Ako ste riešili plienku na obedný spánok v štátnej škôlke?

strelicia
20. júl 2016

Ahojte,
moje krstniatko ma nastupit ako 3,5 rocne v septembri do statnej skolky ale je tu jeden problem: na spanie nosi plienku a nie a nie sa jej zbavit. Problem je ten, ze tak tvrdo spi, ze sa nezobudi na to, ze potrebuje cikat. Viem ze plienku v statnej asi nebudu davat a gumena plachta je fajn ale budu ju ochotni prezlliekat kazdy den? Tiez sa mi nepaci ze by mal drobcek spat 2 hodiny ci kolko sa v skolkach spava v mokrom. Najma v zime.
Urcite su tu mamicky ktore toto riesili a ja by som chcela vediet ako to dopadlo, ci ste museli zo skolky dietatko vziat kym sa to nenauci, alebo davali mu plienku na tu hodinku spanku alebo sa to v tej skolke nejako deti naucili ci?
Sestra teraz idu v lete na dovolenku a tam ho idu skusit este oducat cez obedny spanok od plienky, kedze teraz chodi do sukromnej skolky. Na noc ho oducaju uz 3 mesiace, ale nedari sa a pocika sa viackrat za noc a skoro uplne kazdu noc. Doktorka povedala ze je este nezrely, lebo on tak tvrdo spi, ze sa absolutne nezobudi ze chce cikat, a ked sa ho snazia budit a dat cikat, tak kope, trepe sa a krici nie nie nechcem cikat. Samozrejme do 10 min sa v posteli pocika. Cez den uz rok bez plienky.
Poradte co robit. Dakujeme.

huahua
20. júl 2016

@strelicia Ahoj, neviem ti poradiť, že ako na to, len ma napadlo, že keď sme boli na prvom rodičovskom v škôlke, tak riaditeľka hovorila, že ony sú už (materská) škola, nie jasle a dieťatko, ktoré sa pocikáva budú musieť vylúčiť. Samozrejme, občasné nehody sa bežne stávajú, deti majú tepláčiky na prezlečenie a ak sa stane nehoda v spánku, tak dajú vyprať prádlo a je to, ale pravidelné pocikávanie neakceptujú.
Tak vám držím palce, nech sa to do septembra podarí.

dobromila1111
20. júl 2016

Ja som vzala plienku az ked byvala sucha niekolko dni po sebe,takisto v noci. V noci ho davam vycikat. Tiez ma tuhy spanok,no postupne sa budi na cikanie uz aj sam. A do skolky plienka nepatri,u nas nedaju..ze nemaju kapacity na prebalovanie.

strelicia
autor
20. júl 2016

@huahua ale on sa nepocikava, cez den normalne chodi na wecko sam, aj cikat aj kakat. akurat na spanie potrebuje plienku lebo sa nezobudi na to ze chce cikat. nemusia mu ju ani davat, staci ked budu teda akceptovat tu gumenu plachtu a denne ju vymienat.

strelicia
autor
20. júl 2016

@dobromila1111 ja teda neviem ci mava suchu ci plnu plienku vzdy cez spanok ale segra spominala ze v noci urcite ano. aha on vlastne chodi do tej sukromnej skolky, takze ho ani nevedia odplienkovavat pocas denneho spanku, lebo spi tam. a tam ucitelky nemaju snahu ho to oducat tak, ze by dohliadli aby sa aj pred spanim vycikal, a potom ho po hodine zobudili na cikanie. jasne ze je pre ne pohodlnejsie dat mu tu plienku na spanie a mat pokoj. mozno sa im to pocas dovolenky podari.

zuzitko74
20. júl 2016

Môj najstarší je októbrový, takže do škôlky nastúpil v necelých troch rokoch. Doma plienku na spanie ešte mal. Ja som to jednoducho riskla, plienku som mu nedala a podarilo sa. Nepočural sa tam ani raz. Na poobedný spánok som mu ani doma už potom nedávala, na noc asi pol roka ešte potreboval.

petulawink
20. júl 2016

ahoj, ja som teraz riesila odplienkovanie nasej malej ( v decembri bude mat 3 roky ), jednoducho som jej tu plienku nedavala a pred spanim isla na serblik, zvykne si pospat aj nieco cez 2 hodiny a nepocika sa. Výhodou je aj to, ze ma starsieho brata, poukazovala som vacne aj na druhe deti, ze uz su to velkaci, ktori nenosia plienky, ze uz aj ona je velkacka, ze treba chodit na serblik a tak...dieta sa mi to v priebehu dvoch tyzdnov naucilo, tiez nastupujeme v septembri do skolky...

buffinko
20. júl 2016

@strelicia ja som to riešila svojho času...presne rovnaký problém, malý sa pocikával len cez obedný spánok. istý čas tolerovali plienku - plienkové nohavičky. sám si ich obliekol aj vyzliekol a vyhodil do koša, nikoho nezaťažoval. mali sme aj potvrdenie od lekárky, že je ok a ide o záležitosť, ktorá sa časom sama uprví. potom pani riaditeľka bola proti, takže každý deň som nosila zo škôlky pocikané prádlo. Nakoniec oznámila, že ak sa bude pocikávať, nebude môcť v škôlke spať. Našťastie prišli prázdniny, v náhradnej škôlke s pocikávaním nemali žiadny problém, že nie je ani prvý ani posledný. V septembri po návrate do našej škôlky našťastie pocikávanie odoznelo. Závisí jedine od ústretovosti v škôlke. mám viaceré známe, ktoré robia ako učiteľky v MŠ a rôzni sa to...

strelicia
autor
20. júl 2016

@zuzitko74 jej to je super, konecne nejaka skusenost. Moc si ma potesila, toto tajne dufam ze aj u nas bude. Aj ked teda minule ze mu nedala do skolky plienky na spanie a pocikal sa :(
@petulawink no on tiez chce byt velky a plienku na noc mu doma nedavaju lebo ju proste odmieta. ale on tak tvrdi zaspi, ze on ked ho segra v noci musi prezliekat pocikaneho aj postel menit, tak on o tom ani nevie, nezobudi sa ani na to ze spal v mokrom. on si normalne rano mysli ked vidi ze ma suche oblecko ze sa nepocikal. este si aj odmenu pyta.

buffinko
20. júl 2016

v takýchto prípadoch ide o to, že dieťa vedome vie používať WC. laicky - počas spánku sa vylučuje hormón, ktorý nás zobudí, ke´d máme plný mechúr. niektoré deti, hlavne chlapci, majú hladiny hormónu také nízke, že nefunguje a dieťa sa nezobudí. do 5 rokov je to úplne normálne. po 5 rokoch ide o problém, ktorý je potrebné riešiť.

strelicia
autor
20. júl 2016

@buffinko to je sila, ze chvilu to toleruju a potom odrazu si oni povedia ze uz sa to nemoze a musi to vediet, aki su netolerantni, zvlast ked ich nijako neobtazoval. takze to neni len o tom, ze by nemali kapacity deti prebalovat, ale o tom, co najviac deti sa zbavit aby mali pokoj. ach, nepaci sa mi toto.

terezka1947
20. júl 2016

@strelicia moj tiez nemal 3r.,ked nastupil do MS...a sice s obednajsim spankom nemal az taky problem,stavalo sa,ze doma niekedy pozabudol alebo skor tvrdo zaspal a popisal sa....a tak som mu do skolky dala do skrinky plienkove nohavicky=vedel si ich ako slipy obliect,vyzliect...a aj ucitelkam som vravela,ci by bol problem....nebol=zaklad pre nich bol,ze vedel ist pisat pocas hry,vedel ist kakat...a bol velmi sikovny v obliekani,atd...takze sme mali dohodu,ze oni ho pomaly skusia odlienkovat medzi detmi=no a musim povedat,ze za mesiac plienku nemal....za dva roky sa v skolke popisal v spanu 2x....urcite sa porozpravajte v skolke...vsetko zalezi od uciteliek,ale aj od dietata...ak je ako tak samostne,plienka az taky problem nie je...su deticky,kt.sice plienky nepouzivaju....ale nedokazu sa same obliect,nanapat aj ako 5r u nas v skolke...takzevsetko je individualne...a kazde dieta a aj rodicia su ini...

huahua
20. júl 2016

@terezka1947 @strelicia @buffinko U nás v škôlke sú zakázané plienky aj cumle, nie kvôli tomu, že by nechceli byť ústretoví, ale kvôli tomu, aby to neťahalo späť ostatné deti (aspoň to tvrdia).
Ale ako som hovorila, občasné nehody počas spánku akceptujú, problém je, ak je to pravidelné.

strelicia
autor
20. júl 2016

@terezka1947 tak to ste mali super, toto by urcite bolo dobre riesenie. jednoducho im doktorka povedala ze sa s tym neda nic robit, ze niektore deti sa tak psychicky cez den unavia a vystavia, ze potom velmi tvrdo zaspia a neda sa ich zobudit na cikanie. Povedala, ze do 5 rokov sa to nijak neriesi, ze je to normalne (aj ked nie bezne). No len ako to vysvetlit v skolke. Asi to s tymi plienkovymi nohavickami je dobry napad. A samostatny je myslim ze v pohode, akurat snurky si nezaviaze inak vsetko sam robi, v tej skolke kam chodi teraz sa s nimi moc nemaznaju.

bambulka712
20. júl 2016

@strelicia V našej škôlke, pokiaľ viem boli deti, ktoré mali na poobedný spánok plienku. Neviem ako dlho im to akceptovali, no viem že ich mali 🙂 A môj síce už bol odplienkovaný, no aj tak sa stávalo, že som poobede brala prádlo vyprať, lebo bolo mokré. U nás to berú u tých malých v pohode. Nehovoriac o tom, že aj tepláky sme mali náhradné v skrinke, nakoľko občas v návale hry zabudol ísť na wc a utekal na poslednú chvíľu 🙂 Ale takéto nehody už na konci prvého školského roka asi ani nemal. Veľa závisí od učiteliek, no myslím, že ak dohliadnu, aby šiel pred spaním na wc, tak by tie 2 hodinky mal vydržať aj keď má tvrdý spánok.

strelicia
autor
20. júl 2016

@buffinko presne som napisala to co ty 🙂

buffinko
20. júl 2016

@strelicia naši sa vraj báli kontroly z hygieny. vedľajšia škôlka, 100m od našej (žijem v oblasti, kde majú naši menšinoví spoluobčania svoje školy a škôlky, preto máme vo dvore 2 samostatné škôlky) nemala žiadny problém, ešte na mňa pozerali, čo riešim, že je to normálne. predpokladám, že spadajú pod rovnakú hygienu

buffinko
20. júl 2016

@huahua no ono je problém, že riešiť sa to nedá, dieťa musí "dozrieť". na nášho veľmi zle pôsobilo, keď mal ísť na obed domov. cítil sa menejcenný. deťom sa dá citlivo vysvetliť, že kamarát ešte nie je ako oni, ale onedlho sa mu podarí spinkať bez plienočky. veď učiteľky majú psychologickú prípravu...

strelicia
autor
20. júl 2016

@bambulka712 segra hovori ze cez vikend doma ked spi tak nie vzdy sa cez obedny spanok pocika, ale teda asi vacsinou ano, a je aj chyba ze doma vzdy vypije 3dcl caju a ani sa nejde vycikat pred zaspatim, lebo segra ani presne nevie, ci ide zaspat alebo sa len tak gula v posteli. potom jasne niekedy sa pocika inokedy nie. divnejsie je, ze v tej sukromnej skolke sa udajne stale pocikava do plienky pocas spanku, pricom tam vela ani nepiju a udajne chodia cikat pred spanim ale ci aj dohliadaju ucitelky ci aj on sa vycika....skor asi nie. Viem ze niekde detom na obed uz ani pit nedavaju len 2 glgy na zapitie obeda.

strelicia
autor
20. júl 2016

Dievcata a kolko hodin vlastne trva obedny spanok v statnej skolke? 1 hodinu ci 2 ?

strelicia
autor
20. júl 2016

@buffinko a je aj problem, ze to si ma ta mamicka skratit pracovny uvazok na pol dna aby mohla od obeda brat dieta domov zo skolky a byt s nim doma???

buffinko
20. júl 2016

@strelicia úprimne, v našej škôlke to nikoho nezaujímalo, ako si zariadim poobedia. s pani učiteľkou som mala jeden stret, kde mi povedela, že pani riaditeľka mi odkázala, že "ak sa malý nebude snažiť a ani my ako rodičia sa nebudeme aktívne usilovať, aby sa nepocikával cez spánok, bude chodiť zo škôlky na obed domov" mi praskli nervy vtedy. nie kvôli požiadavke, že bude chodiť na obed domov (aj keď by som musela riešiť problém s prácou) ale ten prístup. že my ani malý sa nesnažíme, hoci mali doklad od lekárky, že toto sa ovplyvniť nedá

bambulka712
20. júl 2016

@strelicia spánok je cca 1,5-2 hod, Asi by doma mala sestra dohliadnuť, aby doobeda pil priebežne a na obede už len trocha na zapitie obeda. My napríklad máme naučené, že sa naobeduje, napije a ide potom automaticky na wcko. Ak sa aj stane že nezaspí nevadí, ak len oddychuje tak mi aspoň nebehá z postele 🙂 🙂

hettinka
20. júl 2016

v prvom rade, overte si v školke, či majú problém dávať na obedný spánok plienku ... v našej štátnej školke to problém nebol, hoci my sme nevyužili. Pani učiteľky v malej triede hovorili, že radšej daju plienku, ako prezliekať každy den mokré veci a postieľky.

Obedný spánok trval u nás od 12:00 do 14:00 ... ale v praxi to bolo trošku volnejšie, ešte im čítali a potom už sa deti aj postupne budili. Neskor trval spánok už len hodinku. Všetky detičky pred spaním išli spravidla cikať hromadne, takže aj to vaše sa to možno takto naučí, že pred spaním sa treba ešte vycikať.

Dieťa dozrieva každým dňom, osobne neviem, ako sa dá toto dieťa "naučiť", moji sa proste prestali pocikávať sami od seba a tým pádom sme plienku zrušili.

Inak, my sme dcéru brávali naobed domov, lebo tam odmietala spať ... pol roka som mala pani, čo ju vybrala o 12:00.

strelicia
autor
20. júl 2016

@hettinka no segra mali problem ho odplienkovat aj cez den, do 2,5 roka mal plienku aj cez den a ked ho to oducali, tak strasne protestoval a naschval sa pocikaval, ale oni nepopustili, asi 3 mesiace alebo aj viac prezliekali, prali, a tak dokola. az potom teda zacal chodit na wecko a potom to nejak zo dna na den prislo. Teraz povedal ze je uz velky chlap a plienky nechce, a slubuje ze sa nepocika, a aj tak sa pocika aj 2 x za noc.

terezka1947
20. júl 2016

@strelicia tak snurky si zaviaze maloktore male dieta....ja som sa tiez natrapila,ale ucitelky ma upokojili,lebo ze dieta sa vela veci nauci rezimom v skolke a pozorovanim inych deti a plienkove nohavicky su ako slipy...ucitelky sa nemusia trapit s plienkou a dieta si ich da same....ja som tiez riesila pitie,atd,atd....ale nesko to ako som si predstavovala...v skolke im davaju pit doobeda,pocas obed...a pred spanim idu vsetci pisat=postpne ako uvidi ine deticky,nauci sa aj on...to nie je tragedia...skor by som poradila vyskusat tesne pred nastupom do skolky obliekat plinkove nohavicky=akoze slipy...akoze sa do nich nepisa,ale vzdy lepsie ako nechat dieta prechladnut v postielke popisane,ci prat kazdy den postielku
nestresujte sa...ak len trosku su uictelky ustretove,neboj sa nicoho...ja som tak stresovala a nakoniec vsetko syn krasne zvladol s inymi detmi...doma to niekedy nejde,sila kolektivu je uzasna vec=sice niekedy aj negativne veci prinesie 😀

strelicia
autor
20. júl 2016

@terezka1947 dakujem ste zlata, ale on uz dokolektivu hodi skoro rok :( chodi do sukromnej skolky. ale je pravda, ze nie je sam co tam ma plienku na spanie a niektore deti su tam cely den s plienkou, tak mozno ho to dost nemotivuje netusim. ostava nam len dufat ze v tejto druhej skolke sa to uz podari. hlavne aby ucitelky boli ustretove.

terezka1947
20. júl 2016

@strelicia a viem,ze isli na neho vselijako...napr.aj ze aka hanba to je,ked sa popisa,ze je uz velky....a syn potom mi doma hovoril,ze on uz plienku nechce,lebo je to fuj hanba mat plienku,lebo ine deticky nemaju a on uz nechce tiez a fakt sa naucil...a este mi napadalo,aj doma som mu vzdy hovorila,ze ked spinka a chce sa mu hoci len slabo pisat,vstane,pojde za pani ucitelkou a povie,ze pisat ide...on protestoval,ze to nemoze,ze deti musia lezat...ale stale som dookola opakovala,ze pani ucitelka sa hnevat nebude,ked vstane a povie,ze ide pisat,ci smie...spekuloval...a nakoniec sme sa dohodli(a ja tajne aj s ucitelkou),ze ked sa bude hanbit vstat,prihlasi sa na postielke,ze chce pisat 😀 😀 😀 😀 😀

buffinko
20. júl 2016

@strelicia on za to nemôže, že sa v spánku pociká, proste to neovplyvní...keď bude upozorňovaný spôsobom, že je veľký a nemôže, len to podryje jeho sebavedomie. treba to brať ako ups nehoda, no nevadí, určite nabudúce bude lepšie....

terezka1947
20. júl 2016

@strelicia aha,tak to som nevedela...no...u nas s plienkou deti na celz den nezoberu...takze deti sa snazia,resp.rodicia...a fakt,je to narocne mat s triede deti,kt.je potrebne prebalovat.
uvidis,niekedy deti urobia pokrok zo dna na den...a my,rodicia, sa trapime a trapime
drzim palce.

terezka1947
20. júl 2016

@buffinko suhlasim...treba s dietatom vela rozpravat,na niekoho akoze zahanbenie plati,na niekoho ma opacny efekt...uz rodic vie naj,co pouzit,lebo sebavedomie robi svoje a zbytocne ho dietatu uberat