Ako riešiť zmenu správania u 3-ročného dieťaťa?
Ahojte.. Som už naozaj zúfalá z mojej dcérky. Od apríla je odplienkovana, okrem spánku. Namiesto aby sme trénovali spávať už bez plienky keďže v decembri ma 3 a od januára ide do škôlky tak asi mesiac sa pocurava úplne všade. Úplne vidím, že to robí naschval. Fakt za celý deň buď cika kade-tade alebo do plienky pred-počas-po spánku. Cika kde ju napadne. Aj na sedačku a postele. Fakt som na prášky uz z nej. Nepomáha ignor, nepomáha pekne povedať, nepomáha dať po riti, vykričať jej to. Nepomáha nič. Okrem tohto úplne zmenila povahu. Vždy bola dobrá ale teraz je z nej fakt satan. Neskutočne zle robí. Predvčerom si vyhadzala celú skriňu von, dnes znova. Včera našla vodu vo vedre a vyliala ju do izby a váľali sa v nej aj s mojim ročným synom. Dnes ukradla pastu a bola fakt všade. Na zemi aj na jej posteli.. Všetko lepkave. To je len pár príkladov čo vymýšľa. Ja nechápem ako ju toto vôbec napadne a už nevim fakt ako na ňu aby sa spamätala.. Toto všetko ona stihne kým napr. naložím mycku, naplnim práčku a podobne.. Prosím vás kto máte rovnakú skúsenosť alebo viete poradiť, pomôžte mi. Zn. zúfalá matka 😥
Obdobie vzdoru. Dost blbe obdobie. A nerozumiem preco tlacis na pilu s tym nocnym odplienkovanim. Ved v skolke hadam v noci nebude.
@beata_k Ja vôbec netlačím na pílu. Keby som tlačila na pílu tak dávno už nemusí mať plienku. A okrem toho bude tam spať naobed a aj vtedy ma plienku.
Ahoj, ak zmenila povahu nejaky dovod ona na to urcite ma! Nieco sa muselo udiat. Skus porozmyslat co by to mohlo byt, trebars aj banalita pre teba. Skus sa s nou o tom porozpravat, co jej vadi. ze vidis ze sa nieco deje a opytaj sa jej, ci existuje nieco co by jej pomohlo. Podla mna na nu priliz tlacis s tou plienkou. Chces od nej velku zmenu a ona s tym nie je ok. Skus na nu netlacit, ved co je na tom, ze na noc ma plienku? Cez den je bez plienky to je super! Skus na to ist pomalsie 🙂
Ked si cez den cikne, tak jej povedz ups toto by sa uz nemalo stavat, skus si na to dat pozor dobre? Som si ista, ze spolu to nejako zvladneme.
Do januara casu dost a aj v skolke sa detom obcas podari si ciknut do gati... Nestresuj 🙂
Aha, ja som pochopila nocny spanok. Skusila si jej dat mop do ruky nech po sebe uprace?
Ale moze byt, ze so skolkou nie je stotoznena.
moja vyjedala prášok na pranie, pila jar - keď som telefonovala ped. čo s tým , tak mi povedal že čím skôr do mš...
@beata_k no keby jej dam mop to ju poteší. Ona veľmi často si ho chodi zobrať a chce umývať a tak. Neviem, tvrdí mi, že sa teší. Aj keď ideme okolo tak povie že tam pôjde a že sa tam bude hrať, papať a spinkať.
@weronka31 Ja ale nechcem od nej žiadnu zmenu. Ona od apríla je bez plienky a ja som nijako nezačala ešte riešiť tu plienku cez spánok. Takže v tomto nemala žiadnu zmenu, že by som tlačila na ňu. Ona začala najprv že občas sa pocurala a teraz proste nonstop niekoľkokrát denne.. jedine čo ma napada že fakt začala vnímať môj vzťah s mužom a naše neustále hádky.. Snažím sa pred nou sa nehádat ale hold na to musíme byt dvaja a môj muž sa nevie krotiť. Toto mi dáva najväčší zmysle prečo toto všetko môže robiť.
Vy ste to úplne zle pochopili s tou plienkou. Ja som na ňu nijako netlacila a ešte som ani nezačala riešiť tu plienku na spánok. To som len napísala že mali by sme riešiť teraz to a namiesto toho riešime to, že sa nonstop začala pocikavat
to s tými hádkami si mala rovno v úvode napísať. To je veľmi podstatná informácia
@deti95060810 v to jedine dúfam, že keď tam príde tak to bude lepšie a že tam si toto nedovolí
Vidíš sama si si odpovedala či je zrejme príčinou, muž keď sa nevie ovládať strčí mu mop, kefu do ruky a nech to po nej uprace. Druhá vec je nezistili na súrodenca?
@angeli121212 neviem čo s tým. Môže to byt toto a môže to byt aj obdobie vzdoru. Len ťažko zistím čo je naozajstná príčina.
@matullienka Neviem ale nevyzerá že by žiarlila. Ma ho rada, hráva sa s ním. Nerobí mu nejako zle
čo s tým čo, obdobie vzdoru moc neporiešiš to sa dá len zmierniť ale ja si aj tak myslím, že tie hádky aj keby to bolo obdobie vzdoru len a len zhoršujú. Tu veru treba manžela poriešiť ale nemysli si chápem ťa, že je to na prd to sa ťažko rieši keď druhá strana nechce. Prečo sa vlastne hádate? Sú to vôbec dôležité veci?
Skus sa s nou porozpravat. Nemysli si, ze je este mala na take rozhovory... Z mojej skusenosti ziadny ignor, krik ani po riti nie je cesta k pochopeniu sa a ked sa nechapete tak nastava medzi vami boj. A to chce riadnu davku energie a nikam to nepovedie.
Kedze to robi naschval robi to zrejme preto, ze chce na seba upozornit. Bud kvoli surodencovi, pripadne ak sa s muzom zvyknete hadat tak, ze si jej potreby popri tom nevsimate tak na seba upozorni - zacne robit zle. Urcite tie hadky uz vnima - mozne je aj to, ze tym ze spravi daku hovadinu vas chce od tej hadky odputat lebo sa jej nepaci, ze po sebe kricite. Alebo si takto jednoducho ventiluje negativne emocie, ktore na nu prenasate. Treba sa s nou porozpravat, snazit sa jej porozumiet a hlavne sa skuste s muzom pred detmi ovladat...
@angeli121212 nie sú to dôležité veci. Najväčší problém je povaha môjho muža a to ten, že je strašne výbušný. Naozaj na každej prkotine sa dokáže vytočiť do nepricetna a vtedy mi je schopný vynadať fakt hnusne vulgárne..
@ja_mama No napríklad keď sa zrovna hádame nikdy to nerobí. Robí to vtedy väčšinou keď je muž v robote a ja som s nimi sama. Aj keď dnes tu pastu to sme boli obi dvaja doma ale teda zrovna sme sa nehádali.. Ja si tiež myslím že je to z tých hádok ale neviem ako to dať dokopy. Môj muž sa asi nikdy nezmení a naozaj posledné čo chcem je aby tým trpeli deti…
akože aj ja aj muž sme výbušní ale ako sa nám narodil syn snažíme sa na tom pracovať kvôli malému. Čo ti poviem nie je to bohviečo ten tvoj manžel ked ti aj nadáva.. to je cez čiaru
@angeli121212 ja si to plne uvedomujem a už viac krat som uvažovala aj nad rozvodom.. No stále sa to snažím udržať kvôli deťom, majú ho veľmi radi.. Su lepšie a horšie obdobia a teraz mame takt to zle, takuto krízu sme ešte nemali…
Pozri sa ja to chápem, ale nemyslím si, že je dobré zostávať spolu kvôli deťom.Aj na seba musíš myslieť aj na svoje šťastie. Koniec koncov nešťastná mama aj nešťastné deti. Aj keď si to neuvedomuješ skôr či neskôr si to tie deti začnú uvedomovať ako to doma máte a odrazí sa to na nich. Ja si aj teraz ako dospelá pamätám ako sa naši hádali ako mama plakala. Je mi z toho stále zle, z tej neistoty čo bude či sa rozvedú či zostanú a zas dokola. Verím, že po rozvode by to bolo náročné ale ono by sa to utriaslo po čase, vyčistil by sa vzduch. A muž čo vraví na to, že rozmýšľaš nad rozvodom? Vie o tom? On sa asi nechce zmeniť či?
@autorka - sama si velmi pekne prisla na to, s cim to asi suvisi a nie dieta to nemusi robit tak, ze teraz sa hadate, tak teraz v tej minute sa pocura.
Ale toto ste zmenili vo svojom spravani vy - vyrazne viac sa hadate a toto zmenila ona (vratila sa o obdobie nizsie - do casu, kedy este curala do plienky), deti to robia velmi casto a suvisi to s tym, ze je to jedina vec, ktoru maju v tej chvili pod kontrolou - bohuzial nevie stopnut vas dvoch. A teraz si este predstav, ze miesto objatia sa jej dostane na zadok alebo ze na nu nakricite alebo si ma po sebe upratat.
Nic z toho nepraktizuj a ano snazte sa obaja s manzelom spamatat - ak ma niekto utierat vsetko to ocurane doma, tak je to ON a pripadne podla podielu vresku v domacnosti aj TY. Dieta nie je maly dospely, su niektore veci, ktore mate zvladnut ako rodicia vy dvaja, pretoze na rozdiel od dietata dospeli obaja ste. Po nej by ste chceli, aby sa ovladala a TVOJ MANZEL? On si povie, ze je vybusna povaha a to je akoze ok? Tak ona sa vam zatial len pocurava - ale moze sa aj na zakladnej pokakavat a pripadne zacat zajakavat alebo inak somatizovat - dieta prejde do nejakeho ochorenia, ktoreho povod nie je telesny, ale psychicky - je x-ochoreni, ktore maju psychosomaticke pozadie a suvisia s rodinnym prostredim, okrem ineho. Teda ak pre nic ine, tak presne preto, aby sa to nedialo - nepocuravala sa, by ste sa mali vediet zregulovat vy dvaja, tym myslim to, ako sa k sebe spravate, ak sa uz potrebujete pohadat tak si zavolajte niekoho na strazenie deti a bezte po sebe revat niekam mimo. Predpokladam, ze ani tebe vulgarne nadavky manzela dobre nepadnu a ze ti je tazko a ako sa s tym ma vysporiadat tak male dieta? A ako ma predychat to, ze si s niecim nevie poradit a miesto pomoci sa jej dostane nakricanie, ci na zadok. A este napis, ze ty si zufala a tusis ako zufaly je doma ten vas maly cloviecik, ktory je od vas zavisly?
Pokojne to daj precitat aj manzelovi. Ani od inej dospelej osoby neziadam to, co nedokazem sama, teda ak on ma problem regulovat svoje spravanie, tak preco a ako by to mala vediet vasa dcera?
A len uplne pod ciaru, okrem rozvodu a vybuchov pre hluposti sa da aj spolu rozpravat normalne. Ziape po ludoch v praci? Po ludoch na ulici? Co su tie hluposti, kvoli ktorym sa neovladne? - Ci sa tak chlapec trochu na tebe nevybija a ci by nemal doma napr. viac zabrat, akoze bez reci idem a dam do poriadku najprv dieta, potom sedacku alebo barsco dalsie....lebo to by ako dospely rodic a este ako milujuci a napomocny otec mohol a ked uz nevie co zo sebou, tak ludia sa chodia prejst, daju si sprchu, pocitaju do 10, prihlasia sa dakam do posilovne alebo na plavaren, naj to zo seba ''vybiju'' socialne ziaducim sposobom - bez toho, aby vulgarne nadavali blizkym, ci vychovavali davanim na zadok deti.
Okrem rychleho riesenia ako rozvod existuju aj poradne, tam bude mat bezpecny priestor na to, ako riesit svoj hnev - zlost, nervy, cokolvek co to donho vleze a nevie, co s tym kulturne. A tiez tam viete riesit vas vztah, vratane toho, ako spolu argumentovat bez toho, aby dieta muselo byt vdaka vam dvom pocikavajuce sa. Lebo ty vies presne s cim to suvisi, obvykle to rodicia vedia a je smutne, ze v tom nechavas dieta same.
poradne najdete napr. tu:
https://rodinnaporadna.gov.sk/
A ano pisem ti to kus ostrejsie pretoze vety, ktore si dala v zavere - tomu sa hovori projekcia - to je ze vidim v inych to, co potrebujem vyriesit sama so sebou...Pises:
''To je len pár príkladov čo vymýšľa. Ja nechápem ako ju toto vôbec napadne a už nevim fakt ako na ňu aby sa spamätala.. ''
Ja myslim, ze je tu niekto uplne iny kto by sa spamatat mal. A ona asi nevie, co vas to napadne a vase stastie je len v tom, ze tak male dite nevie nikam pisat, ze co robite vy dvaja a co ma ona s vami robit, aby ste sa spravali normalne.
@atinkaa ja som mu navrhla poradňu a nie hneď sa rozchádzať. Lenže on s tým nesúhlasí. Lebo to nie je on ten zlý. To my všetci naokolo sme zlý. Ja som sem už párkrát písala za nás vzťah a veru vela žien mi napísalo, že je typicky narcista.. pritom by stačilo keby vedel krotiť svoj hnev a všetko by bolo inak. Lebo my vieme pekne fungovať spolu až kým nedôjde niečo čo ho nenaserie a vtedy začína peklo. A ja som už fyzicky aj psychicky vyčerpaná, som doma už 3 a pol roka, v cudzej dedine, celed dni väčšinou len s deťmi sama. Už mi asi hrabe a do toho všetkého sa on ku mne chová ako k odpadu. Neváži si ma ani ako svoju ženu ani ako matku svojich deti. Naozaj som zúfalá a naozaj verím, že aj malá ma v hlave velky zmätok.. A jedine východisko ako z toho vyplakávať bude naozaj asi iná rozvod a to že zoberiem deti a pôjdem k našim. Aj keď mám z toho obrovský strach lebo viem, ze peklo neskončí ale zacne ďalšie peklo, ktorý on bude schopný mi spraviť potom…
Môže za tým byť kadečo. Stačila jedna veta o spaní v plienke v škôlke a je vybavené. Mohla len niečo začuť malé a pre Teba nepodstatné o cikaní, čo si hovorila niekomu inému ako jej. To už nezistíš asi. Skús ju zahrnúť láskou. Chváliť za maličkosti a venovať pozornosť aj mimo pocikania. Lebo keď vidí aká si z nej zúfalá a ako máš ťažke obdobie, tak možno dáva takto najavo svoj stres z tvojho stresu. Cikanie je asi v psychosomatike odpustenie. Dovolí si odpustiť často a všade. Možno Ti tak naznačuje, že musí odpúšťať vplyv vonkajšieho okolia na seba. A s láskou to ide ľahšie, tak jej buď oporou a láskou.

Mam to podobne, ale plenk sme dali naspäť, lebo som fakt nevedela čo s tým, ešte s úsmevom ocural a prišliel oznámiť. Ale môj nejde do škôlky no.
A tie blbosti tiež mame, ale u nás, keďže chlapec, tak obité steny a podobne,bije furt mladšieho, a podobne smakocinky. Trápim sa a desím keď mladší dosiahne takýto vek. Ze budem mat dvoch takýchto.
A to fakt stačí chvíľka a je katastrofa na svete, ide na wc a keď prídem tak som zhrozená ze co zase.