Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?
Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?
Myslím že my ako rodina sa stravujeme taký lepší priemer. Veľa mám z vlastného dopestovaného a dochovaného , deti mi chodili do súkromných škôlok .Sladkosti sú kupované v obmedzenom množstve, viac pečiem a používam aj cukor do pečenia. Čaj sladím medom. Najmladší syn mi chodí do prvej triedy , štátnej dedinskej školy a chutí mu tam , jeden krát do týždňa majú sladký obed. Ostatné viem ovplyvniť doma sama. Za stravu v škôlke som platila 120 eur mesačne a bola naozaj kvalitná m ale strava nebola u mňa priorita pri výbere škôlky , skôr vzdelávanie, aktivity, výlety a prístup a intenzívna logopédia ak to dieťa potrebovalo , napr. my . posledný predškolský rok .
Pre mňa je ďaleko podstatnejší pohyb ako 100 % strava, len tým sa spáli napr. aj ten cukor , aj prípadné nadbytočné kalórie, okysličí sa organizmus, značne sa posilní imunita .
@deti95060810 Cooo? Aky pediater? 😳😳
Napr hnus typu kupovane syrove pagace, croasanty, ovocne jogurty kde tych ecok a pridanych latok je pozehnane.
@anonym_autor este som nevidela lízatko v jedálnom lístku 😄😄😄
@anonym_d3b45d My mame tiez susedu 🙈🙈🙈 a jedneho dna to skoncilo tak, ze dieta v skolke obralo salonky z vianocneho stromceka, schovalo sa zan a totalne ich hltalo 🙈 Ked prislo k mojim rodicom, tak na drzaka si sama otvarala skrinky a chladnicku a doslova zrala, co jej prislo pod ruku 🙈 S odovodnenim, ze je hladna a mama jej nechce dat, lebo…
Kamoskina sestra je tiez extrem a raz babka triedila veci po zaruke a vyhodila to do kosa. Leuska to videla, babka niekam odbehla a tak mala rychlo isla k smetiaku a pchala do seba kolko stihla…
Nehovorim, ze treba pchat dieta somarinami, ale proste nie vzdy je matka pri dietati. Jedneho dna sa “oddelia” a uz su podobne “akcie” na svete.
My nase deti nijakym sposobom neobmedzujeme. Rovnako nevravim, ze ich pchame somarinami.
Ale viem, ze ked niekde prideme, nemusim sa za ne hanbit, ze si beru plne hrste niecoho. Lebo, bohuzial, viackrat som uz bola svedkom podobnych situacii.
@katarkka mám rovnakú skúsenosť pri práci s deťmi, ktoré u matky vôbec nejedia sladkosti, matka presvedčená ako jej dieťa sa po sladkosti ani nepozrie, lebo doma si predsa vysvetlili, že cukor je smrť, tak pri prvej príležitosti bez matky sa prvé sápe po cukríkoch. Hádam niekto čaká od decka niečo iné? A ešte odopierané najviac láka, že?
A dalsia vec, sunka pre tak male deti 😭🤦♀️
@anonym_autor sunka? Ved rocne deti jedia sunku
@anonym_autor treba si nechat dieta doma, co uz ma clovek povedat, chapem, ze si dietatu nedate to a to, ale museli ste vediet, ze ked pojde do skolky strava je ina...tak isto je to aj v skole...
@katarkka mám rovnakú skúsenosť pri práci s deťmi, ktoré u matky vôbec nejedia sladkosti, matka presvedčená ako jej dieťa sa po sladkosti ani nepozrie, lebo doma si predsa vysvetlili, že cukor je smrť, tak pri prvej príležitosti bez matky sa prvé sápe po cukríkoch. Hádam niekto čaká od decka niečo iné? A ešte odopierané najviac láka, že?
@lauricka Ano, presne tak 🙈 Aj moja svagrina fungovali podobne. U svokrovcov doslova obmedzovala moje deti. Lebo cokolvek svokra dala na stol, tak svagrina to schovavala. Tym padom obmedzila moje deti. Hoci si dzobli napriklad kusok cokolady alebo 2-3 chipsy. Ale ked sa k tomu dostali nahodou jej deti, tak to bolo totalne zranie a hltanie neprežutých veci a od stola sa doslova nepohli. Ale tu nastastie “osvietilo” a pochopila, ze toto nie je cesta.
Ale trvalo to roky 🤣
@cyneric nenasla som sukromnu skolku kde by varili zdravo. Dokonca som hladala aj lesnu skolku a jedlo dovazali od inej skolky 🤦♀️ cele zle.
@anonym_autor no ved ďalšia možnosť, že s ním môžeš zostať doma do 18ky,a dat mu jedla ktoré sa ti páčia. 😉.
Som len na 1.strane,ale ďalej ani neidem.
No daj ktora skolka,vacsina skolko ma stranku a da sa pozriet jedalny listok,pripadne z edupage odfot. Toto ma zaujima.
@gypsomilka
Presne toto záujma aj mňa. Neverím kým neuvidím ten jedálniček.
Akože netvrdím ze nemôžu mat na obed knedličky ale fakt chcem vidieť to ze tam je uvedene ( polotovar kúpený- niekde ( a je jedno ze ci to je Lidl Billa... )
@lauricka Ano, presne tak 🙈 Aj moja svagrina fungovali podobne. U svokrovcov doslova obmedzovala moje deti. Lebo cokolvek svokra dala na stol, tak svagrina to schovavala. Tym padom obmedzila moje deti. Hoci si dzobli napriklad kusok cokolady alebo 2-3 chipsy. Ale ked sa k tomu dostali nahodou jej deti, tak to bolo totalne zranie a hltanie neprežutých veci a od stola sa doslova nepohli. Ale tu nastastie “osvietilo” a pochopila, ze toto nie je cesta.
Ale trvalo to roky 🤣
@katarkka A prave tu je ten problém podstatne hlbší, lebo dospeli by nezdravé veci samy nemali kupovať a jesť. Potom by aj deti (nad 3r) mohli jest všetko a nemuselo by sa vôbec riešiť či ich v niečom obmedzovať alebo im to rovno zakázať. V ideálnom prípade by sa take potraviny nemali ani vyrábať. Zial k tomuto nastaveniu v spoločnosti je ešte veľmi dlhaaá cesta.
@anonym_autor niektori ludia su ozaj posahani...
K sukromnym skolkam, 90% z nich stravu dovaza z inych skol, prevadzok studentskych domovov, ktore varia vysokoskolakom. Urcite nemaju svoju kuchynu kucharky je to brutalne neekonomicke.
@anonym_autor chápem že chces pre svoje dieťa to najlepšie, ako každá matka. Ale treba si uvedomiť že toto správanie je už prehnané
@cyneric nenasla som sukromnu skolku kde by varili zdravo. Dokonca som hladala aj lesnu skolku a jedlo dovazali od inej skolky 🤦♀️ cele zle.
@anonym_autor veeelmi prehanas..ale ze velmi. Vsetko zakaz dietatu,aj sladkost... a ono ked sa k tomu dostane tak potajomky si dá. Je to chore co predvadzas 👌
Jedlo v skolke nie je jedlo pre prasce, dodrziavaju zastupenie vitaminov, zivin. Jogurt nie je nic zlé, ani obcas lizanka a pochybujem ze kazdy tyzden maju mrazene polotovary
@anonym_autor jogurt nedas (inak vacsina obsahuje zivu jogurt.kulturu pre travenie a dobre fungovanie čriev),,, sunku nedas... buchtu nedas.. sladkost detto. Co to chúďa dieta papa doma pocas beznych dni? Klíčky ?
Odporúčam toto pozriet. Je to dlhé a áno sem tam mooozno prehnane... ale pochopiteľne preco naozaj sa deťom a aji dospelým cukor dávať nemusi a nemusíme sa aji rehotat na to a dávať deťom proti vôli rodičom nieco jest.. lebo my si myslíme ze je to tak správne.
@anonym_autor jogurt nedas (inak vacsina obsahuje zivu jogurt.kulturu pre travenie a dobre fungovanie čriev),,, sunku nedas... buchtu nedas.. sladkost detto. Co to chúďa dieta papa doma pocas beznych dni? Klíčky ?
@anonym_60fac9 jogurt na biely ochuteny ovocim! Aj my to tak jeme. Sunku je, ktora obsahuje iba maso vodu a sol. Buchtu kludne dam, ale ziaden polotovar. Dokonca je aj piskoty.
Je take nepochopitelne ze prostestujem proti polotovarom v skolke?
kamarátka to tiež na začiatku riešila, keďže tiež nedáva údeniny, sladké, kysnuté a podobne..
Potom si povedala , že doma , keď už ich vyzdvihne zo škôlky , školy im dá doma jesť stravu, na ktorú sú naučené decká
A ona nemala problém napr s týmto, keď bola šunka, zjedli len chleba, odložili šunku bokom, lebo prosto boli naučení z domu, že sa to neje
A dojedli sa doma stravy , ktorú sú naučení
Inak to nepôjde
Oželieť to , že to platiš
Mali diesatovniky, kde mali jedlo z domu, ktoré mama ráno nabalila a jedli poobede v družine , či v škôlke/škole
Keď mali buchty , tiež nejedli , lebo to doma nepoznali a vedeli , že také nemajú jesť
Keď mali ochutený jogurt, nabalila im obyčajný biely
A tak podobne
@pe_mi moje nervy 🫣
@anonym_60fac9 jogurt na biely ochuteny ovocim! Aj my to tak jeme. Sunku je, ktora obsahuje iba maso vodu a sol. Buchtu kludne dam, ale ziaden polotovar. Dokonca je aj piskoty.
@anonym_autor A dáš tu už teda ten jedálny lístok zo škôlky napr. z minulého týždňa? A jedálny lístok dieťaťa doma, napr. teraz cez víkend?
Ja ta uplne chapem, skor nerozumiem niektorym komentarom. Dbat na vyvazenu a zdravu stravu je jedna z tych najzakladnejsicu veci, co mozeme pre zdravie dietata spravit a to neznamena, ze dieta strada alebo ze nesmie okusit sladke a je len ovocie a zeleninu a myslim, ze to tak nema ani autorka. Ja som bola zo stravy v skolke tiez sklamana, ide o to, ze to nie je nieco, co si deti daju raz za cas, ale denne. Napr mali chlieb so zeleninou a ta zelenina bola realne platok uhorky... hlavne ze ranajky sladener musli a mlieko kazdy pondelok... toto su veci co sa daju za rovnake peniaze nahradit niecim zdravsim, ovsena kasa tolko zas nestoji.... Moje deti mali aj cokoladu, ale radsej im upeciem, udeniny, kam patrí aj šunka, maju povolene raz mesacne. A nic im nechyba. Zdrava strava vie byt pestra a chutna. Ja som nakoniec sa skolku snazila kompenzovat zdravymi ranajkami a vecerou a jedlom cez vikend. Casto napr ale syn si dal neskory obed aj doma po škôlke, lebo tam mali extremne male porcie a byval hladny. Druhou moznostou je podnet riaditelke a poslednou, dieta odhlasit zo stravy a davat mu vlastnu (alebo aspon tie dni, ked je v jedalnicku nieco nevhodne).
@anonym_autor tak buď súkromná škôlka alebo ho ber pred obedom domov. Alebo sa s tým proste zmier. Raz sa aj tak dostane k takým "nezdravým" jedlám. Aj, keď je pravda, že domáce je domáce. Pred kupovaným. A dosť pochybujem, že sa budú v škôlke prispôsobovať jednému dieťaťu.
@gypsomilka
Presne toto záujma aj mňa. Neverím kým neuvidím ten jedálniček.
Akože netvrdím ze nemôžu mat na obed knedličky ale fakt chcem vidieť to ze tam je uvedene ( polotovar kúpený- niekde ( a je jedno ze ci to je Lidl Billa... )
@katarina4141 moj syn ked maju v skole polotovar tak je tam napisane len hlbokomrazene. Dodavatel nie. Ale tak jeden den mu vzdy odhlasujem lebo to nechce.
Aká by som bola rada, keby moje dieťa v škôlke zjedli aspoň nejaký polotovar. Ako ho tam ráno dám, tak si ho poobede beriem a nezje nič. Ani to, čo by mu malo chutiť. A nie je to tým, že by doma dostával pizzu, hranolky... To neľúbi 😂 moje dieťa druhý rok v škôlke a ani raz nemali šunku. Jogurt tiež Ján zbežne. To ja práveže riešim, prečo im nedajú niečo také. U nás dokážu dať na raňajky chleba s cesnakom, obed polievka rybacia s lečom, olovrant chleba s maslom a cibuľou... Takže ja by som za šunku alebo jogurt bola rada. Nehľadiac na to, že u nás na desiatu a olovrant z 10 jedál (5 dni) majú 9x chleba a raz rohlík 😂 ale vravím, aj tak to moje dieťa neje. Takže keď príde zo škôlky, čaká ho doma neskorý obed... Takže môžeš mu pred škôlkou dať zdravé podľa tvojich predstáv, po vyzdvihnutí a na večeru tiež. Alebo riešiť s riaditeľom, vedúcou jedálne, zriaďovateľom... Ale vo výsledku to bude zas o tom, že za taký peniaz si nebudú môcť moc veľa dovoľovať a ako tu už bolo písané, normy...
@anonym_autor prosím ta, uz konečne ukážeš jedálničky zo škôlky? Koľko tych polotovarov skutočne majú? Možno sa už konečne posunie diskusia niekam ďalej.. točíš tu stále dookola to isté a videli sme jeden screenshot s nejakými sladkými gulickami, čo mohlo byt kľudne spôsobené výpadkom personálu alebo nejakej suroviny na daný deň, tak výnimočne im dali taky obed.. pohoršuje ta šunka a to si pýtaš zakaždým obal z danej šunky, aby si vedela, akú dávajú a aké má zloženie? Koľko z toho ovocného jogurtu ti dieťa v škôlke zjedlo? Vies, ides tu stále dookola to iste, ale však napíš bližšie, ake je tvoje dieťa jedák, koľko toho zje, odkiaľ sa nabralo v škôlke lizatko, ako ti dieťa reaguje na to, keď dostane v škôlke niečo, čo doma nemáte.. na druhej strane si tu písala, že si nenašla ani súkromnú škôlku, ktorá by ti vyhovovala.. spomínala si aj nejakú lesnú škôlku.. ak tebe nič nevyhovuje, tak problém sú skôr asi tvoje predstavy a očakávania
@anonym_autor nečítala som celú diskusiu ale... U nás stravnájednotka na dieťa 2,50 (mnohé škôlky nemajú ani toľko). Rozumej v sume 2,50 na dieťa je desiata, obed, olovrant.. Ja sa pýtam.. Navaríš za túto sumu pre svoje dieťa kvalitnú pestrú stravu, s tým, že bude mať každý deň aj kopu ovocia, zeleniny?.. Tým je všetko povedané...
Odporúčam toto pozriet. Je to dlhé a áno sem tam mooozno prehnane... ale pochopiteľne preco naozaj sa deťom a aji dospelým cukor dávať nemusi a nemusíme sa aji rehotat na to a dávať deťom proti vôli rodičom nieco jest.. lebo my si myslíme ze je to tak správne.
@simca06022011 Skvele! Zrozumiteľne, zaujímavé informácie, ktoré sa týkajú toho najdôležitejšieho - ľudí a ich zdravia, stravovania. Ťažko uveriť, že ľudia zmýšľajú stále rovnako, keď sú dostupné tieto informácie od odborníkov. Oni si radšej pozrú blogerov, instagram, soc.siete a podobne nazory budu i tak nadalej popierat.
@simca06022011 Skvele! Zrozumiteľne, zaujímavé informácie, ktoré sa týkajú toho najdôležitejšieho - ľudí a ich zdravia, stravovania. Ťažko uveriť, že ľudia zmýšľajú stále rovnako, keď sú dostupné tieto informácie od odborníkov. Oni si radšej pozrú blogerov, instagram, soc.siete a podobne nazory budu i tak nadalej popierat.
@tiika ja som nazoru vsetko s mierou a vlastne nech kazdy nech si robi co chce. Ale mne ide na nervy neustále vysmievanie sa.. a robenie priekov. Poviem ze nechcem aby 6mesacnej davali kobasu a cokoladu a just budu skusat kym nedozenu veci do hadok.. detto haldy sladkosti. Malemu dietatu som odlozila, zlikvidovala.. ale ako deti rastu podpasovky zacinaju s tajnym zasobovanim 😂Keby bolo ok pchať deti cukrom. Dospelých detto... nebol by svet z generácie na generáciu tučnejsi a to je fakt. Nech sa rozhodnú dospelí a žijú ako chcú = nájdu si informácie ak chcú. Deťom aj ked treba pestrú stravu dovoliť, ale vždy treba dbať nech je to pre ne to najzdravšie a v primeranom množstve. Nevedia sa este s rozumom rozhodnúť ( popravde ani vela dospelých sa nevie...), nevedia dôsledky...
Nerobím cirkus za jasle/skolky/skoly = je to vsetko ešte primerane. Podľa mna najviac zlých návykov v jedeni maju deti z rodiny...
@anonym_autor tak rozmaznané máš len veľké oči.. ten jedálny lístok je kontrolovaný a o akých Éčok vyprávaš tie cigy čo bude fajčiť v neskorom veku tak bude mať v piči tie éčka
@tiika ja som nazoru vsetko s mierou a vlastne nech kazdy nech si robi co chce. Ale mne ide na nervy neustále vysmievanie sa.. a robenie priekov. Poviem ze nechcem aby 6mesacnej davali kobasu a cokoladu a just budu skusat kym nedozenu veci do hadok.. detto haldy sladkosti. Malemu dietatu som odlozila, zlikvidovala.. ale ako deti rastu podpasovky zacinaju s tajnym zasobovanim 😂Keby bolo ok pchať deti cukrom. Dospelých detto... nebol by svet z generácie na generáciu tučnejsi a to je fakt. Nech sa rozhodnú dospelí a žijú ako chcú = nájdu si informácie ak chcú. Deťom aj ked treba pestrú stravu dovoliť, ale vždy treba dbať nech je to pre ne to najzdravšie a v primeranom množstve. Nevedia sa este s rozumom rozhodnúť ( popravde ani vela dospelých sa nevie...), nevedia dôsledky...
Nerobím cirkus za jasle/skolky/skoly = je to vsetko ešte primerane. Podľa mna najviac zlých návykov v jedeni maju deti z rodiny...
@simca06022011 áno, zdieľam s tebou tvoj názor. Nebudem sa niekomu vysmievať, osočovať za to, co dava svojmu dietatu (hoc tu klobásou, cukríky, sladké malinovky). Ale rovnako by sa ani ľudia nemali obuvat do matky, len za to, že ona stravovanie svojho dieťaťa jednoducho rieši a ma na to nejaký svoj názor, hoc ho nezdieľajú.
@anonym_autor tak rozmaznané máš len veľké oči.. ten jedálny lístok je kontrolovaný a o akých Éčok vyprávaš tie cigy čo bude fajčiť v neskorom veku tak bude mať v piči tie éčka
@lucioques tak zase sa netvárme, že tie jedálne lístky v škôlke sú top, čo môžu naše deti dostať. Sú limitované financiami a množstvom personálu, ale keď porovnáš jedálne lístky z desiatich škôlok, tak zistíš, že keď sa chce, tak sa dá aspoň trochu priblížiť k zdravej strave. Zase si povedzme na rovinu, že minimálne polovica detí nie je z domu naučená na pestrú stravu, zeleninu, ovocie, strukoviny. Kuchárky z toho väčšinu vyhadzujú.
A fajčiť predsa vôbec nemusí. Ako sú tie jedálne lístky kontrolované vidieť na tom, že čo je v jednej škôlke nemysliteľné, v druhej je normálne. Takže tú kontrolu treba tiež brať s rezervou.

@anonym_69c4a9 tak nech sa páči, je kopec súkromných škôlok, kde majú drahé, ale kvalitné stravivanie, dokonca akceptujú vegetariánstvo.. kazdy ma na vyber, keď je niekto tak strasne nespokojný, nechápem, prečo tam vôbec dieťa prihlási, nie to že tam ešte každý deň aj chodí na 8 hodín.. treba si pozriet, s akými kapacitami, možnosťami a rozpočtom fungujú štátne škôlky.. ja ich neobhajujem, ale rozhodne necakam, že za 40-50€ poplatok mesačne budú objednávať jedlo z bio fariem z opačného kúta Slovenska a všetko bude tip-top.. a ešte budú prihliadať na preferencie každého dieťaťa, nedajbože každého rodiča
@anonym_e44e1b uz som to predtym pisala, preto som sa rozhodla dat dieta do sukromnej skolky. Mam stastie, ze nam to nejako vychadza aj ked je to vyznamny zasah do rozpoctu. Ale je skoda, ze nie kazdy rodic ma na to rozpocet. vsetky deti si zasluzia kvalitnu stravu. Naviac skolky nie su zadarmo, su platene z nasich dani, tak je legitimne ocavat, ze to aj nejako ma fungovat a riesenim nema byt davanie deti do sukr. skolok. Suhlasim, ze dotacia na jedlo ma byt vacsia. Dani na to platime dost. len keby sa lepsie hospodarilo a neminalo sa na dozivotne renty a pod. Potom by mohla byt aj kvalitnejsie strava a aj viac uciteliek na tolko deti (je nenormalne kolko ma na starosti deti 1 ucitelka, hlavne tych malych). Len aj rodicia to musia sami chciet a nie divat sa na tych, co chcu pre svoje deti nieco lepsie ako na blaznov, ze ved co vobec chceme, mozeme byt radi, ze vobec nejake jedlo dostanu.