Ako to funguje vo vašej škôlke?

fialka1989
19. mar 2017

mile mamicky som zufala....2tyzdne pred zapisom sme mali rodicko a ucitelka konstatovala ze ma najhorsiu triedu za 5rokov co nastupila....povedala co sa maju deti naucit do zapisu no je toho vela a kratky cas.....bavila som sa s koleginou a v ich skolke je iny postup ucia sa tam s nimi ucitelky uz od septembra aj rodicko bolo hned aby im povedali co maju cvicit doma....hoci ona povedala ze sa s malou neucila moc vsetko zvladali ucitelky.ucim sa doma s malou lebo skolka je podla mna katastrofa...ucitelka co ich uci je riaditelka a minimalne 2x do tyzdna je mimo a to sa hraju s mensimi a potom povie rodicom ze sa im nevenuju a nic nevedia...povedali by ste svoj nazor ucitelke?

germaniawerks
19. mar 2017

no ja chodím do súkromnej vegánskej škôlky kde výuka prebieha výlučne cez instagram takže nemám takétok problémy

jasminka7
19. mar 2017

ucit sa so skolkarom? to mi este nenapadlo ...

petulka124
19. mar 2017

No ja teda neviem, ja mam uz skolacku, minuly rok chodila do predskolskej, ale taketo problemy som teda neriesila, ved predskolska priprava sa tak vola preto, lebo tam sa deti pripravuju na skolu
Sica som sa dcere venovala aj doma, ale viem, ze sa pravidelne venovali veciam, co by. Al prvak ovladat

natalka13
19. mar 2017

A co sa maju naucit do zapisu? Moji ani na zapise neboli. Prvy chory a druhy sa pred triedou zasekol, ze tam nejde, vypisali sme na chodbe tlacivo a sli domov.

tortelinka
19. mar 2017

😀

tinkamt
19. mar 2017

@germaniawerks 😂😂😂😂😂 veganska skolka s vyucbou cez instagram .Pocuram sa,toto je top 👏👏👏👏

carrie4
19. mar 2017

U nas to fungovalo tak, ze predskolaci sa venovali tomu co od nich vyzadovali na zapise. Take ako napisat svoje krstne meno, namalovat cloveka s detailami ako prsty, oci, nos a pod., vediet adresu, pomenovat predmety podla velkosti, poznat tvary, farby a uvazovat snurky a pod. Nie ziadne biflovanie, tak postupne sa pripravovali.

siska53
19. mar 2017

@fialka1989 ??? Nam nikto nikdy nepovedal,ze sa s detmi mam ucit! Vsak su skolkari! Ak by bol nejaky vazny problem,kvoli comu by aj doma rodic musel zabrat s dietatom este navyse,tak to povedia.
Cele divne..

katarina644
19. mar 2017

ja mam tiez chlapca v predskolskej a tam kmitaju ucitelky velmi dobre. aj sa maly velmi vela naucil. skoda, ze teraz je chory. ale o tyzden musi do skolky. lebo tri tyzdne a uz je zapis. mam trochu strach, ale ja dufam, ze to zvladneme.

kittykat22
19. mar 2017

@fialka1989 najdi online na ministerstve skolstva niekde - je napisane co vsetko ma dieta vediet pred nastupom do skolky/skoly.

Inak rozdiely v skolkach urcite su - a velke. Ja viem ze syn mojej kamaratky ma lepsiu pripravu ako moje dieta. Napriklad ked mal nieco pred 4 rokom tak kreslili 3 kralov a ucili sa kreslit postavu. V nasej skolke to vobec nerobia. Alebo nemaju taky dril co sa tyka logopedie, pripravy na pisanie a basnicky. Maju volnejsi rezim. Ale co som pozerala tak do skoly maju vediet tie deti minimum.

fialka1989
autor
19. mar 2017

ja som zostala mimo ked som bola na rodicku ....vyhrkla na mna nepriamo ze sa nevenujem malej pritom pisat vie vsetko pismenka cislice, pocitat vie do 30,snurky su hracka basnicky tiez chodime na logopediu takze vie odtial...pozna geometricke tvary farby a rada sa uci len nam robi problem povedat slovo po pismenkach prve vie a tie ostatne este stale nejdu..pritom na zapise to maju vediet a ucitelka na mna vyhrkla ze ona to nema v osnovach nech ju ucim ja.... zarazilo ma ked sa ma opytala preco nevie povedat rozpravku pritom doma vie ..... vela krat my mala povie ucitelka tam nebola tak sme sa hrali alebo stale po nas krici ked nieco nevieme....normalne som rada ze uz ideme do skoly...mam pocit ze sa v skolke hra a doma od nas vyzaduje ucitelka nech sa nauci vsetko s mamou...

fialka1989
autor
19. mar 2017

@siska53 mne hovor ...mam pocit ze ma vediet vsetko len aby sa ucitelky nevenovali

jasminka7
19. mar 2017

@fialka1989 ja si teda nemyslim, ze by predskolak musel vediet povedat slovo po pismenach. Ak by tak bolo, tak by to asi skusali na zapise a to nerobia. Nedaj sa znechutit a vystrasit hentakymi ucitelkami ...

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
19. mar 2017

Mam prvaka, dari sa mu dobre, ale povedat slovo po písmenách nevie ani teraz
Naco taketo strašenie

carrie4
19. mar 2017

@fialka1989 z coho ucitelka usudzuje, ze sa dietatu nevenujes, ked evidentne vsetku pripravu na zapis zvladate doma bez jej pomoci. Nase ucitelky sa detom venovali poctivo, vypracovavali aj pracovne listy s jednoduchymi prikladmi a urcite sa netvarili, ze je to ich vola, ze sa detom takto venuju, skor naopak.

matafilipova
19. mar 2017

@fialka1989
Máš šikovnú dcérku. Z toho čo píšeš, ovláda všetko, čo by mala na zápise vedieť. Dokonca toho vie oveľa viac. Ešte je dôležité, aby sa vydržala sústrediť na nejakú činnosť (vyfarbovanie, kreslenie, strihanie, lepenie.....) aspoň 10 minút. A z hláskovania ju na zápise s najväčšou pravdepodobnosťou nik skúšať nebude 🙂 Tak si zbytočne nerob starosti.
Nech si kreslí, trénujte správne držanie ceruzky, čítaj jej rozprávky-rozprávajte sa o nich. Keď vie už určiť prvú hlásku v slove, tak trénujte aj poslednú (napríklad cestou na ihrisko si hovorte, čo okolo seba vidíte auto-a, strom-s, mačka-m, lavička-l, inokedy trénujte zas len poslednú hlásku dom-m, ihrisko-o, tráva-a, list-t) Skúšaj ju a nech aj ona skúša Teba 🙂 A ak s ňou chceš trénovať slová po hláskach, tak začnite najprv s krátkymi slovami - dom, lev, mama, les, jar, myš, teta, Eva, Maťo, dym, Nela, tma, pero, lano......takto to kľudne trénujte aj niekoľko týždňov a keď jej to pôjde, tak postupne pridávaj dlhšie slová. Len daj pozor, aby to brala ako zábavu a nie, že teraz sa to musí robiť. A ešte to môžete robiť aj opačne-ty povieš slovo po hláskach a dcérka bude detektív a má uhádnuť, aké slovo to je (l-a-m-p-a---lampa). Do nástupu do školy má pred sebou takmer pol roka, to je ešte dlhý čas, a deti v predškolskom veku napredujú obrovskou rýchlosťou-to uvidíš .

stefi_k
19. mar 2017

Ja by som si skôr robila starosti ked dostane takúto fantastickú učiteľku v prvej triede, ktorá jej znechutí školu skôr ako ju zapíšeš.

alenka2812
19. mar 2017

Ja som ucitelka v skolke,ale toto pocujem prvy krat. My vsetko ucime deti,doma im nic nekazeme,ale rodicia sa aj tak venuju,komunikujeme,co treba docvicit,kde pridat,ked nieco ,riesime s rodicom,nie pred celou triedou a ked uz,tak nemenujeme.A staci vediet prve pismenko a nie cele slovo po pismenkach.

xoxolusik
19. mar 2017

@zltyslonik nemas pokoj zena.. Ty jednoducho potrebujes vrtat a ublizovat.. Je ti jedno komu a v akej teme.. A tie tvoje premudrele rady o nicom mimo zdraveho rozumu nemaju konca kraja 😎

nenne27
19. mar 2017

😀

nenne27
19. mar 2017

Ten smiech patri germaniawerks...neoznacilo to tu

eliska13
20. mar 2017

@fialka1989 ano ozvala by som sa.Moj sused ma 5 rokov do skoly ide az o 2 roky, takze esre ani nie je predskolak a tento tyzden sa maju naucit kratku basnicku.Uz teraz ich ucia napisat svoje meno, takze vasa skolka zaspala dobu a teraz su v strese.Ako vobevc take nieco moze riaditelka povedat?
skus sa spytat na osnovy co sa mali naucit tento rok a ci to vedia.kludne si ich vypytaj k nahliadnutiu od riaditelky, ale u nas to viselo pri vstupe do skolky
mas sa venovat dietatu, ale toto icg mali naucit a neboj sa dcera vie toho dost podla toho co pises

katrinka8
20. mar 2017

To, čo píšeš, je slušne povedané - od veci - teda to, čo hovorí učiteľka. Máš normálne šikovné dieťa. Naši sa na zápis (ak sa myslí zápis do školy teda) pripravovali v škôlke priebežne. Mali pracovné zošity a tam robili jednoduché, hravé úlohy, okrem toho maľovali, lepili, strihali, básničky sa učili na besiedky a pod. V škôlke býva depistáž, tam sa tiež posudzuje školská zrelosť.
Mám prváčku, na zápise mala povedať ako sa volá, kde býva, koľko má rokov, pýtali sa, do koľko vie narátať (z neviemakého dôvodu povedala, že do 6, a aj do 6 narátala - viac ticho jak partizán - hoci rátať vedela snáď aj do 100 - kamoška vo vedľajšej triede zahlásila do 11 a to isté - doteraz nevieme, prečo), musela poznať farby, ak vie, podpísať sa tlačeným a nakresliť princeznú. Dostala obrázok na pamiatku, poukazovali jej triedu, pýtali sa, čo má rada, čo rada robí a pod.
Básničku od nej nechceli, pani učiteľky boli veľmi príjemné, milé, hneď aj hovorili, že sa berie do úvahy stres, neznáme prostredie a pod. Deti nemusia vedieť písať, ani čítať - len sa opýtajú, či vedia, viac-menej aby odbúrali stres a na niečo nadviazali, ale povinnosť to nie je, ani hláskovať slová. Majú vedieť meno, priezvisko, vek, adresu, do akej škôlky chodia, farby, nejaké čísla (rátať, nie počítať že 3+2 napríklad, ale musí vedieť, koľko je to 3, 4, 5... ). Môžete trénovať akurát správne držanie ceruzky, ak nevie, vyfarbovanie, toho je veľmi veľa v prvom ročníku.
Plus hygienické návyky (sám ísť na WC, umyť si ruky..), vedieť sa poobliekať, dať si pozor na veci, pripraviť si veci na hodinu, vydržať sám bez rodičov a pod. - toto sa na zápise ale nerieši.

katrinka8
20. mar 2017

@nenne27 - ak chceš niekoho označiť, musíš dať pred jeho nick @ - bez medzery, spolu 😉

yidaky
20. mar 2017

Uplny suhlas. U nas to iste.

yidaky
20. mar 2017

@katrinka8 Uplny suhlas. U nas je tiez takyto postup.

nenne27
21. mar 2017

@katrinka8 dik a ved tu oznacujem "furt" a neviem preco mi to teraz ne.😝

katrinka8
21. mar 2017

@nenne27 - 😀 To robí tento: