Ako riešiť pokakávanie sa v škôlke a zabrániť vylúčeniu?
Dobry den, mame problem, ze syn sa pokakava. Cika sam, s tym problem nema. Oducame ho uz rok (co sa kakania tyka). Zacali sme na neho po dobrom. Milo, pochvala, odmena, motivacia, ale nepomahalo. V poslednej dobe uz kricime zo zufalstva, nutime ho … v skolke kde nastupil nam kazdy den predhadzuju adaptacnu dobu a teda nepriamo povedane vylucenie po 3 mesiacoch. Maly sa nam uz zo spanku budi a place zo spanku a spomina kakanie. Nevieme uz co robit. Rozmyslame, ze zajdeme za psychologom. Je mozne ak nam da posudok, ze ho nechaju v skolke ak to do 3 mesiacov nezvladneme? Pripadne poradte ako ho odnaucit. Pre spekulacie, ze sme neskoro zacali - mal zdravotne problemy, nemohli sme skor. 😢
ani škôlka nemusí akceptovať odporučenie psychológa, ak by také dal....na každej stránke škôlky je vypísané že dieťa musí byť odplienkované, to znamená pýtať sa aj kakať...
V skolke nie sú na to, aby každý deň sprchovali pokakane dieta. Nehoda sa stane, ale každý deň je mimo rozmer a povinnosti.. hľadaj jasle alebo opatrovatelku. Posudok psychológa (podľa mňa ťažko zozenies,ale skus) jedine ak chceš riesit predĺžený rodicak s papierom o vyluceni zo škôlky...a aj to veľmi pochybujem,že vám schvalia. Ale ak mal aj iné zdravotná problémy, možno si to nejako vyskladate.
A nateraz mu daj na kakanie plienku. Bud ráno alebo po skolke ako ritual. Keď sa vám podarí nabehnut s trávenim na tento rezim,že ho pošles sa do tej plienky vykakat,môžete to ešte nejako zachranit že v skolke proste kakat nebude.
Škôlka nie je povinná každý deň prezliekať pokakané dieťa, respektíve ani by to robiť nemali. Občasná nehoda je niečo iné. Posudok by zmenil akurát to, že na to budeš mať pečiatku, nezabráni vylúčeniu.
Ja chápem že si nešťastná, ale PRESTAŇ na neho kakat
Choďte k psychologovi, poraďte sa ako ďalej, ale krikom nič nedosiahnete, akurát sa estw zväčší stres
No áno, škôlka ho môže vylúčiť. Je rozdiel ak sa pokaká raz za čas a rozdiel ak každý deň
To je neakceptovateľné
Ak sa pokakava denne tak škôlka ho s najväčšou pravdepodobnosťou vylúči, no nie som si istá či ho musia čakať tie 3 mesiace alebo môžu aj skôr.
po roku neuspesneho ucenia na zachod si pytas radu? kde si bola doteraz?
a ano - je pochopitelne ze ho chcu vylucit, toto je proste totalne mimo.
tiez som mala so synom problem, ale teda riesila som ho PRED nastupom do skolky. Mne kamoska - psychologicka odporucila kupit jednu uzasnu, fantasticku hracku ---- moj bol na drevene vlaky vtedy, takze som kupila jeden brutalne krasny a premakany dreveny vlacik. Ten som dala na policku tak, aby ho videl a chcel ho --- avsak hrat sa s nim mohol az vtedy, ak sa vykakal v ten den do zachoda. Pokakal sa - s vlacikom sa nehral. Kakal do zachoda - hned som mu ho dala z policky dolu a naspat na policku siel az ked siel syn spat. Ja mam dve deti, takze druhe dieta sa s tymto vlacikom nesmelo hrat vobec ---- tym ten vlacik ziskal punc vynimocnosti. Isto, boli dupoty a treskoty a revy - lebo sa pokakal a vlacik chcel aj tak. Tu musis ty ako rodic ten hnev vydrzat, bez tohoto to nepojde. A ano, su to strasne nervy. Ja som si vtedy pripominala dovod, pre ktory to robim. A nepovolila som. Do 3 mesiacov kakal iba na zachode.
a to co ti radi
@anjelicek26 ze daj mu plienku ---- prosim ta, toto nech ta ani len nenapadne!!!!! v ziadnom pripade. Ak teda ide o mentalne zdrave dieta bez psychiatrickej diagnozy
@kaktusik007 to je rada od psychológa a Gastroenterologa pre obe moje kamošky, co toto riešili. Dieta sa vykakalo, stres zmizol,zápchy tiež, dieta po čase prišlo samé na to,že to skusi na zachod... síce v 4-5rokoch, ale no a....
@anjelicek26 plienky do piatich rokov???? trosku extrem. Mozno tam kde zijes je to inak, ale na slovensku by tvoje riesenie bolo riadne cez. Lebo presne ako pises -- dieta by si na plienku navyklo a skoncilo by to ked by to chcelo same - u mna je nepripustne ak uz stvorrocne dieta je este plienkovane 🤷🏼♀️
@kaktusik007 dostali plienku a išli sa vykakat,nemali ju stále na sebe...to,čo je pre teba nepripustne je v urcitych situaciach (ako byť vyluceny zo škôlky za pokakavanie) lepšie riešenie.
@kaktusik007 ocividne, si nezazila, co su to problemy s kakanim...si velmi radikalna😢
@anjelicek26 ano tiez odporucam davat plienku a to iba na kakanie, odnauci sa a nebude mat traumu
@renatka100 presne tak
Dakujem krasne tym, ktore mi poradili alebo sa podelili o skusenost. 🫶🏼 Chcem poprosit ostatne mamicky, aby mi nepisali ako funguje skolka a, ze v naplni prace ucitelky mš nie je upratovat 💩 po cudzich detoch (to vie snad kazda matka). Pisem o realnom probleme, ktory sa nam zatial nedari odstranit a preto si cenim kazdy iny nazor ako “podmienky prijatia dietata do skolky” a “popis pracovnej cinnosti uciteliek mš.”
Dala by som mu na kakanie plienku a vobec na neho netlacila. Skusila by som sa s nim dohodnut, nech si pyta na kakanie plienku. Chuda sa musel riadne seknut a este na neho kricite. Rozumiem, ze ste zufali, ale tym dosiahnes len to, ze sa mu ten cas na odplienkovanie pocas kakania len predlzi. Zjavne nebol pripraveny a teraz uz je v riadnom strese.
@vreckovka2 dakujem za radu, vyskusime vyskusat 🙂
@mapp inak kto toto na vlastnej kozi nezazil netusi o com to je. Ja som mala super sikovnu dceru ale mala nejaky blok s kakanim. Plienka ozaj zabrala a tak po mesiaci co chodila do skolky sa mi chvalila ze uz kaka do zachoda s ostatnymi detmi a o plienke razom nechcela ani pocut. Neboj vyrastie z toho len prosim nekricte aj ked ste zufali uz.
Moji v skolke nekakali, nekakaju ani v skole... prakticky len uplne totalne nudzovo, ale cakaju a idu doma, vlastne je to prve, co vojdu do dveri a idu na zachod... logicky mi to od mala vedeli zdovodnit - v skolke neviem zamknut dvere, furt mi tam niekto vojde, komentuje, ze som tam dlho, ze je tam smrad, ze to zblnklo hovienko... casto tam chyba papier a je to tam HROZNE KAKAT. Trosku pochopenia pre tie drobce, aj ked toto dietatko ma problem aj doma... proste plienka, vykaka sa, hotovo, kasli na inych, keby ludia k sebe boli chlp tolerantnejsi, co oni budu robit doma vam moze byt srdecne jedno... len to neprenasat na ucitelku v skolke, tam ten problem proste nepatri... nema na to kapacity a hlavne nema na to cas...
Suhlasim s plienkou na kakanie. S dcerou som to riesila, uz rok bola odplienkovana, ale bala sa kakat mimo plienky. Nikdy sa nepokakala, ak plienku nedostala, vedela aj par dni zadrziavat a potom ju bolelo brucho. A v noci kricala zo spanku o kakani. Tak som ju netrapila, kakanie si vyriesila do plienky, sama si ju vypytala ked bolo treba, inak bola stale bez, aj na noc. Takmer cely prvy rok tak fungovala v skolke, nikdy nebol problem, kakala len doma rano/vecer, samo to preslo a postupne zacala akceptovat nocnik a neskor aj zachod. Pediatricka mi povedala, ze je to bezny problem, netreba na dieta tlacit, lebo to narobi viac skody ako uzitku.
@anjelicek26 ma pravdu. Radšej dat tu plienku. Hlavne ak sú tam nejaké diagnózy. Sama detská psychologička mi povedala ze kakanie do plienky je do 5 rokov norma. Ak sa chce niekto hadat, tak len s tou psychologickou...
@mapp drzim palce. Bolo to velmi neprijemne obdobie, kolkokrat sme obe revali nad tym serblom a ani za svet nesadla… tiez som sa bala, co v skolke. To pochopia len ti, co to zazili, aj tu radu s plienkou. Spatne to uz vidim inak, fakt netreba tlacit na pilu. Postupne sme to vyriesili a uz kaka aj v skolke, aj na verejnom wc a este o tom kazdemu porozprava 😅
@mapp veru kto nezažil problémy u dieťaťa spojené s kakanim nepochopí ...a veru aj plienka do 5rokov na kakanie je niekedy potrebná. Moja malá opačný problém ,my sme sa trápili ťažkým zadržiavanim....len prosím ťa nekricte, nevyhrazajte, skúste tu plienku alebo ja som mojej za každé kakanie lepila nálepky za odmenu na nočník a aj stenu v kúpeľni,vždy som kúpila nové, trblietavé aby mala radosť. A jej sa to zapacilo,tak vždy keď sa vykakala už vyberala novú nálepku😉
Tak u nas by ta asi vystrelo - dieta sa pocika alebo pokadi a zavolaju ti zo skolky aby si si ho prisla prezliect - cize rodic musi byt pripraveny a zorganizovany takou formou, ze do tych 15-20min od telefonatu tam musi byt naklusany niekto autorizovany a prezliect a ocistit dieta, alebo si ho rovno zobrat domov 😂😂🤦🏽♀️
@prasiatko30 nikdy som o takom nieco nepocula 🙈
Dakujem vsetkym ❤️
@mapp tunak bezne - na stastie mne sa to stalo len raz, ale je to take vzruso - zavolaju/nezavolaju - tiez je pravda, ze vacsina tych deti v 2-3r to uz zvlada

Tak taky posudok ti psycholog urcite neda. Nie je jeho ulohou doporucovat skolke, co ma robit.