icon

Ako riešiť problém s jedlom v škôlke?

bzuminka
14. okt 2024

Baby chcem ss opytat.
Moje dieta nikdy nechcelo a ani nechce natierky na chleba. V skolke mi povedali,ze mu cisty chleba dat nemozu,lebo ine deti atd.Lenze oni maju na desiatu aj olovrant len natierky vo vacsine pripadov a to xe mu nechcu dat cisty chleba je pre mna nepochopitelne a nepripustne...
Da sa na niekoho v tejto veci obratit? Ci ziadat dake potvrdenie od dr?
Nestretli ste sa s tym niekto?

kp7333
14. okt 2024

@martinkatinka uz aj u nas su nemocnice (sukromne) kde si vyberas z 3 jedal. normalna vec.

clementine93
14. okt 2024

@kp7333 neviem, menej detí? Viac učiteliek na triede? Asistent učiteľa? Môžeš sa na to podujať 😉

kp7333
14. okt 2024

@clementine93 nase ucitelky v skolke zoskrabuju natierku min 70% detom (info z rodicka). myslis, ze im to zaberie menej casu ako natieranie chleba tym zvysnym 30%, z ktorych niektore si uz vedia natriet same?

luccija
14. okt 2024

@stvura prečo si nevyberie súkromnú?no, lebo 550 eur nie je málo.Autorka to sú len také skostnatele názory sú škôlky, kde majú empatiu a, keď vidia, že dieťa zje len obed aj to nie vždy, tak ten suchý chlieb dajú.Ved si predstav, že tvoje dieťa vstane dajme tomu o 07 a obed má 11:30 a potom, že sú deti stále choré.Bud ešte raz žiadaj o suchý chlieb choď za vedúcou skolskej jedálne, alebo musíte vstávať skor a dať doma raňajky určite ho nenechaj hladného
To su také kecy, lebo iné deti....iné deti nevedia napr či nemá intoleranciu.

selest
14. okt 2024

Asi je to o ludoch, syn sa priznal ze mu ucitelka dava dolu natierku z chleba ak ju nechce aby zjedol aspon ten chlieb..

jasminet
14. okt 2024

moje deti tiez extra natierky nelubia, ale v skolke jedli rad radom aku im dali. tie natierky boli fakt vyborne (ked som prisla skor pre deti a nestihli dojest, dostavali olovrant so sebou), v nasej skolke bolo pravidlo, kazdy musi aspon raz z jedla ochutnat/odhryznut, potom moze povedat, ze mu nechuti a jest nemusi.
suchy chleba nedostaval tiez nikto - keby sa povolilo jednemu dietatu, uz by sa strhla lavina.
a svedske stoly v skolke - na 70 ks deti + 8 ks personalu boli 2 kucharky a denna rezia cca 1,80 - aj to som prehnala mozno.

bzuminka
autor
14. okt 2024

@mabenn nie to.
On tazko a pomaly pribera,cize je velmi dolezite,aby daco jedol,asponto,co mu ako tak chuti...tak mi logicky pride,ze ak zje aspon cisty chleba tak nech ho zje...nie som retardovana,aby som riesila natierky s gastro....

Skor by som riesila osobitne stravovanie...

martinkatinka
14. okt 2024

@oslo1 tak to je pokrokova slovenska nemocnica

bzuminka
autor
14. okt 2024

Baby ja nechcem,aby sa tu rozputalo osocovanie a opovrhovanie...skuste sa tak niektore zamysliet nad spravanim aradsej nekomentovat....

martinkatinka
14. okt 2024

@kp7333 ano, sukromna mozno ano

stvura
14. okt 2024

@bzuminka ja to beriem to z humorom...ako niekto kto si odskusal obe strany a vie ake to je. Sama ako som vyssie pisala mam deti ktore jedli roznorodo, robila som tabory pre deti ako hlavna veduca, viem co deti zjedia a viem co je a nie je problem. Podstatne je aby si si ty zistila co vies mat v skolke ktoru si si vybrala, ako ti vyjdu v ustrety. Ak ti nevyjdu v ustrety ti tam dieta bud bude chodit, a ty mu pokryjes stravu, alebo nebude chodit a budes s nim doma alebo ho das do sukromnej skolky. Ina moznost nie je.
Kazda z nas ma inu skusenost, ta ktora ma povedzme babku v skolkarskej druzine, jej dietatku aj jablcko zozenu, ak si spomenie (sama som bola svedkom v triede svojho dietata, upratovackyno decko malo co si len povedalo, aj ruzovy pribor), ak si kvazi "cudzia" tak nikto sa s tvojim dietatom nebude specialne zaoberat.
Ale tak urcite to nejako poriesis aby si bola spokojna.

stvura
14. okt 2024

@luccija tie deti su chore lebo maju jednostrannu stravu, su hyckane (nebavime sa o detoch z intoleranciami/alergiami ci inymi zdravotnymi problemami ale o tych co si sami urcia co jedia). Ako jasne, nech si to robia, je to ich vec, len pokial to bude zatazovat inu osobu ktora je na druhej strane je to bohuzial uz konflikt.
Troska iny pohlad o par rokov - oslava pre 14r dievcata u nas: pije sa voda a je pizza (margerita) lebo pat dievcat ma anorexiu a tie zvysne 3 jedia len tu pizzua nic ine. Rodicia su s tym v poho 🙂. Z mna divne, ale tak..toto bude mat o par rokov svoje deti.

luccija
14. okt 2024

@stvura áno, v niečom máš pravdu tiež som bola šokovaná, že jeden nechce maslo, druhý syr, ďalší mäso ďalší len čokoládovy jogurt ja som im ten chlieb dala aj, keď som bola za to kritizovaná od riaditeľky bola tá možnosť, lebo kolegyna to pripravovala a mne ich bolo ľúto nevedela by som tam nechať sedieť dieťa, ktoré je hladné.Ja som to už pár x písala, že som si pripadala ako so zajacmi suchý chleba, suche rozky dokola to isté.

mabenn
14. okt 2024

@bzuminka s tym vela ale neurobis, riesenie nie je davat cisteho chleba...poznam to tiez, syn je chudy, uz doktorka navrhla rozbor krvi, ta ale bola v poriadku, tak davam len b komplex...su deti, ktore "nestihaju" jest cez den, su vyberave v jedle, plus k tomu rychly detsky metabolizmus, casta chorobnost...pokial je zdravotne ok, tak len cakat, kym z toho vyrastie

oslo1
14. okt 2024

@martinkatinka dakujem, je to UK

gabika8855
14. okt 2024

@matkahelka tak moja mama robi ako kucharka v skolke a tiez jej vnucata nechcu natierky niektore a povedala ze vy dostala pokutu ak by im nenatrela chleba ...minule mali v skolke kontrolu zo skolskej inspekcie a sledovala aj toto ci maju deti obe polky chlebika natrete

matkahelka
14. okt 2024

@gabika8855 preco si vymyslas? aby si posobila doveryhodne? SSI neriesi jedlo, ale ucebne osnovy, spravanie deti, prip.sikanu, asistentov,... kuchynu riesi RUVZ a tej je jedno, ci ma dieta chleby natretete alebo nie. je to o ochote kucharok a ak je tvoja matka kucharka, tak je jednoducho neochotna. ziadnu pokutu za to, ze decko zje suchy chlieb RUVZ nedava. tvoja mama nech si pokojne zavola na vase RUVZ a opyta sa. a nebudes tu nabuduce musiet pisat nezmysly.

gabika8855
14. okt 2024

@matkahelka ja si vymyslat nepotrebujem ....ja len vravim co sme sa minule bavili a co mi povedala ja neviem kto co z nich riesi..mozno bola len inspektorka prilis premotivovana .....z jej strany je ochota az az aj pre cudzie deti nie to este pre vnucata cize neochota to istotne nebude

matkahelka
14. okt 2024

@gabika8855 ako pisem, nech sa mama informuje na RUVZ a s kludom moze dat detom aj 10 suchych chlebov.

kacena2022
14. okt 2024

Môj v škôlke nezje žiadnu nátierku,dostane natretý chlieb a vždy zje iba kôrku si odkusuje.

traktor
14. okt 2024

... vážne nedostane pokutu? Milujem, keď sa niekto nerozumie a bude tu písať, rady, dohady a pod. ako to kuchárka ma urobiť, čo je najlepšie,...Ja tiež nechodím do inej práce radiť, čo a ako treba urobiť keď neviem ako to tam chodí a nerozumiem sa tomu.. V prvom rade ja ako rodič, nekomentujem dieťaťu jedálny lístok.. Toto nemusíš, toto určite nemáš rád (pritom to dieťa ani nepozná, lebo doma sa také nerobí..) Ja mojim deťom vždy hovorím, aby aspoň ochutnali, keď nebude chutiť, pôjde vypluť do koša. A verte, kopu detí poje aj to, čo by ich rodičia v živote do úst nedali, nerobia to doma.. U nás vedie špenátová polievka a verím,že dobrej polke tu teraz naskočila husia koža, čo len pri názve im pretočilo žalúdok. Dieťaťu treba ponúkať, nech spoznáva nové chute, nie ho odhovárať, že ty toto nemusíš. Kopu deti neje ovocie,..doma..vraj..Ale ak dieťaťu dám do misky umyté, nakrájané idú sa za tým zabiť. Viete koľko detí sa ma opýtalo, čo to je? - k mäsu mali broskyňový kompót.. Nie nepreháňam..realita. Pracujem v škôlke,.. Na tanier musí ísť všetko, čo mám v jedálnom lístku. A áno chodí kontrola, ktorá aj ten tanier zoberie a preváži, či dieťa dostalo všetko čo malo. Máme normy, ktorých sa musíme držať. Veta - moja nezje tvarohový koláč, tak jej dajú rožok? Odkiaľ by kuchárka vzala rožok. Veď sa nakupuje to, čo v daný deň je v jedálnom lístku. Čiže ak majú rožok, majú ho všetky deti,.. ak je mäso + ryža majú ho všetky deti - to či zje len mäso, alebo len ryžu, alebo všetko je na dieťati.My sa snažíme, aby mu chutilo a jedlo čo najviac.. Ale nie nasilu, to je najhorší spôsob ako dieťa naučiť jesť. Ďalšia vec čo mňa samotnú udivuje je, keď niekto napíše, pôjdem za lekárom a vybavím si papier.. BUĎME RADI, ŽE MÁME ZDRAVÉ DETI. Nie všetci majú to šťastie.. Jedlo nemá byť strašiak,je len dôležité pre náš život 🙏

maminkadeticiek
14. okt 2024

Natierky nelubi,rano nepapa...och Kriste 🤦‍♀️ Budem hnusna ked poviem ze ked dieta nie je naucene jest nech si ho stravuju doma?Som presvedcena ze ked je dieta hladne,zje cokolvek.A ked ti nevyhovuje to co maju,mozes s nim naozaj ostat doma a davat mu tak ako si to predstavujea.Lahka pomoc.

matkahelka
14. okt 2024

@traktor kedze ten tvarohovy kolac sa tykal mna, tak reagujem. rozok ma kucharka rano preto, ze ho maju deti na olovrant a logicky nechodia na nakup 2x denne. a ak nemaju rozok, tak maju krajec chleba. u nas v skolke by si nedovolili, aby im dieta nic nezjedlo, lebo trebars nema rado tvarohovu buchtu (moja by sa z nej tak akurat kvalitne dogrcala). a dokonca davaju detom aj na obed pecivo, ak vidia, ze dieta nic z obeda nezjedlo. tiez by si nedovolili, aby im dieta bolo hladne. aj u nas ponukaju a presviedcaju aspon ochutnat, ale z dvoch lyzic, co dieta ochutna sa nenaje a akurat potom v posteli place od hladu a nechce zaspat. a zjavne nemate deti s PAS, pretoze tie su v jedle extrem. zjavne sa v niektorej skolke da a v inej nie

traktor
14. okt 2024

@matkahelka ja sa pýtam odkiaľ majú to pečivo.. Pretože, ak ho majú určené na olovrant a dajú ho dieťaťu ráno, čo mu dajú na olovrant. Ja si nemôžem dovoliť kúpiť napr. keď mám nahlásenych 20 detí, 30 ks pečiva.. Môžem kúpiť len toľko, koľko mi vynormuje..

matkahelka
14. okt 2024

@traktor kvoli tebe sa zajtra na to kucharky opytam, ale kedze ako pisem, uplne bezne davaju niektorym detom pecivo aj na obed, tak ho zjavne kupuju naviac.

martinkatinka
14. okt 2024

@matkahelka ty robis v skolke? Asi nie.. Ale @traktor ano. Tak nechapem preco to spochybnujes. Zjavne niekde, kde "sa to da" bude problem s porciami alebo nerobia vsetko tak, ako sa ma...

mooonika1975
14. okt 2024

@bzuminka ak nechce, tak bude hladné . Ja som za 14 rokov praxe s deťmi ešte nemala také, čo by sme postupne nenaučili papať. Pomazanky. Moje vlastne dieťa ale tiež neje, nedávali mu nič, lebo som nechcela aby dávali, takže išiel z domu najedený. Doteraz ale neje chlieb ničím natrety, ani maslom ani ničím.

traktor
14. okt 2024

@matkahelka hovorím, ak je to bežná materská škola, nie súkromná, môžu nakúpiť len toľko, koľko majú deti.. Jedine, že nahlásené deti neprišli.. Ja mám 19 deti +9 deti len na desiatu v inej budove.. A teda normujem len nahlásené deti.. Ak niektoré náhodou vypadne a neodhlasia ho, tak samozrejme jeho porciu si deti môžu rozdeliť..

dennissa16
14. okt 2024

@traktor Čiže keď máte 20 deti, dostaneš 20 ks pečiva? A ako je to s duplou?nemas pre deti ani kúsok naviac?

mooonika1975
14. okt 2024

@bzuminka ak spapa chlieb nattety maslom, tak pomazanka je už len kúsok. Suchý chlieb nesmú dávať, kvôli kontrole, kvôli druhým deťom