Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?
Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?
@anonym_autor A už aj konečne zverejníštrn jedálniček tvojho dieťaťa? Napr. z dnešného dňa?
@anonym_fc9937 ranajky prazenica so zeleninou a syrom, desiata ovocie, obed hovadzi vyvar bravcove na hrasku a mrkve s tarhonou a vecera bude avokadova natierka
@anonym_fc9937 ranajky prazenica so zeleninou a syrom, desiata ovocie, obed hovadzi vyvar bravcove na hrasku a mrkve s tarhonou a vecera bude avokadova natierka
@anonym_autor Tak nechápem, prečo máš problém so stravou v škôlke, keď dáš dieťaťu praženicu. Okrem tej praženice je takéto menu v škôlke bežné. Naši mávajú aj avokádovú nátierku.
@anonym_autor Tak nechápem, prečo máš problém so stravou v škôlke, keď dáš dieťaťu praženicu. Okrem tej praženice je takéto menu v škôlke bežné. Naši mávajú aj avokádovú nátierku.
@anonym_fc9937 podla mna je tiez strava v skolke celkom ok ale tu sa musim spytat…co je zle na prazenici?
@anonym_fc9937 ???? Ja uz neviem co mam k tomu dodat.
VY VIETE CITAT???!!!
@anonym_fc9937 podla mna je tiez strava v skolke celkom ok ale tu sa musim spytat…co je zle na prazenici?
@michaelam2 Je to pražené na oleji, masle, masti. Ťažké na žalúdok. Tak ako volské oká, omeleta. Keď chce autorka tak veľmi zdravú stravu.
@michaelam2 Je to pražené na oleji, masle, masti. Ťažké na žalúdok. Tak ako volské oká, omeleta. Keď chce autorka tak veľmi zdravú stravu.
@anonym_fc9937 ale prosim ta, zas neprehanaj. To uz je take ze nasilu najst nieco zle na autorke. Prazenica moze byt robena aj na sucho, pripdne trochu masla alebo oleja vhodneho pre deti je uplne ok.
@anonym_fc9937 ale prosim ta, zas neprehanaj. To uz je take ze nasilu najst nieco zle na autorke. Prazenica moze byt robena aj na sucho, pripdne trochu masla alebo oleja vhodneho pre deti je uplne ok.
@michaelam2 Podla teba áno, ja by som našla inú alternatívu pre 3 ročné dieťa.
@michaelam2 Podla teba áno, ja by som našla inú alternatívu pre 3 ročné dieťa.
@anonym_fc9937 tak potom nechapem co vycitas autorke ked ty mas problem s prazenicou pre trojrocne dieta
@anonym_fc9937 tak potom nechapem co vycitas autorke ked ty mas problem s prazenicou pre trojrocne dieta
@michaelam2 Ona sa tu tvári, aká je veľmi dôsledná v stravovaní, zdravá strava, atď. V škôlke jedia podľa nej hnus. A doma jedia to isté, čo v škôlke. To, čo napísala, mávajú u nás úplne bežne. Okrem praženice samozrejme. To by im nedali.
@michaelam2 Ona sa tu tvári, aká je veľmi dôsledná v stravovaní, zdravá strava, atď. V škôlke jedia podľa nej hnus. A doma jedia to isté, čo v škôlke. To, čo napísala, mávajú u nás úplne bežne. Okrem praženice samozrejme. To by im nedali.
@anonym_fc9937 vrat sa do prveho rocnika a nauc sa citat prosim ta.
@anonym_fc9937 to, ze je nieco robene na oleji, nemusi byt hned nezdrave. Napr take leco - vajcia so zeleninou, nevidim na tom nic zle, autorka ma mozno domace vajicka.
@anonym_fc9937 autorka bola proti polotovarom, jej jedalnicek je uplne ok, ona narazala na sladke jedla na obed a polotovary v skolke.
Po 18 rokoch mam pocit, ze je nacase to tu zabalit
Pri niektorych komentaroch len krutim hlavou. Kludne si vyskusajte pracu veducej a kucharok. Nie na mesiac, dva, tri ale tak na minimalne rok. To nie je o tom navarit na co mam chut. Musime dodrziavat MSN. Ale velmi vela rodicov to nevie pochopit a potom nadavaju na nas. My s tym nic neurobime. Tak ako inde, aj my musime dodrziavat vyrobny postup.
@stanislavicenka ešte nikdo z takého jedla neumrel, a premotivovane mamičky, typu bio, eko, veľmi nemusim
@zuzubb007 v 100g guľôčok, cereálii je asi tak 33g cukru, t.j. 8 kávových lyžičiek. Čo ma cukor spoločne s bio, eko matkami? To, že ta to hneď nezabije, znamena, že to s tvojim telom ani nič nerobí a je všetko v poriadku? Podľa mna teda nie.
@anonym_autor nechaj si dieta doma a je to vybavené. Bude jesť len to, čo je podľa teba vhodné 👍🏼
Pri niektorych komentaroch len krutim hlavou. Kludne si vyskusajte pracu veducej a kucharok. Nie na mesiac, dva, tri ale tak na minimalne rok. To nie je o tom navarit na co mam chut. Musime dodrziavat MSN. Ale velmi vela rodicov to nevie pochopit a potom nadavaju na nas. My s tym nic neurobime. Tak ako inde, aj my musime dodrziavat vyrobny postup.
@pljanka a aky je vyrobny postup mrazenych knedlickov? Zarezat sacok a uvarit?!
@pljanka ja si vážim kuchárky a úprimne ma mrzí, ak sa vás tato téma dotkla, určite to nie je namierené proti vašej práci. Diskusia je skôr o hľadaní vhodnejšej stravy pre deti a možnostiach, ako to zmeniť, pripadne sa s tým vyrovnať.
Úprimne by ma však zaujimalo, či výrobný postup zahŕňa i čaj osladiť cukrom, variť jedlo z polotovarov, dávať deťom kupované croisanty, zaviny, … je napríklad nejaké predpísané minimálne množstvo cukru, ktoré musí strava obsahovať?
@anonym_fc9937 pre telo je dolezity aj prijem tukov, rozhodujuce je však ich množstvo a kvalita - olej, masť, či maslo, ak nie sú prepálené, sú v primeranej miere fajn. Maslo, masť obcas, olej i pravidelne.
@anonym_autor ukľudni sa konečne. Tak tvoje dieta zjedlo zopár polotovarovych knedlikov. Stalo sa mu niečo? Odpadlo z neho? Skončilo v nemocnici? Zbytočne tu robíš zo seba sliepku. A ak si chceš kopnúť tak nie, u nás sa polotovary nejedia. Ale ak by to mali v škole tak by som kvôli tomu nezakladala temu na MK ako nejaká pribrzdená hysterka.
@anonym_autor ukľudni sa konečne. Tak tvoje dieta zjedlo zopár polotovarovych knedlikov. Stalo sa mu niečo? Odpadlo z neho? Skončilo v nemocnici? Zbytočne tu robíš zo seba sliepku. A ak si chceš kopnúť tak nie, u nás sa polotovary nejedia. Ale ak by to mali v škole tak by som kvôli tomu nezakladala temu na MK ako nejaká pribrzdená hysterka.
@aurora33 nie, neodpadlo, ale zjavne ty odpadavas z predstavy ze niekto vie varit aj bez polotovarov. A sliepka si akurat tak ty.
My sme fakt jeden primitivny narod.
@aurora33 nie, neodpadlo, ale zjavne ty odpadavas z predstavy ze niekto vie varit aj bez polotovarov. A sliepka si akurat tak ty.
My sme fakt jeden primitivny narod.
@anonym_autor Tak šup šup rýchlo do zahraničia, do nejakej vyspelej demokracie, kde deti v školách nedostávajú žiadne jedlo, prípadne dostanú na obed zabalenú trvanlivú bagetu alebo iný polotovar. Tam budeš určite spokojná.
A slovenský národ bude spokojný tiež.
@anonym_autor ako som spominala uz, mozno mali na to nejaky dovod. My mame cez 500 obedov a ked vypadne jedna kucharka je to o drzku. U nas bol takyto polotovar za 4 roky iba jeden krat. Nejdem sa tu hadat, co he dobre a co nie. Ale stale je to v MSN
@pljanka ja si vážim kuchárky a úprimne ma mrzí, ak sa vás tato téma dotkla, určite to nie je namierené proti vašej práci. Diskusia je skôr o hľadaní vhodnejšej stravy pre deti a možnostiach, ako to zmeniť, pripadne sa s tým vyrovnať.
Úprimne by ma však zaujimalo, či výrobný postup zahŕňa i čaj osladiť cukrom, variť jedlo z polotovarov, dávať deťom kupované croisanty, zaviny, … je napríklad nejaké predpísané minimálne množstvo cukru, ktoré musí strava obsahovať?
@tiika je to MSN. A toho cukru nedavame vela. Ani soli. Naposledy co som riesila boli rybie file pecene na masle s varenymi zemiakmi a zeleninkova polievka s cestovinami. Varili sme cez 460 porcii, uz si nepamatam presne, na toto mbozstvo sme mali necele 1,50kg soli. A necelych 0,40kg korenia na ryby. Sama musis uznat, ze ked varis cez 140kg zemiakov a neosolis ich vo vode uz nebudu take dobre a dosolit nemas na stole cim, nemozeme mat solnicky. Stale si pozriet MSN, popripade si to navazit doma a skusit podla toho uvarit. Je vela receptov, kde by pasovala napriklad kukurica, avsak nemozeme ju tam dat lebo MSN. Snazime sa to aspon kompenzovat napriklad zeleninou. Mavame desiatu s celozrnnym pecivom (chlebik, roztek, zemla), spenatova natierka a zeleninova obloha, teda paradajka, paprika, uhorka. Lenze detu to nechcu jest, ani tu zeleninu, ani celozrnne pecivo. Najradsej by boli za cerealie do mlieka, suchy klasicky chleba.
Ako som pisala, u nas sa snazime k obedu 2x do tyzdna ovocie, 1x salat a 1x zeleninovu oblohu.
Ak sa rodicia chcu stazovat, nech sa obratia na kompetentnych. My svoju pracu robime podla "sefov", nie podla seba. My nie sme restika, kde si mozeme vymyslat recepty
@pljanka ja ťa úplne chápem.. nevďačná robota a slabo platená..
Klobúk dole pred všetkými, ktorí v zaplave nariadení a noriem, s veľmi obmedzeným rozpočtom , dokážu variť zdravo a chutne.
**
Viem o škôlke, kde to bolo horšie ako zle.. ešte ani čaj sa nedal piť, presladený hnus. So zodpovednou pani nebola reč. Norma hovorí sladený čaj a bodka. Potom išla pani do dôchodku a prišla iná..
zrazu sa na jedálnicku objavili "novoty" ako pšeno a pod. Zrazu to šlo inak, lepšie - za tie isté peniaze, pri tých istých normách a nariadeniach.
A to je to, na čo tu mnohé prispievatelky zabúdajú, čo ignorujú.. ze ono tá situácia môže byť pomerne odlisna. Ze skúsenosť je neprenosna.
Vždy mi príde úsmevné, že keď niekto povie, že chce, aby deti zdravo jedli, pre určitú skupinu matiek je to ako červené súkno..
To je hneď samé posmešne "eko, bio, raw" , same strašidelné prognózy, ako sa dieťa utrhne z reťaze a v puberte zožerie paletu chipsov a vypije cisterny koly. To hneď vidia utrápene, nestastne dieťa, slintajuce nad čokoládou kamaráta.
Akoby nič iné ako extrém neexistovalo.
Mnohé zabúdajú, že je čiastočne aj v našich rukách, aký základ zdravia našim deťom vytvoríme. Že práve prvé roky života sú dôležité.
A nie, žiaľ, pri dieťati nemôžeme povedať, že "a moje jedlo v už v roku beznu dospelácku solenú/ korenenú/ /vyprážanú/ neviem aku stravu a nič mu nie je..", lebo to sa uvidí až omnoho neskôr... Ono mu to jeho telo môže zrátať aj neskôr..
Schvalne som pozrela nas jedalnicek v skolke na tento tyzden a ziadny polotovar tam nie je. Este aj lososovu natierku robia z cerstveho lososa. Caj nesladeny. Statna skolka na dedine. Ano ani moja nejedla predtym take veci ako v skolke ale stacilo mi ist par krat po obed ked napriklad bola chora a neodhlasila som ju a isla obed zobrat. Raz mali napriklad hamburger, na papieri hrozne nieco. V skutocnosti to bolo pol taniera zeleniny, k tomu pol kolecka fasirka a domace pecene temiaky ala hranolky. Ozaj nic nezdrave na tom nebolo. Ked vidim ze naju rano aj po obede chlieb tak uz jej vecer nedam chlieb. Doma pije len cistu vodu a je to jej vlastny vyber. Z toho ze zje raz za tyzden v skolke buchty neumre, ja jej buchty doma nepeciem. A som rada ze aspon polievky im varia kazdy den na to ja nemam cez tyzden cas. Ked chces tak ranajky jej daj rano doma, v skolke uz nebude hladna a nezje ich alebo ju z ranajok odhlas ze jedava doma. A olovrant ju tiez mozes odhlasit, naje sa o 4tej doma. Obed prezije.

a toto budu mat niekedy buduci tyzden, inspirujem sa aj ja, urobim to na ten dalsi tyzden.
uz mam takto vela receptov zo skoly.
mozno to tam fakt nema kazda skola, ale syn to mal aj v skolke aj v skole takto rozpisane