icon

Ako sa vyhnúť predškolskej príprave dieťaťa?

23. júl 2023

Ahojte, je nejaka moznost ako sa vyhnúť predškolke? Viem, posledne roky je povinná. No niečo ako unschooling? Mate niekto skusenosti? Dakujem.

Strana
vanilkovazmrzka
23. júl 2023

A dovod?

patka06
23. júl 2023

V záujme dieťaťa by som to nerobila,

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
abbey1
23. júl 2023

Môže byť v domácom vzdelávaní,tak ako i žiaci základnej školy. Bez problémov vybavíš
Do škôlky musí byť dieťa v predškolskom ročníku riadne zapísané, ale chodiť nemusí. Budeš s ním pracovať doma, prípadne môže navštevovať alternatívnu škôlku či klub. V normálnej škôlke len absolvuje " preskúšanie".

autor
Autor odpoveď zmazal
lenqua_12325
23. júl 2023

Nemusíš tu nikomu písať dôvod.
Kto nechce aj tak nepochopí.
Dieťa zapíšeš do školky, ale požiadaš o individuálne vzdelávanie. Bude robiť niekedy začiatkom roka " test" a vyvavené. Ak chceš, dám Ti kontakt na pani, kt. vie pomôcť. Vybaví škôlku aj papiere.

vamajka
23. júl 2023

Syn mal spoluziaka co nenavstevoval MS a cely 1.rocnik preplakal tak neviem ci je to rozumne riesenie

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
lenqua_12325
23. júl 2023

Požiadajte a uvidíš. Neviem o dôvode, prečo by to zamietli. Skôr by som sa zaujímala o podmienky.

lenqua_12325
23. júl 2023

Ver, že tu fakt nemá význam vysvetlovať dôvody.
Riešilo sa to opakovane a len budeš mať zlú náladu. Kto nevie poradiť by si mal nechať komentáre pre seba. Je tu skupina pre domškolákov, domškôlkarov.

Riešila by som ale "overenú škôlku" cez niekoho, kto sa v tom vyzná..

autor
Autor odpoveď zmazal
lenqua_12325
23. júl 2023

Mám 2 detičky. Na začiatku to bol hrozný chaos a stres, ale ak máš dobrého garanta tak pomôže, poradí.
Menší je od septembra predškolák, ale v škôlke by nemal čo robiť..už sa učí písať a čítať a staršia je tretiačka od septembra.
Počet detí na domácom vzdelávaní sa zvyšuje 🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
lenqua_12325
24. júl 2023

Na Slovenku, áno.
Je tu skupina Domace vzdelavanie/Home education
a tam sa dajú nájsť všetky info 🙂 pridaj sa tam.
Ten tlak okolia je najhorší, ale človek sa časom naučí nevšímať si to. Ideme podľa učebníc, no sú aj veci hlavne vyššie ročníky, čo budeme preskakovať a riešiť neskôr alebo aj nikdy 😉. Dá sa nájsť vzdelávacia skupinka alebo nejaká súkromná učitelka a doma to len trénovať. Ten prvý stupeň je úplne ok, to čo bude neskôr sa uvidí. Veď sa dá kedykoľvek počas roka nastúpiť do školy a pokračovať ako denné štúdium, ak to doma nejde.

basska_b
24. júl 2023

Kamoskina dcerka ma Aspergerov syndrom, nechce byt s detmi, desí sa, ked sa jej dotýkajú, prihovaraju a pod. Poziadali o domace vzdelavanie a chodili tam len na preskusanie. Viedli si portfolio, kde napisali, ze boli na nejakom vylete, v muzeu, vyrobili volaco, nakreslili... moja dcerka neškolkarka ide od septembra. Ona sa sice tesi, ja sa tesim menej, ale staci na 4 hodiny a ked to bude zle, budem jej ospravedlnovat tych kazdych 7 pracovnych dni a osmy den sa vzdy dojde ukazat. Od lekara netreba nic zhanat. Rodic ma pravo to ospravedlnit. Cesticky sa najdu.

stanislavicenka
24. júl 2023

@vanilkovazmrzka hlavne dovod predskolskej pripravy je ten, aby sa adaptovali romske deti, ktorym sa doma rodicia nevenuju. A aby to nespadlo na diskriminaciu, tak do toho voplchali vsetky deti.
@autorka kamaratka takto ma doma dieta, a jedine, co muselo absolvovat boli testy pripravenosti na skolu. Nic viac. Jednoducho ju chceli vyskusat. Nenastupujeani do skoly, je zapisana do skoly, ktora ich zastresi v pripade skusania.

mariska1989
24. júl 2023

V záujme dieťaťa 🙈🙈🙈 dieťa má byť v kolektíve za ten rok sa naučí to čo by si ho ty tiež naučila ale ty ho nedokážeš pripraviť na režim aký by mal mať potom v škole .a keď je povinná tak asi je a treba to rešpektovať.takze si nedala tým pádom ani prihlášku do škôlky na predškolské vzdelanie . Ak som pochopila porovnávaš svoje dve deti že ti plakalo či čo prvé . Kým jedno plače druhé nemusí . Môj chodila do škôlky a prvý deň urevana bola ják blázon a potom ok a to som bola s ňou .

elmivelmi
24. júl 2023

@lenqua_12325 a to ako stihate aj pracu aj domace vzdelavanie? A vlastne vsetko aj domacnost.?

sisaka
24. júl 2023

Povinná škôlka?! Slovensko vždy prekvapí … portfólio škôlkara, že chodi na výlety, kreslí si a počíta hrášky? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ To nevymysliš

eeffka
24. júl 2023

@sisaka primarne to nie jw kvoki beznej populacii, lenze mame spoluobcanov ktorych deti prisli povinne na ZS a nevedeli po slovensky a niektore deti videli 1x splachovacie wc a aby nebola diskriminacia zahrnuli sa deti vsetky.

katkaseiner
24. júl 2023

Ja by som minimálne zo zdravotného hľadiska dieťa do škôlky dala už skôr - viac než, 2 roky trvalo kým sme sa dostali do štádia že dcéra nebola doma každý týždeň - syn sa už doma zviezol s dcerinymi skolkarskymi soplami a adaptácia bola oveľa lepšia, jednoduchšia.

ivangeline
24. júl 2023

Individ vzdelavanie... vybavit s riaditelkou. Pride len na preskusanie. Poznam mamky,kt mali deti do 6r doma a v skole to hravo zvladli. ;) A aj take,kt skolu nepoznaju...

terezka1947
24. júl 2023

Mňa by tiež zaujímalo ako zvládajú primárne indi vzdelávanie rodičia,kto.chodia do práce. Alebo sú doma?
Neriešim dôvod,prečo sa tak rozhodli...ale realizáciu,keď majú viac detí,či aj jedno.

rhodesian
24. júl 2023

@autorka ahoj. Prosím ta mňa by zaujímal dôvod. Napíš mi prosím správu. Nemusíš mi hneď napísať ten svoj, ja sa ťa opýtam na ten náš a Ty mi prosím povedz ci to chcete riešiť kvôli takému istému dôvodu alebo nie 🙂 ak nie, nebudem vyzvedať ďalej. Ďakujem.

belllinka
24. júl 2023

Ja si to neviem predstaviť, ako doma vyučujú, keď pomaly každá druhá tu neovláda pravopis 🤦‍♀️ To už fakt môže vyučovať hocikto?

zafir01
24. júl 2023

@belllinka no myslím ,že ženy ,ktoré doma učia svoje deti ,nemajú čas písať na koňa .😂
Inak je to ich voľba , aj mäsa Základná skola dedinská má svoje muchy .školský systém vôbec nie je dokonalý . Mám 11r.syna s dyslexiu,dysgrafiou ,dyskslkuliou ,poruchy pozornosti .....
No som unavená už len z 5 rokov neustáleho doučovania , vysvetľovania ,denno denného kontrolovania úloh ,pomôcok .... Počas pandemie sme sa doma učili na ntenzivnejsie ,a psychicky má to pri dvoch deťoch a ďalšom tehotenstve vyčerpalo .
No aj tak teda ,tie ženy majú určité super trpezlivosť a výborný tíme management ,prípadne pomoc od rodiny , čo prácu nie na Fullu time

belllinka
24. júl 2023

@zafir01 ale je to tak, že hocikto môže učiť doma a neprechádza nejakými skúškami, či ovláda to učivo. A v škole musí mať výšku pomaly aj upratovačka, aby tam mohla byť.

Strana