Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?
Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?
@anonym_autor nenechávaj dieťa doma, kvôli obedu, ber ho každý deň pred obedom domov, to môžeš aj predškoláka
@deti95060810 Cooo? Aky pediater? 😳😳
Napr hnus typu kupovane syrove pagace, croasanty, ovocne jogurty kde tych ecok a pridanych latok je pozehnane.
@anonym_autor V chemii, vratane potravinarskej chemie, sa riadime pravidlom, ze jed je v davke. Aj voda vie byt v nadmernej davke toxicka, ked rozriedi sodium v bunkach.
Ecka, cukor, konzervanty, dokonca demonizovany aspartam su uplne v poriadku, ak za den clovek neprekroci adekvatne mnozstva vyratana vzhladom na vek a hmotnost. Takze nepanikar.
Divím sa, ako ste sfúkli autorku. Je viedieť, že kvalita potravín je to posledné, čo vás zaujíma. Nemáte o tom ani elementárne vedomosti. A do toho, kto má a záleží mu na tom, čo jeho dieťa je, sa navážate. Smutné.
@gypsomilka ked maju nieco co sa mi nepaci, tak ani nejde do skolky. Ale toto nemozem robit do nekonecna.
Chcela som radu ako sa s tym zmierit ze proste bude jest aj nie zdrave veci.
@anonym_autor ale to nie je foteny jedalny listok z MS
@anonym_autor keď nechceš tak var dieťaťu ty a nabaľ mu to. Jedalnicek sa schvaľuje aj hygienou takze deti v ňom majú všetko čo potrebuju.
@anonym_autor keď nechceš tak var dieťaťu ty a nabaľ mu to. Jedalnicek sa schvaľuje aj hygienou takze deti v ňom majú všetko čo potrebuju.
@3petka nemôže len tak dieťaťu nabaliť jedlo a priniesť do škôlky
@anonym_autor 🤯neprehanas to uz takto trosku? Jednu taku som uz zazila u deti v skolke a ver, ze s nej boli vsetci na nervy…
Takže ty si všetko doma vyrábaš eco,bio,raw? Počkaj príde čas školy a všetko,čo mu teraz zakazuješ bude samo vyhľadávať vo zvýšenej miere. A keď ti potom povie k čomu sa dostalo,to sa už zrútiš.
Ja mam taku susedu, vegetariani, zdrava strava. Raz malá prisla medzi deti na ulicu, kde sa hrali (a popritom aj jedli) a na vlastne oči som videla ako zjedla styroch brumikov a chcela ďalšie. Matka bola doma, nebola pri nej. Len taky moj postreh.
Ja mam taku susedu, vegetariani, zdrava strava. Raz malá prisla medzi deti na ulicu, kde sa hrali (a popritom aj jedli) a na vlastne oči som videla ako zjedla styroch brumikov a chcela ďalšie. Matka bola doma, nebola pri nej. Len taky moj postreh.
@domka222
@anonym_d3b45d je to bohužiaľ tak, prvácke učiteľky, alebo vychovávateľky v družine to môžu potvrdiť. A je to vidieť aj na detskýxh oslavách, deti, ktoré mali doma síce zdravú stravu, ale nemali úplne obmedzované sladkosti, si zoberú koláč, dva a vebujú sa spoločným činnostiam, deti, ktoré mali cukor maximálne obmedzovaný, sa od koláčov nepohnú, až sa človek bojí, že im bude zle
@domka222
@anonym_d3b45d je to bohužiaľ tak, prvácke učiteľky, alebo vychovávateľky v družine to môžu potvrdiť. A je to vidieť aj na detskýxh oslavách, deti, ktoré mali doma síce zdravú stravu, ale nemali úplne obmedzované sladkosti, si zoberú koláč, dva a vebujú sa spoločným činnostiam, deti, ktoré mali cukor maximálne obmedzovaný, sa od koláčov nepohnú, až sa človek bojí, že im bude zle
@anonym_d3b45d
@anonym_22e436 tiež poznám taký prípad - dieťa, ktoré malo doma obmedzenú, alebo teda “výberovú” stravu, v prvom ročníku začalo brať spolužiakom desiatu, lebo bolo hladné a doma také nedostalo, čo mali iné deti.
Toto je tak choré, nehnevajte sa na mňa. Študovala som ako diétna sestra, ešte aj väčšina diét podľa diagnóz majú dovolené sladké jedla. Všetkého veľa škodí, samozrejme, ale aj preháňať veľa škodí. Milujem tieto bio, eko, raw matky. Neumrie dieťa keď dostane jogurt alebo osladený čaj. Chcela by som vedieť, čo ste jedli vy v detstve alebo vaši rodičia, či tiež bolo také haló okolo toho…
@anonym_autor vidíš, že len tu si pod zdravou stravou každý predstavuje niečo iné. Vôbec to nemusí byt bio, eko, drahé… ked nie sú argumenty, tak sa začne schválne preháňať. Rozumiem ti, tiež mi záleží, k comu dieťa v stravovaní vediem. Ale rovnako ako sama píšeš,nastane chvíľa, ked už všetko neovplyvnis (a nielen stravu, ale ani komunikáciu, vzťahy, hračky, sposob trávenia času..). A škôlka, i ked máš možnosť jej vyberu, tým momentom je. Za dôležitejšie nez to, čo dieťa obcas zje (šunku, ovocný jogurt), považujem stravovacie návyky, zásady, to čo sa kupuje a pripravuje doma a coho zje podstatne viac. A na to mas zasadny vplyv stále ty.
@deti95060810 Cooo? Aky pediater? 😳😳
Napr hnus typu kupovane syrove pagace, croasanty, ovocne jogurty kde tych ecok a pridanych latok je pozehnane.
@anonym_autor "ovocne jogurty kde tych ecok a pridanych latok je pozehnane"
Len tak z brucha som si otvoril prvy odkaz z Google ohladom ovocneho jogurtu:
https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...
Popis
Smotanový jogurt jahodový
Bez konzervantov
Bez umelých farbív
Bez umelých aróm
Obsahuje živú mikroflóru
Zloženie
Smotana, Ochucujúca zložka jahodová 15, 0 % hmot. (cukor, jahody 30, 0 % hmot., voda, kukuričný škrob, citrónový koncentrát, prírodná aróma, koncentrát čiernej mrkvy), Jogurtová kultúra, Tuk v mliečnej zložke najmenej 10, 0 % hmot.
Mám kamarátku kuchárku v škole/škôlke na dedine. (jedáleň varí pre školu aj škôlku, aj dôchodcom)
Na všetko sú normy. Deti v škôlke, pre tých sa ani vyprážané nesmie.
Ani soliť sa veľmi nesolí (na čo sa učiteľky sťažujú, ale tak normy nepustia).
Inak keď uvaria niečo napr. z cukety či iné zdravé veci, čo z domu niektoré deti nepoznajú, tak to ani jesť nechcú.
@anonym_autor je to otazka financii si myslim. A ludom je vacsinou jedno cim ich deti krmia. To, ze ich nieco nezabije hned, neznamena, ze je to aj zdraviu prospesne. Len take ovocne jogurty maju v sebe priblizne 2-3lyzicky cukru. Tiez si myslim, ze tak male deti to nepotrebuju. Musi ti asi stacit, ze si dala dobry zaklad tvojmu dietatu doma a pokracovat v tom.
@anonym_autor "ovocne jogurty kde tych ecok a pridanych latok je pozehnane"
Len tak z brucha som si otvoril prvy odkaz z Google ohladom ovocneho jogurtu:
https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...
Popis
Smotanový jogurt jahodový
Bez konzervantov
Bez umelých farbív
Bez umelých aróm
Obsahuje živú mikroflóru
Zloženie
Smotana, Ochucujúca zložka jahodová 15, 0 % hmot. (cukor, jahody 30, 0 % hmot., voda, kukuričný škrob, citrónový koncentrát, prírodná aróma, koncentrát čiernej mrkvy), Jogurtová kultúra, Tuk v mliečnej zložke najmenej 10, 0 % hmot.
@hiro s trochou snahy o porozumenie, tým asi myslí to, ze najzdravsi je biely jogurt, nie smotanový a bez cukru, radšej dochuteny orieškami, či nejakym ovocím, ktoré obsahuje sice cukor ale spolu s vlakninou, takze sa vstrebáva ťažšie a zvysuje hladinu cukru v krvi menej.
Ja byť Tebou, nenechám svoje dieťa takto sa trápiť.. buď s ním doma aspoň do 18-tich. A prosím, aké pagáče? To je ako zadané v jedálnom lístku? Sedíš s deťmi v jedálni? Lebo ja, ako rodič som nikdy osobne nevidela, čo deti papajú...
Hlavne sa ukludni.. počkaj až bude mať 15 a kúpi si sami cestou do školy energetak a Snickers k tomu ( toto mi povie syn, že si kupujú stále spolužiaci)...šunka, jogurty či občas kúpené sladké pečivo mu neublíži
kamarátka to tiež na začiatku riešila, keďže tiež nedáva údeniny, sladké, kysnuté a podobne..
Potom si povedala , že doma , keď už ich vyzdvihne zo škôlky , školy im dá doma jesť stravu, na ktorú sú naučené decká
A ona nemala problém napr s týmto, keď bola šunka, zjedli len chleba, odložili šunku bokom, lebo prosto boli naučení z domu, že sa to neje
A dojedli sa doma stravy , ktorú sú naučení
Inak to nepôjde
Oželieť to , že to platiš
Mali diesatovniky, kde mali jedlo z domu, ktoré mama ráno nabalila a jedli poobede v družine , či v škôlke/škole
Keď mali buchty , tiež nejedli , lebo to doma nepoznali a vedeli , že také nemajú jesť
Keď mali ochutený jogurt, nabalila im obyčajný biely
A tak podobne
@pe_mi co je zle na domacom sladkom kysnutom kolaci?
@anonym_45e49d nech sa paci knedlicky, fotene z edupage
@anonym_autor od kedy uvadzaju na edupage vyrobny postup jedla? Ved odfot jedalnicek na cely tyzden.
Pockaj... Tebe vadi, ze dostanu sunku? Ha, v nasej skolke bolo standardne len maslo a to nechcem vediet tu nano vrstvu 🤦
Strava v skolkach je hnus, my sme vychytali dost zle. Vyzivova hodnota nula. Viac dbaj na to co podavaa doma, ine ti neostava.
Ako dobre by mi niekedy po praci padlo, dat decku na veceru rozok s parkom. Zial, bezny den v skolke vyzeral "hrianka s maslom - granadir - tukove pecivo'...
Vzhľadom na cenu stravného sa niet čomu čudovať. Môžeš navrhnúť na rodičovskom zvýšenie stravného a tomu adekvátne kvalitnejšiu stravu, ale zrejme nepochodis lebo rodičom ide hlavne o cenu nie kvalitu. A potom ti neostane nič iné len sa s tým zmieriť , hľadať ďalej alebo bravat dieťa na obed domov.
Osobné si myslím ale ak dieťa zje jedno kolečko šunky raz za za týždeň, alebo jogurt s cukrom a potom doma bežná strava nic sa mu nestane. A možno to ani nezje lebo mu to chutiť nebude ako moje dieťa. Radšej zjedlo suchý chlieb alebo nič ako by malo zjesť chleba na ktorom je gram masla či margarínu
@gypsomilka ked maju nieco co sa mi nepaci, tak ani nejde do skolky. Ale toto nemozem robit do nekonecna.
Chcela som radu ako sa s tym zmierit ze proste bude jest aj nie zdrave veci.
@anonym_autor ja ta chapem, tiez som z toho bola hotova, hlavne, ze detom davaju pit sladku vodu, u nas mali cistu vodu iba 1x do tyzdna, lebo, ze vacsina deti nechce pit cistu, takze tie, ktore boli zvyknute na cistu vodu sa musia prisposobit, a pit sladku
@anonym_d3b45d moja kamarátka takto s cukrom , jedine cukor z ovocia, žiadna kupovania sladkosť , keď koláč jedine osladeny bananom alebo datlami.... A tiez ak sa dieťa na oslave dostalo k sladkému "konečná" buď sa od sladkého nepohla alebo ak náhodou tam bola aj mama vždy "teater" , a pamätám ako mojej dcére zjedla celý balík cukrukov bez jej vedomia ktorý jej našla v skrinke , kým šla dcéra do pivnice po hračky
A odkedy píšu v Edupage postup varenia?
Dala si print screen jedneho obeda...
U nas je 1 sladky obed, 1 vege obed a zvysok masove obedy..
1 sladke ranajky, zvysok slane, to maju vsakovake nátierky, ktore sice znejú kadejako, ale ked pozriem zlozenie, maju dost bielkovin
A ako sa s tým zmierit? No predsa dieta rano nieco doma zje a vypije aj poobede a na večeru. To vieš ovplyvnit
Takisto ma flasu svoju v skolke, nasi napr nepiju tie caje, vody, nechuti im to, daju si svoju vodu
Ako fakt to jedlo nie je az take zle..
Ide o celkovo co clovek zje za den, ci ten zvysok vyvazi to co podla teba nebolo zdrave
Tie gulky ci sulance mávajú aj nasi niekedy, ale nemaju kazdy tyzden sladky polotovar, minule mali kysnuté cosi, co robili sami
A zase su to deti, tie maju trochu ine naroky na jedalnicek nez dospelý clovek, iny pomer tukov, bielkovin
A to ti pisem, ako domácnosť, kde sa tiez nekupuju sladkosti a ochutene jogurty
Pozri aj ine dni, cely tyzden , snazia sa o vyvazenost a fakt to nie je take zle ako si myslis a hlavne zvysok dna mu davas stravu ty
Určite je možnosť priniesť dieťaťu vlastnu stravu. Funguju tak mnohí rodicia, ked je dietatko s rôznymi alergiami. Vždy je to o komunikácii. Tiež sme do školky napr. nosili ovocie a to im ešte kuchárky alebo učitelky nakrájali. Tiež môžeš osloviť rodičov, či sú spokojní s jedálnym lístkom a navrhnúť nejaké zmeny. ale tam sa vacsinou narazí na rozpočet. pamatám si, že boli také maminky, ktoré toto riešili, navrhli úpravy, dokonca to celé aj financne prepočítavali a podarilo sa dačo zdravšie pretlačiť to jedálneho lístka.
no ale poviem teda,že žial, vacsina detí to odmietala jest.
takze ako pri vsetkom, aj tu su dve strany - rodicia a deti, ktoré zdravú poživeň odmietajú a rodičia a deti, ktorým záleží na tom, čo dieťa do tela prijíma

@anonym_5a117a Tak čo čakať, akú zmenu, keď vidíš, ako to aj tu ženy obhajujú.
@abbey1 skús navrhnúť na rodičovskom vyššiu sumu za stravu, aby bola kvalitnejšia a väčšina rodičov nebude súhlasiť. Aj keď takmer denne prinesú dieťaťu, keď poň prídu kindersprostosť a džús. Vedúca sa bude ohradzovať tým, že musí dodržiavať normy, ktoré robí niekto, kto také malé deti videl z lietadla a receptúrami, ktoré píše asi niekto pod vplyvom drog, ináč by sa nemohli objavovať na jedálničku také skvosty aké sa objavujú. A popri nich je ten jogurt a šunka asi najmenší problém.