icon

Ako sa vyhnúť predškolskej príprave dieťaťa?

23. júl 2023

Ahojte, je nejaka moznost ako sa vyhnúť predškolke? Viem, posledne roky je povinná. No niečo ako unschooling? Mate niekto skusenosti? Dakujem.

katkami123
25. júl 2023

@zuzanockamt
Ok, ale aj jazyky a hlavne predmety? Jedine, žeby to bol krúžok, nie?

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
katkami123
25. júl 2023

Mna by ešte jedna vec zaujímala, že kto všetky tie ženy, ktoré sú na homeschoolingu s dieťaťom, živí ? Keď sa mu tak neustále venujú.

katkami123
25. júl 2023

@zuzanockamt
S takýmito podmienkami v našom školstve fakt príde čoskoro nedobrovoľný homeschooling. 😳

autor
Autor odpoveď zmazal
aurora33
25. júl 2023

@minimilan suhlasim s tým čo píšeš. Všade sa najdu aj takí aj takí ľudia. Nič nie je len biele alebo čierne. Mňa len zaujímalo, ako to je s učením doma. Ako to matky stíhajú na čo sa zameriavajú a podobne. Ja vlastne nemám vo svojom okoli nikoho takého, preto ma táto diskusia zaujala.

minimilan
25. júl 2023

@katkami123 keby si lepsie citala, tak by si vedela ze studovala vytvarnu vychovu a geografiu 😉 Preco by som mala znizovat jej validitu? 🤣 Faktom ostava ze vystudovala uplne nieco ine ako ucila.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
minimilan
25. júl 2023

Jasne, mam perfektnu zbierku, ale nepredavam, nechavam si na horsie casy, verim, ze sa k nim este vratim.😅
Medzi take moje topky patri kniha Respektovat a byt respektovan. Super su potom Efekt priputania, Toto mali citat nasi rodicia, Vedomy rodic, Detsky mozog vysvetleny rodicom, vyborna bola aj Vychova v kocke od jednej slovenskej klinickej psychologicky a mam ich este vela, len neviem nazvy tak na rychlo. Mam ich vela aj o komunikacii s detmi.

letfenixa
26. júl 2023

@akvi áno, tiež si myslím, že učiť musí mať človek v sebe. Ale spätná väzba JE dôležitá, a hlavne v začiatkoch.

letfenixa
26. júl 2023

@katkami123 môže sa až polovica úväzku učiť neodborne, ale obvykle je dať učiť niečo, čo je príbuzné vystudovanemu, alebo teda k čomu ma človek vzťah. A môže študovať aj jednoodborovo.

akvi
26. júl 2023

Autorka - knihy určite Rešpektovať a byť rešpektovaný, Vychovávame deti a rastieme s nimi, Sloboda učenia, ( Sloboda učenia, resp. Sloboda učiť sa je to preložené do SJ, existujú dve knihy, jednu napísal už v 60-tych rokoch Rogers, učil v škole a hľadal spôsob, ako to robiť inak a lepšie, veľmi dobrá a podnetna kniha hlavne pre ľudí, ktorí veria tomu dnešnému systému ale zároveň cítia, že nie všetko v ňom je ok, Rogers sa pokúšal nájsť cestu. Dokonca poznám školu, ktorá ide podľa Rogersa, bola som tam na exkurziu. A druhá kniha Sloboda učenia je od Gray-a, to už je "vyšší level" a vysvetlenie podstaty sebariadeneho vzdelávania). No a ja teraz ficim na G.Mate. Ten sa venuje traume, lebo ak sa začneš v tejto téme hlbšie vŕtať, dôjdeš k Matemu skôr či neskôr. 😅 A určite si pozri aj na YouTube Svou cestou, príbehy ľudí, ktorí to mali so školou inak. Potom rozhovory na kanali Důverujeme dětem no a v neposlednom rade Deti jsou taky lidi ( Zdenka Stankova je v ČR taká priekopnicka sebariadeneho vzdelávania a unschooling-u, jej názory poburuju veľa ľudí, tu na MK by ju popravili 😂😂😂).

autor
Autor odpoveď zmazal
katkami123
3. aug 2023

Ešte by ma zaujimalo, čo hovoríte na toto video tohto pána Jordana Petersona, je uznávaný psychológ prednáša na univerzitách.
https://fb.watch/mbgtEu_OVj/

elmivelmi
3. aug 2023

@katkami123 a co hovori on?

lilope
3. aug 2023

@katkami123 nebuď knedlík 🤣 výstižné

katkami123
3. aug 2023

@lilope
@elmivelmi
Prepáčte, myslela som, že ste to pozreli… no Ok..popisuje tam nebezpečie tejto prehnanej ochranárskej výchovy zo strany rodičov a čo robí človeka / dieťa skutočne silným.

lilope
3. aug 2023

@katkami123 ja som si to pozrela, len sa mi strašne páči názov prispievateľa. Sedí to k téme ako riť na šerbel 😁

kittykat22
3. aug 2023

Ahoj, rozhodni sa ako chces, ale nas syn bol specificky a chodil do sukromnej malickej skolky a do predskolskej chodil povinne. Ale chodil domov vzdy pobede. Po dohode s riaditelkou pre jeho velmi plachu povahu a take nezrele uplakane dieta problem so socializaciou a oneskorena rec, bol zaradeny o rocnik nizsie. Ale mozem ti povedat, ze chudak syn, bol z toho prec. Neplakal, chcel tam chodit, ale tie tyzdne potazmo mesiace mal problem s orientaciou vo velkom pristore, nevedel chodit s tackou ako ine deti, nevedel uplne chodit v kolektive deti. Dostal individualny plan na zaradenie. Som velmi vdacna ze tam bol - nedokazem si predstavit ako by bol schopny socialne zvladnut skolu bez tejto pripravy. Potom este chodil do pripravneho rocnika, pretoze do skoly to nebolo a musel mat odklad.
Pokial ma tvoje dieta nejake problemy volila by som inu ako spadovu skolku - syn nechodil do spadovej, ale urcite by som ho tam dala.

elmivelmi
3. aug 2023

@katkami123 Ja si myslim,ze dieta otrebuje aj prostredie rovesnikov uz len kvoli sutazivosti.Drvosti.Akonsa chce predsdit v zivote,ked bude mat len uzasne poďienky a v zivote nepociti ziadnu prehru,ziadnu sutazivost.Aj Budha bol takto hyckany,az nakoniec to psych nezvladol a hladal cestu ako z toho von.

elmivelmi
3. aug 2023

@kittykat22 Aj my mame v rodine doeta s pomalsim napredovanim a skolka mu pomaha,hlavne kolektiv.

derdia
3. aug 2023

Je zaujimave ako mamicky vedia najlepsie co je pre ich dieta najlepsie. (ci uz ockovanie, skolka, skola, liecba... Atd. )
Ale budis.. Skor lutujem tie deti, ktorym toto rodicia robia. Ze ich separuju a doma zatvaraju do "svojho" sveta...a nanucuju vlastne pohlady ako to je spravne-pokial je dieta zdrave,samozrejme.
Ale "moja" veda vystihujuca toto storocie je "ze aj z kozy sa krava stane" (nemyslim zo zeny nazvanej kozou kravu-pre tie co to zle pochopia)
Ved na nazve v dnesnej dobe uz nezalezi....kazdy si moze pomenovat co chce ako chce a aj robit co chce ako chce.
Este v inych krajinach chapem, kde su skoly drahe, ze ucia matky deti doma...
Ale ved co je prinosne na tom byt stale s tymi istymi ludmi? Nepoznat okolity svet.. Nepoznat nazory, a situacie aj tie ktore sa nam nepacia... Tie krote nas vlastne formuju v osobitnu ludsku bytost.
Preco nenechate deti aby si tym vsetkym presli....je to ich zivot.
Deti Vam nepatria. Mate ich vychovat ucit, ale proste nedat dieta do skoly? Chuda dieta... O co vsetko uzasne ho matka pripravy.

autor
Autor odpoveď zmazal
derdia
3. aug 2023

A este sa ta spytam je to TVOJ nazor alebo JEHO nazor?

autor
Autor odpoveď zmazal
elmivelmi
3. aug 2023

Autorka ,alw to nie je chBa skoly alw tvoja ,ze si mozno nadane dieta dala do skoly pre primerne deti.Daj ho k nadpriemerne inteligentnym a uvidis ze jeho tuzba po vedomostiach mu bude splnena.Alebo urob psychotesty a mozno ho daju o triedu,dve vyssie.Ale to ze ty si myslis ze ho doma naucis lepsie lebo v skole mu ucitelka neodpovie na vsetky otazky,je len tvoj pohlad,z toho usudzujes ze snola je zla?Ved ho daj do skoly pre iq deti.Preco nepodniknes takto kroky??

autor
Autor odpoveď zmazal
aurora33
3. aug 2023

Jezin takých už bolo čo si myslela ake su ich deti úžasne výnimočne a mega inteligentne 😅 a tento hejt na školu škôlku absolútne nechapem. To ti povedalo to tvoje úžasne dieťa, že ak sa chce kamarátiť s Petkom, nemôže sa s Jankom? A že potlačiť túžbu poznávať niečo nové 😅😅 až mi slzicka vyšla.
Ja bývam blízko škôlky a predstav si, deti chodia von za každého počasia. Každý deň su von. Vôbec nie su zatvorené medzi štyrmi stenami. Opisujes to akokeby boli vo väzení preboha. Ucitelky sa im normalne venujú, odpovedajú im na všetky otázky, hrajú sa s nimi, vymýšľajú kadejaké aktivity.
Ved ak tam dieťa nechceš dať tak nedávaj, ale naozaj si nemyslim ze to byva vo skolke také strašne. Mozno ty si to tak nahovaras, pretože ano len ty vieš svoje dieťa najlepšie všetko naučiť a dokážeš mu ukojiť jeho neustálu túžbu spoznávať niečo nové 😀😀😀 a ze učiteľka mala z tvojho premudreleho dieťaťa hlavu ako melón? Mozno preto sa toľko vypytovať, lebo z domu vie veľké ho.

aurora33
3. aug 2023

@derdia absolútne suhlasim. A myslím, že ucitelky vo skolke aj budú radi, že sa zbavia jednej premúdrelej brzdy aj s jej dieťaťom.