icon

Ako riešiť problém neposlušného syna v škôlke?

katt12345
25. jún 2024

Ahojte! Chcela by som sa poradiť ohľadom syna v auguste bude mať 4roky. Do škôlky chodí ako 2,5 ročný s tým ze sme sa v 3 rokoch sťahovali do iného mesta a do prvej škôlky chodil teda polroka žiaden problém nebol, učiteľky ho brali takého aký je čiže dosť živé dieťa. Ma potrebu skákať, behať, je veľmi sociálne zrelý s nikým nemá problém, len sa mu treba venovať stále a je rád vonku. Učiteľky mal staršie zato sa s ním stále naháňali a mali z jeho správania radosť, že sa nestratí v živote :D.. No ako sme sa presťahovali od 3 rokov chodí do novej škôlky. Stále počúvam po príchode po neho, že nepočúva, že nechce robiť to čo robia iné deti, robí si po svojom a nerešpektuje ju aj druhú ktorá tam je.. Už má nálepku za (neposlušného).. Nepáči sa mi ale ze to hovorí pred inými rodičmi a hlavne pred ním ze je čert a pod. Vplýva to na neho a aj doma mi začne vystrajat a nepočúvať.. Občas ma doma nepočúvol, ale do takej miery ako to je teraz tak to nie. V škôlke ma kamarátov teší sa na nich no aj tak mi ráno vyhlási ze nechce ísť do škôlky a chce zostať doma.. Ja som mesiac pred pôrodom takže si ho aj môžem nechať no nerobil to často skôr vôbec aby si nezvykol a nechcel chodiť vôbec.. No začínam rozmýšľať ci ho škôlky dat iba na 2x do týždňa mam pocit ze doma sa toho aj viac naučí.. Rozpráva pomenej a škôlka mu v tom nepomohla.. Vidím pokrok keď sa mu celý deň venujem, len mi je ľúto ze tam nie je so svojimi kamarátmi a hlavne poznámky učiteľky, už mi je z nich až smutno keď za rok nepovedala ani jednu pozitívnu vec stále iba problém nejaký... Pritom je to podľa mňa úžasný hravý chlapec, ktorý sa stále hrá a robí to co ho baví v ten moment 🙂

akvi
25. jún 2024

@katt12345 ja ťa úplne chápem. Niektoré učiteľky by boli najradšej, ak by tam mali miesto detí plyšové hračky, nehýbali sa, nemali svoj názor a boli ticho. Tvoje dieťa je podľa mňa úplne normálne zdravé, šikovné a autonómne dieťa. Nenechaj systému, aby ho udupal. Máš v podstate dve možnosti, vymeň škôlku a nájdi takú, kde sa bude syn cítiť dobre. Alebo ho nechaj doma. Tak malé dieťa naozaj nepotrebuje neviem aký kolektív detí.Úplne bude stačiť, ak s ním budeš chodiť na ihrisko medzi deti, k rodine, susedom a pod.. Socializácia v škôlke sa preceňuje, vôbec to tak nie je, žeby 4 ročné dieťa potrebovalo nevyhnutne ďalších 20 4 ročných detí. Je to viac na škodu, ako na úžitok. Socializácia má prebiehať s rôznorodým spektrom ľudí a v prirodzených situáciách. V systéme sa nasedí ešte dosť.

katt12345
autor
25. jún 2024

@nikaeli myslím ze na súrodenca zareaguje dobre 🙂 keďže v rodine mame veľa malých detí a je k nim max láskavý jasne ze by som ho nenechala samého pri malom.... Vravím o tom ze poukazovať na dieťa ze je čert hovoriť to rovno pred dieťaťom inými deťmi a ešte rodičmi.. Keďže ráno ho chodím odnašať a vtedy je ticho príde mi to ako naschvál ze to začne hovoriť pred všetkými a pred malým.. Malý čert haló? Neposlušny.. A nálepky ktoré dieťaťu nepomahaju v rešpektovaní.. Skôr po zdvihnutie toho dobrého dieťa učí ze toto je to správne pochválenie.. Ktoré nikdy pri ňom nebolo len zle.. Pritom deti objíma keď plačú a chyba im mamka.. Chodí za deťmi ktoré sú samé aby sa s nimi pohral.. Jedna mamička mi ďakovala za to môj syn bol k jej synovi dobry lebo plakal a syn všetko referoval mamke.. Skôr mi príde divne prečo ne vyzdvihne toto správanie ale len ho kritizuje 🙂 to nie je normálne ale keď pre vás áno tak to už neviem

oskvarka
25. jún 2024

@ktochytavzite nieje nič ťažké na tom si malovat.. aj montessori skolky maju pravidlá... pravidla majú byt pre deti primerane jednoduché ich veku a stupnu vyvoja a tiez ak vyžadujem od dietata nejaky rešpekt mala by som primerane aj ja prejavovat respekt jeho potrbám samozrejme v hraniciach akých to je možné.. ale zase deti nie sú hlupáci oni dobre veia že ak sú teraz v nútri vseci on nemoze ist do lesa lebo tam nemoze ist sám..
@nikaeli urcite nema ucitel povedat dietatu ze je cert a oznacovat ho tak pred ostatnymi ani inymi nalepkamy to je totálne zlihanie za mna...
ucitelka naozaj má problém dieta namotivovat prípadne mu výst v ústrety akýmkolvek sposobom primerane jeho povahe napríklad .. aj deti v skole ktoré majú problém sediet ak je ucitel ústretový dovolí dietatu v triede napríklad si urobit pár drepov alebo si na stolicku klaknút .. niektoré deti sa vedia lepsie sustrdedit a ine nie nepotrebujú hned dostat nálepku ze sú zlé... niekoho lahsie "zmanipujujes" na cinnost niekoho tazsie .. niektré tie deti budú futbalisti a niektorý úradníci.. ucitelky by mali program primerane prisposobit tak aby to bolo pre celý kolektýv vyhovojúce.. viem si predstavit aj extrémne rusivé deti ktoré potrebujú naozaj individuálny prístup inak to nejde a ani tie nie sú vyslovené zlé .. len iné.. podla opisu to ale podla mna autorkin syn nebude...

nikaeli
25. jún 2024

@katt12345
@oskvarka
Ok kočky, napísala som môj pohľad na vec. Je evidentne iný ako ten váš 😉 Možno ste sa nad ním chvíľu zamysleli, možno nie..

Stále nepoznáme pohľad zo strany učiteľky..
A aj ona je len človek. Každý z nás robí chyby. Niekedy stačí len rozhovor. Opýtala si sa jej, čo by ti poradila? prečo má pocit, že je tvoj syn čert? povedala si jej, že sa ti také označenie nepáči? čo z toho, že tu na ňu matky nakydajú a tebe potľapkajú po pleci, keď zajtra to bude také isté ako dnes? ona možno ani len netuší, že ty to vidíš úplne inak a že sa trápiš......

@oskvarka som špec.ped. už 20 rokov. Vidím to aj z inej strany, preto som si dovolila také slová. Viem aké sú dnešné deti a poznám aj rodičov.. Snažila som sa dať na vec iný pohľad. To je všetko. Čo s tým urobí mamička, je už len a len na nej 😉🙋🏻‍♀️

katt12345
autor
25. jún 2024

@nikaeli a neviem neberiem názor od človeka a aj keď je to učiteľka.. Ktorá mi povie OO vy zachviľu rodite do toho by som už nešla.. Ved to je hrozné. Ešte tie bolesti počas pôrodu.. Ja by som mala taky strach.. Iba si na to pomyslím a je mi zle.. (mne je to jedno takéto veci si neberiem k srdcu :D na pôrod sa teším keďže už to možno nikdy nezazijem a je to krásny pocit a bolesti k tomu patria) lenže to vypovedá niečo o tom človeku a hlavne keď mi doma malý povie ze sa o mňa boji a co sa mi stane v nemocnici keďže to vravela pri ňom.. Nie nepríde mi to normálne... A neviem ako sa rozpráva so synom. V škôlke keď dokáže povedať toto tehotnej žene pred tesne pred pôrodom

oskvarka
25. jún 2024

@nikaeli ako rozumiem máš asi viac skúseností.. ja osobne nemám rada slovné spojenie "dnešné deti" moja mama učitelka 1-4 ho používala celú svoju kariéru :D
A to verím aj na nevhodný pr=istup rodicov a nezvládnuté hranice.. ale podla mna v tejto diskusii je zial problém inde... ale jasné nepoznám tu ucitelku takze ruku do ohna za to nedam.. ale mám taký pocit a tiez mám s pedagogikou dost skúseností.

katt12345
autor
25. jún 2024

@nikaeli špeciálneho pedagóga mame v rodine konkrétne je to jeho babka 🙂 ktorá má 50 rokov a robí to tiež celý život.. Nikde som nepovedala ze nemá vôbec žiadne pravidlá... Pravidlá ma stanovene obliecť sa.. Umyť si ruky atď atď... Ale stále ju počúvol keďže sme bývali časom aj tam... Nemal problém ale vedela to vždy nejako zaobaliť spôsobom akým sa s ním rozpravala.. Mňa tiež niekedy nechce počuvnuť ale snažím sa mu to vysvetľovať tak aby to pochopil ale nenútim ho spať keď sa mu spať nechce... Na poobednú spánok pretože zjavne ho nepotrebuje keďže je celý deň úplne v poriadku a večer pekne zaspí.. Teda zaspal.. Teraz je s tým problém...

beata_k
25. jún 2024

@katt12345 My sme sa stahovali uprostred roka so skolarom. Ziadna zmena spravania nenastala. U teba skor vidim problem v tom, ze tvoje dieta sa ako osobnost vyvija. To, co platilo v 2,5 rokoch, uz nemusi v 3.

Tvoje dieta nie je extra vynimka aby nerobilo, to co ostatne deti. Ak sa raz kresli, tak sa kresli a nehra s autickom. Ked sa ti male narodi, budes rada ked tvoje dieta pochopi ake take pravidla zo skolky. Ze ked ho das citat knihu tak ju musi citat lebo ty budes uspavat novorodenca.

nikaeli
25. jún 2024

@oskvarka otázkou je, akú radu autorka očakáva. Preložiť dieťa inde, nie. Nechať ho doma, nie. Porozprávať sa s učiteľkou, nie.

@katt12345 reagovala som na tvoj úvodný príspevok. Nie na informácie, ktoré dopĺňaš po mojej reakcii. Nemám odkiaľ vedieť, čo ti učiteľka hovorila k pôrodu, atď. Reagovala som na fakt, že sa učiteľka sťažuje, že tvoj syn nechce spolupracovať pri riadených aktivitách, odbehuje a chce si robiť svoje a podľa tvojho názoru je to ok, lebo v škôlke sa má hrať. Snažila som sa ti vysvetliť, že to nie je tak celkom pravda. To ostatné si musíte poriešiť a vydiskutovať sami.

Inak je žiadúce, aby si 4-ročné dieťa vedelo umyť ruky. To nie je žiadne terno. Prepáč.

katt12345
autor
25. jún 2024

@nikaeli a áno učiteľka je len človek to chápem ale je vyštudovaný pedagóg .. ja niesom pedagóg a nedovolila by som si pred dieťaťom hovoriť takéto veci.. každý druhý tretí deň... A nie len pred dieťaťom.. Komunikácia na úrovni vyzerá inak.. Ale ako špeciálny pedagóg by ste to mali vedieť... A jasne ze sa pýtam... Prečo to hovorí ze je čert a pod.. Ale o tom som písala v príspevkoch.. A normálne to podľa mňa nie je 🙂

katt12345
autor
25. jún 2024

@nikaeli to bol príklad ak by som sa tu mala vypisovať som tu do večera 🙂.. Keby si čítala celú diskusiu pochopila by si akú radu som chcela.. Pekný zvyšok dňa

katt12345
autor
25. jún 2024

@nikaeli a na to by som povedala len ze nás spôsob výchovy a vyučovacie metódy v mnohých prípadoch neponúkajú potrebnú podporu deti učiť sa a objavovať tak ze to sami chcú a neodbiahaju inam 🙂 sme rôzni a aj naše učenie je rôzne.. Nie je efektívnejšie nechať ich učiť sa to co im zmysel dáva v čom vynikajú a co ich zaujíma.. Deti ktoré vybocuju z pravidiel sú nesprisposobive ale dospelí ktorí vybocuju sú kreatívni.. Zvláštne.. Preto naše školstvo je tak v rebríčku 1 tak "vysoko" ako je 👍👍a preto sme ako spoločnosť taka aká sme...

misicka31
25. jún 2024

@katt12345 veľa šťastia v škole ✌️

animus
25. jún 2024

@katt12345 no ja odpadnem 😂 ty si nevychovas dieťa a zodpovedná je škôlka 😂😂 keď pôjde do školy a všetky deti budú musieť sedieť v lavici a dávať pozor tak tvoj bude behať po triede a ty budeš chodiť do školy robiť poriadok lebo oni ignorujú a nevidia jeho jedinečnosť 😂😂 kam sme to dospeli
PS: škôlka je príprava na školu a keď v štyroch rokoch nepozná pravidlá a ty si slepá, už teraz ľutujem každého pedagóga, ktorý s ním bude musieť pracovať

pralinka86
25. jún 2024

V skolke je to vzdy aj o danej ucitelke, ved kazdy ma inu povahu, trpezlivost. Moze si s nimi sadnut, aj nemusi. Buduci rok moze mat uz zase ine ucitelky, takze tazko dopredu povedať.
Dalsia vec, dieta rastie, uci sa od inych, pozoruje co robia ine decka, ako sa spravaju a kopíruje. Uz to nie je to dieta co bolo pred rokom, rastie sila, psychika sa vyvíja... Inak sa sprava pri mame, inak v cudzom prostredí. Tam sa musi bohuzial prispôsobiť. Máte este dost malo deti v triede, co je super. Ale predatav si, ze teraz pri kresleni 10 deti zo 14 chce ist nieco ine robit, aj ked v tichosti. Takymto sposobom sa deti nenaucia nic nove.
Ucitelky maju system svoj, deti sa ho naucia, prisposobia. Myslim, ze ziadnemu to neublizi. Napr ze teraz rano sa hrame, potom jeme, potom sa novemu ucime, potom ideme von a tak. Inak by tam bol holubnik.
Dieta tiez vnima co sa deje aj doma, asi vie, cosi tuší, ze sa zmeni, mozno aj on si hlada a pyta tymto spravanim. Este uvidis ked sa male narodi, ako bude casom reagovat.
Ucitelky tiez nie su stroje, 100% vykon, spravanie. Ja ich obdivujem, mna by porazilo, bola by som vyhorena a nervna nonstop. To ozaj neda kazdy. Mozno nepoužili najvhodnejsie slova, ale tak neda sa vzdy. Kazdy je inak nauceny. Cely den maju deti, potom este s rodicmi riešiť, kde vacsina ma "bezchybne" dieta.
A ked nemas inu skolku na vyber, ostava sa prispôsobiť, uz fakt nie je taky maly, on to zvládne. A neboj, nahrajú sa tam dost, napriek systemu co maju nastaveny
A co sa tyka toho ci ostat doma, ja by som nechala chvilu urcite, nepotrebujes riesot sople a teploty u par tyzdnoveho baba. Zatial mozte mozno doma sa skusit na skolku
Drzim palce

dzejny656
25. jún 2024

Ahoj, tak ja mám iný názor ako väčšina diskutujúcich tu. Moja dcéra má podobnú povahu a s ohľadom na to sme jej vybrali aj škôlku. Chodí do súkromnej kde ich nenútia spať, jesť ani robiť všetko naraz. Ja od nej tiež doma nevyžadujem aby ma slepo posluchala. Snazim sa ju zaujat, motivovat, dohodnut sa. Vrámci možností sa jej vedia prisposobiť v škôlke, vyjsť v ústrety a hlavne! normálne a respektujuco s ňou komunikovať. Neexistuje aby ju v škôlke za 600e mesačne niekto nazval čertom 😳 V štátnych škôlkach to ale asi funguje podobne ako v tej vašej. Ja by som bud hľadala inú škôlku alebo si dieťa nechala doma.

katt12345
autor
25. jún 2024

@animus presne vravím o takejto komunikácii :D nevychovane dieťa si slepá a pod.. To ma len utvrdzuje v tom ako komunikujete aj vo svojom prostredí.. A možno vy ste nemali to detstvo kde by vás to naučili aj keď ste chodili do tej školy a počúvali pedagógov.. Pekný deň

beata_k
25. jún 2024

@katt12345 Autorka, ale ked ti tu x zien pise totoznu vec, tak je na mieste nad tym aspon pouvazovat, nemyslis? Asi nie sme vsetky blbe iba ty jedina si pochopila pravdu pravducu.

katt12345
autor
25. jún 2024

@animus ak sa dieťa učeniu bráni, alebo sa rozčuľuje, nie je problém s dieťaťom.. Problém je buť v aktivite m, alebo v očakávaniach.. Ale mame iný pohľad 👍

maminkadeticiek
25. jún 2024

Nenechavala by som ho doma.On potrebuje rovesnikov,kolektiv,potrebuje dostat sancu adaptovat sa a ty potrebujes pokoj k babatku.Nie ucitelky potrebuju pokoj,ale ty a babatko.Takze by som mu neustale len dohovarala,dohovarala a dohovarala,trpezlivo.Nasadila odmeny za posluchanie,pripadne zakaz ak to bude naozaj zle a nechala ho v skolke.To uz by sme kde dopracovali keby ucitelky vylucovali neposlusnejsie deti a vyjadrovali sa o dietati ako o certovi?!Ucitelkam jasne povedz,ze to ako sa tvoj syn sprava ziadas aby konzultovali vyhradne s tebou a nie pred inymi rodicmi a ze sa nevola cert ale "Janko".Su to pedagogicky kriste,ak nevedia zvladnut toto tak co tam robia?To su normalne bezne veci.

vreckovka2
25. jún 2024

@katt12345 pozri len na tuto diskusiu. A takto vacsinovo uvazuje drviva vacsina pedagogov. To neprejdes. Tiez som pedagog. Specialny. Ja mam tiez dieta, ktore nezapada a ked to v nom nechcem nechat udupat, nemozem ho zatial zaradit do statneho systemu skolstva.

ktochytavzite
25. jún 2024

@katt12345 proste ne.usi ho nazývať certom,v tom jedinom máš pravdu,to by som reagovala aj ja.Alw syn má robiť to,čo učiteľka vyžaduje, potom predsa majú vás aj na hru a voľne aktivity,vtedy nech sa gra s autami aj sam v kúte,ale nie počas aktivít.

misicka31
25. jún 2024

@katt12345 mohla by som vás poprosiť vysvetliť to, čo ste napísali?ďakujem...viem čítať s porozumením,ale toto mi vážne nedáva význam...

misicka31
25. jún 2024

@misicka31 mám na myslí to s tou ,,zlou" aktivitou a očakávaním,dakujem

animus
25. jún 2024

@katt12345 tu je každá rada drahá 😂😂 ako som napísala, ľutujem tých pedagógov, s takýmito mamičkami to majú naozaj ťažké

katt12345
autor
25. jún 2024

@misicka31 V nepohode pri učení. Vzniká veľa vnútorných stresových programov, ktoré komplikujú život... Neschopnosť učiť sa niečo konkrétne alebo čokoľvek, nepokoj prejavovaný nervozitou, agresivitou, zhoršením zraku, sluchu, zlým držaním tela.... každá stresová emócia sa prejavuje v správaní aj fyzicky, čím ich je viac, tým intenzívnejšie. Najčastejšie je to odpor k učeniu, strach z ľudí, ktori pripomínajú konkrétnych učiteľov alebo učiteľský prístup vôbec, stres z vedenia zvonku, nevyžiadaných rád, strach z prejavenia, slepá poslušnosť., nesamostatnosť, potreba dokonalosti vedúca k vyhoreniu.....
A určite mame iný pohľad na školstvo keďže sa pýtate túto otázku... To je pohľad môj Váš n emusí byť a tak je to v poriadku

ktochytavzite
25. jún 2024

@katt12345 ok Q co sa tvoj syn naučí sám v hre s autíčkami?

misicka31
25. jún 2024

@katt12345 áno nemáme rovnaký pohľad na danú vec...chápem,že nie každý deň je ,,nedeľa" ale ten prístup mi príde ako obhajovanie neschopnosti,výhovorka na všetko...proste sú veci,ktoré človek jednoducho musí

katt12345
autor
25. jún 2024

@misicka31 Je ťažké pochopiť, prečo to nejde, aj keď je to tak jednoduché a vymizlo by podstatné množstvo problémov. Jednoduchý princíp vekovo zmiešaných detí s možnosťou výberu činností, stačí vytvoriť prosttredie. Deti, ktoré chcú ísť, učia sa z vrodeného princípu bez boja, poníženia nútením a následným hodnotením, bez potreby dokazovania odobratej osobnej moci šikanou. To nie je výhovorka. Mame úplne iné svety ale aj tak napíšem ten svoj 🙂 tak ako vy

oskvarka
25. jún 2024

@animus "tak tvoj bude behať po triede a ty budeš chodiť do školy robiť poriadok lebo oni ignorujú a nevidia jeho jedinečnosť " naozaj je potrebné takto zveličovať?
je velký rozdiel medzi láskavím prístupom a respektovaním potrieb a autoritatívnym rezimom.. a výsledok moze byt takmer rovnaký
Nik tu neobhajuje nejaké nevhodné sagresívne alebo iné správanie ani anarchiu .. len prirodzenú deckost...