťa mu zamáva, tri, štyri dni a noci bude cirkus a potom budeš riešiť zubára. Nechápem, prečo si to nechala zájsť až sem, že nemala cumeľ len na zaspávanie. Keď si jej ho dnes dala, ukázala si jej, že keď bude dosatatočne dlho revať, tak cumeľ dostane, tak sa priprav na ešte väčšie predstavenie, ako dnes.
@anonym_99f1ad nerozumiem tej poslesnej vete. Preto si ho odučila od prsníka do 2,5 roka, lebo nemal cumeľ? Veď od cumla môžeš odučiť aj v roku
Toto je celé o tebe. Tvojej trpezlivosti. Tvojom zadávaní hraníc
Zajtra dudel slávnostne poslať Jeziskovi a vydržať
Nič iné len vydržať.
Bude plakať a veľa, to je jasne, ale veď sama vidíš že jej cumel už škodí. Si matka, musíš mat viac zodpovednosti
@elisssia10 je milion moznosti ako zobrat cumel. Vymen za hracku. Vypadnite niekde na den a zabudnite ho doma....Rev bude mozno dlhsi mozno kratsi. Sama vies ze uz vcera bolo neskoro. Ale ked jej ho raz vezmes uz jej ho nesmies dat. Pre tvoje dobro ho pokaz aby ta nezlomila
Namiesto tej velmi dlhej vety bez bodky a ciarky ktoru som ani nedocitala dokonca ide asi o cumel tak ako si ho dietatu raz na zaklade tvojho rozhonutia dala tak mu ho teraz vezmes a nedas a zem sa kruti aj dalej.
@elisssia10 v prvom rade vyho%d cumeľ navždy. Páči sa mi spôsob uviazať ho vonku na špagát balóna a cumeľ s ním jednoducho odletí. Dieťa mu zamáva, tri, štyri dni a noci bude cirkus a potom budeš riešiť zubára. Nechápem, prečo si to nechala zájsť až sem, že nemala cumeľ len na zaspávanie. Keď si jej ho dnes dala, ukázala si jej, že keď bude dosatatočne dlho revať, tak cumeľ dostane, tak sa priprav na ešte väčšie predstavenie, ako dnes.
@anonym_99f1ad nerozumiem tej poslesnej vete. Preto si ho odučila od prsníka do 2,5 roka, lebo nemal cumeľ? Veď od cumla môžeš odučiť aj v roku
@elisssia10 Že on nechcel cumeľ,ale nonstop na prsniku.Už som bola zúfalá s kojenia,lebo sa budil každú chvíľu.
@elisssia10 ty musíš ten cumel vyhodiť a nedať. Dieťa to nedokáže. Ako je na tom s rečou?
@anonym_f0fb75 s rečou dobre chvalabohu
@elisssia10 už ste ho mohli dať Mikulášovi, a bolo by po probléme
Môj syn je decembrový, tak "Ježiškovi (bábätkovi)" dal na Vianoce cumlík, keď mal tri roky. Tiež to už bolo neúnosné stále dudle v ústach, aj predkus sa mu tvoril. No lenže on bol tak závislí na ňom, že nedokázal v noci spať, kruhy čierne mal pod očami, reval celé hodiny. Aj keď bol rozumný syn a sám si hovoril, že je veľký, dudel dal bábätkovi, bol ako mátoha. Tak sme sa s "Ježiškom dohodli", že večer na zaspinkanie mu dudlík požičia. Definitívne sa dudla zbavil v štyroch rokoch, a ako starý cap sedem ročný si ho chodil hladkať do šuflíka, kde bol odložený na pamiatku. Sme sa na tom smiali. Teraz ma 14r. a zuby má pekné rovné.
Ano, cumle robia zle chrupu a zubom...o to dovod skor, aby uz zajtra cumel nebol. Rozum mas Ty, dieta ma svoj detsky rozum. Revat bude...a ked si jej ho raz za revanie dala, tak najblizsie bude este vytrvalejsia a revat, kym jej ho nedas. Ty vies, co je pre dieta dobre, nie ono.
@elisssia10 Že on nechcel cumeľ,ale nonstop na prsniku.Už som bola zúfalá s kojenia,lebo sa budil každú chvíľu.
@anonym_99f1ad aha, pochopila som, cumeľ vyhodíš, no prsník...
@elisssia10 u nás pri mladšej za fungovalo to, že sme boli u zubárky na preventívku a tam jej zubárka povedala ze už je veľká a nemala by mať cumlík a ze už jej tam vojde prst. Keďže naša malá mla tiet tri roky, tak sa zahambila keď jej to zubárka povedala a nechcela už potom cumlík. Povedali sme ze ostal u zubárky. Občas si spomenula ze chce cumlík v priebehu prvého týždňa, ale som jej vždy pripomenula zubarku😃 Aj ten predkus sa jej upravil, že ho nemá. A to musím povedať že dcéra bola nenormálny závislá na cumliku🤦♀️Tak držím palce 🤞🙏
No tak si par dni poreve, robis to pre jej zdravie a nie z nudy. Zlyhavat ako matka pri tak malom veku dietata je extrem hanba.
@anonym_99f1ad aha, pochopila som, cumeľ vyhodíš, no prsník...
@anonym_d2535c On cumeľ nechcel ,ešte ako bábo, ale cecok mal ako cumeľ.
Priprav si niečo na nervy, cumle vyhoď alebo darujte nejakej vymyslenej postavičke a hlavne vydrž. Bude revať lebo si mu zobrala závislosť ale hádam máš dosť rozumu a vieš prečo to robíš.
@elisssia10 Môj synček mal tiež do troch rokov ale cez den nezvykol dudlovať, takže čisto len na spanie.
Tiež sme používali okrúhle Bibs. Začala som si všímať že má zúbky tiež do oblúčika akoby sa pomaly robil predkus. Povedala som si dost, hned na druhy den po 3.narodeninách sme cumel darovali “ mačiatkam “ a zuby sa krásne napravili na svoje miesto 🙏.
@elisssia10 zbavit sa cumlíka môžeš xy spôsobmi a o to teraz ani nejde, ty potrebuješ skôr poradiť s tým, čo bude nasledovať potom. Myslím, že akýkoľvek spôsob vymyslis, hocičo povieš, trpezlivo vysvetlíš, vždy nastane ťažká chvíľa, kedy dcérke ten cumel chybat bude.
V tomto je dôležité tvoje pevne rozhodnutie a dôvod, pre ktorý to robíš. Chceš jej ochrániť zdravie, zabrániť ďalšiemu poškodzovaniu chrupu, vieš, že je tam dobrý úmysel. Zároveň potrebuješ zostat pokojná, aby si mohla dieťa upokojit, keď bude v silných emociach. Buď tam, pripravená jej načúvať, venovať pozornosť, zobrať do náručia, ak ti dovolí. A ďalej sa spolu naučiť ako inak riešiť situácie, pri ktorých vám cumlik pomáhal - uspavanie, nuda, nervozita, neistota.. Naučiť sa pracovať s emóciami, zvládať na ne primerane reagovat a vyjadrovať.
Skús pozrieť aj obdobie vzdoru, amoky hnevu a naučiť sa zopár tipov ako na to.
@anonym_d2535c On cumeľ nechcel ,ešte ako bábo, ale cecok mal ako cumeľ.
@anonym_99f1ad cecok je tu pre dieťa odjakživa. To cumel nahrádza prsnik. Máte to nejako prehodené.
@anonym_99f1ad cecok je tu pre dieťa odjakživa. To cumel nahrádza prsnik. Máte to nejako prehodené.
@tiika To moje dieťa malo trošku prehodené 😅
@anonym_99f1ad čo mal prehodené… to, že nechcel umelú nahradu prsa? 😅 Asi bol vyberavy, ale i ja mám radšej pravé a prirodzene veci, takze ho trochu chápem.
@tiika 😀😀
Vyuzit vianoce, nam zobral ježisko, dal na stromcek a vymenil za darčeky, akoze tvaril sa všelijak, ale ani sa neodvazil nic povedat, vedel ze uz ho niet, a to bol veeelky zavislak
@elisssia10 už sme ich pár za tie roky našli v kostole hodených v Betleheme, tak teraz máš ideálnu šancu, nech ho daruje Ježiškovi. 🙂
@elisssia10 zuby ries so zubarom ale pokial sa nezbavis cumlika darmo budes riesit zubara
Aj keby prestala mat dudel necakaj ze sa jej vyrovnaju zuby, bude to riesit stomatochirurg strojcekom a ano aj chrup s mliecnymi zibami sa da riesit strojcekom a vyrovnavas tym predkus a celu sanku aby trvale zuby uz rastli rovno
S cumlikom neviem pomoct, ja som nastastie svojmu dietatu cumel nedavala od narodenia aby som sa presne tomuto vyhla a nemusela riesit odnaucanie
My sme zo srandy dali cumel psíkovi a on ho zjedol 🤷

@elisssia10 ty musíš ten cumel vyhodiť a nedať. Dieťa to nedokáže. Ako je na tom s rečou?