icon

Ako sa vyhnúť predškolskej príprave dieťaťa?

23. júl 2023

Ahojte, je nejaka moznost ako sa vyhnúť predškolke? Viem, posledne roky je povinná. No niečo ako unschooling? Mate niekto skusenosti? Dakujem.

barbora19911
3. aug 2023

@aurora33 ja s ňou súhlasím všade sú škôlky iné svoj názor ako to bolo v mojej škôlke kde som učila som tu už písala ...proste tie rozdiely sú veľmi veľké všade iná je dedina na východe kde má riaditeľka 74 rokov a učiteľky tam sú samé baby po strednej škole 19 ročne a iné sú škôlky v BA alebo v Košiciach kde naozaj dbajú na kvalitné vzdelanie 😊

aurora33
3. aug 2023

@barbora19911 ano, všade su škôlky iné, čo znamená že nie všade sedia deti zatvorené medzi 4 stenami a pozerajú TV. U nás je riaditeľka mladá, ucitelky tiež a naozaj s deťmi robia všetko možné aj nemožné. Rovnako aj škola.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
abbey1
3. aug 2023

@aurora33 Prepac, ale teba ako skollka a skola vychovali, ked mas pptrebu takto dehonestujuco sa vyjadrovat na adresu zien a deti, ktore si zvolili trochu unu cestu vzdelavania?
Podotykam,ze uplne legalny sposob vzdelavania. Preco ta tak velmi irituje, ze niekto si to v zivote zariadi inak? Zostali tvojou beznou socializaciou a klasickym vzdelavanim nenaplnene nejake tvoje potreby, ci?

behulka
3. aug 2023

Ahoj, je to legálne, základné info nájdeš tu:
https://www.domacaskola.sk/ako-zacat-s-domacim-...
Odporúčam skupinu Domáce vzdelávanie tu na koni, mne vo veľa veciach pomohla.
Držím palce 🙂

aurora33
3. aug 2023

@abbey1 aha a tie ostatné ženy sa môžu tak dehonestujúce vyjadrovať na tieto zariadenia? Ja robím presne to iste čo oni.

autor
Autor odpoveď zmazal
aurora33
3. aug 2023

Aha, čiže tu sa len môže pindat na škôlky a keď sa niekto ozve, že existujú zariadenia, kde sa deťom venujú, kde chodia radi, kde idú s deťmi von a odpovedajú im na otázky a hrajú sa s deťmi, proste keď niekto napíše v súčasnosti nepopulárny názor, že existujú naozaj skvele ucitelky tak v tom momente tu idete takého človeka urážať?

lienka.7
3. aug 2023

@aurora33 pokoj... nádych, výdych 😊
Pre niektoré je proste nepredstaviteľné, aby sa ich dietatu venovala ina osoba. Lebo len oni vedia všetko najlepsie👌 zvyčajne to začína problémom v rodine (stala téma svokra sa mi do všetkého stara, pripadne teda ešte aj matka) a pokračuje to potom ďalej samozrejme.
to, ze potom je z takého dietata "ortrhnuty vagon" a nevie sa v škole zaradiť do kolektívu? Nevadí! Však predsa dáme homeschooling! Lebo zase len matka ho vie všetko naučiť. Co uz, ze sa študuje nejaká ta pedagogika, predmety a podobne. Niektoré sú tu super ženy, ze dajú všetko💪 vsak majú Google a YouTube, nie? Do maturity to predsa nejako "doklepu"... No a možno aj ten diplom z VS, vsak preco nie 🙈 24 rokov decko nevystrci ani patu z domu, socializacia 0 bodov, vsak nevadí, zase homeoffice predsa bude mat, nie? Odhliadnuc od toho, že v školke a škole sú predsa iba same zle bacharky (rozumej ucitelky), ktoré ich nadpriemerne inteligentnému potomkovi skratka nerozumejú, nútia ho do debilnych a zbytočných veci a samozrejme udapavaju jeho prirodzene ja 👌

abbey1
3. aug 2023

@aurora33 Prosim, ty si schopna vidiet rozdiel, ked sa k niecomu sice vyjadruje clovek kriticky a ked niekto sa vysmieva z unych, ako si to ty uribila v svojom prispevku?
Nikto tu predsa nepopiera, ze existuju aj vyborni ucitelia. Nikto si nevyberie dimace vzdelavanie s rvrdenin, ze vsetci ucitelia su neschioni a skoly nefunkcne.
Ak by si sa realne o domace vzdelavabie zaujimala, vedela by si to.
Nie kazde dieta je vhodne do bezneho skolskeho systemu, ktory by pokryl jeho potreby. Preto rodicia vyuzivaju legalny sposob, aby pre svoje deti poskytli jemu vyhovujuci sposob.
Pozri, akp dehonestujuco voci takymto rodicom a ich detom vystupuju tu niektore zeny.
Vraj svojim detom ublizujeme, asi ich mame dokonca zamknute v pivnici bez moznosti kontaktu s okolitym svetom a vychovavame z bich vraj neschopne jedince. A to tu pisu zeny, ktore o domacom vzdelavani nic netusia, nas a nase deti vobec nepoznaju. A prave tieto zeny sa tu prejavuju najvacsou agresiou, odsudzovanim a dehonestovanim.

abbey1
3. aug 2023

@lienka.7 Boze, toto je taka ubohost.

aurora33
3. aug 2023

@lienka.7 naozaj, strašne, čo tu niektoré predvádzajú.

elmivelmi
3. aug 2023

ale pises o nom ze v skole sa pytal a ucitelka mu nevedela odpovedat.Ja som myslela to starsie dieta,jt ma skusenost.Ak sa v skole nudil,preco so nerobila testy a mozno neskusila inu skolu,podla jeho iq?A ak by naozaj bol nadprimer v skole s sikovnymi detmi by sa nemusel nudit a aj ucitelky asi inak ucia ako na bez skolach.

aurora33
3. aug 2023

@abbey1 prečítaj si autorkine odpovede zo strany 8. Nie som učiteľka, ale toto ma naozaj dojalo. Opísala ucitelky ako nejaké neschopné bacharky.
Mne je to jedno, nech každý dáva svoje deti kde chce a učí ako chce, ale napisat že za 4 mesiace sa dieťa nenaučilo nič je doslova trapne.

autor
Autor odpoveď zmazal
lauricka
3. aug 2023

@vamajka podla toho, co pani pise, dieta nebude vzdelavane v skole ani potom...si myslim, takze toto riesit nemusi...

aurora33
3. aug 2023

,,waw, ved prave vo skolke je stale s tymi istymi, ludmi zatvoreny medzi 4 stenami- takze nepozna okolity svet”
Napríklad toto, napísané dnes o 15:01. Deti zatvorené medzi štyrmi stenami a nepoznajú okolitý svet. Hotové chúdence

mandarinka555
3. aug 2023

@miriam11 Úplne s tebou súhlasím...A potom sa niektoré ženy čudujú, že si narazili "mamin cecok" a ony robia to isté svojim deťom...

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
behulka
Autor odpoveď zmazal
katkami123
3. aug 2023

@abbey1
Autorka
Čo hovoríte vy na toto video od pána Petersona? Že príliš ochranársky život dieťaťa má veľa nebezpečí a nevýhod, lebo zlo si vždy nájde cestu, neuchránili pred ním deti na veky, svet nie je bezpečné miesto a máme sa učiť v ňom bojovať a prekonávať sa? Ako toto naučíte svoje deti, doma, medzi 4 stenami bez kolektívu? Píšete, ze vase deti by vraj boli v kolektíve stále s tými istými, ale boli by aspoň v kolektíve, striedali sa učitelia, čo im poskytujete vy doma? Nie je to ešte väčší stereotyp ako v tej škole - každý deň, stále tá istá osoba, “IBA” mama? A jej názory, ktoré sú písmo sväté, kedže k ostatným od spolužiakov, učiteľov sa nemá ako dostať? Ako sa naučí reagovať na opačný názor, konflikt v kolektíve? To Vam nepríde devastujúci vychovávať dieťa, ktoré príde medzi ľudí ako Alenka z ríše divov? Nie je zmyslom hlavne nájsť si svoje miesto vo svete a začleniť sa aspoň z časti do okolia, kde žijem? Ako naučíte svoje deti prekonávať strach, prekonávať riešiť sociálne konflikty a veci, každý sám za seba (primerane ich veku a schopnostiam), keď namiesto toho poznajú iba schovať sa za mamkinu sukňu? Aj tento pán popisuje, že základom každej takejto terapie je prekonať svoj srach a neustále skúšať a skúšať to, z čoho máme strach, aby sme získali sebaistotu. Vy ich učíte - máš problém? Schovaj sa pod moju sukňu, mama všetko vyrieši. To budete s nimi chodiť v dospelosti aj na diskotéky, na rande, do prace? Akej sebaistote v rámci sociálnych vzťahov ich učíte vy? Zrazu sa v 20-tke ocitnú v reálnom svete (v lepšom prípade) a celé to fádne medzi 4 stenami sa mu zrúti ako domček z karát a začne spoznávať veci, ktoré jeho rovesníci pochopili a naučili sa kompletne už do 10.-12 rokov.

aurora33
3. aug 2023

Tak ako ty si reagovala na komentár, kde komentujuca ľutuje vaše deti, ktoré su zatvorené len doma, tak ja som reagovala na tvoj komentár, kde opisujes, že deti vo skolke su zatvorené medzi štyrmi stenami. To tiež nie je pravda.

aurora33
3. aug 2023

@katkami123 ja som prekvapená napr aj z toho ako autorka opisuje tie 4 mesiace vo skolke: dieťa sa nenaučilo nič. Naučilo sa len to, že odpovede na otázky dostane len doma 🤦‍♀️. Fakt by som chcela vidieť učiteľku, ktorá na otázku od dieťaťa odpovie: počkaj, opýtaš sa doma mamičky.
Ďalej sa naučilo, že nesmie mať svoj názor (kuchárka bude smutná keď nezje obed). To naozaj sa štvorročné dieťa vyjadruje takto?
Ja neviem kde to dieťa chodilo, ale moje deti chodili každý deň zo škôlky plne zážitkov a už v šatni mi cele nadšene rozprávali čo zažili, kde boli, čo sa naučili, s kým sa hrali a podobne.
Autorkine dieťa zrejme len sedelo na koberci a čakalo kým poňho pride mamicka. Ináč si to neviem vysvetliť.

katkami123
3. aug 2023

@aurora33
Toto mi tu už príde ako očividná projekcia. To, s čím majú v skutočnosti najväčší problém homeschoolingové deti sa snažia projektovať nezmyselne na bežné školopovinné deti. Samozrejme, že minimálny kontakt majú práve tieto deti a práve oni sú celé dospievanie medzi 4 stenami s fádnou mamou (v puberte)

mandarinka555
3. aug 2023

Príspevok 17:57, prosím opraviť...nominatív plurál. Lebo ak chceš svoje deti doma učiť aj gramatiku, mala by si ju ovládať.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal