Ako pomôcť dcére, ktorá nezapadá medzi deti?
Čo raz častejšie pozorujem na svojej dcére že nezapadá medzi ostatné deti v jej veku. Je to hlavne jej správaním, narodila sa keď som mala 39tt všetko bolo v poho. Ale teraz keď rastie na pozorujem že asi všetko v pohode nebude. Poraďte mi ako, a kde to mám začať riešiť?
Nuz mas, ako si ju naucila.. je bezne ze v tomto veku a menej deti skusaju hranice. Nie je prvá ani posledna co vystraja v obchodex, u lekara, hocikde. Ona nevie spracovat tu emociu. Ma zapamatane, ze mama ide niekam, kupi mi nieco. No budes to mat tazke, ale toto fakt nemozes nechat tak, ved co z nej vyrastie
Je len rozmaznana a tvrdohlavá.Ked sa dá prečítaj si knižku dieťa tyran mala by byť aj na webe v PDF tuším.Nekupila si hračku, lebo ich má dosť.Musis byť aj rázna čoho sa bojíš, že povie, ze tá nemá rada a chce ísť za otcom?je to malé dieťa povie aj škaredé veci ty máš riadiť domácnosť,vychovu, lebo o 5 r budeš z nej na nervy.Na krúžok by som ju ešte nedávala.Neboj sa jej scén.
A otec čo na to? Ja neviem,ale keby mne dieťa jacalo,že mám mu okamžite ísť nazad do obchodu kúpiť hračku,lebo ono chce,tak by asi aj na zadok dostalo a nie že by som bežala 🙈
Ona nechce ísť k doktorke,tak len ty zavoláš a ona jej prepise lieky? A pohoda , vybavené? Prepáč,ale ste vy tam vôbec dospelí? Lebo mne to príde,že všetci sa správate ako deti.
Ani moji dobrovoľne nechcú ísť k doktorke,no a? Ja sa ich nepýtam,či chcú, proste toto je vec, ktoru zavelim a nebavím sa. Ešte v tom by mi dieťa nerozkazovalo
Vy ako rodičia musíte sa zmeniť,lebo toto je veľmi zlý postup,čo robíte a škodíte jej tak
Diagnoza:rozmaznanost. Neexistuje,aby mi 4r.dieta diktovalo,ze jej mam kazdy den hracku kupit. Pre mna za mna by sa mohla aj pod regal hodit a nic by som jej nekupila. Aj to,ze nechce ist k Dr.tak ona len predpise lieky a nejdete. Akoze co? Mi povedz,ktore dieta tam chodi rado??? Takisto skolka. Rozhodne sa,ze nejde,tak ju nechas doma? A ked ti to urobi v predskolskej tak co? Vidis,ze v skolke s nou nemaju problem, takze by som ho nehladala v dietati,ale v autorite.
@jaskolka opravím ťa: nie na zadok, ale rovno po papuli. A doplním ešte, že psychológa nepotrebuje dieťa,ale mamička. A kvalitného! Ani nechcem veriť, že niečo také,ako autorka opisuje,je možné.
Chod s nou k psychologovi, vklude aj aspergerov syndrom to moze byt. Co nie je nic hrozne, len treba s tymi detmi inak pracovat. Kto nema skusenost s aspergerom povie, ze rozmaznane dieta, ale daj si ju radsej zdiagnostikovat, aby si mala istotu. Pripadne ina diagnoza. A mozno len obycajny vzdor.
Ale odporucam aj tebe (detskeho) psychologa, aby ti poradil ako na nu. Ide to aj inak ako trieskanim a plieskanim ako tu niektore hned odporucaju.
Fuuuu, tak v škole este len začne zábava
Nechcem byt zla,ale vychovavas si maleho "teroristu". Neviem si predstavit ako znesie mladsieho surodenca. Kazdy den jej kupujes hracky? To je psycho z tvojej strany. Obdobie vzdoru musis len prezit. Ked vydrzis a zatnes sa,este mas sancu z nej vychovat dobre dievca. Len nesmies polavit v pravidlach. Bude sa to tazko nastavovay,ked doteraz ona cvicila s tebou.
Su len dve moznosti, ze to nezvladas ako rodic alebo ma nejaku diagnozu. Taketo stavy mavaju aj deti s Aspergerovym syndromom. Z tvojho popisu sa mi javi ako rozmaznane dieta, co ta citovo vydiera a nema ziadne hranice, lebo sa jej bezvyhradne podriadujes.
Psychológa. Ale pre teba.
Ako sa správa pri otcovi? Si ho tu spomenula. Aj od neho musí mať novú hračku každý deň, keď je s ním?
"chodí do škôlky, nie veľmi často, kedy chce". To vážne? Vidím to tak, že je poriadne rozmaznaná. Tam je ten problém.
Hej tiež mám také dieťa, už má 7. Záchvaty stále, ale ustupuje to vekom. Už len tak cca 2x do týždňa, keď máme lepší týždeň... Choď k tej psychologičke, pomôže ti to. Stručný návod baby dali. Povieš "žiadna hračka" raz, dieťa chytí záchvat, povieš druhý krát, zas záchvat, povieš tretí krát, možno o čosi menší záchvat, atď. a jedného dňa prídeš bez hračky a dcéra si to ani neuvedomí 🤷. Resp. prestane sa na to pýtať, lebo si to v hlavičke preprogramuje, že nákup ≠ hračka. Len to chce dôslednosť a pevné nervy. Ja mám dieťa ťažkú povahu tiež a tiež som už nahluchlá /istú dobu som si dávala štuple, keď začal záchvatovať/. a teda zďaleka nemám takú prístup ako ty, keďže je už tretí v poradí, ale holt, to sú také povahy, že tam žiadna "výchova" im nezmení povahu zo dňa na deň. A to, že nechce do škôlky, no - trúfam si tvrdiť, že tak 90% detí nechce do škôlky, ale jednoducho MUSIA. Ja tiež nechcem do roboty, ale MUSÍM... Aj ten môj nervný cibík tam nemá problém, tam nedupe nohami, netrieska dverami a nejačí po učiteľke ako on nebude tamto a nebude hento a prečo ona povedala alebo spravila tamto a hento, ako doma 🤷. Ale keď ti niečo pomôže alebo tak, tak ju pochváľ, že vidieť že už chodí do škôlky, že aká je už šikovná. Takisto medzi cudzími, pochváľ ju potom, že to dobre zvládla, že už je veľká slečna atď. A zas naopak, keď má hysák, tak by som sa tvárila prekvapene, že sa správa ako jasličkár, či jej nemám priniesť dudel... Aspoň ja som to pri mojom niekedy robila, lebo to bol občas bizár čo on vymyslel
@namornicka má otca ale nežijeme spolu. Chodieva k nemu, a on jej dovolí všetko. Lebo on si myslí že keď s ňou netravu čas tak jej radšej kúpi všetko čo chce a ona je s toho aj niekdy nervózna. Lebo keď ide s ním do obchodu dovezie niekoľko krabíc hračiek. A keď mu niečo poviem tak mi povie že sa do toho nemám starať.
@dusankomoj " rovno po papuli" 👎🏼👎🏼👎🏼
@dusankomoj vie že to neje dobre ale je to ťažké. Prežili sme si toho veľmi veľa, a nikdy som nechcela aby sa ku mne takto správala. Ale niekdy som ani nepozrela na to ako rastie keďže sme žili s jej otcom v toxickom vzťahu. Nechcem to tu rozpisovať ani sa na nič vyhovárať. Ale nemali sme to ľahké. Možno aj preto je taká, ja som sa len veľmi bála že by mohla mát nejakú diagnózu.
No chod s nou k psychologovi radsej, nech ti potvrdi, ze nema diagnozu. To co pises o nej sedi aj na aspergerov syndrom. Snad si si na zaklade toho, ze ti tu niekolko zien, ktore sa do toho nerozumeju, napisali ze je iba rozmaznana a treba ju preplieskat, neutvorila zaver, ze urcite nema diagnozu.
Mrzí ma, že ste to mali ťažké. Ale musíš to zastaviť teraz,lebo ako bude staršia,tak to bude iba horšie a horšie. Skús jej vysvetliť, že je už veľká a vrieskanie je jej hanba( ja by som ju nechala kvalitne ,do úmoru vyvreštať) ,tak isto hračky. Teraz sú to blbinky za pár korún,ale neskôr sa zoderieš,aby slečinka mala značkové veci ( a určite drahšie ako vyjde tebe) v opačnom prípade ti predvedie cirkus. Mám deti a kľudne sa tu môžu maminky pohoršovať,ale pleskla by som. Nie kôli tomu aby som jej ublížila
ale aby sa spamätala a poznala,kde sú hranice. Ty si to už nechala zájsť ďaleko a budete to mať obe ťažké.
Kto si ako rozmazna, tak ma.
O rok som zvedava ake sceny bude robit ked sa jej nebude chciet ist do skolky ale bude musiet. Nechuti mi paradajkova polievka nieje ospravedlnenie.
Ja len otazocka - udrzuje ocny kontakt? Pozera sa na fotkach smerom do objektivu, ci stale niekde vedla?
@belbel podľa profilu deti nemáš. Ja áno. Dcéra je dospelá, veľmi úspešná. Mali sme nadštandardné vzťahy aj v období puberty. A dostala,,po papuli,, dokonca 2 krát za život. Neudrela som ju v amoku,ale premyslene. Potom sme si veci,, prebrali a rozprávali sa,aby aj pochopila prečo dostala. Že to nebola iba prezentácia sily. Pomohlo. Pokiaľ nemáš osobnú skúsenosť,tak nevieš ako zareaguješ a nikdy nehovor nikdy.😉
Aha, tak musíš jej stanoviť: odtiaľ - potiaľ, proste pravidlá. Ty si mama - ty si šéf. Nesmieš, aby ti prešla cez hlavu - srdce.
Niekedy deti majú obdobie vzdoru a je to na tebe, čo všetko jej dovolíš. Nezabúdaj, jej aj vravieť, že to robíš pre jej dobro a že ju ľúbiš, ale toto proste nesmieš a je to veľmi škaredé. Kľudne jej aj niečo obmedz - zakáž, kým si neuvedomí - je už dosť veľká, ak sa dokáže hnevať, naučí sa aj počúvať - čo vravíš.
Veď sa môžeš zblázniť, z jej chovania - keď bude väčšia.
Potom si nebudeš vedieť rady .... radšej teraz, nech si od mala zvyká.
Tak prajem ti veľa síl a trpezlivosti a aby si nepovolila 👍
@selenka7 nerada sa foty, keď bola menšia sa fotila a ale teraz nie. Keď jej poviem že jej urobím fotku kričí ona nechce. Ani neviem že či sa do objektívu pozerá.
ty nepracujes, ked ju mozes nechavat doma?
@elenka.k proste ja keď si sama uvedomujem ako sa správam k nej. Tak vidím svoju mamu a ja s mojou mamou nemám dobrý vzťah. Moja mama to tak robila kupovala nám všetko ale lásku som on nej nikdy necítila. Ja nechcem by ako ona, a ešte som chcela taký dotaz že môj brat je autista a preto sa bojím že či náhodu niečo nezdedila
Aku pracu na HO robis?
a vies popri dcere pracovat?

Tak má otca alebo ju vychovávaš sama? Kto s ňou ostane keď si ráno zmyslí, že nejde do škôlky?