Ako ste riešili šikanu v škôlke?
Ahojte. Neviem, či moju tému zakladám v správnom fóre, lebo nemáme doma predškoláčika, ale začínajúceho škôlkára. Má tri a pol, viac je doma s chorobami ako v škôlke, ale keď už tam šiel, naposledy som sa tešila, že konečne bez plaču. To však bolo len prvé dva dni, potom už nariekal a nechcel tam ísť, preslzil celú cestu, v šatni nariekal tak, že sa skoro povrackal. No a večer som z neho dostala, že on nemá žiadnych kamarátov, lebo nikto sa s ním nechce kamarátiť, lebo jeden zo spolužiakov nechce, aby mal kamarátov. Vraj ho bije, kopal ho do bruška. Syn je taký tichší, má okuliarky jediný v triede, je skôr introvert. Keď sa niečo deje, doma počujem len o tom zlom chlapcovi. Vraj mu hovorí, že je zlý, smrdí a podobné škaredé veci. Viem si predstaviť, ako ho to zraňuje. Po tom, ako sa mi sťažoval, že ho udieral do bruška, som sa na to už pýtala aj učiteliek. Obe sa svorne tvária prekvapene a o ničom nevedia. Ako to riešiť ďalej. Chcem si to odsledovať, či to bude ďalej pokračovať, ak áno, čo robiť, keď učiteľky tvrdia, že o ničom nevedia? Mali ste podobný problém? Ako ste postupovali a ako to u vás nakoniec dopadlo. Za každú radu ďakujem.
@jahodka11 na Slovensku sú totiž deti, ktoré necháš rozprávať sa na prechádzke a za 5 minút ziapu akoby vyšli z lesa. To je zas moja skúsenosť. A teda debatovať s kolegyňou pri káve kým sa deti hrajú....akurát tak stihneme riešiť veci ktoré sa týkajú plánovania, akcií, metodických príprav a nášho vzdelávania . Väčšinou komunikujeme v noci v posteli cez FB 😁 Nie je škola ako škola. Ja som teda zažila niekoľko zariadení a všade sa učiteľky išli potrhať aby urobili dosť pre deti, pre rodičov, aj pre zamestnávateľa. Toľko času a energie za taký mizerný peniaz a pri takom počte detí v triede učiteľky u vás určite nevrazia. Vieš, ono je rozdiel ísť na prechádzku s 24 kusmi a s 15 timi. O odborných veciach a problémoch v našom odbore ako sú neustále zmeny štátneho vzdelávacieho programu (ja som za svoju prax zažila u štvrtý) ani nehovorím. Nič o tomto odbore a o tom co všetko sa od učiteľky žiada neviete. A keď tam kdesi na ihrisku stojí a deti sa "len hrajú " ani netušíš čo všetko robí, čo sa jej ženie hlavou a čo si za pol hodinu píše do diagnostiky detí, ako ich pozoruje a nastavuje ďalšie postupy. Deti sa totiž musia aj "iba hrať ". Samé, v skupine, prirodzene komunikovať. Moderná učiteľka sa s deťmi nehrá, je v polohe facilitátora, ktorý usmerňuje ich samostatné konanie a nerobí im helikoptéru za zadkom, aby potom raz keď zmiznú z dohľadu, správali sa ako utrhnutí z reťaze
@777januska777 vedia klamať...
a v živote by ma nenapadlo veriť cudzej učiteľke, alebo cudziemu spratkovi viac než vlastnému dieťaťu ako tu mnohé hovoríte že "bohvie ako to bolo" ak neklamem ja, neklame ani moje dieťa.
...a názor že nejaká učiteľka lepšie pozná moje dieťa ako ja, je pekne scestný...ak mi teda aspoň trochu záleží na tom aby som svoje dieťa poznala...
@paulaliptaq no ja si ešte pamätám ako som dokázala na základnej klamať alebo ako mi mamina hovorila aké hlúposti som si dokázala navymýšľať, tak preto viem, že deti nie sú neviniatka a majú svoju fantáziu, ale neberiem vám vašu naivitu, len aby ste niekedy nebola prekvapená 🤔
@ester1710 Mám 20 rokov prax, nemusím ísť zametať ulice myslím, že svoju prácu robím zodpovedne a hlavne jej rozumiem, 89% reakcií je tu dôkazom, že skôlkársky detský svet je vám jedna veľká neznáma. Najjednoduchšie osočovať nás učiteľky. Mám v triede všetky deti prečítané, ak mi rodič príde s tým, že sa mu dieťa doma sťažovalo, že mu ubližujú uistím ho, že to budem riešiť a aj riešim tak vážne, že len prokuratúra je odo mňa vážnejšia. Presne viem ako sa ktoré dieťa chová a kto je pontencionálny šikanátor, riešim to hneď v zárodku nedovolím takým typom ubližovať, stanovujem hranice, zakríknutejšie dieťa viac kladiem do popredia, pomáham mu posilňovať sebavedomie. A inak, keby náhodou rodič nepochodil na triede u učiteliek v riaditeľni by určite pochodil, no treba komunikovať a vyjasniť si to, nad pocitmi matky a dieťaťa nezatvárať oči, máte na to právo. Riešiť problém s daným( vinníkom ) dieťaťom je protizákonné, môže sa to len v prítomnosti zákonného zástupcu. Veľa šťastia, ozvite sa, poukazujte na to, že vaše dieťa je v MŠ nespokojné, našou prioritou je aby vy a dieťa bolo v škôlke šťastné a aby sa socializovalo ZDRAVO.
U nás to dopadlo dobre. Našťastie 🙏 jeden chlapec s ktorým dcérka sedela za jedným stolom počas jedenia ju strašil kadejakými horormi hovoril jej sprostosti strašil ju ona sa bála revala že nebude spať a podobne že niekto príde a ju doboda s nožom .. no viac mi netrebalo na ďalší deň som si pohovorila s učiteľkou nech ich sleduje že o čom sa rozprávajú alebo či jej niečo nerobí. Asi týždeň to ešte trvalo potom ich rozsadila lebo naozaj videla že jej hovorí hlúposti a bol pokoj. 😊 Počas hrania sa už nerozprávali a strachy ju postupne prešli. S jeho rodičmi som o Tom nehovorila ani som to nehrotila do konfliktu ..
A čo si pamätám svoje prežite zo školy žiaľ učitelia neriešili lebo išlo iba o slovné narážky rodičia nevedeli a aj keď som im spomenula že nejaký problém mám tak to neriešili. Jasné že som skončila s depresiami a vlieklo sa to so mnou od 5 ročníka na zš až kým som neskončila strednú. A trauma ešte do 24 rokov .. minulý rok som sa pozbierala a dostala z depresií a vyriešila som si sebavedomie.. odpustila som každému a hlavne sebe že som dovolila niečo také aby mi niekto takto ničil Život ..

@brulinka Vedia ze bije mamu a on to vsetko vidi a ma v hlave lutujem s druhej strany aj chlapca a keď vedia na isto ucitelky priamo na isto ze to otec robi mali by zakrocit aj riaditelka a nech sa to posuva aj inde vissie kdr by to riesili .....