icon

Ako riešiť preradenie škôlkara do inej triedy?

5. sep 2025

Ahojte.
Syn má 4 roky, chodí do škôlky druhý rok. Prvý rok prebehol úplne super, tešil sa, ani raz nebol plač. Tento rok bez nášho vedomia jeho a ďalších 5 detí preradili z jeho pôvodnej triedy k mladším deťom, ktoré teraz so škôlkou začínajú. A tu prišiel zvrat. Nechápe, plače, prečo nemôže chodiť do pôvodnej triedy, že mu chýbajú kamaráti a pod. Vedenie sa vyjadrilo, že 7 detí proste museli preradiť, kvôli kapacitám… ja by som bola najradšej, ak by sa mohol vrátiť naspäť k svojim rovesníkom, fakt to ťažko zvláda - už začína u neho pracovať aj psychosomatika.
Mali ste niekto podobnú skúsenosť? Viem s tým niečo robiť?

martul
5. sep 2025

@anonym_autor ale vieš o tom, že vám to nemuseli dať vedieť, že?
Teraz sa vži do koži pani učiteľky, keď jej tam príde každá mamička, že a moje dieťa ste prečo preradili, ja nechcem ...čo má robiť?

petamich
5. sep 2025

Vies to urcite prediskutovat s vedenim skolky a mozu/nemusia ti vyhoviet. Z prevadzkovych dovodov zrejme preradili deti, aby v jednej triede nebolo 25 a v druhej 10 alebo iny verim racionalny dovod, kazdopadne asi to skratka chce si prediskutovat, pripadne, ci mate nejake moznosti (okrem zmenit skolku, co by vam asi nepomohlo).

U nas v skolke ale sukromna, to teraz s nami diskutovali, lebo syn ma v triede 6 deti (odisli do statnej) a v predskolackej triede su aj ne-predskolaci, takze tiez uvazuju, co. Kedze ale sukromna, tak to s nami riesia - moznosti su dve, presunut cast deti alebo spojit triedy a oddelovat ich na edukacne aktivity (lebo 6 deti nezaplati 2 ucitelky).

fiafia
5. sep 2025

@anonym_autor toto sa stalo nam akurát moja dcéra ako jediná ostala v menšej triede ostatné deti išli do velkacskej triedy. Bohužiaľ bola narodená posledná takze som nezmohla nič. Kapacita sa nafuknut nedá. Samozrejme ,že začiatky boli zle ale nakoniec si zvykla a bola spokojná. Bola taká ich "veľká sestra"

vf2024
5. sep 2025

@anonym_autor vymena niekto s niekym?

petamich
5. sep 2025
@fiafia

@anonym_autor toto sa stalo nam akurát moja dcéra ako jediná ostala v menšej triede ostatné deti išli do velkacskej triedy. Bohužiaľ bola narodená posledná takze som nezmohla nič. Kapacita sa nafuknut nedá. Samozrejme ,že začiatky boli zle ale nakoniec si zvykla a bola spokojná. Bola taká ich "veľká sestra"

@fiafia ano aj syn tak ma teraz, dievcatko narodene v januari, posledne, ostalo s nimi (4 rocni) a neslo s predskolakmi, nastastie to zvlada dobre a hned sa skamosila s nasim 🙂

autor
5. sep 2025
@martul

@anonym_autor ale vieš o tom, že vám to nemuseli dať vedieť, že?
Teraz sa vži do koži pani učiteľky, keď jej tam príde každá mamička, že a moje dieťa ste prečo preradili, ja nechcem ...čo má robiť?

@martul ostatné preradené deti to znášajú dobre. Syn túto zmenu ale zobral veľmi zle, preto nejak dúfam a mám nejakú nádej, že keďže ide o jedno dieťa, snáď sa nájde riešenie.

autor
5. sep 2025
@petamich

@fiafia ano aj syn tak ma teraz, dievcatko narodene v januari, posledne, ostalo s nimi (4 rocni) a neslo s predskolakmi, nastastie to zvlada dobre a hned sa skamosila s nasim 🙂

@petamich no popravde mňa to trochu aj zaskočilo, že mu to takto vadí, keďže prvý rok chodil od prvého dňa vysmiaty. Teraz keď tam plačú tie malé deti a tým, že je nespokojný, že nie je so svojimi, tak ho úplne “stiahnu” na svoju vlnu a plače aj on. Že tam nechce byť.

petamich
5. sep 2025
@anonym_autor

@petamich no popravde mňa to trochu aj zaskočilo, že mu to takto vadí, keďže prvý rok chodil od prvého dňa vysmiaty. Teraz keď tam plačú tie malé deti a tým, že je nespokojný, že nie je so svojimi, tak ho úplne “stiahnu” na svoju vlnu a plače aj on. Že tam nechce byť.

@anonym_autor uplne chapem, nas zacal chodit v januari, ked mal 2.5, celkom dobre to zvladol celu adaptaciu (tym ze ostatne boli adaptovane uz) a potom dalsi september prisli nove deticky a neboli od zaciatku hned spokojne a nasho to tiez na chvilu rozhodilo 😵‍💫 nastastie nic dramaticke, len teda uplne rozumiem, ze vas to zaskocilo a ze asi sa v nom spojilo, ze nove deti, placu, ...

elviku11
5. sep 2025

Podľa mňa to je výborná príležitosť, aby si zažil, že nie všetko vie ovplyvniť, nie všekto pôjde podľa toho ako on chce. Veď na základnej či strednej sa mu môže stať to isté s novým kolektívom. Neboj, to je prvý týždeň, deti plačú. Keď doplačú, začnú sa okolo seba obzerať, uvoľnia sa, skamarátia a získa ďalších kamarátov, hoci menších, to je jedno. Alebo sa bude hrať s tými, čo sú preradení z jeho pôvodnej triedy.

alex5896
5. sep 2025

@anonym_autor Naša škôlka každý rok mieša deti učiteľky všetko ine momentálne dcéra nemá nikoho z pôvodnej triedy. Proste riaditeľka zavelila a tak to bude vraj sú deti veľmi adaptacne podľa mňa sprostosť totálna

ciola
5. sep 2025

Nam sa nastastie nic podobne nestalo. Nechapem, ze to urobili uplne bez akehokolvek suhlasu. Mozno by pomohlo, keby ste mali nejake potvrdenie od psychologicky, ze to ma nanho zly vplyv...

olimuc
5. sep 2025

Zazila som to … moja obava bola, aby nesiel vyvojovo dozadu a dalsia vec … potom nafuknu predskolsku, strati rok alebo ako to budu riesit. Ja som mala dlhu diskusiu skolke na toto tema a na zaver som ho dala do inej a bolo to to bajlepsie, co som mohla urobit, maly mal fantasticku skolku, ze som mu zavidela este aj ja. Zalezi aj od pristupu uciteliek, ci potiahne tych starsich dopredu, alebo pojde so vsetkymi ako s 3 rocnymi, v povodnej skolke sa striedali ucitelky ako na beziacom pase a celkovo stala za … moznosti a zazitky , ktore mal potom by v tejto nikdy nezazil (obidve boli statne).

sara07
5. sep 2025
@olimuc

Zazila som to … moja obava bola, aby nesiel vyvojovo dozadu a dalsia vec … potom nafuknu predskolsku, strati rok alebo ako to budu riesit. Ja som mala dlhu diskusiu skolke na toto tema a na zaver som ho dala do inej a bolo to to bajlepsie, co som mohla urobit, maly mal fantasticku skolku, ze som mu zavidela este aj ja. Zalezi aj od pristupu uciteliek, ci potiahne tych starsich dopredu, alebo pojde so vsetkymi ako s 3 rocnymi, v povodnej skolke sa striedali ucitelky ako na beziacom pase a celkovo stala za … moznosti a zazitky , ktore mal potom by v tejto nikdy nezazil (obidve boli statne).

@olimuc presne, vlastne pre tie malé nove deti sa on bude všetko učit odznova a prečo by mal ? u predškolakov to chápem, to je o niečom inom že si rok ten zopakuju
ale začinat znova v podstate ...

777januska777
5. sep 2025

Nie vzdy je výhoda byt silou mocou s deťmi, ktore su väčšie. Niekedy je fajn mat aj menšie deti. Neboj aj tie menšie vedia byt velmi šikovné. Ked je dieta s menšími, tak tam moze byt výhoda v tom, ze naberie viac sebavedomia. Lebo vacsie deti su vzdy šikovnejšie, ale pri menších bude šikovný on. U nas sa presne toto stalo, ze mu to v konečnom dôsledku pomohlo psychicky.

jaskolka
5. sep 2025

Obvykle sa to robí kvôli kapacite,aby boli všetky triedy s približne rovnakým počtom detí. Najčastejšie presúvajú deti podľa veku.
Zrejme bolo v tej najmenšej triede málo detí,tak museli "doplniť"počet z vyššej triedy.

dory11
5. sep 2025

@anonym_autor nechápem chlapec má 4 roky mal by chodit do prostrednej triedy v škôlke .
A oni ho predišli do najmenšieho triedy .
Unas že práve že všetky deti išli do ďalšie triedy spolu do konca aj deti ktoré ešte len budú mať tieto mesiace 4 roky teda ešte. Nemajú len budú mať a všetky chodia do prostrednej triedy

stanka90
6. sep 2025

Ahoj moju malú tiež presunuli do inej triedy a to predtým chodila s detmi už 2 roky . Ale keďže už išli do predškolskej a moja mala je sebtembrovka . Teraz chodí do triedy keď je aktuálne najstaršia takze všetky deti budú mať tento školský rok 5 rokou. A keďže skolka si môže deti preradiť do tried ako potrebuje takze si nepomôžem ja mam výhodu ze moja mala rada chodí do škôlky a nemá problém s preradenim ...