icon

Ako riešiť situáciu s malým manipulátorom?

simi82
1. dec 2024

Ahojte , chcela by som sa poradiť ohľadne našej situácie s dcérou, ktorá má 4,5roka. Totižto ako rodina sme sa vrátili na SK po rokoch. Dcéra sa narodila vo Švajči , kde od jej 1,5 roka chodila do takej malej škôlky , kde boli deti od 3mesiacov do 5 rokov spolu. Nikdy nemala problém s deťmi , vždy sa delila o hračky , mala veľmi rada deti . Vrátili sme sa na SK. Máme susedov, majú syna , ktorý má 5rokov. Susedia sa nevedeli dočkať kedy prídeme , aby sa deti hrávali spolu. Začalo to tak, keďže ja som nepracovala prvé mesiace na SK, že som im robila akoby opatrovateľku... ok veď pomôžem , mám čas , oni veľa v práci. Decká sa hrali, ale mala som pocit , že ich syn akoby manipuje malú. Keď nebolo po jeho bolo zle. Začalo to nevinne, ako deti, všímala som si , ale neriešila. Malá ho má veľmi veľmi rada. Začala chodiť do škôlky , veľmi sa tešila , chodievala rada , ale čím ďalej tým visc si všímam zmenené správanie susedovho syna . Vždy bol taký , že jej nepozical hračky. Keď aj hej tak max na pár sekúnd a už ich pýtal naspat. To platí aj o dverových hračkách. Keď sa mu čosi zapáčilo co mala naša , tak mu to rada požičala, no on jej to nikdy nechcel dať naspat. On našej nikdy nič nechcel pozicat a keď áno tak to pýtal hneď aj naspat. My sme vždy doniesli na další deň naspat aby mal , on jej nechcel vracať jej vlastne hračky. Ďalej - mala vie celkom rýchlo chodiť na odrazadle. Keď sme chodili von, on nesmel byt druhý, vždy po nej vrieskal aby na neho čakala aby ona nebola prvá. Keď bol on, kaslal na ňu .Keď išli von a ona bola prvá obutá vrieskal aby na neho čakala, vždy pockala . Keď to bolo naopak kaslal na ňu. Dostalo sa to do štádia, že keď mala bola u nich a chcela sa hrať s niecom s čím sa on nehral , ale odrazu to chcela ona tak jej to nedal a zbil ju. Vzedy prišla s plačom domov. Mali pauzu. Potom začali chodiť aj k nám aby som to mala pod kontrolou a dopadlo to tak, že som si vsimla ako jej on berie hračky , mala sa podelila a keď sa chcela s tým hrať ona stsle to pýtal naspat a vravieval že prečo mu to ona nikdy nedá . Naposledy to skončilo tak , že ju vytahal za vlasy a to som mala už nervy a zavolala rodičov nech si ho berú prec . Odvtedy pokoj. Po asi mesiaci sme išli k ním lebo sused nás zavolal. Skončilo to tak , že som zistila že jej ešte v lete vzal jedno autíčko, ktoré si požičala od babky, ktoré má asi 20rokov a patrí do zbierky aut . On jej povedal že to je jeho že jej ho nikdy nedá a zasa na ňu mavrieskal , keď si myslel že ho nevidím tak ju štípal do ruky .... začala som to riešiť - rodičia jeho stsle tvrdíš že to sú deti... lenze on ju zával pravidelne fyzicky napádať. Priznala sa mi že ju v škôlke kopal, alebo štípal a vždy sa jej opýta že či to povie pani učiteľke , naša mala samozrejme že nie. Led sa na neho pytam, vždy zmení temu, ide oblúkom , povie že sa nechce o tom baviť .... najviac má štve že rodičia to neberú vazne , ich syn sa toto všetko naučil v škôlke, v podstate za to nemôže a on im zevraj tvrdí, že naša mala sa s ním nechce v škôlke hrať lebo má kamošky . Čo pochybujem , pretože na neho nedala dopustiť on to vie a zjavne to zneužíva . Párkrát mi povedala že keď jej robil zle , povedala to učiteľke a tá ho upozornila. Najhoršie je , že on si doma moc nedovolí, keď bol u nás tak prvé co chcel bolo vždy sladké a telka (jemu doma nedovolia) . Mám pocit , že mala sa mi mení akosi aj v správaní, vždy bola taka srdečná , s deťmi sa hrala s veľkými aj s malými , delila sa ... tetaz si všímam že chytila nejaké maniere od neho aj keď jej vysvetľujem , že to nieje správne . Myslela som, že sú to len nejaké detské škriepky , ale asi to už zašlo ďaleko. Videla som aj ako ju navádza robiť nejaké veci , proste skočiť do blata aby bola cela špinavá pričom on to neurobil alebo keď som na nu zvýšila hlas aby mu požičala hračku (popritom on ju mal PredtM dlho a nechcel jej ju dať co som ja nevedela keďže som nebola v detskej s nimi) tak on tiež kričal na ňu . U nich jej povedal že je hlúpa , rodičia to vždy len nejak okomentuje a hotovo. Akoby nikdy nezdvihnú hlas, ja sa do ich výchovy nestarám ale mala mi nechce chodiť do škôlky , pričom predtým o 6.30 nastuoena bola vždy medzi dverami. Je taka uzavretejšia... tie štípance od neho to už je pravidelne a ona samozrejme to nepovie lebo on jej povedal... keď prišiel jeden chlapec , nový sused sa s deťmi hrať , naša nemala problém a henten hneď utekal za mamou a nahnevaný neskutočne že sa nehrá ona s ním a reval... co by ste robili na mojom mieste ? Myslela som, že sú to take detské škriepky ale keď už to zašlo do toho fyzického a ešte že ju nahovára na blbosti a aby nikomu nič nehovorila , tak mám nervy v kybli a chcem to riešiť ... myslite že ten maly je normálne manipulátor ? Nikdy som takéto niečo nezažila pri deťom a už vôbec nie pri takých malých. Čo sa susedov týka tak viem že sused je mierne psycho a žena poslúcha . Ale nestarám sa len som zažila ako aj malému dava divne rady do života a nejaké kecy, ktoré podľa mna 5 rocne doeta nemusí riešiť .... poradíte mi co robiť ako postupovat? Možno máte viac slusenosti ... ďakujem

Strana
z2
simi82
autor
1. dec 2024

@simi82 ďalej čo som si ešte vsimla , keď mali jesennú vystavku kde sme vyrobili rôzne postavičky , tak to mali vystavené cca 3 týždne vonku. Všetky tieto výtvory od deti boli nepoškodené a zrovna tá naša bola cela zničená. Ten maly vedel ktorá bola naša , pretože sme ju vyrábali u nás a jemu som vyrobila tiež, keďže rodičia nemali čas../ najhoršie je že v škôlke je to podľa riaditeľky veľmi dobrý inteligentný chlapec , doma si nedovolí toľko, rodičia to berú že však to je dieta , proste neupozornia ho na veci, ktoré robí a neveria mi. Všetko zľahčujú... až keď našu malú dobil tak ho pokarhali, ale inak všetko ok... akoby sa nič nestalo... strašne má to hnevá lebo mala ho má veľmi rada a určite je smutná keď on toto robí... sama mi to povedala, sle dava si pozor čo mi povie pretože on jej tlčie domhlavy keď jej robí zle aby nič nehovorila a že inak je žalobaba som z toho na nervy... príde mi to choré aby toto robilo 5 ročne dieta

oslo1
1. dec 2024

Uz davno si tomu 5 rocnemu mala zavriet dvere pred nosom.
Mentalne zdravie mojho dietata je moj business a aby ho cudzie decko vo vlastnom dome sikanovalo, taku Este nehrali.

simi82
autor
1. dec 2024

@oslo1 stále som si hovorila , že aj naša mala dokáže provokovať ale časom som si uvedomila že to bolo len kvôli tomu, že jej skutočne nechcel pozicat nič , viem že s inými deťmi ona tento problém nikdy nemala . A nechápala som to, prode mi to akoby ten maly mal nejaký problém , viem ze čosi susedia aj riešili ale ja o tom neviem nič, nestarám sa o zdravotné záznamy cudzieho dieťaťa, ale naša mala nebude pokusný králik a idem to riešiť hneď zajtra

oslo1
1. dec 2024

@simi82
Neries cudzie dieta, on ked je takyto kntvojej dcery, tak Bude taky Ku kazdemu dietatu. Casom ho odstavia a on ich Bude sikanovat.
Dcera nech si najde inch kamaratovi, u Nas sa to v skole ( UK, skola je od 4 rokov, syn ma 6) podporuje. Ja som tiez za dalsich kamaratov.
Nech si dcera dovedie domov toho dalsieho suseda a hentoho, nech aj rozdrapi.
Ja pozyvam synovi kamosom, aby som si oddychla, noe any som Tu riesila nespratne cudzie deti. Moj syn je tiez pohodak.

simi82
autor
1. dec 2024

@oslo1 presne nad týmto som premyslala , za skolkou je nové ihrisko a tam chodia deti, tak tam malú vezmem mám to po ceste z roboty a kľudne pozvem jej kamošky k nám domov nech sa hrajú alebo je vonku s inými detmi, lebo skutočne som hľadala stále chybu v nej , že provokuje že sa škriepia , ale nikdy ho nezbila nikdy nekricala na neho nebola na neho zlá, vždy len sranda smiech a on vyslovene na nj kričí vrieska, má ju za akúsi hračku a veľmi si dovoľuje . Rodičom ss to raz vypomstí ale mne je to jedno . Ďakujem za názor

cacianka
1. dec 2024

Poznáš si dcéru ako milé šikovné a srdečné dievčatko, tak prečo jej neveríš a dávaš priestor hentomu malému diktatorovi aby ju šikanoval a buzeroval ? Ona ti už preberá jeho sprosté techniky , tak už dávno si ho mala stopnúť. Akoby neboli iné dobre deti v okolí, ktoré budú pre tvoju dcérku potešením

simi82
autor
1. dec 2024

@cacianka zajtra to idem riešiť v škôlke aj s rodičmi. Je mi z toho nanič, naša mala má aj iných kamarátov práve preto to chcem úplne stopnúť. Ja jej verím , na 100% veľa som si aj všímala a zašlo to až sem. Nechcelo sa mi veriť že tak male dieta môže byt tohoto schopne , nikdy som to nevidela u žiadneho iného dieťaťa a to poznám aj malých "vyvrhelov". Len tak to vo mne vrie, že sa musím ukľudniť aby som nenavrieskala zajtra na rodičov. Bývame od seba hneď pár krokov a stále ho posielajú ku nám aj napriek tomu že som to stopla už pred mesiacom...

annm81
1. dec 2024

Že sa dieťa zlostí, ak ho iné predbehne, je pomerne bežná vec. Že nechce požičiavať hračky je tiež relatívne bežné. Problém by som určite videla v agresivite - je neakceptovateľné, aby mu prechádzali fyzické útoky. Otázne ale je, že ak doma počúva, v škôlke ho majú za bezproblémového chlapca, ale ty vidíš problémy u vás, či nebude problém v tom, že mu nedokážeš byť dostatočnou autoritou a tvoje dieťa dostatočne asertívne. V takom prípade máš dve možnosti- prerušiť kontakt, nevolať ho k vám, alebo jednoducho byť k nemu ráznejšia.

simi82
autor
1. dec 2024

@annm81 ku nám už nechodí cca mesiac odkedy ju vytahal za vlasy lebo si vzala vlastnú hračku, ktorú on odrazu chcel tiež aj keď si ju vyše hodiny nevšímal ... veľmi si dovoľuje a hlavne keď si mysli že to nevidím , sle už mám oči na stopkách a susedia ho stsle posielajú zaklopať k nám tetaz už tak že či ide naša von ale už nechcem ani to , pretože tieto bežne škriepky končia jeho agresívnym chovanim, buď na ňu vrieska alebo ju zbije najnovšie stipe do ruky ale zakazuje jej o tom niekomu hovoriť . Dnes mi to všetko povedala , dala som si dve a dve dokopy a rozhodla som sa to
Úplne stopnúť keďže to zašlo až sem a on si zvykol jej fyzicky ubližovať . Alebo jej snehovú guľu hodil do tvare v škôlke načo ho učiteľka upozornila , alebo si z nej robil "PSA" v škôlke a zapchal jej ústa a robil z nej hlúpu... vo mne to vrie neskutočne že sa musím na to vyspať a zajtra to rázne riešiť. Nechfela som byt rázne k cudziemu decku, ale asi je to treba ... nech si hľadá inu obeť a nie moje dieta je mi z toho zle ako môže 5 ročne dieta toto robiť

marianarem
1. dec 2024

@simi82 Mne pride zvlastne, ze po tomto vsetkom, co opisujes, ho ma mala stale velmi rada. Vobec sa ho neboji, nehneva sa nanho, bavi ju hrat sa s nim, ked jej vsetko berie a nic nepozicia?

simi82
autor
1. dec 2024

@annm81 a ďalšia vec je že naša mala je tak na neho namotana keď to mám tak povedat že nedá na neho dopustiť ale už pomaly chápe ako sa veci majú nakoľko jej to vysvetľujeme všetci , len ona je z toho smutná . Tak si ju dokazal omotat .

simi82
autor
1. dec 2024

@marianarem mne to tiež príde divne , preto som to nejak neriešila ako ako došlo k fyzickým útokom tak to riešim. Mala ho má rada , ona toto nepozná nikto jej to predtým nerobil ani ja som sa s tým nestretla , ale už to začína chápať a vysvetľujeme jej to. Faktom je že on to robí všetko " tajne" aby nikomu nič nevravela a jemu doma veľa veci prejde , aspoň z toho čo som videla. Mne neveria malej toez bie je to odkomunikované štýlom, že však to sú deti a bohvie kde je pravda a haha.... lenze on bije ju nie ona jeho... a zával s tým on lebo zistil že si to môže dovoliť. Lebo keď sa má on podeliť ide ho rozdrapiť a mala má z toho srandu ale on je z toho agresivny je to sila, nikdy som nevidela tak male decko v takej zlosti a v hneve

deedol
1. dec 2024

no nic, len ich oddelit. aj v skolke nech na nich ucitelka dohliadne, aj poobede nech sa nestretavaju. mozno to prejde casom (maly dospeje) a mozno nie.
trocha sa cudujem, ze to riesis az teraz, lebo si tu toho vymenovala strasne vela. ja by som zasiahla po druhom-tretom incidente.
a len poznamka na okraj - neuc a nenut dceru, aby poziciavala hracky. daj jej to ako moznost, nie ako prikaz. ja tiez nepoziciam kazdemu svoje veci, ked nechcem, sama zvazim, ci ano alebo nie. mozno to pomoze, aby bola trocha asertivnejsia - nemusi kazdemu vychadzat v ustrety, aby sa mu zapacila.

simi82
autor
2. dec 2024

@deedol to s tými hračkami má ani nenapadlo, ale rozumiem . Možno aj v tom bol problém a cez hračky si ho ona chdela nejak udobriť aby boli kamaráti. V poslednej dobe nechodil za ňou ale tajnej hračkami ja som to stopla už úplne tieto návštevy , len to žiaľ vyvrcholilo až do takéhoto štádia. Zaujímavé že susedia ho stsle posielajú hlavne cez víkend zaklopať veď nech sa spolu pojraju, bolo mi blbe vyhnať 5 ročného chlapca prec ale už teda mi to vadiť nebude ako som sa dozvedela že už jej začína robiť zle aj v škôlke ,

cacianka
2. dec 2024

@simi82 vyhnať je trochu silné slovo, stačí neotvoríť, a v začiatku povedať že vieš o jeho škaredom správaní k dcérke a preto nie je vítaný a dnu ho nevpustiš.

lukbe
2. dec 2024

Nepustit ho dnu , rodičom to povedz, prečo, ak sa budú pýtať. Rieš to v škôlke. Možno sa chlapec upokojí, možno nie a stane sa z neho skutočný manipulator aj v dospelosti. Tvoja dcera to nemudi riesit a vidiet uz teraz. Napíš, ako si dopadla.

rozculena
2. dec 2024

vyrastie z neho psychopat

simi82
autor
2. dec 2024

@lukbe povedala som dnes ráno pani učiteľke aby hodila na nich ocko , povedala som čo sa deje , keď som po malunprisla tak vravela že sa hrala s jedným dievcatkom, ktoré jej nikdy nerobilo zle a pekne sa spolu hrali. Ten maly že bol ako med a prišiel za nimi a emka povedala že sa hra s dievcatkom a že odišiel a zevraj príde poobede po ňu aby sa spolu hrali... keď vidí že si ho ona nevšíma tak sa doslova "vtiera" vidím že je smutná zato, že sa spolu nebudú hrať , ale už neustúpim , vidím čo to s ním robí a ja nechcem aby si svoje nejaké manipulstorske sklony skúšal na mojej malej...

simi82
autor
2. dec 2024

@rozculena dnes sa jej vtieral lebo mu povedala že sa snim nechce hrať, nasluboval jej že už k nej nebude zlý a nebude jej robiť zle ale mala neustúpila a pani učiteľky už vedia , dnes ráno som sa s nimi rozprávala

simi82
autor
2. dec 2024

@cacianka dnes ráno som to povedala pani učiteľke že či hodi na nich ocko , a mala mi vravela ze sa hrala s kamarátkou, on ze za ňou prišiel a ona mu povedala ze sa s ním hrať nechce ... ze jej sluboval, ze jej už nebude robot zle. Som rada , ze mu to mala povedala. Teraz bude henten doma hovoriť aká je ona zlá lebo sa s ním nechce hrať , lebo už toto raz doma povedal , samlzjreme ho rodičia ľutovali.. ale už neustúpim

lukbe
2. dec 2024

@simi82 dobre👍, ak budú mať rodicia reči, tak im to všetko pokojne povedz, všetky príklady, a to, že to budeš riešiť už len takto.

cacianka
2. dec 2024

@simi82 nemusíš nám to podať každej osobitne 😉.
Stačí raz, ukáže sa mi že je nový príspevok a tak si precitame.
Dobre si urobila, nech učiteľka diskrétne vie, aké sklony chalan má, aby mohla zasiahnuť. Možno mu to pomôže, keď zistí že nemá obeť a dcérka sa nedá šikanovať. A hlavne nech ma ona kľud od útokov. Pochvala ju že sa pekne hrali s dievčatkom, bez tohoto útočníka

simi82
autor
2. dec 2024

@cacianka ja som odpísala postupne co som prečítala keď mi prišli upozornenia :D no nevadí, vďaka za rady , myslela som , že ja som nejaká vadná keď riešim 5 ročne dieta , len mám problém obcas stat si za svojim a byt proste prísnejšia co sa týka iných deti, lebo v dnešnej dobe človek nikdy nevie co od iných rodičov očakávať... ale neustúpim už a mám lepší pocit, snáď to pochopí a rodičia tiež, aj keď to pochybujem a musím to vysvetlit aj im... najhoršie že keby nám on zaklope na dvere tak sa za ním mala zasa strane ťahá ... a pre nich budem ja tá zlá , že zakazujem sa hrať deťom.... avšak v tom momente keď sú decka spolu sa nedá riešiť s nimi (s rodičmi) nič...

cacianka
2. dec 2024

@simi82 dcérku nechaj v izbe, suseda otoč medzi dvermi, nech ide domov, nech ho ani nevidí. Občas dohodnú s mamičkami aby ich dcerky prišli k vám alebo vy k nim na striedačku, ak sa dá. Aby viac pocítila že sa dá krásne hrať v kľude, bez stipancov a klamstiev

misicka31
2. dec 2024

Trápi tá,že v ich očiach budeš tá zlá? Podľa mňa ho náročky posielajú k vám,že majú pokoj. Nenechávaj sa využívať. Myslí na psychickú pohodu svojho dieťaťa. Zaklope? Zazvoní? No nie,nejde sa hrať,teraz mame iný program. A čau,žeby cudzie decko robilo zle mojim deťom vo vlastnom dome. Nehrozí.

simi82
autor
2. dec 2024

@misicka31 hej vždy keď ich ssn čosi u nás robil zle skôr som videla problém v malej, že provokovala. Lenze on sa začal správal stsle horšie a začal na ňu kričať rozkazovať zakazovať že s kým sa mlze hrať s kým nie aj v škôlke ... tak som zakročila. Mám výčitky že som nebola ráznejšie skôr , ale ako som písala už vyššie nevedela som že take male deti vedia manipulovať lebo som sa s tým nikdy nestretla ani v rodine čo sme deti ja som najstaršia a nepamätám si...

priscilla07
3. dec 2024

U nas v dedine bol taký malý psychopat. Všetky deti týral a do dospelých hádzal kamene, od malička. Jeho rodičia sa vždy len pousmialy. Myslím že už ani on ani jeho rodičia nemajú kamarátov.

simi82
autor
3. dec 2024

@priscilla07 bohvie prečo 😁

janette2021
3. dec 2024

@simi82 Uplný zákaz stretávania!
Takto vychovávaš postupne z dcéry ženu, ktorá bude tolerovať nasilnickeho manipulátora a uverí mu, že on môže všetko a všetko je jej chyba. Toto necháš robiť svojej dcérke?
Obmedz kontakt na nulu. Je jedno, že malá ho má rada, ona ešte bude mať rada veľa kamarátov.
A presne to je dôvod, prečo sa prestať stretávať, aby nemala rada takých manipulatorov ako je on.
A zmenila by som škôlku. Susedom nie si povinná NIČ vysvetľovať .

simi82
autor
3. dec 2024

@janette2021 ja som zakázala , včera ona sama sa nechcela s ním ani hrať a povedala mi že on jej povedal že sa boji že sa nebudú spolu hrať už a že už jej nikdy nebude robiť zle , lenze keby sa to stalo 1krat ok, ale on ju zbil už raz a druhýkrát ju ťahal za vlasy a potom začalo toto štípance a hukanie po nej a robil z nej hlúpu, tak len čakám kedy príde zasa zaklopať a ja ho pošlem prec a susedia sa môžu pýtať kolko chcú je mi to jedno

Strana
z2