icon

Ako podnietiť samostatnosť u predškoláka doma?

27. jan 2025

Ahojte prosim Vas ako postupovat ked dieta vyzaduje rodica aby mu pomahal pri samoobsluznych cinnnostiach (pri obliekani atd) pritom v skolke funguje uplne normalne. Vek 6rokov chodi este do skolky.dakujem

Strana
z2
basska_b
27. jan 2025

Nenarodil sa mu nedavno surodenec, ze by ziarlil? To po par mesiacoch odoznie.

petulda333
27. jan 2025

To robi aj moja,proste niekedy chce,aby som ju obliekla. Ked mame cas,tak to urobim

autor
27. jan 2025

@petulda333 cize obliekas ju ked mas cas? Ja ju obliekam praveze ked nemam cas napr ked ideme do skolky alebo do obchodu rychlo pre nieco. Ked mame cas tak niekedy uplne sama sa oblecie niekedy ked poviem sa oblecie a niekedy povie pod mi pomoct. Prejde to niekedy ?

autor
27. jan 2025

@basska_b Ziarli na brata lebo nemu ako trojrocnemu pomaham obliekat a mame este 5 mesacnu.prejde to niekedy?

xsuzannex
27. jan 2025

Tak maminka spravi,dieta je zvyknute, ze doma nemusi.. poznam par takych. Hlavne ze v skolke funguje normalne 👍

autor
27. jan 2025

@xsuzannex a zmeni sa to niekedy? Ja som vyskusala uz asi vsetko a proste niekedy je taka

petulda333
27. jan 2025

Ano,ak mame cas. Lebo pri obliekani sa este blazni,mojka a tak. Ak sa ponahlame,tak obliekam sa ja a zaroven ona sama. Podla mna staci,ze sa vie obliect a oblieka v skolke,horsie by bolo ak by nevedela

xsuzannex
27. jan 2025

Urcite sa to zmeni. Slubujem, ze v 18ke uz nebude chciet aby si ju obliekala 😄 ja svoju tiez rano obliekam, ale pre nedostatok casu, inak je samostatna..

autor
27. jan 2025

@xsuzannex dakujem normalne si ma ukludnila 😀 ja jej tiez rano pred skolkou pomaham a potom raz sa oblecie ani neviem kedy sama inokedy zas ked jej to pripomeniem tiez sama a niekedy mamaa pomoz 🙄

autor
27. jan 2025

@petulda333 dakujem 🙂 som rada ze v tom niesom sama a ze su aj take deti lebo si uz pripadam divna

viestta
27. jan 2025

Potesim ta, na stuzkovu sa vyfinti sama.

lejduska
27. jan 2025

@basska_b jemineee tak toto presne jr u nás, príchodom surodenca prestala robiť všetko čo vedela a vyžaduje obskakovanie. Uz sa to zlepšilo ale keď ochorela prišlo to znova. Máš osobnu skúsenosť či sa to vrátilo do pôvodných koľají?

maxik24
27. jan 2025

Prepac, dalej necitam ani:
"Ja ju obliekam praveze ked nemam cas napr ked ideme do skolky alebo do obchodu rychlo pre nieco".

Tu je odpoved. Robis z 6rocneho dietata babatko, tak aka ma byt? Do skolky sa snad chodi v urcitu dobu, uz v 3r ked nastupila, ste si mohli dat budik o 15min skor a pekne sa sama obliect. Jasne, ze to nebude robit, preco by mala? Prepac, ze som taka prisna, ale toto nemam rada, rodicia sa stazuju na dieta, ci sa vobec ONA niekedy zmeni a podobne. Ty si vyskusala uz udajne vsetko. Ale este si nevyskusala nerobit z nej babatko a vies ju k samostatnosti.

Ale toto je vizitka iba rodica, nie dietata. Neobliekam ani 3r dieta, som za to, ze nasa uloha je deti ucit samostatnosti a zrucnostiam.

Naozaj, nie je chyba v dcere tak, ako ju tu prezentujes.

annm81
27. jan 2025

Ja by som sa opýtala, aké výhody má oproti súrodencom, keďže je najstarší.

nikaeli
27. jan 2025

Kto ju oblieka v škôlke?
Predpokladám, že predškoláčku už nikto.
Tak ju nechaj obliekať sa samú aj doma.
Čím skôr začneš, tým lepšie pre ňu do budúcnosti.
Lebo ona to nie že nevie, ale nechce robiť..... A či to prejde? samozrejme.. vtedy, keď ju prestaneš obliekať a prenesieš na ňu zodpovednosť 🙂 V škole väčšinou nemajú rodičia prístup do šatne (viď to množstvo diskusií zo septembra, kde boli maminky pohoršené, že sa ich deti musia obliekať a obúvať samé a ešte si aj odložiť veci do skrinky, zatiaľ čo ich rodičia čakajú vo vestibule alebo pred školou).

nikpa
27. jan 2025

Najviac co mu môžeš do budúcnosti dat je, nedať mu všetko rovno pod nos, obrazne povedané. Prestaň mu skákať okolo zadku, tak najlepšie podporís jeho samostatnosť. Nehľadaj za tým žiadnu vedu ani psychologické rady, je to úplne jednoduché.

autor
27. jan 2025

@nikaeli ja ju praveze necham samu obliekat neobliekam ju ako babetko. Mne ide o to ze jeden krat sa oblecie bez napomenutia, druhy krat s napomenutim a treti krat ze mami pomoz ale to jej napr podrzim teplaky alebo tricko a trojtocnemu tiez. Neobliekam ich celych uplne. Ved aj hore som pisala ze pomahat nie obliekat

lucilaines
27. jan 2025

Ja mam syna v presne rovnakom veku a robi to iste. Inak je velmi samostatny, obliect sa vie sam od hlavy po paty. A napriek tomu ho kazde rano obliekam ja. Je rano, je prispaty, nechce sa mu, mota sa, vymysla a ja na to nemam nervy, tak ho rychlo obleciem. A je mi to srdecne jedno. Akoze v 15tich som si viac nez ista, ze nebude cakat, kym mu ponozky natiahnem a teraz robim, co mi v tej chvili vyhovuje, aby som si usetrila zbytocne rozculovanie a moju netrpezlivost, ked sa niekam potrebujem dostat.

autor
27. jan 2025

@lucilaines dakujem. Ja mam ten isty nazor ako ty len som chcela vediet ci ma aj niekto taky isty. Ja ju neobliekam ja jej pomaham obliekat a aj trojrocnemu len som si pripadala divna ze pomaham.

patulka410
27. jan 2025

Moja má 5 a keď mi povie,aby som jej pomohla,tak jej pomôžem. Rovnako ako keď jej ja poviem,aby mi pomohla poskladať prádlo,tak mi pomôže a poskladá ponožky. Neočakávam od nej,že ma už ako 5ročná nebude nikdy potrebovať. Viem,že to ovláda sama a vie sa obliecť rýchlo a správne. Niekdy je to jej spôsob ako vyjadriť,že ma potrebuje pri sebe. Tiež chcem niekedy pomoc od manžela s niečím,čo dokážem sama- lebo to jednoducho sama urobiť nechcem.

autor
27. jan 2025

@patulka410 Presne taka ista je aj moja. Doma mi pomoze ked poviem co treba , so surodencami pomoze, prinesie mi co potrebujem pomoze mi ked poviem len som chcela vediet ci jej mam pomoct ked mi povie aby som jej pomohla.

januska12323
27. jan 2025

Robí to lebo pomáhaš aj ostatným, prečo by si práve jej nemala? Pýta si pozornosť.

autor
27. jan 2025

@januska12323 to ma tiez napadlo ze tym ze to vidi u maleho tak chce aj ona a nieje na tom nic zle dakujem

andreatytler
28. jan 2025

Moje dieta - stelesnena samostatnost. Oblieka sa komplet sam od 2 rokov. A napriek tomu ma vzdy vecer poziada aby som mu pomohla sa prezliect do pizama. Je uz unaveny z celeho dna a je to take psychologicke, ze mama sa o neho postara a tym mu ukaze ze ho lubi. Niekedy pomozem a niekedy nie, podla okolnosti. Ma 5 rokov.
U vas by som za tym hladala tiez tu ziarlivost na mladsich surodencov. Ak teda stihas, tak je to podla mna este celkom lahko mamazovatelna forma ziarlivosti. Ze mu pomozes, ste rychlejsie hotovi a zaroven naplnis jeho potrebu.

hariet
28. jan 2025

Dieta 5,5 pomaham skoro vzdy, hlavne ked sa chcem dostat nacas do skolky a dieta 2,5 sa chce obliekat uz same a aj mu to celkom ide. Neriesim, tak rychlo rastu, ze sa nad tymto nestiham ani zamyslat🙃

nikaeli
28. jan 2025

Tak potom je to fajn 🙂 tvoj úvodný príspevok na mňa pôsobil inak - 'videla' som trucujúce dieťa na zemi, ktoré si ani po hodine nenatiahne tepláčky 🤷🏻‍♀️ po tvojich doplňujúcich slovách by som to nevidela nijak tragicky 😉

autor
28. jan 2025

@nikaeli aj take raz v 5tich skusila ale ignorovala som ju a obliekla sa 😀

basska_b
28. jan 2025

@lejduska @autorka
No jasne, to je ziarlivost. Ono to prejde. Moje 5a 3rocne boli po narodeni babatka ako malomocne, furt len mamaaa nalej mi vody, utri zadok, mne to nejde obut, podaj mi neviem co... preslo po par mesiacoch. Plus by som povedala ze teraz v zime je proste vela vrstiev a moja 7rocna sa najlepsie oblecie, ked si dava kazdy den to iste. A ked ma vobec motivaciu ist von. Ale kedze raz je bunda hrubsia, raz je nieco v prani a ona je teda ten nocny typ ze najviac energie ma vecer, tak rano, ked je najvacsi stres, len sedi a kuka do steny. Do skoly sa jej samozrejme nechce. Ale potom priamo v skole sa oblecie vyzlecie no problemo - a to je dolezite. To, ci sa s nou budem doma ja vadiť pri dverach, je nasa interna vec 😃

euka210
29. jan 2025

No nebudes ju obliekat do 18r neboj 😁. Su take deti, co v skolke samostatne a u rodicov su zvyknute, ze im pomahaju. Moji boli stale slimaci v obliekani v skolke. Tam som mala cas cakat na nich, tak od predskolskej sme mali pravidlo, ze uz sami sa obliekaju. Manzel bol v tomto viac dosledny ako ja. Doma jasne, ze ked sme sa ponahlali, tak som pomahala. Tiez mame 3 deti za 6r, takze v zime obliekat 0,2,4r bolo psycho a ja mokra.
Ked jej treba obcas pomoct a je tvrdohlava, tak jej pomoz. Ked to nie je stale, tak to nie je hrozne.

tiika
29. jan 2025

Podporis tak, že mu budeš čo najmenej pomáhať, budeš trpezlivá, čakať a pokojne sa pozerať, i keď ta bude trhať mu niečo povedať či poradiť, keď si po 10x nebude vedieť zasunúť zips, rukavice si bude zasadne nasuchovat naopak, 20x si oblečie tričko nápisom dozadu, zapnúť gombík mu bude trvať 10 svetelných rokov a budeš mat pocit, že skor ako sa vychystate, ty už budeš odchadzat do dôchodku … 😅

Strana
z2