Ako vysvetliť 4-ročnému dieťaťu, že nesmie škaredo rozprávať?
Ide o moju kamarátku.Poradte ako naučiť dieťa(4r),že nemá škaredo rozprávať?Kamaratka malému vysvetľuje že tak sa nehovorí že to je škaredé no či to chápe ten malý nevie.Uvediem príklad,babke povedal malý že babka ty si blbá.Alebo kamarátke povedal že mama ja ťa zabijem.Zatial len toto,kamarátka hneď malému vysvetľovala no čas ukáže čo povie ďalej.Alebo či bude mať také reči aj v škôlke.Bohuzial malý to počul od otca.Neda sa tomu zabrániť aby nepočul neslušne škaredé slová,no ako vysvetliť dieťaťu že tak sa nemá rozprávat?
keď nemá rozum otecko, tak treba dieťaťu vysvetliť, čo tie slová znamenajú. Dieťa zrejme nie celkom chápe význam tých slov, tak mu treba vysvetliť, že blbý znamená niečo ako hlúpy a že jemu by sa tiež nepáčilo, keby ho tak niekto pomenoval, keď to nie je pravda. Že zabiť znamená, že ten človek tu viac nebude, že už sa nikdy nestretnú, že zomrie a môže to byť aj bolestivé...
@lukbe obávam sa, že otecko, ktorý sa niekomu inému vyhráža zabitím alebo nadáva do blbých, nebude mať dôvod meniť svoj slovník kvôli decku...
Darmo budu dietatu vysvetlovat, ze je to skarede, ked dennodenne pocuva doma taketo slova. Pokial tak bezne doma rozpravaju, je zbytocne cokolvek vysvetlovat. Ak otec prestane takto hovorit, prestane (mozno) aj dieta.
ja mám podobný problém so synom, tiež hovorí škaredé slová, ktoré odpočul niekde vonku, alebo od staršej sestry, nerozumie významu len ich opakuje ako mantru a občas ich aj použije v kontexte. Niekde som čítala, že je to etapa vývoja, malo by to samo prejsť.
Ja to ignorujem, dohováram, vysvetľujem.
dieťatu to nevysvetlíš to čo počuje dieťa opakuje ak počuje nevhodný slovník opakuje nevhodný slovník. to znamená najprv sme "seba" až potom sa bude meniť dieťa.
Moja zazitok z autobusu, vypocuty rozhovor syna a matka vracajuca sa z rodicovskeho
"Ucitelka hovorila, ze nadavas. Kde, do p*c*, si to pocul?"
Takze v prvom rade sa ma naucit co sa slusi a co nie je jeho otec. U dietata potom tie slova ignorovat a nevenovat tomu zbytocnu pozornost. Nezaujme, nebude zaujmavy, casom ho to prejde. Aspon do casu, ked sa bude na ZS predvadzat pred kamaratmi. Ale s tym sa uz vela narobit neda. Proste obrubly slovnik je cool 🙄
Ja som v tom veku vravela malej že keď bude škaredo rozprávať bude ju bolieť pusinka 🤭 Zabralo
Ignorovat a nevysvetlovat. Cim viac sa na to poukaze,tym viac to bude mat v pamati.
Tá kamarátka nenadáva je tichá kludnej povahy.Je to dobrá duša.Len ten jej manžel ..
A preco sa neda zabranit tomu, aby to maly pocuval od otca? Moj muz pred narodenim maleho tiez velmi nesetril nadavkami. Ale jednoducho som ho poziadala, aby to pred malym nepouzival, lebo nechcem, aby mal maly uz v skolke takyto slovnik. A normalne sa kontroluje a nepouziva to.
Ak je otec maleho pako, ktory odmieta prestat takto rozpravat, tak tam bohuzial nic, tam sa neda vysvetlit, ze ocko moze a on nie.
@marianarem Práveže jej manžel sa nevie kontrolovať a nepoužívať škaredé slová.Tiez ho požiadala kamarátka nech si dáva pozor na to čo hovorí no nič nejde mu to

Najprv vysvetliť otcovi.