icon

Ako odučiť dieťa nadmernej láske k cudzím ľuďom?

evickuska
6. okt 2025

Ahojte krpec ma 2 a pol roka. Vidi nas doma, casto ked manzel ide okolo da pusu na rameno, alebo ked sme vsetci na gauci na nphu atd. (ziaden eroticky podton) a ked sme ci obchod, ci zubar on da dievcatku 6r pusu na stehno, ujovi (co posobil, ze sa neumyl 2 roky) zas na koleno 😒 minule chlapcovi v jednote na rulav bundy, hned ide objimat.
Ono to znie milo, ale naposledy dal psovi a srst. Je empaticky, zlaty ale bojim sa jednak, nepatri sa to, niekto mu v jeho veku raz moze dat na drzku a neviem ako ho oducit.
Kedze mame doma 8 mesacnu a tu pusinkuje, vzdy ked ide okolo 😔
Ideme zacat skusat skolku, kde vraj je cisto chlapcenska trieda. Takze fuha mam respekt.
Stretli ste sa s niecim podobnym?

Strana
z2
anonym_9bcb6d
6. okt 2025

Najprv som ti chcela napisat, ze 2,5 rocne dieta ma byt v obchode vo voziku a nie bozkavat cudzich ujov. Ale ty mas male este druhe dietatko. A tak sklanam ti poklonu, naozaj ja by som s 2 tak malymi detmi nedokazala nakupit. Mam jedno a obdivujem kazdu zenu s 2 a viac detmi, ze to zvladate. A to moje dieta je anjel. Ale v obchode by som to s 2 naozaj nedala.

tiika
6. okt 2025

@evickuska v takom veku sa dieťa najviac uci pozorovaním, vlastnou skúsenosťou, to, čo vidi doma považuje za štandard (nie vedome, ale prirodzene opakuje) a preveruje v praxi.
Bolo by fajn, ak by si sa dohodla s nejakou kamoskou či niekym inym, že keď ich bude chcieť maly pobozkať, oni to odmietnu, zastavia ho, samozrejme v primeranej miere, nie prehnane.
Alebo skúste pozorovať a rátať, koľko krát sa niekto s niekym pobozká (len neviem, či by vydržal byt sústredený a ako dlho).
Ďalej i dohodnite pravidla už pred vstupom do obchodu, na ihrisko, že nebude nikoho objímať a bozkávať a ak predsa len, najskôr sa ta opýta (ak zvladne, moze i priamo to dieťa).
Jasne, že môžeš i vysvetliť, že sa ti to nepáči, nie každý chce byt pobozkany atd. Najlepsia by bola taká kombinácia všetkého.

evickuska
autor
6. okt 2025
@tiika

@evickuska v takom veku sa dieťa najviac uci pozorovaním, vlastnou skúsenosťou, to, čo vidi doma považuje za štandard (nie vedome, ale prirodzene opakuje) a preveruje v praxi.
Bolo by fajn, ak by si sa dohodla s nejakou kamoskou či niekym inym, že keď ich bude chcieť maly pobozkať, oni to odmietnu, zastavia ho, samozrejme v primeranej miere, nie prehnane.
Alebo skúste pozorovať a rátať, koľko krát sa niekto s niekym pobozká (len neviem, či by vydržal byt sústredený a ako dlho).
Ďalej i dohodnite pravidla už pred vstupom do obchodu, na ihrisko, že nebude nikoho objímať a bozkávať a ak predsa len, najskôr sa ta opýta (ak zvladne, moze i priamo to dieťa).
Jasne, že môžeš i vysvetliť, že sa ti to nepáči, nie každý chce byt pobozkany atd. Najlepsia by bola taká kombinácia všetkého.

@tiika len ja mam pocit, ze aj ked mu to vysvetlujem, prosto nechape tomu je chalan, dlho jeho pozornost neudrzim

marca12
6. okt 2025

Vysvetluj mu,ze nemoze cudzich bozkavat. Nech namiesto bozkavania venuje usmev alebo zakyva. Postupne sa to odnauci a vyrastie z toho. Mali sme taketo dieta v rodine,velmi kontaktne a dnes je pubertak a neznasa objatia a pusinkovanie uz vobec.

anonym_65c591
6. okt 2025
@abbey1

@evickuska To by som pochopila u ročného dieťaťa. Ale 2,5 ročné by už malo chápať, že sa nepusinkuje ktokoľvek naokolo. Proste mu to vysvetľovať neustále a dávať pozor, aby to nerobil.

@abbey1 Tak 2,5 ročné má rozumu síce dosť, ale nie toľko aby úplne pochopilo,že môže len blízkych.
@evickuska Chce to len vysvetľovať a raz to prejde. Ako všetko.

abbey1
7. okt 2025
@anonym_65c591

@abbey1 Tak 2,5 ročné má rozumu síce dosť, ale nie toľko aby úplne pochopilo,že môže len blízkych.
@evickuska Chce to len vysvetľovať a raz to prejde. Ako všetko.

@anonym_65c591 Keď myslíš 🙂

tiika
7. okt 2025
@evickuska

@tiika len ja mam pocit, ze aj ked mu to vysvetlujem, prosto nechape tomu je chalan, dlho jeho pozornost neudrzim

@evickuska chápem, veď práve vysvetľovať malým deťom je trochu neefektívne a preto ta vlastna skúsenosť aj cez pocity (odmietnutie, bolo to trochu neprijemne), pozorovanie (aha, veď som v obchode ani na ulici nevidel sa nikoho bozkávať), pravidla (niečo nemám robiť, mame sa to nepáči, nechce, aby som to robil, v takomto prostredi sa správame tak a tak, v inom zase inak, i keď nemusí chápať “prečo”), alternatívy - super rada (môžem ale zakývať, povedať ahoj, podať ruku..).
Take malé dieťa sa spoločenským pravidlám ešte len uci, je to postupná fáza, pre vek skôr 4-6 rokov, u chlapcov i neskôr. (Pozri senzitívne obdobia.) Vysvetľovanie začína byt účinnejšie tak okolo 3-4 rokov.

evickuska
autor
7. okt 2025
@tiika

@evickuska chápem, veď práve vysvetľovať malým deťom je trochu neefektívne a preto ta vlastna skúsenosť aj cez pocity (odmietnutie, bolo to trochu neprijemne), pozorovanie (aha, veď som v obchode ani na ulici nevidel sa nikoho bozkávať), pravidla (niečo nemám robiť, mame sa to nepáči, nechce, aby som to robil, v takomto prostredi sa správame tak a tak, v inom zase inak, i keď nemusí chápať “prečo”), alternatívy - super rada (môžem ale zakývať, povedať ahoj, podať ruku..).
Take malé dieťa sa spoločenským pravidlám ešte len uci, je to postupná fáza, pre vek skôr 4-6 rokov, u chlapcov i neskôr. (Pozri senzitívne obdobia.) Vysvetľovanie začína byt účinnejšie tak okolo 3-4 rokov.

@tiika pekne si to napisala ale ano, mas pravdu 🤞🙈

evickuska
autor
7. okt 2025
@jana_eyre_2

@evickuska to prejde az vekom, ono deťom chvíľu trvá kým si niečo osvoja.. neboj, o pár rokov sa už na tej spomienke budeš smiať..

@jana_eyre_2 dufam 🙈

anonym_65c591
7. okt 2025
@abbey1

@anonym_65c591 Keď myslíš 🙂

@abbey1 Myslím. Deti sú rôzne a majú aj rôzne obdobia. A každý rodič prechádza rôznymi obdobiami s deťmi.

Strana
z2