Ako pomôcť dieťaťu adaptovať sa v škôlke?
Ahojte
Mamičky mali ste niektorá problém s dieťaťom v škôlke? Moja je predskolacka. Od septembra bol problém. Nevedela a zadaptovat do kolektívu. Neustále plakala v škôlke aj aj ráno pri príchode. Museli sme ju nasilu nosiť do triedy. Trvalo to 3 mesiace dokonca ani nejedla. Teraz je to už lepšie. V škôlke sa normálne napapa aj sa hrá s deťmi. Je šikovná,dokáže sa rýchlo učiť ale keď ju učiteľka skúša,tak sa zatne a nepovie ani slovo. Máme to tak aj pri domácich úlohách... Už neviem ako s ňou pohnúť mám strach,že bude mať problém v škole. Teraz dostala domácu úlohu, naučiť sa báseň. No tak isto nespolupracuje. Už som z nej zúfalá.
chodi do skolky a mava domace ulohy? spravne to chapem?
@alex1999 až teraz začala chodiť do škôlky? Prvý rok? Ani sa nečudujem, že nespolupracuje. Nie je zrelá podľa mňa. Ona sa ešte potrebuje hrať.
Čo je to za škôlka, keď sa majú doma učiť?
Prepánajána s 5-ročným dieťaťom takýto problém? ... prečo išla až teraz do škôlky? ... jednoducho nemá návyky ... čím je dieťa staršie, tým ťažšie sa formuje, prispôsobuje atď.
😳😳😳😳😳 to je aká škôlka???? Kde??? Nápis nech sa jej oblúkom rodičia vyhnú
5 ročná kašle na básnickú? Dobre robí !!! Tu ju má naučiť ucitelka v škôlke
Moja ani v triede básničku nepovie a ani nezaspieva a čo teraz? budem ju nútiť? absolútne nie...
@pribinak aj moje deti sa básničky na rôzne vystúpenia učili doma. Keď učiteľka má naučiť 20 deti, každé svoju, tak neviem... Nič také strašné, robíš z toho nejakú katastrofu. Spoločné básne sa učili v škôlke, ale niektoré doma. Snáď rodičia párkrát do roka toto s detmi doma zvládnu.
treba ozrejmit, kedy nastupila do skolky...predskolacka zacala skolku az teraz? preco? aku skolku? dieta sa vyvija postupne v kolektive od 3rokov, kde jeho osobnost je akurat zrela na postupne naucenie sa urcitych veci a meni sa to v 4r,5r, ...daj prv informacie a potom sa da radit -kolko ma rokov a preco nastupila teraz rovno ako predskolak
@pribinak @earlgrey vážne??? no podľa mňa by teda 5 ročná básničku vedieť mala a mala by ju vedieť recitovať vtedy keď recituju všetci ... chúďatko dieťa, niečo strašné sa po ňom požaduje 🙈 no nedajbože aby sa museli naučiť básničku či pesničku (a trénovať si pamäť, výslovnosť, intonáciu, porozumenie, sebavedomie z úspechu, ak to nejde tak pokus prekonať prekážku, fujky ... 😜)
U nás v škôlke mali "mini "Hviezdoslavov Kubín,len tak sa mali všetky deti naučiť krátku básničku,či pár viet ako prózu.Aj úplne maličké deti z prvej triedy,čiže 3 ročne to zvládli, štyri verše bez problémov.
Čiže zrejme toto myslela autorka pod pojmom "skúša ju ,mala sa doma naučiť básničku". Podľa mňa je toto úplne normálne,že 5 ročne dieťa by malo vedieť nejaké básničky aj ich povedat na pokyn,aj o tom je predškolská príprava.
@zuzanka.zuzu pointa je niekde inde. Nevadí. Od teba som nečakala že to pochopíš
Tie co tu pisu,ze strasne nieco ze ma nieco vediet...nechapem.ved ide od septembra do skoly,ked tersz nespolupracuje a rano place,co bude robit v skole?na zapise bola?,depistaz v skolke ako dopadla?odklad nebol odporuceny?
Btw,dcera je predskolacka,bezne sa na vystupenia ucili basnicky,teraz cely rok preberali abecedu,a na ka,de pismeno mali domacu ulohu-bud nakreslit alebo vystrihnut obrazok.aj citatelsky dennik mali-jednoduchu rozpravku s rodicom precitat a do dennika nakreslit o com bola rozpravka,v skolke v kratkosti povedat dej.nic strasne,dcera kazdu nedelu s radostou uz nachystana za stolom s peracnikom a vystrizkami z novin.o to lahsie bude navyknuta v septembri na povinnosti
@simona92101 presne,ja tiež na tom nič divné nevidím,že v predškolskej triede sa má dieťa naučiť básničku aj doma.
Môj ani nie je predškolak a mame niečo ako čitateľský denník, každý mesiac majú jednu rozprávku, dostanú list, ktory si vymaluju a k tomu nejaké úlohy, typu -nakresli,o čom bola rozprávka,vyrobte si doma s rodičmi niečo, upečte si niečo,vždy podľa aktuálnej rozprávky. A všetky tie listy zakladame do špeciálnych dosiek,ktoré sme dostali,čiže ba konci roka z toho bude niečo ako kniha.
A robí sa to s deťmi doma,čiže to je "domáca uloha". Je mi to úplne normálne a beriem to ako spoluprácu rodiča so škôlkou.
@kavasmliekom majú predškolskú pripravu
Vzhľadom na okolnosti by som kontaktovala CPP a žiadala individuálne testy školskej zrelosti a pripravenosti. Nejde len o šikovnosť a inteligenciu, ale aj o sociálne zručnosti.
To dieťa je pravdepodobne po takomto priebehu socializácie traumatizované a čím skôr odporučí odborník ďalší postup, tým väčšia je šanca na regeneráciu psychiky.
https://www.cpppaptopolcany.sk/ (štátne)
https://www.scpptopolcany.sk/ (súkromné)
@alex1999 prečo nechodila doteraz?
@pribinak
@simona92101 Na zápise sme boli a prešla normálne. Možno iný prístup pedagoga? Neviem... Ovláda anglický jazyk a vie aj počítať.Pozna tvary je toho veľa čo dokáže ale ma problém spolupracovať. Akonáhle vidí,že toto je treba sa naučiť lebo jednoducho musí,tak sa zasekne a nepovie ani slovo. Podľa učiteľky je utiahnuta ale doma práveže sa správa inak.
@alex1999 a depistaz ako dopadla?ano,deti sa inak spravaju doma ako pri cudzej osobe.
@zuzanka.zuzu Žiadne fujky zlatá moja...moja aj vystupuje, aj všetko, ale na DOMÁCE ÚLOHY má čas...a nútiť dieťa spievať a recitovať...to nerobia ani učiteľky...zúčasní sa všetkého...ale ak nechce recitovať...zastúpi ju na vystúpení pani učiteľka...mám ju biť palicou? 🤣 ja si dieťa poznám...viem, že pamäť má super, naučí sa všetko rýchlo a keď nechce spievať a recitovať, tak nech nespieva a nerecituje...každé dieťa vyniká v niečom inom...
@zuzanka.zuzu moje deti sa doma nemajú učiť, v škôlke majú rôzne besiedky, vystúpenia a ako píšeš, všetci vedia, či spievať, recytovať, tancovať, zahrať scénku. Ale v škôlke, ja veľakrát ani neviem, čo v skolke robia, lebo podľa detí nič 😄
tak problém je ten že si ju dala do škôlky až teraz....ano v škôlke sa robí aj to čo dieťa nechce a o tom to je.....ani v škole nebude maž iný prístup učiteľa, nikto ju nebude prosiť toto musíš robiť.....

Chodí do škôlky prvý rok?