icon

Ako pripraviť predškoláka na to, že ostane ďalší rok v škôlke?

viktoriaboris
18. mar 2016

Mam 5 rocneho predskolaka, 6 rokov bude mat koncom jula. Je prílis hravy, nesustredeny, vyslovnost ako taká a o učenie zaujem nema. Chceme ho nechat este rok v skolke, len on o tom nechce ani počut. Rozzuri sa. Ako mu to vysvetlit? Ako ho na to pripravit?

Strana
z2
viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@lalus ok, nasla som tu knihu na google. skocim v pondelok do kniznice. dakujem este raz

mmmj
19. mar 2016

@viktoriaboris to je skoda, lebo je to velmi dobra vec

siska53
19. mar 2016

@mmmj a to je na kazdej skole nulty rocnik? Ci sa treba opytat? Lebo zas prevazat ho kade-tade,ked mobilny je len tato a bol by problem s vyzdvihovanim...to radsej nech je v skolke.

mmmj
19. mar 2016

@siska53 nie je na kazdej skole, urcite nie, tolko deti do nulteho rocnika zase nechodi. Treba zistit vo svojom meste, ci a kde je

siska53
19. mar 2016

@mmmj tak zas celu Bratislavu obiehat nebudem 🙂).
Jedine tu po okoli,co su skoly,na ktore sme ho aj zvazovali zapisat.
Dakujem za info.

saurian
19. mar 2016

nas ma odklad, minuly rok sme boli v podobnej situacii. sli sme na posudenie skolskej zrelosti, kde sa priklonili skor k odkladu. do skoly chcel ist, nechcel byt v skolke. urobili sme dohodu, ze bude v skolke ale prihlasime ho na kruzky - chodi na anglictinu, tanecnicek biblicky, karate. plus sme trocha "vyuzili" to, ze jeho kamarat-sused (starsi od neho o 1,5r a mal do skoly odklad) - ze ved aj on ide do skoly az v 7.r., ze to je proste uplne ok.
chod s drobcom na posudenie skolskej zrelosti, a rozhodni sa potom.

mmmj
19. mar 2016

@siska53 ved dnes ma kazda skola web stranku, nie? a kedze si tu na MK, tak mas internet, takze no problem 🙂

dahra
19. mar 2016

@viktoriaboris - no tiež mám podobnú dilemu. Malý bude mať koncom júla 6, je aj výškovo malinký, najmenší z chlapcov, vedomostne ok, učí sa rad (vždy poobede mám s ním našu spoločnu"povinnú" hodku, kde si kreslíme, píšeme (napr. čiary, bludiská, spájačky), skladáme a lepíme nejaké veci zo Včielky alebo Šikovníčka), riešime nejaké počty. Na toto sa teší a robí bez frflania.No je aj dosť hravy, ale čo ma trápi, jeho pohybová kultúra je na úrovni bežného 4ročného dieťaťa. Skakať nevie (v školke mali suťaž, mnohé deti skočili okolo 100cm a viac, aj baby, on nejakých 70cm, posledný), stáť na jednej nohe je trápenie, bicyklovať sa odmieta, lebo ak spadne, tak ho to bude bolieť. Bežné úkony, obliekanie, vie, ale je to nekonečná činnosť, podľa neho totál nuda a zbytočnosť, lebo on počas obliekania rieši, v ktorej časti zemskej kôry sú kryštály, alebo sa zamýšľa ako poskladať robota z lega. To je činnosť, kde vydrží aj 2-3 hodky. Veci pohodí tam, kde je, zabúda, stráca, nechce sa mu - základné zhasnúť, umyť ruky po wecku, atd. neustále pripomínané, aj tak zabúda, lebo to je vraj nuda a on ma dolezitejsie na praci. A v skole sa vyžaduje samostatnosť, aj praktickosť. Okrem toho je ťažké donútiť ho robiť, čo ho nebaví a čo mu nejde, to ho zlostí. Tiež nie dobré. Napr. minule sme vystrihovali - perfekcionisticky sa snažil dodržať čiaru, ale podarilo sa mu zastrihnúť do obrázka, hodil to o zem, šiel plakať do vankúša. 😒 Darmo vysvetľujem, že to nie je zlé, že sa to dá zalepiť, že čím viac bude veci skúšať, tým lepšie sa ich naučí, trpezlivosť nulová. V škole takéto reakcie nemajú radi.
Je aj otázka, koľko z toho je "detskosť" a koľko povaha, z čoho sa tak ľahko vyrásť nedá.
Síce niekedy na ulahcenie sa zasmejem, že je ako moj otec. Toho by ani dnes do školy nevzali, bo nie je schopny si ani oblečenie nachystať a príbor nájsť 🙂

danii2
19. mar 2016

Ja by som dost zvazila odklad.Mne dali rodicia odklad koli zdravotnym problemom.A tak som chytila "blby" rocnik a mali sme ako prvy povinny na zs 9rocnik, prvy sme mali monitor, prvy novu maturitu a na vyske sme prvy mali rozdelene studium na Bc a Ing.Mam 30 a mam na nich pre to tazke srdce do teraz...Myslite aj na deti,nie len na seba, ze by ste im museli venovat trochu viac casu.Do septembra je daleko.Popracujte na sustredeni a tomu,co sa vam nezda.

siska53
19. mar 2016

@mmmj vsak ano. Ale aj tak ak tak pozriem len par okolitych skol. Cez mobil sa mi az tak dobre nerobi.Nemame cas na dvojhodinove presuvanie sa,takze bud tu daktor bude mat nulty,ked nie maly stravi rok v skolke.

siska53
19. mar 2016

@danii2 len tu nejde o to ci sa nam daco nezda.. Psychologovia posudili,ze dieta nie je zrele na skolu.
Kebyze sa mam riadit malym tak ho do skolky dam,ale sami sme boli nerozhodni a ucitelky a nasledne aj psychologicky navrhli odklad,ze pre neho by to bolo lepsie.
Myslim ze malokto z nas len tak sa rozhodne pre odklad.. Vacsina z nas to dost zvazuje a radi sa s odbornikmi.

Nam povedali,ze ak sa predsa rozhodneme,mame sa ozvat,aby informovali ucitelky ako s nim maju pracovat.

stesil
19. mar 2016

Tu v Prahe je veľmi veľa detí, ktoré majú odklad. Dokonca aj sami rodičia sa rozhodnú nedať dieťa do školky.
Čo mal môjho bratranca syn odklad,on sám to zobral v pohodě. No prišli do predprípravky nové deti a trošku sa to zamotalo. Robili si posmešne,ale potom sa to upravilo a bolo dobre.V škole napreduje. Napríklad v niektorých školách už robia triedy pre deti, ktoré majú odklad. Pozri sa, nie je ani prvý ani posledný. Já osobne psychológom neverím. Druhý synovec mal od psychologičky odporúčany odklad a nakoniec sa na ňu vykašľali a dali ho ešte do maďarskej školy. A zvláda to na 1. To je napr. Príklad z Košíc. Chodí teraz do prvej triedy.

m.i.r.i
19. mar 2016

@dahra ja mam doma podobny exemplar, az na tu telesnu zdatnost..moj syn je v tomto smere vyborny, skoci daleko, beha ako tiger, chodi na sportovu pripravu, odporucaju ho na futbal ze vyborne beha...hrava tenis..plava..kadeco..ale inak to iste...obliekanie a ine podobne prakticke cinnosti su nepodstatne....ked sa ma sam obliekat tak to je suchtanie, knucanie, vrzganie...dolezitejsie je ci bolo viac bylinozravych ci masozravych dinoaurov, kolko penazi ma v pokladnicke a ked si nieco kupi, co mu ostane, ci bol skor australopytecus ci neaardertalec a ine podobne skvosty...je to ale maly zurivec..on je telesne zdatny ale ja som si s nim vytrpela pri vsetkom..pri uceni na odrazadlo, na bicykel, na plavanie...ked nieco neslo, treskol bicyklom o zem, odrazadlom, odmietal ist plavat lebo mu voda zajde do oka, do ucha, do nosa, ale ciapku si neda, okuliare si neda..nevie prehravat, to lietaju dobreze nie taniere ked prehra, presne ako ty pises, ked striha a zastrihne niekam tak neskutocna zlost...
Ale poviem ti k tomu tolko -- po prve, nas to ma v povahe..a je po mne...ja si to pamatam velmi dobre, ze som bola taka ista a moja mama by vedela rozpravat co si uzila...vysoka cielavedomost, ambicioznost, perfekcionalizmus...cize strasne tazko som prehravala, vsade som chcela byt prva a najlepsia...praktickost ale sla bokom..doteraz nie som prakticky clovek...takze ja mam pre maleho pochopenie a uz aj neskutocnu davku trpezlivosti a dohovarania a dohovarania...
po druhe -- u nas napriklad zabera aj hodenie do vody..tento tyzden bol na lyziarskom...5 dni, 4 noci...prvy krat som ho na taku akciu pustila..a on sa tam aj obliekal, aj cikal do vecka, aj krasne jedol, aj vsetko robil presne tak ako ostatne dni..z 10 eur vreckoveho co som mu dala minul 3, ze zvysok ide setrit do pokladnicky 🙂 a doniesol domov uplne vsetky veci z ktorymi odisiel a nic nie je poskodene...co sa tyka lyzovania, tak 2 dni sa s nim riadne dotrapili kedze ako zaciatocnik so svojou povahou im skoro lyze o hlavu otrieskal, ked mu neslo, tak on uz nelyzuje, nebude, nejde, neznasa to....na treti den mu stacilo povedat ze ak zvladne toto a hento tak bude mat medailu a dieta sa zacalo tak snazit a tak mu to slo, ze sme prisli po 4 dnoch a lyzoval ako ti co uz aj vedeli...uz je profik...a to by s nim hocikto nemal nervy..ale medaila bola neskutocny motivator 🙂
Po tretie, boli sme aj u psychologicky, dovod bol jeho lateralita, lebo robi asi tak 70% veci lavou rukou a 30% pravou vratane pisania...a psychologicka mu hned navrhla robit dalsie testy lebo sa im javi nadpriemerny...a v podstate ma to ani neprekvapuje..do skoly sa tesi velmi, v skolke sa uz nudi, robi lotroviny z nudy, chodi tam uz 4 roky a pritom chodi do anglickej triedy a maju neskutocne mnozstvo aktivit...ale skolu uz potrebuje ako sol..viem, ze neobsedi, nevie zvladat prehru a podobne skvosty ale aj ja som bola podobna a neviem si predstavit, ze by som nebola sla normalne do skoly..bola som nakoniec aj najlepsia v triede...

luciferkax
19. mar 2016

škoda že nemáte nultý ročník... je to veľká pomoc, niečo medzi školou škôlkou... a ako mu to vysvetliť? vysvetliť všetky výhdoy, ktoré existujú :D že on sa bue môcť hrať voku, kým ostatný budú musieť písať úlohy :D :D

janickacrazy
21. mar 2016

@viktoriaboris ja som tiež najstaršiemu synovi chcela dať odklad, lebo vobec nechcel a nevedel kresliť a mal aj nejaké zdravotné problémy, atd. on mi doma plakal!!!, že on chce ísť do školy, nie kvoli kamarátom, ale proste sa hrozne tešil do školy, každý deň ma prosil, aby som ho do tej školy dala, tak som ho tam dala, napriek názoru psychologičky, že jemná motorika nič moc, atd. Syn zvládol prvú triedu úplne bez problému, tešil sa každý den do školy, takisto druhý tretí ročník, dieťa bolo šťastné v škole. Vo štvrtom ročníku už zistil, že to nie je až taká sranda, ale známky mal stále dobré, takisto správanie bez problému.

jeennyv
21. mar 2016

@viktoriaboris za mna je tam citelny nazor ze vy ho nechcete dat do skoly , psychologicka ma otaznik a dieta za ten cas moze napredovat a neverim, ze by sa mu to nepodarilo, ale ide o vasu preferenciu a rozhodnutie a vysvetlit tazko, ja poznam chlapceka co ho dali o rok neskor..on to niesol aj napriek vysvetlovaniu zle, v skolke mali rozlucku dostali veci nejake farbicky do skoly on nic lebo ostava atd..bol nechtiac vyluceny...ten o rok v skolke naviac dal zabrat, co sa tyka spravania aj vsetkeho..za mna by som pouvazovala nad tym a prehodnotila ci mu skutocne skor nepomoze dat ho do skoly so spouziakmi nez takto...ale rozhodnutie je na vas...

cucu2
21. mar 2016

Školská pripravenosť, zrelosť na školu je komplexný jav.
Stránky školskej pripravenosti (vyspelosti) dieťaťa:
a) Telesná pripravenosť – dieťa má byť na takej úrovni telesného vývinu, aby mu každodenná návšteva školy (zmena denného poriadku, ranné vstávanie, chodenie do školy, dlhé sedenie a pod.) nespôsobila ujmu na zdraví. Treba brať do úvahy najmä stav vyvinutosti kostry a svalstva v súvislosti s možnými deformáciami a tiež rozvoj jemnej motoriky a zmyslovo-pohybovej koordinácie, ktorá bude nevyhnutná na kreslierske a písacie úkony.
b) Mentálna pripravenosť – je žiadúce, aby dieťa malo dobre rozvinuté najmä základné rozumové operácie, ktoré zabezpečujú konkrétny, názorný charakter myslenia, typické pre mladší školský vek. Pri vstupe do školy by dieťa malo mať istú zásobu predstáv a konkrétnych poznatkov o skutočnosti, na ktoré škola nadväzuje.
Patria tu i isté predpoklady obmedzovania živelného správania, sebaregulácie, zapájania, vôľovej zložky do činnosti, napr. úmyselné zapamätávanie, úmyselné sústreďovanie pozornosti a pod., ktoré sa bude od žiaka čoraz viac požadovať.
c) Úroveň jazykového rozvoja – schopnosť zrozumiteľne vyjadrovať svoje želania, city
i poznatky.
d) Citová pripravenosť – zahrnuje celkové postoje dieťaťa k škole a školskej práci, záujem o ňu. Ráta najmä s rozvinutosťou intelektových citov dieťaťa, vyjadrených radosťou z poznávania a intenzívnym príklonom k získavaniu nových informácií.
e) Sociálna pripravenosť – sociálna vyspelosť, ide o schopnosť nadväzovať primerané spoločenské kontakty so seberovnými deťmi i s cudzími dospelými. Dieťa by malo disponovať s istým stupňom emocionálnej nezávislosti a samostatnosti, aby sa ľahšie adaptovalo na niekoľkohodinový pobyt denne v cudzom prostredí.
S dobrou citovo-spoločenskou a morálnou pripravenosťou na školu súvisí aj predpoklad, že dieťa bude mať pozitívny vzťah k úlohám, ktoré mu bude škola predkladať, a že ich dokáže primerane spĺňať.

viktoriaboris
autor
21. mar 2016

@jeennyv pozrite, dakujem za vas nazor, mojho syna nepoznate, neviete teda ake ma spravanie, ake ma v skolke vysledky....Jeho zaujem o skolu je nulová, skolu vobec nespomína. V tomto mesiaci sa konečne naucil vsetky farby, co je na 5 rocne dieta nezvycajne. Z pismen pozna len svoje meno. Cisla pozna len 3. Do ucenia sa nehrnie, radsej sa posadi k televizoru. Je nesustredeny........Takze moj nazor nezmenim, nie je to len moj nazor....

janickacrazy
21. mar 2016

@viktoriaboris tak samozrejme, ty ho poznáš najlepšie a asi vieš prečo ho do školy nechceš dať, po tvojom poslednom príspevku si myslím, že v školke mu bude asi ešte ten rok treba byť

viktoriaboris
autor
21. mar 2016

@janickacrazy dakujem za pochopenie

Strana
z2