Ako riešiť záchvaty zúrivosti u päťročného dieťaťa?
Ahojte, vysvetlím situáciu. Mám zdravého 5 ročného syna ( v októbri mal 5 rokov). Ide o to že z ničoho nič máva hrozne záchvaty zúrivosti. Napríklad mu starký ( starý 72 ročný muž) nohou nechtiac kopne do dinosaura a hneď začne hukat, všetko okolo seba rozhadzovať, kričať. Niečo ako nepríčetný. Minule sa nám to stalo na návšteve- museli sme z nej odísť lebo niečo nebolo podľa neho a nedalo sa to tam s ním vydržať. Nemá takýto "záchvat" každý deň, ale niekedy aj dva krát denne. V škôlke je bezproblémový, je skôr introvert, má 3 kamarátov, skôr utiahnutý ale učiteľky ho chvália. Je bystrý, šikovný, vie veľa o dinosauroch o vesmíre, značky áut a podobne. Bola som s ním u psychologičky rok dozadu lebo sa nevedel dobre zapájať v škôlke medzi deti, bol oveľa väčší samotár ale teraz od tohto školského roku je to lepšie a má už tých kamarátov. Neviem ako mám v takej situácii reagovať, som zúfalá a je mi do plaču že má takého záchvaty. Viete mi prosím niečo poradiť? Je jedináčik ale to myslím s tým nesúvisí.
syn 3,5r to má tiež občas svoju nervovú chvílku , vždy si vysvetlíme čo prečo ako to má riešiť
dieta sa musí naučiť ventilovať svoje pocity z frustrácie a ty ako rodič ho to máš naučiť, treba mu vysvetliť že starký dobre nevidí a že to neurobil naschvál že kopol do dinosaura a že určite ho to mrzí
na návšteve ak začne robiť scénu povedať pokiaľ sa neupokojíš ideme domov tu nemôžeš rozhodovať (zaleží od situácie čo ho naštvalo) treba to zaraziť na začiatku lebo potom tažko ked už má nervy ktoré nevie spracovať pozri si profil na fb elipredeti
@anonym_e9f890 snažím sa mu vždy vysvetliť nejako ho upokojiť a potom to aj prejde. Len je to také nepríjemné pre mňa, my s mužom sme obaja kľudné povahy.
@anonym_autor skus ho nechat sameho v tu chvilu v miestnosti...ze nebude mat divakov pri zachvate....bohuzial to poznam, to sa neda spracovat...su na kurzy pre rodicov ako to zvladnut...este som na nom nebola...
čo povedala psycholog. ? akú dala radu? či všetko OK a ty sa tráp doma. možno by som zašla zas . možno iný psychol. vyhodnotí inak situáciu.
syn má 5 r - už by také záchvaty nemal mať. možno že to bude aj povahou.
@anonym_autor skus ho nechat sameho v tu chvilu v miestnosti...ze nebude mat divakov pri zachvate....bohuzial to poznam, to sa neda spracovat...su na kurzy pre rodicov ako to zvladnut...este som na nom nebola...
@zabka79 áno, aj to sme už skúšali a je to celkom dobrá metóda nechať ho ukľudniť sa. To celkom funguje
čo povedala psycholog. ? akú dala radu? či všetko OK a ty sa tráp doma. možno by som zašla zas . možno iný psychol. vyhodnotí inak situáciu.
syn má 5 r - už by také záchvaty nemal mať. možno že to bude aj povahou.
@anonym_4802ba áno povedala že je úplne v poriadku . Veď rozmýšľam že s ním ešte zájdem , v pondelok máme 5 ročnú prehliadku tak to spomeniem jeho detskej dr čo si myslí
Úplne ako unas,mám 5 ročného teraz v novembri ,tie záchvaty zúrivosti su pomerne časté ,ale v škôlke s avie regulovať a keď sa mi nepáči,tak povedať ,a aj doma ho učíme. Teraz zacal chodit do.skolky, vždy si iba s dospelymi pokecali,v škôlke má.jedneho.kamarata ,ale to skôr takého čo somariny robí,nás sa drží a nerobí to s ním . Tiež mám termín pri psychologičke a chcem ísť s ním na terapiu hrou alebo filialnu terapiu
@zabka79 to dieťa to nerobí kvôli divákom ,ale preto lebo nevie uniesť tu emóciu a je temperamentnejsie ako iné deti a vie si viac povedať čo mu vadí a tak. Pomáha ukľudniť ho na rukách, rozprávať mu klientmi.hlasom ,validovat jeho emócie. Nie ho nechať s nimi samé ,ako za trest. Máme také dieťa a jediný problém mi robia divné pohľady v meste ,všetci na mňa pozerajú ako na vraha dobreze nie
@zabka79 a s tým ako s ním pracujem ,už sa naučil veľa povedať slovne miesto záchvatov, chápe a povie mi že si musí ísť polezkat lebo bude nervózny, keď ja občas vybuchnem ,tak mi povie že prečo som nepovedala ,že čo mi je ,a prečo kričím. Aj pre mňa je to taká škola.
Proste ho chytít na ruky, objímať a povedať mu že chápeš jeho pocity,že ho to veľmi nahnevalo , aj teba by to nahnevalo. Že tousi byť pre neho ťažké , ale že mu nedovolia napríklad nikoho búchať, bit,kričať .... Ale že ak je nahnevaný ,môže si ísť buchnúť do vankúša, môže sa vyskakat ,môže sa prísť objať a môže to povedať,čo ho hnevá...funguje tri prekvapivo dobre , už mi povie že v škôlke chlapcom povedal čo sa mu nepáči, a aj doma to povie a nebuchne..a ak aj náhodou neusnesie tu emóciu,povie potom ,zhrozený že to nechcel ,že zabudol že to má povedať
@anonym_autor Zvykaj si, proste zdedil nervacku povahu. Dedko, pradedko, babka, atd.
Vidim moje deti v perinke, ako rocne, dvojrocne, atd. Teraz skoro dospele a dospele a ziadna zmena. Lenivec je lenivcom, pracovity pracuje ako malokto.
Nas tiez, je to bezne v tomto veku. Je dobre nechat sa ukludnit a potom vysvetlit.
@zabka79 a s tým ako s ním pracujem ,už sa naučil veľa povedať slovne miesto záchvatov, chápe a povie mi že si musí ísť polezkat lebo bude nervózny, keď ja občas vybuchnem ,tak mi povie že prečo som nepovedala ,že čo mi je ,a prečo kričím. Aj pre mňa je to taká škola.
Proste ho chytít na ruky, objímať a povedať mu že chápeš jeho pocity,že ho to veľmi nahnevalo , aj teba by to nahnevalo. Že tousi byť pre neho ťažké , ale že mu nedovolia napríklad nikoho búchať, bit,kričať .... Ale že ak je nahnevaný ,môže si ísť buchnúť do vankúša, môže sa vyskakat ,môže sa prísť objať a môže to povedať,čo ho hnevá...funguje tri prekvapivo dobre , už mi povie že v škôlke chlapcom povedal čo sa mu nepáči, a aj doma to povie a nebuchne..a ak aj náhodou neusnesie tu emóciu,povie potom ,zhrozený že to nechcel ,že zabudol že to má povedať
@hortenziaj chapem ako to myslis a mas pravdu ale tak male dieta 5r/nevie zadefinovat co sa s nim deje a kedy je to uz moc. Proste vybuchne bez varovania. Zo skusenosti pozornost a ukludnovanie a vysvetlivovanie predlzuje amok. Je to vlastne taky zapas kto vyhra Ja ako rodic mam tiez svoje limity mozno nie som dokonala . Priestor na rozhovor je mozny po ukludneni...nadbytocna energia je uz vybita karty roztrhane a panacikovia a kocky po celej miestnosti a podobne...vtedy zacnem vysvetlovar a vtedy to dieta chape...v amoku je zmyslov zbaveny...nevnima...mam doma dieta s dg.takze mam bohate skusenosti
@hortenziaj chapem ako to myslis a mas pravdu ale tak male dieta 5r/nevie zadefinovat co sa s nim deje a kedy je to uz moc. Proste vybuchne bez varovania. Zo skusenosti pozornost a ukludnovanie a vysvetlivovanie predlzuje amok. Je to vlastne taky zapas kto vyhra Ja ako rodic mam tiez svoje limity mozno nie som dokonala . Priestor na rozhovor je mozny po ukludneni...nadbytocna energia je uz vybita karty roztrhane a panacikovia a kocky po celej miestnosti a podobne...vtedy zacnem vysvetlovar a vtedy to dieta chape...v amoku je zmyslov zbaveny...nevnima...mam doma dieta s dg.takze mam bohate skusenosti
@zabka79 tak len to objatie by pomohlo a nie vysvetľovať. Mám taktiež dieťa s aspergerom ,taká etie emócie sú silnejšie

syn 3,5r to má tiež občas svoju nervovú chvílku , vždy si vysvetlíme čo prečo ako to má riešiť
dieta sa musí naučiť ventilovať svoje pocity z frustrácie a ty ako rodič ho to máš naučiť, treba mu vysvetliť že starký dobre nevidí a že to neurobil naschvál že kopol do dinosaura a že určite ho to mrzí
na návšteve ak začne robiť scénu povedať pokiaľ sa neupokojíš ideme domov tu nemôžeš rozhodovať (zaleží od situácie čo ho naštvalo) treba to zaraziť na začiatku lebo potom tažko ked už má nervy ktoré nevie spracovať pozri si profil na fb elipredeti