Hádka o hračku a reakcia starého otca

7. nov 2021

Tak nejak si asi potrebujem trosku utriast, co sa nam udialo. Boli sme na navsteve u starych rodicov a okrem nasich deti, tam boli este aj ine (ich sesternice, bratranci). Deti sa hrali s nejakymi erarnymi hrackami, ktore stari rodicia zakupili a tie tam u nich aj ostavaju. Nastala hadka o hracku, nikto z nas uplne nevidel, ako to zacalo, kto komu bral a pod. Dospeli sa rozpravali v kuchyni. Vyriesilo sa to tak, ze stary otec hracku detom zobral a odlozil, so slovami, ked sa neviete dohodnut, nebude mat nikto. Potialto ok. Asi po 10 minutach, ked uz sa deti bavili niecim inym, jedno z deti prislo za starym otcom a pytalo si tu hracku, ze ci sa s nou moze uz hrat. Stary otec vstal, presiel do izby a zavolal vsetky deti, postavil si obrazne povedane do radu, vytiahol hracku a povedal, ze ci nebolo dost rozumiet, ked povedat, ze sa s nou nebude hrat nikto a ze sa maju pozerat. A zacal tou hrackou trieskat, az ju uplne roztrieskal na padrt. Ja neviem, ci mam pisat, co bolo dalej. Deti zhrozene, plac, myslim ze aj ostatni dospeli, ktori prisli az na ten randal a plac, trochu v soku. Chlapi sa vobec neozvali, vsetci mlcali. Nikto nechcel asi hrotit. Nejako asi ani neviem, ako to mam odkomunikovat detom. Stary otec je znamy obcas takymto impulzivnym spravanim s nejakymi extremami, len uz si asi nedokazem zachovat chladnu hlavu a akosi ma uz nebavi ospravedlnovat taketo spravanie. Ani doma sa nezhodneme, manzel tvrdi, ze dobre spravil, detom treba dat jasne najavo pravidla, ja zas tvrdim, ze to je zbytocne prehnane, stacilo zopakovat vyjadrenie, ze nie, nebudu sa hrat s tou hrackou dnes uz vobec.

dominikac321
7. nov 2021

budu si pamatat ze dedkova trpezlivost sa neskusa...

mamina0078
7. nov 2021

1.Časť keď ju zobral je v poriadku podľa mňa 2.Časť vôbec. Pokiaľ sa nevie kontrolovať tak čo najviac by som sa nažila aby čo najmenej bolo moje dieťa s ním a také správanie neodpozeralo. Keby roztrieskalo hračku 3 ročné dieťa pochopím a vysvetlím, že to sa nerobí ale dospelý muž? Ten by mal mať viac rozumu a podľa toho,že deti hneď ako prišiel boli v pozore sa taká situácia nestala prvý krát a určite nie ani naposledy. Rešpekt sa dá získať aj inak ako zastrašovaním a ničením hračiek.

janinah
7. nov 2021

Dedkov dom,dedkov hrad,dedkove pravidlá....asi už mal toho detského kriku ozaj dosť.Je to prehnané,ale zas dejú sa aj horšie veci.Nech deti vidia a vedia,že nie je vždy všetko ideálne,aj dedko aj každý má len jedny nervy.Zas nie každý dedko má doma nakúpené hračky pre vnúčatá.

taga
7. nov 2021

Fuuuha.. deti, alebo konkretne to jedno, co prislo hracku pytat, to vobec nemyslelo zle.. asi len nepochopilo, ze zakaz mal trvat cely den, pre vsetkych atd.. dedko zareagoval totalne prehnane a keby som tam stala ja, na zaciatku jeho amoku by som skrikla, vytrhla mu hracku z ruky a nahucala, nech sa ovlada.
Toto by som asi nenechala len tak

sissy27
7. nov 2021

No myslím, že stačilo dieťaťu povedať “nie, nedostaneš tú hračku” a tam to uzavrieť. Demonštratívne zničiť vec pred deťmi je prehnané a zbytočné, ale tak zase neumrú z toho. Netreba to deťom nijako špeciálne vysvetľovať, isto pochopili aj samé. Keď sa budú pýtať, tak proste dedko je nervák a hoci to nie je správne, nemôžeš s tým nič spraviť.

dominikac321
7. nov 2021

@taga len to bolo kusok zakerne ze islo samo za dedkom a ostatne sa hrali s cimsi inym ale neviem ci to deti takto vnimaju...

dominikac321
7. nov 2021

@sissy27 suhlasim, tiez som mala napisane ze nevysvetlovat ale potom som si odpoved radsej rozmyslela

vikes
7. nov 2021

Dedkovi prerástli vnúčence cez hlavu, iné správanie na aké bol zvyknutý pri svojich deťoch. Váš manžel, predpokladám dedkov syn v tom vyrastal, už si zvykol. A deti pokiaľ z toho nemajú traumu netreba riešiť, oni si k dedovi cestu nájdu.

taga
7. nov 2021

@dominikac321 preco zakerne? Deti tk tak neberu... ked si predstavim nasu zostavu deti, bolo by to proste tak, ze ostatne deti uz zaujalo nieco ine, ale jedno dieta ta hracka zaujala natolko, ze islo skusit... mozno uz v prvom incidente bolo nevinne, mozno nepochopilo zakaz, mozno sa s tou hrackou ani predtym nestihlo pohrat... mohlo to byt prave uplne nevinne od toho dietata

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzubb007
7. nov 2021

Zapamataju si aspon, niekedy treba aj tvrdsie hranice ukazat, lebo fakt deti nevedia kedy dost, takto nabuduce nebudu vyvadzat

dominikac321
7. nov 2021

@taga preto vravim ze neviem ci to deti tak vnimaju, ze zakerne, dedkoi zakazal, cat deti akceptovala a to jedno vyskusa, dostane ju a pride provokovat, to len skusenosti zo mna hovoria vobec to nemusi byt tak, ani zakerne, asi este nevedia co to je...

taga
7. nov 2021

Baby, to fakt? Takze ked neovladam svoje nervy, tak je uplne v poriadku roztrieskat nieco na padrt? Co sa tie deti z toho naucia? Ze agresia je v poriadku? Ze dedko moze vsetko, aj ked urobi uplne zlu vec, tak on moze? Lebo my sme u neho na navsteve a nie naopak? Pre mna neakceptovatelne

taga
7. nov 2021

@dominikac321 a asi by bolo fajn aj dat vek deti.. lebo my mame v rodine krpce este a tie teda by pri takom niecom asi dostali totalny amok! Vobec by take nieco nepochopili

eeffka
7. nov 2021

Vam sibe baby? Keby toto zrobil moj svokor zbalim decko, svokrovi poviem nech sa ozve az si zozenie lekara a zastabilizuje sa a odchadzam.
To v akych pomeroch ste vyraatli ze vam to prijde ospravedlnitelne

ckatka
7. nov 2021

Keď sme boli deti a bili sme sa o niečo, tiež sa stalo, že to.mama s nervami v koncoch praskla do smetí...
Pre mňa (tiež už mám deti) je to neprijateľné z jedného dôvodu - dieťa sa z toho naučí, ze materiálnu vec je okej zničiť (a vôbec sa neberie do úvahy fakt, že niekto na ňu musel zarobiť peniaze). Čiže za mňa nie.
Detom by som doma v kľude vysvetlila, že u dedka to tak funguje ale u vás nie...A dedka by som nechala tak. Starého človeka už nevychovas

mamina0078
7. nov 2021

@taga to len dedkovia môžu 😂 keby si to urobila ako matka tak hneď by si mala ísť minimálne k psychológovi

mikadooo
7. nov 2021

Je to choré. Manžel povedal že dobre spravil???? Choré... Čistý psychoteror pre tie decká. Predpokladám že išlo o manželovo otca.

taga
7. nov 2021

@mamina0078 a to ja sa povazujem za dost prisnu mamu, castokrat skor mna rodicia krotia, nech tolko nebazirujem na pravidlach. Ale kks toto by som nepredychala

karhu
7. nov 2021

ten clovek nie je ok, moje dieta by s nim bolo co najmenej

mikadooo
7. nov 2021

@mikadooo ešte jedna vec k tomuto. Je iné podľa mňa, keď rodič v návale emócií a zlosti hodí hračku do smetia, ok beriem, komu nerupli nervy občas. Ale toto čo spravil dedko nebolo v návale zlosti a asi v tom je to podľa mňa choré a nemyslím to ako urážku, vážne si myslím že má choré správanie, ak má takéto "výkyvy".

0kristina0
7. nov 2021

Dedko je psychopat a urcite by som sa ozvala, ci ma vsetkych pohromade

zanka777
7. nov 2021

Nevravím že si dedko nemá nastaviť vo vlastnom dome vlastné pravidlá ale mal by asi popritom aj brat nejaké lieky na nervy.... Lebo takto dáva deťom v rodine krásny príklad ako sa treba správať...

zuzitko74
7. nov 2021

Práve si predhodila svoju rodinu svorke vlkov. Možno máš pocit, že si to ten dedko zaslúži a dobre mu tak. Už sa však ušiel ,,milý" koment aj tvojmu manželovi a možno nejakú chybu nájdu aj na tebe. Stálo ti to za to?

dskjhfdlkdjhl
7. nov 2021

Takze dedko predviedol vnucam, ze ak ich niekto nastve, tak mozu nicit veci. Vyborny priklad. To bude dedko roka😝

mabenn
7. nov 2021

Dedko riadne prehnal...ak ma take vypadky pravidelne alebo casto, obmedzila by som kontakt alebo konfrontovala...ku dospelym sa sprava ako?

sidicek
7. nov 2021

Úprimne? Ja by som viac dieťa samé s takýmto dedkom nenechala.

number19
7. nov 2021

@zuzitko74 Keby ona nepredhodila nieco "svorke vlkov", tak ty tu ako clenka asi nemas velmi co citat nie?

zuzanka.zuzu
7. nov 2021

ČOŽE??? 😲 žasnem nad tými prvými príspevkami, našťastie sa neskôr objavili aj iné... to by ste naozaj prehliadli keby hračku roztrieskalo vaše dieťa? väčšina by ťa odsúdila ako matku, dieťa poslala ku psychológovi že nezvláda hnev... ale dedko je ok, aspoň nastaví hranice 😨 baby, bežne doma ničíte hračky??? roztrieskate ich?

sidicek
7. nov 2021

@zuzitko74 ale ved je to tak, vysinuty dedo vystraja, deti v šoku a vseti ostatní len pozerajú a nezasiahnu, a pani sa potom pýta ci je to OK? Ved to je snáď jasne, ze nie.

danulicek
7. nov 2021

ja som dost prisna a ked sa dotahuju moji chalani o hracky, riesim to podobne ako dedko cast 1. co sa vsak tyka pokracovania, nepride mi to normalne. niektore maminy pisu, ze radsej nevysvetlovat. ja by som vsak urcite vysvetlila, ze dedko sa nahneval, pretoze sa hadali a predsa tie hracky su spolocne... kedze sa nevedeli dohodnut, dedko hracku odlozil - co je v poriadku. niekedy sa ale stava, ze ani dospeli sa nevedia ovladat (ako deti, ktore sa hadali) a spravil v hneve, co spravil. urcite to vsak nie je spravne, pretoze ta hracka mohla sluzit dalej. pre deti je to vsak dobry priklad toho, aby si nabuduce premysleli, ako sa budu spolu hrat a mozno aj videli, ake to je, ked niekto neovladne svoj hnev... a samozrejme, ukoncit to v tom zmysle, ze dedkove riesenie sice nebolo uplne prikladne, ale treba sa proste vediet dohodnut bez toho, aby dedko musel takto riesit situaciu nabuduce.

ja rozumiem, ze dospely ma byt autorita, ale podla mna treba detom ukazat aj to, ze nie vzdy je priklad pozitivny. ja to vnimam tak, ze ak by si to presla mlcanim, deti by nevedeli, ci to je vlastne spravne alebo nespravne.

a este k tomu, ze by niektore zbalili dieta a uz nikdy by deda nevideli... bavime sa o hracke, nie o tom, ze zbil niektore dieta... neviem, kolko rokov deti maju, ale ja mam doma 6 a 8 rocnych chalanov a na mojho tatka, ktory nikdy nebol velmi rodicovsky typ, to vie byt celkom zahul. nerobi sice takyto extrem, ale niektore jeho reakcie su mimo mojho chapania (napr im hovori, ze ich vylata palicou, ze im vyhodi hracku z okna a podobne vychovne metody, ktore robil aj pri nas a ja ich z duse neznasam a doma nepraktizujem). napriek tomu ma chlapcov rad, vie sa s nimi aj zahrat, je to ich dedko a hoci mne jeho reakcie nepridu ok, nemyslim, ze je spravne deti izolovat. podotykam, ze otcovi som viackrat vravela, ze sa mi to nepaci, ale jemu to proste pride normalne a ja viem, ze ho nezmenim. mozem len chalanom ukazat, ako sa to NErobi. v zivote sa stretnu s kadejakymi reakciami (aj od najblizsich) a nie vzdy ich ako matky ochranime... prave preto si myslim, ze je fajn si to s detmi prejst a uzavriet to s nejakym ponaucenim aj pre nich.

sidicek
7. nov 2021

@danulicek tvoj sa len vyhráža, tento tu agresiu aj prejavil. Ty by si tiež asi reagovala inak, keby ozaj zmlatil synov tou palicou.