Ako sa vyhnúť predškolskej príprave dieťaťa?
Ahojte, je nejaka moznost ako sa vyhnúť predškolke? Viem, posledne roky je povinná. No niečo ako unschooling? Mate niekto skusenosti? Dakujem.
Zatiaľ som sa len o ženách z homeschoolingu dozvedela toľko, že rady ohýbajú pravdu, teda skôr šíria nepravdu, aby to nejak zapasovalo do ich tvrdení. A to tu klamú cielene a vedome. Teda veľké ego a neschopnosť priznať si, že všetko nie je dokonalé.
Autorka, IT čkari sú žiadaní ľudia všade, je ich zúfalý nedostatok len v súkromnom sektore, kde sú iné platy ako v školstve. Čo zarobí v školstve 800€-900€/ mesiac, to v súkromnom sektore podľa smeru od 2000€ a viac/ mesiac.
@katkami123 áno, presne. Odhalila si nás, sme proste všetky klamarky s veľkým egom, čo si tu potrebujeme dokazovať svoju pravdu. Len fakt nerozumiem, prečo ty máš potrebu reagovať v téme, kde chce autorka rady ohľadom DV, ked sme tu takéto klamarky a DV je vlastne zlo. Nabudúce pôjdeš hejtovat vegetariánov, lebo nespĺňajú tvoje predstavy o stravovaní. Alebo pôjdeš hejtovat dievčatá do katolíckej skupinky, lebo ty si ateistka alebo pôjdeš zosmiešniť obeznu ženu, ktorá si prišla po radu na MK. Vieš, existuje ešte jedna možnosť - mlčať, ak nemáš radu a nechceš slušne diskutovať.
@letfenixa @aurora33
Dotyčná naschval klame. Len by ma zaujímalo či chce byt len zaujímavá alebo je tou akože “vyštudovanou” učiteľkou. Všade musí byt prax, priprava, preberá sa pedagogika (z gr. paidagōgike (téchnē) = umenie výchovy < paidós = dieťa + ágein = viesť, hnať; náuka o vzdelávaní) a didaktika (starogr. didaskó = učím, vyučujem) je pedagogická vedná disciplína, ktorá sa zaoberá zákonitosťami vyučovania a vzdelávania, čím sa líši od pedagogiky). A nie, nikdy som nebola učiteľkou, ale mám vyštudované jazyky na pedagogickej fakulte, išla som rovno do súkromného sektora.
@akvi
Prečo si mi neodpovedala na moju otázku? Vysvetli mi homeschoolingovou metódou, čo znamená didaktika a pedagogika. Veď to musí byt pre teba hračka, pani klamárka. Bez praxe nemáš titul, ak si naozaj vyštudovaná.
@katkami123 moja posledná reakcia na teba - keďže máš potrebu ma urážať a označovať za klamarku, nebudem na teba reagovať, názor si si už vytvorila, neberiem ti ho, mysli si čo len chceš. Ja nepotrebujem nikomu nič dokazovať, tebe už vôbec nie. Znehodnotila si svojou agresivnou komunikaciou celú debatu. Diskutovať budem s ľuďmi, ktorí dokážu diskutovať slušne a bez urážania druhého.
@katkami123 ja sa nestacim divit. Dospela zena, ktorej bolo umoznene vzdelavanie v skole, aj socializacia, a vobec nevie jednat s ľuďmi. Nehnevaj sa, ja som si sem prisla pre nejake info o domacom vzdelavani a ty len urazas. Ved ano, ma DV aj nevyhody, ale to je tak so vsetkym. Nikto ti tu nie je nic povinny vysvetlovat, svoj nazor si si vyjadrila, pochopili sme.
Kvôli takým rodičom ako si ty, som ani do školstva nešla, ak mám byť uprimná a keď tu čítam tuto diskusiu, ani sa nečudujem, že kopa pedagógov zo školstva odchádza robiť do súkromného sektora, lebo podľa tychto žien “sú všetci typickí zakomplexovaní”, len oni a ich dokonalé bezproblémové deti sú lietadlá. Čiže mozes ostať kludná, lebo za chvíľu za ten smiešny plat a doťahovaním sa s problematickými rodičmi, bude tak 70% Slovenska na homeschoolingu, ale asi nedobrovoľnom, lebo každý 3. učiteľ už teraz berie lieky od tlaku a noví sa na tieto pozície nehrnú. Mne je ľúto tých detí, nemôžu za svojich rodičov.
@stevvvka
✌🏻
@akvi neviem, ci stastie. Prislo mi to normálne. Na praxi nam sedela naša didakticka plus vyucujuca. A na vystupnej suvislej praxi, ktorú sme mohli absolvovať, kde sme chceli, som išla na svoje gymnázium a moja matematikarka mala takú dôveru voči mne, že hneď od začiatku mi zverila svoj hodnotiaci harok a nechala ma skúšať, aj písomky písať. Ale teda sedela na každej mojej hodine, aj rozbor sme robili.
@letfenixa my sme súvislú prax museli mať dva týždne v málotriedke, zvyšok v klasike. V málotriedke bola učiteľka rada, že som jej pomohla s jedným ročníkom, aby stihla dobehnúť s tým druhým, čo nestihli. Mala tam fakt veľa detí.. A v klasike mi sedela učiteľka na hodinách prvý deň a potom ma tam nechala osamote. Na priebežnej praxi sme sedeli v triede akurát spolužiaci, vždy jeden oducil hodinu, ostatní sa pozerali, ale učiteľky sa tam vyskytovali veľmi zriedka. Takže nejaká spätná väzba prichádzala akurát od tých spolužiakov. A zase, ja si nemyslím, že to bola nejaká zásadná vec, umenie učiť je podľa mňa niečo, čo človek buď má alebo nemá.
@akvi
A možem vedieť, preco si mala potrebu vymýšľať si?
Autorka, nepochopila si môj príspevok, takze to je jedno.
A ked pojde do skoly budes hladat cesty, ako sa vyhnut skole? Do puberty doma s mamickou? Dost mi vadia tieto alternativne matky. Kazda jedna, co poznam je nejako narusena. Spolocny znak je izolovanie dietata a prehnane ochranarstvo
@zuzanockamt
Ďakujem, išlo mi tu o poukázanie homeschoolingu komplexne, lebo tu boli reči ako z poučky pre sekty aké je to niečo nadpozemsky úžasné. Pritom síce je to diskusia, každý ma právo vyjadrit svoj názor (aj ja), rozhodla som sa ukazat na mnozstvo negatív, ktoré má. Ako aj klasické vzdelávanie. Lenže diskusie o homeschoolingu tu idu vždy jednym prúdom, zhodou okolnosti som našla do toho dosť veľa výmyslov a poloprávd, tak som sa rozhodla prispieť o niečo viac a vyvrátiť to na základe faktov. Môj osobný názor je ten, že homeschooling, až na pár výnimiek ako naozaj negatívna skúsenosť s klasickou školou, je skôr o nezdravom naviazaní sa rodičom na dieťa.
@katkami123 Suhlasim
@katkami123 ak by si mala zaujem nahlasit zs, kde ucila moja svokra, kludne sa mi ozvi do spravy. 🤷♀️ Co si myslis, ze si vymyslam? Nepotrebujem si do nikoho kopat, ako prave ty vo svojom prispevku. Svokry som sa priamo pytala, ako je to vobec mozne, ze uci uplne ine predmety, ako ma vystudovane! Ze co tie deti vobec nauci. ? Ci na rustine si kreslia? Mrzi ma, ze tvoja predstava o realite je ina. A ano, papiere znesu vela. Co a ako by malo byt a nie je. Aj skolkari “musia” chodit von za kazdeho pocasia doobeda a aj poobede ale v realite zalezi od levelu lenivosti uciteliek a nie od toho, co im nadiktuju normy. Prajem pekny zvysok vecera.
Mame jedneho chalana v triede, co nechodi na ziadne akcie. Poznam jeho mamu, ta bez jej rodicov a nim nejde ani von (3 ludia ako dozor), . Funguje to tak, ze mu vsetko znechuti, ake to bude zle a nasledne sa tesi, ked dieta povie, ze nechce ist. Dalsia znama z ihriska, jej dieta chcelo ist do skolky, tak mu skolku systematicky znechucovala. Uspesne, uz do skolky chodit nechce. Dalsia chcela chodit ako dodatocny dozor na vsetky akcie triedy, nakolko mala pocit, ze ucitelky nestacia. Hovorim, vsetky naproste sibnute. Zo zdravych deti urobili ustrachanych jedincov a mamickin cecok
@minimilan
Nehnevaj sa, ale neverím ti. Mohla jedine pár krát suplovať, ale rozhodne nemohla regulerne učiť niekoľko rokov tie predmety. Je to protizákonné.
@minimilan
Aký mala druhy predmet tvoja svokra na VŠ okrem výtvarnej výchovy? Učiteľstvo je dennou formou vždy dvojodborové. Pretože naschval tu píšeš iba o výtvarnej výchove, ale musela mat vyštudovaný ešte druhy predmet, ktorý už nespomínaš, aby si znížila svokrinu validitu len na nejaké kreslenie. Po pravde, myslím si, že ani nevieš aké odbory študovala a či má aj rozširujúce vzdelanie, len si to chcela degradovať na jej AKOŽE jedinú schopnosť - kreslenie na papier. Bezne si na pedagogických niektorí študenti dajú jeden predmet ťažký a druhy si vyberu ľahší - náboženstvo, výtvarná, etika …
@aurora33 Jasne, nie kazdy vie vysvetlovat. Preto som dala aj syna do skolky, ze predsa su tam erudovane ucitelky, ktore studovali, ako s detmi pracovat. Lebo som mala pocit, ze uz sa so mnou doma nudi. Aky bol vysledok, to nebudem komentovat. 🤣 Ako pises, ze niektori dospeli su fakt hlupi.. To je pravda, ale teda v mojom okoli je par deti na domacom vzdelavani a ich rodicia su naozaj vzdelani ludia, slusni a na urovni, ziadni hlupaci so skoncenou zakladkou. Deti su rozne, ale to asi ako vsade - aj kludne, aj velmi zive, ale jedno ich spaja a to je neskutocna individualita a zapal pre vec. Viem, ze sa tu najdu aj ucitelia, ktori tieto deti oznacia za hlupe, ale to je zas o nastaveni mysle. Tiez som si donedavna myslela, ze rodic, ktory neda decko do skoly je psychopat. 😆 Odkedy som zacala citat psychologicku literaturu so zameranim na vyvin a vychovu deti, trochu som prehodnotila svoje nazory. Ale myslim, ze nie je na mieste tu nadavat inym uzivatelom len preto, ze robia nieco inak alebo citia inak.. Je to ale kazdeho vizitka.

@katkami123 Myslím, že môžeš byť úplne pokojná, v roku 2022 sa na žiadosť rodičov (nie zo zdravotných dôvodov alebo kvôli pobytu v zahraničí) vzdelávalo 1275 detí.