icon

Ako sa vyhnúť predškolskej príprave dieťaťa?

23. júl 2023

Ahojte, je nejaka moznost ako sa vyhnúť predškolke? Viem, posledne roky je povinná. No niečo ako unschooling? Mate niekto skusenosti? Dakujem.

letfenixa
24. júl 2023

@belllinka riadne prehnaný názor. Deti v domácom vzdelávaní musia mať garanta, tj vysokoskolsky vzdelanu osobu pre príslušný stupeň vzdelávania. Chodia na preskúsanie a nie, nemusia vedieť všetko na 100 %, ani všetky deti v škole nevedia všetko na 100%. A nie, upratovačky nemusia mať pomaly vysokú školu, aby mohli v škole upratovať, tak ako všade, stačí im základné vzdelanie. Jediní, kto v škole musí mať vysokoškolské vzdelanie, sú učitelia, ani vychovavatelky v ŠKD ho nemusia mať.

belllinka
24. júl 2023

@letfenixa Garant ich vidí raz za rok na preškúšaní. Ale učí ich matka, na ktorú nie sú žiadne nároky, čo je divné.

ivangeline
24. júl 2023

@terezka1947 ...tak zvtcajne je mama doma

belllinka
24. júl 2023

@letfenixa tú upratovačku som myslela obrazne. Napr keď niekto super ovláda AJ, tak nemôže ísť učiť na školu lebo musí mať aj pedagogické vzdelanie atď. Ale matka s učňovkou môže učiť dieťa celú ZŠ všetko od AJ, cez fyziku, chémiu matiku... 🙄 Nezdá sa mi to byť v poriadku.

letfenixa
24. júl 2023

@belllinka rodič, ktorý má domškolaka, je obvykle dosť uvedomely a aj vzdelaný, keď ho vzdeláva

melanta
24. júl 2023

@belllinka je v poriadku, že tebe sa to nezdá v poriadku. Našťastie o tejto zákonnej možnosti rozhodli odborníci a nie laici z MK.

belllinka
24. júl 2023

@melanta ja iba nechápem tej logike. Na 2. stupni sa na každý predmet striedajú učitelia lebo jeden by asi nevedel obsiahnuť všetky predmety, ale uvedomelá matka doma to zvláda 🙂 Ok, už radšej nič

ivik4
24. júl 2023

Teda zeny ja sa Vam cudujem ze Vas tak strasne zaujima cudzie dieta 😄.
Myslim zeby to nemal byt problem

autor
Autor odpoveď zmazal
keren001
24. júl 2023

Ahoj, napis mi súkromnú správu a mozeme popísať. Ja uz som si zisťovala a tiez plánujem svoju nedávať. Neboj, je nás na Slovensku veľa, ktorí takto majú doma deti a dokonca aj na domácom vzdelavani v škole 😉😉

belllinka
24. júl 2023

Autorka, ty si skús ešte dobrať učivo z 2. triedy ZŠ, ako sa používajú predložky S, SO a Z, ZO. Neviem ako to chceš učiť svoje deti, keď to sama neovládaš

basska_b
24. júl 2023

To je taka konikovska klasika, tato diskusia. Ved ked sa vas to netyka a neviete poradit, sa k tomu nevyjadrujte.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
lenqua_12325
24. júl 2023

@elmivelmi k toho čo viem, tak maminy, kt. majú deti na domácom vzdelávaní nepracujú alebo pracujú z domu. Nedalo by sa to stíhať. Niekto musí byť doma s deťmi a venovať sa im. Nehovorím, že je to jednoduché ale dá sa to 🙂 .

abbey1
24. júl 2023

@belllinka Môžem dotaz? Všetky deti, ktoré riadne navštevujú školu majú jednotky, maximálne dvojky a vzorné správanie? Keďže ich učia kvalifikovaní pedagógovia. Možno by si bola prekvapená, koľko učiteľov učí predmety, na ktoré nemajú potrebné vzdelanie.
Deti v domácom vzdelávaní sú pravidelne preskúšaé pedagógmi na kmeňovej škole. Konkrétne moja dcéra má z niektorých predmetov dokonca viac písomiek nezb jej spolužiaci riadne sediaci v škole. Nehovoriac o projektoch a prezentáciách na skoro všetky predmety i nad rámec požadovaného.
Zatiaľ zvládame všetky predmety doma. Učivo základnej školy nie je jadrová fyzika a molekulárna biológia. Kvantum materiálov kúpime, na nete nájdeme prednášky, názorné pokusy.Ak už na niečo naše vedomosti stačiť nebudú, bude chodiť na doučovanie, ako bežne chodí i množstvo detí, ktoré normálne chodia do školy.
Zatiaľ zvládame bez problémov so samými jednotkami. Rovnako sú na tom i ďalšie deti, ktoré poznám v domácom vzdelávaní. Niektoré sa učia čisto s rodičom, niektoré navštevujú alternatívne školy či kluby, kde sa im venujú kvalifikovaných pedagógovia a odborníci.
Ľudia majú často skreslenú predstavu o domácom vzdelávaní, pokiaľ nemajú osobné skúsenosti.

belllinka
24. júl 2023

@abbey1 Veď ja netvrdím, že to nemôže fungovať. Môže. Mňa len zaráža, že je to všetko v takej benevolentnej rovine, že na toho vyučujúceho rodiča nie sú kladené žiadne nároky, že vyučovať môže doslova hocikto.

abbey1
24. júl 2023

@belllinka Veď dôležitý je výsledok, nie? Aj rodičom môže byť ktokoľvek a ani psychologické testy netreba. ;)

tersanas
24. júl 2023

Autorka: môj syn teraz nastupuje do prvého ročníka na domáce vzdelávanie, dôležité je si vybrať kmenovu školu, v ktorej sa najskôr informujes, či vám umožnia individuálne vzdelávanie a či tam "vidíš" ochotu, následne dieťa riadne zapises do materskej školy v čase zápisu a do augusta musíš priniesť vyplnené papiere so žiadosťou o individuálne vzdelávanie. Na polroka a na konci roka príde dieťa do kmeňovej školy na preskúšanie. Držím palce 🙂

belllinka
24. júl 2023

@abbey1 adoptívny rodičia musia podstúpiť celú plejádu psychotestov, čo je tiež na hlavu. A učiteľku tiež nemôžeš robiť iba preto, že ovládaš matiku, ale bez školy ťa nezoberú. Potom by to tiež tak mohlo fungovať, že učiteľku aspoň v 1. triede môže robiť hocikto, veď čítať a počítať do 10 vie asi každý.

abbey1
24. júl 2023

@belllinka Ani v školstve to nie je také ružové, ako si rodičia často myslia. Mnohí učitelia učia predmety, ktoré vôbec nevyštudovali. Učitelia jazykov a IT niekedy nestihajú na svojich študentov, ktorí sú v danej oblasti ako doma. Nikdy nič nie je cčerno- biele.
Myslím, že je minimum rodičov, ktorí sa do domáceho vzdelávania pustia bezhlavo.

autor
Autor odpoveď zmazal
miriam11
Odpoveď bola odstránená
miriam11
Odpoveď bola odstránená
margaretka_
24. júl 2023

My mame tiez syna na domacom vzdelavani. Chodi sice do komunitnej skoly, ale papierovacky su to iste. V predskolskej staci garant s maturitou. Tak to bezne pokryju rodicia. A preskusanie v skolke je o tom, ze sa dieta na nejaky cas zucastni predprimarneho vzdelavania v tej skolke. U nas to bolo iba jedno doobedie. Syn sa tam hral, ucitelky sa s nim rozpravali. Ukazoval svoje kresby. Potom robili nejake ulohy. Jemu sa to dost pacilo 🙂 pohoda

bororka
24. júl 2023

@miriam11 poznám kedysi deti dnes už dospelé osoby, ktoré majú "problémy sa zaradiť do spoločnosti a nebyť exotom." Poznám neskutočne veľa 40+ ľudí, trpiacich socio fóbiou. Teda buď to nemá nič so školským systémom, alebo práveže týmto spôsobom sa uchránia deti.
Rodičia ktorí si vyberú túto alternatívu školstva, hľadajú aj alternatívy ako začleniť svoje deti do skupín dalšími deťmi. Ale teda trávia čas zmysluplne, obohacujú deti.

akvi
24. júl 2023

Ak chces, napis mi spravu, mam bohate skusenosti s domacim vzdelavanim, s legislativou okolo toho, unschoolingom a pod..

akvi
24. júl 2023

@miriam11 netusis evidentne, o com moze byt DV. Socializacia v skole/skolke, to je iluzia. Deti sa maju stretavat s roznymi ludmi, v roznom veku, napriec celou skalou spolocnosti. Nie byt zavrete v triede s ludmi, ktorych si nevyberu, este k tomu v rovnakom veku, kde prekvita skor sikana, ako normalne vztahy a niekedy celu skolsku dochadzku je dieta nutene byt s tym istym kolektivom. Ak mu nesadne, tak smola akoze.. Akakolvek interakcia sa v klasickej skole zakazuje - nebav sa, nesepkaj, nepomahaj, nerad... Toto su najcastejsie slova. Este som snad nevidela klasicku skolu, kde by sa hovorilo, opytaj sa spoluziaka, pomoz, porad, posepkaj, kooperuj, spolupracuj s kamaratom a pod.. Nie, to, co sa odohrava v klasickej skole, to skutocne nie je socializacia.

autor
Autor odpoveď zmazal
barbora19911
24. júl 2023

Ja sama mam 23 rokov od škôlky problémy kôli aspergerovmu syndrómu ...riešili sme domáce vzdelávanie už v roku 2012 bohužiaľ bezúspešne a tak by mi to pomohlo kedze neznášam ľudí ..teraz mám dcérku a bola som presvedčená že pôjde na domáce vzdelávanie a ani do škôlky nebude chodiť presne pre tieto dôvody čo si ty napísala nevidím v škôlke žiadny prínos iba to že tie učiteľky nič nerobia a prechádzajú sa ( sama mám vyštudovane učiteľstvo v mš aj som tam pracovala takže viem o čom to je) ...no len teraz postupom času zisťujem že asi to bude nad moje ľudské sily aj každý deň variť aj sa učiť s ňou možno este ten prvý stupeň by sme dali v pohode lenže potom keď príde na strednu na vysokú tak tak či tak bude musieť ísť raz do tej školy a bude musieť ísť podľa tých pravidiel a zakomplexovaných učiteľov a nikde nieje napísané ani to dopredu nevieme či dieťa bude mať záujem vôbec o to učenie ak ho dáme na strednú do normál kolektívu ...