Ako riešiť problém neposlušného syna v škôlke?
Ahojte! Chcela by som sa poradiť ohľadom syna v auguste bude mať 4roky. Do škôlky chodí ako 2,5 ročný s tým ze sme sa v 3 rokoch sťahovali do iného mesta a do prvej škôlky chodil teda polroka žiaden problém nebol, učiteľky ho brali takého aký je čiže dosť živé dieťa. Ma potrebu skákať, behať, je veľmi sociálne zrelý s nikým nemá problém, len sa mu treba venovať stále a je rád vonku. Učiteľky mal staršie zato sa s ním stále naháňali a mali z jeho správania radosť, že sa nestratí v živote :D.. No ako sme sa presťahovali od 3 rokov chodí do novej škôlky. Stále počúvam po príchode po neho, že nepočúva, že nechce robiť to čo robia iné deti, robí si po svojom a nerešpektuje ju aj druhú ktorá tam je.. Už má nálepku za (neposlušného).. Nepáči sa mi ale ze to hovorí pred inými rodičmi a hlavne pred ním ze je čert a pod. Vplýva to na neho a aj doma mi začne vystrajat a nepočúvať.. Občas ma doma nepočúvol, ale do takej miery ako to je teraz tak to nie. V škôlke ma kamarátov teší sa na nich no aj tak mi ráno vyhlási ze nechce ísť do škôlky a chce zostať doma.. Ja som mesiac pred pôrodom takže si ho aj môžem nechať no nerobil to často skôr vôbec aby si nezvykol a nechcel chodiť vôbec.. No začínam rozmýšľať ci ho škôlky dat iba na 2x do týždňa mam pocit ze doma sa toho aj viac naučí.. Rozpráva pomenej a škôlka mu v tom nepomohla.. Vidím pokrok keď sa mu celý deň venujem, len mi je ľúto ze tam nie je so svojimi kamarátmi a hlavne poznámky učiteľky, už mi je z nich až smutno keď za rok nepovedala ani jednu pozitívnu vec stále iba problém nejaký... Pritom je to podľa mňa úžasný hravý chlapec, ktorý sa stále hrá a robí to co ho baví v ten moment 🙂
@katt12345 zbláznila by si sa z čoho? Nie si prvá ani posledná čo má muža od rána do večera v práci a doma malé deti.
@katt12345 ja som bola doma s detmi sama manzel robil aj ked chodil mozno trochu skorej domov naozaj to bolo v pohode uvidís aké bude bábatko vecsina babatok ma cez den viacero spánkov pocas ktorých sa da si pekne spravit s dietatom aj iny program ako samotné babatko ... a aj to babatko bude pre neho super program.. prípadne mozno nejaké obedy z jedálne si objednat (alebo si zajst do skolky po jeho obed ja som nechodila aj ked mi to odporucali mala som to daleko...)
Takze ty si ho nechces nechat doma lebo lebo by si nezvladla 2 deti, ale ucitelky maju v skolke zvladat 25 😀 Ved si nechaj anjelika doma, ked ho skolka iba kazi.
@belllinka no prepáčte ale keby to bolo tak ako pri mojom prvom, že by som mala zápaly prsníka.. Pravidelne z toho horúčky a bola na atb... A vôbec sa necítila dobre.. Tak to by som. Vás teda v takej situácii chcela vidieť ci by ste sa postarali o druhé dieťa kvalitné keď je to ťažké aj s tým prvým.. Možno to bude tentokrát inak a dúfam ze hej.. Lenže stále neviem aké bude bábätko a ako budme na tom ja
@matullienka
@belllinka juj dievcatá vy viete tak príjemne komunikovat :-O
@1ryba to su vsetko prirodzene cinnosti deti ktore si robia s nimi rodicia aj doma len je to zabalene do pozlatka "vzdelávania" ktoré sme si vymysleli aby to vyzeralo viac odborne.. ale tak to je moj názor.. chápem ze niekto systému vzdelávania doveruje. Ja nie. Mám za sebou dost vela smutných skúseností z dectva práve z vzdelávacích institúcii.
@misicka31 ja si tiez myslím ze by to zvládla ale ja som sa tiez velmi bála ze ako to bude ked som cakala druhé .. hlavne ked moje prvé dietatko bol ako babatko speciálne nárocný lebo cez den nespal takmer vobec (asi 3*10 minut) a ked zacal jest tak to bola cista katastrofa :D ale zvládlo sa vsetko... teraz mám 4 a nechápem ako som mohla stresovat :D
@katt12345 jasné treba sa situácii prisposobit ..ale dryíme palce nech to mmás tentokrát s kojením lahsie... mne ked sa narodil druhý tak spal skoro týzden v kuse ... po prvom som si myslela ze je nejaky chory :D:D .. super ze maju v skolke len 14 deti lebo tie velke triedy to je masaker a neviem ako mozu od dvoch uciteliek chciet aby to v pohode zvladali s tolkymi skolkarmi...
@katt12345 nevieš čo za to môže? podľa tvojich reakcií za to môže tvoja benevolencia a žiadne hranice. Lebo tvojmu zlatému chlapčekovi sa nechce, tak ho netreba nútiť. 4-ročné dieťa má byť schopné posedieť chvíľu za pracovným stolom a kresliť, maľovať, rozvíjať svoje grafomotorické zručnosti, matematické predpoklady, atď. a nie odísť k autíčkam. Na hru majú deti priestor do desiatovej prestávky, potom je čas na vzdelávaciu aktivitu a následne idú von. Priestor na hru a zábavu majú počas dňa až až. Prečítaj si režim dňa v škôlke a vysvetli synovi, že keď deti pracujú, musí pracovať aj on. Z tvojho pohľadu si len odbehne. Z pohľadu učiteľky vyrušuje, naviac naňho musí niekto dozerať. Keby vtedy spadol a zranil sa, sťažovala by si sa, kde bola učiteľka, že? v tej chvíli je jednoducho aktivita pri stole a bodka. Škôlka je vzdelávacia inštitúcia, nie herňa. Sťažuješ sa aj na reč, že škôlka mu nepomohla. Je načase vyhľadať pomoc logopéda. No tam tiež bude musieť sedieť a pracovať podľa pokynov a naviac aj každý deň cvičiť doma. O tri dni sa škôlka zatvára. Máš dva mesiace priestor niečo zmeniť. Bude už v strednej skupine, o to viac bude musieť spolupracovať pri riadenej činnosti. Nik nemôže za to, že ty nemáš čas, lebo budete mať bábätko 🤷🏻♀️ môj má 6, je predškolák a v škôlke spí. Tiež je hore do pol 11 večer, lebo nevie zaspať. Učiteľka je tam s nimi počas spánku sama. Ani by mi nenapadlo vyskakovať, nech ho nechá čítať si kdesi samého. Vieš čo by nastalo? vlna odporu ostatných detí - prečo on nemusí a ja áno? bola si niekedy sama s 20 deťmi? preto platia v škôlke pravidlá. Pre všetkých. Aj pre veľmi sociálne, úžasné a hravé deti, ktoré radi behajú a skáču a nechcú spať. Rituály, ktoré máte doma, mu zabezpečujú istotu. No nemôžeš očakávať, že ich budú robiť aj v škôlke. Tvoj syn tam nie je jediný a určite nie je jediný s rituálmi (na margo toho, čo s ním robia pred spánkom). V prvom rade musíš zmeniť svoj uhol pohľadu na škôlku ako takú a začať rešpektovať jej režim. Ak to nevieš, hľadaj inú. No na 99% to beží vo všetkých škôlkach rovnako a takmer nikde si nemôžu deti robiť čo chcú.
@nikaeli ja si myslím že dieta sa dá namotivovat aj na tiché lezanie len ked ucitelka to nevie tak jej neostáva ic iné ako hovorit ditatu ze je cert ... ja som bola tiez jedno z takýchto detí a lezala som pekne aj ked som nespala.. doteraz si pamatam ze som lezala a opakovala si pocítanie do 100 lebo som to nechcela zabudnút a bola som hrda ze som pochpila ako funguju cisla...
@katt12345 hladala by som alternativnu skolku, alebo mala dieta doma. Nase statne skolky a skoly su malokde pripravene na prisposobenie sa individialite dietata. Mnohokrat je to z objektivnych dovodov, 2 ucitelky na 20 malych deti je masaker. To nemozes od nich ocakavat, ze sa prisposobia potrebam deti. Komunikaciu smerom k detom vsak mozu zmenit vzdy, a aj pristup. V skole budete mat rovnaky problem.
@matullienka ja rozumiem 😊 ale autorka písala, že v predošlej škôlke nebol problém. Čiže nezdá sa mi aby autorka nevychovávala dieťa. To už vidíš ako píše…. Ale aby nejaká učiteľka povedala pred inými čert a dala mu nejakú nálepku za neposlušného? Len raz by to skúsila urobiť. Takto deti medzi sebou urážať a štvať odmala 🤦♀️
@katt12345 ale takto to v škôlke funguje. Tam je uniformita. Všetci robia v daný moment to iste. Ak sa niekto vymyká je zlý. Buď nájdi menšiu škôlku, súkromnú, lesnú alebo akúkoľvek inú, alebo si nechaj dieťa doma. Možno p rok bude zrelší na tento spôsob funguvania. Ale nemôžeš očakávať, že v bežnej statnej inštitúcii, sa u tvojho malého rozložia. On sq nemôže hrať s kuchynkou, keď oni majú svoju metodiku a podľa idu. Potom si jedno dieťa povie že chce kuchynku, druhé že autíčka a tretie sa odrážať na hlave ušami. Ja som s týmto systémom nesúhlasila, preto som dieťa v škôlke nemala
@lucia147852 ja som to tak veľmi chcela.. Bohužiaľ musela som ísť do práce a šiel od 2,5.. Ale nemala som zlý pocit lebo bol spokojný aj tam aj doma.. Ale teraz ma mrzí ze to je takto a že ak rodiča majú možnosť nechať doma a byť s nimi a venovať sa im tak majú veľké šťastie 🙂...
@katt12345 ale veď ty tú možnosť máš nechať si ho doma, tak ju využi
@matullienka áno mam možnosť, možno mám len strach ako to bude druhý krát, keď prve tehotenstvo a pôrod bol dosť ťažký.. Takže nedávam do toho veľkú nádej že si ho budem môcť nechať doma a venovať sa mu ako bude potrebovať.. Ale možné je všetko
@katt12345 tak potom ti neostáva iné len mu vysvetľovať, že musí rešpektovať učiteľky inak budeš na neho stále počúvať ponosy. Tak ako ty chceš aby učiteľka rešpektovala tvoje dieťa tak by to malo byť aj naopak
@katt12345 tak bo daj do montessori škôlky,tal si deti robia čo chcú,inak by mal počúvať co je na tom ťažké si maľovať??
Autorka strašne si protirecite,na jednej strane nesúhlasíte s chodom škôlky,na druhej ho tam dávate....na jednej ospevujete ako dobre si je nechať dieťa doma ak je možnosť na druhej to by som určite nezvládla ...nebudete sa mu môcť venovať?veď aj tak si myslíte,že sa tam má len hrať tak to môže aj doma,aké venovanie prosím vás ...
Poniektoré ste sa chytili slova 'čert' a to ostatné neriešite. V predošlej škôlke nebol problém - ale tam mal 2,5 - všimli ste si to? Teraz už má 4. Malá skupina sa učí vôbec existovať chvíľu bez mamy, majú úplne iný režim dňa ako 4-ročné deti. Namiesto hľadania riešenia, ako to zvládnuť, chlácholite matku a haníte učiteľku. Čo je to vlastne tá rešpektujúca výchova?? tá tvoja posledná veta? 'chlapec, ktorý sa stále hrá a robí to čo ho baví v ten moment'? lebo ak si dieťa stále robí čo chce, to nie je rešpekt zo strany rodičov, to je nevýchova, benevolencia, ustupovanie, len aby bol kľud a dieťa neoponovalo, neplakalo, nerobilo cirkus. A tak sa javí ako milé, zlaté, poslušné, lebo veď vždy robí len to, čo ho baví. No v živote ho čaká plno vecí, čo ho baviť nebudú. Dokedy pred nimi bude utekať? Odrazu príde do kolektívu, kde zažíva šok, lebo sa stretáva s pravidlami, zákazmi a odrazu ho nik z dospelých nerešpektuje a on nemôže robiť iba to, čo ho baví........
Mne keď učiteľky reflektujú správanie mojich detí, vnímam to ako informáciu, čo sa počas dňa dialo. Nie ako sťažnosť. Vždy je to len uhol pohľadu. A je na nás, ako tú informáciu spracujeme.
Ako zareaguješ, keď ti učiteľka povie 'dnes nechcel kresliť, odbiehal k autíčkam'. Máš dve možnosti:
1.učiteľka je krava, nechápe, že keď sa mu nechce, tak ho má nechať, veď je v škôlke, nech sa hrá.
2.povieš doma synovi, že chápeš, že sa mu veľmi kresliť nechcelo, ale nemôže len tak hocikedy odbehnúť preč a ísť sa hrať, keď má pracovať pri stole s ostatnými deťmi. Navrhneš mu, že keď splní úlohu a vymaľuje obrázok, bude sa môcť ísť pohrať.
Tomu sa hovorí spolupráca rodiny a škôlky 😉
Tak či tak, o tri dni škôlka končí. Už neporiešiš nič. Sústreď sa na pôrod a v septembri začnete odznova. Bude o čosi starší, rozumnejší.
A to ešte nevieš, ako zareaguje na súrodenca....
@misicka31 nemyslím ze si protirečím.. Áno bojím si ho nechať doma keď sa mi narodí malé, pretože nemám dobré skúsenosti po pôrode..takze asi je to len blok a strach ale na druhej strane možno bude teraz všetko v poriadku a budem mat možnosť sa mu venovať... Nikde som nenapísala ze si robí doma co chce.. Venovať sa mu u mňa znamená.. Robíme si spolu raňajky.. Nechám ho nech si to robí sám dohliadam na neho robíme to spoločne aj keď kuchyni musím viac umývať stojí to zato... Venovať znamená ze ideme na dvor spolu sadiť kvietky... Polievať ich... Hrať sa v piesku popritom sa veľa rozprávať a učiť sa slabiky ktoré mu ešte dobre nejdu aby už slová boli pocutelne pre každého 🙂 1 aby sa vedel pekne vyjadrovať... Často sme šli do útulku venčiť psíkov keďže tam mamku to sa mu veľmi páčilo... Čítať si knihy.. Maľovať kriedami po chodníku.. Ísť na bicykel... Chodili sme často aj na huby ma velmi rad les niekedy si pýta aby sme tam šli.. Chytá chrobáky, naháňa motýle.. Keď prší ideme von (nie keď je búrka) a skáče do mlak a pobehať tolko co ja za 3 dní nie... Rad mi pomáha pri varení.. Pritom sa napríklad naučíl počítať... Áno Venovať aj doma a veľa 🙂 lebo to potrebuje

@deniseee ale on neposlucha doma prave preto ze na neho v skolke tlacia... deti treba vediet na cinnost namotivovat a nie ho nútit a potom z neho robit zlého.