icon

Ako vysvetliť emócie trojročnému dieťaťu?

4. apr 2024

Caute, ostala som obarena trochu a nevedela som co povedat.

Syn ma dnes doslova nasral, ma 3 roky, na piate prosikanie som sa rozkricala. Ked sme sa obidvaja ukludnili prisiel za mnou a povedal,

,, prepac maminka, ze si bola nervozna"

Ano ano, ja som zodpovedna za svoje emocie. Viem. Ale ako mu to vysvetlit?

Inak syn celkovo velmi sleduje emocie u seba a u druhych. Pomenuva ich aj u seba.

Strana
z2
amelia89
5. apr 2024

@majlo1234 no len potom je to trochu aj o tebe ze preco ta dostane do vyvrtky kazdy den a kricis (a ja chapem ze kricis hej nemysli si ze sa hram na neviem co- ja kricim,ale nie tak casto aby som sa ospravedlnovala stale lebo to potom chapem ze je zacarovany kruh)

simma42
5. apr 2024

@mabenn nejdem si kopnut, ani sa nechcem "bit po hlave". Ale 3 rocne dieta vnima ovela viac, ako si myslis. Moje prve spomienky su dokonca z obdobia, kedy som mala 3 roky. Nie je absolutne nic zle na tom, ze mamicka vybuchla, aj my mame svoje emocie a nie vzdy ich dokazeme spravne korigovat, hlavne ked ma dieta "svoj den" a naozaj brnka na kazdu jednu strunku nasej trpezlivosti. Ale zaroven je treba vediet sa k tomu postavit a vydiskutovat si to s dietatom, objasnit co sa stalo a preco. Ja som napriklad skrikla vcera na moju malu (o mesiac a pol bude mat 2 roky). Mala som neskutocnu migrenu, videla som ju dvojmo, fakt mi bolo na odpadnutie, a ona skriekala a skriekala, uplne pre nic 🙈 nepocuvla na prve napomenutie, na druhe.. tak som tretikrat zrevala, fakt nahlas 🙈 okamzite prestala, nastala chvilka zarazeneho ticha a potom samozrejme plac. Mne to po chvili nedalo, cupla som si k nej, ospravedlnila sa a povedala som jej, ze mama ma na hlave bebe (jej nazov pre nieco bolave), a ze ked skrieka, boli ma to vtedy este viac. Preto som skrikla, ale nemala som a mrzi ma to. Prestala plakat, par sekund spracovavala v tej malej hlave co som povedala, a potom prisla za mnou, chytila ma za hlavu, pofukala a dala mi na nu pusu (to, co robim ja, ked ju nieco boli). A viac neskriekala. A to nema ani dva roky. Nevravim, ze by to bolo takto pokazde, stale je to dieta a ma svoj rozum, a niekedy jej emocie ten rozum prevazuju, ale nevrav, ze deti nerozumeju a nechapu. Ak nechapalo tvoje v tom veku, ocividne si nemala zaujem mu vysvetlovat, razila si iny styl vychovy (to je v poriadku, kazda robime to najlepsie co vieme), ale dieta v troch rokoch rozumie ovela viac, ako si dokazes predstavit.

mabenn
5. apr 2024

@simma42 prepac, ale nechce sa mi taky dlhy komentar ani docitat...

tiika
5. apr 2024

Môžeš popísať situáciu, ktorá sa stala čo najobjektívnejšie. Čo robil syn, čo ty. Povedať napr. “Chcela som, aby si urobil to a to. Keď som to povedala štvrtý raz, kričala som. V tej chvíli som nevedela situáciu riešiť inak. Myslela som, že to pomôže. Teraz ma to mrzí. Chcem, aby sme sa k sebe správali pekne a nekričali po sebe…”

Z vety tvojho syna mám pocit, akoby preberal zodpovednost, vinu za tvoje emócie na seba. Pritom za svoje pocity sme zodpovední len my samy. Je dobre sa pri vysvetľovaní vyhnúť tomu, že by sme nejako nereagovali, keby sa ten druhý správal inak (prenášanie viny, obviňovanie). Napr. Kričala som na teba, prepáč, ale ty si ma neposlúchal, keby si to urobil hned, nemusela som sa takto správať.

Skús si pozriet toto. Ja som to o.i. pocuvala uz niekoľkokrát 😅
https://komunikaciasrdcom.sk/podcast/8-ako-reag...

https://komunikaciasrdcom.sk/nie-je-jedno-co-po...

https://komunikaciasrdcom.sk/nie-je-jedno-co-po...

h2
5. apr 2024

Autorka, ku komentárom sa radšej nejdem vyjadrovať, takže len k tvojej otázke: Ja by som na to synovi povedala "Prepáč mi, synček (alebo oslovenie menom), že som bola nervózna a kričala na teba, je mi to ľúto." A objala by som ho a pobozkala. ❤️

simma42
5. apr 2024

@mabenn to tiež mnohé vypovedá 🙂 v poriadku, pekný deň 🙂

thoughtfulweirdo
5. apr 2024

@mabenn Môj syn má o mesiac 3 roky a veru dobre rozumie, čo znamená, že niečo je niečia vina. Takisto si dobre uvedomuje, že niektoré veci sú jeho vina a niektoré niekoho iného, že keď napríklad uhryzne sestru a tá plače, môže za to on, ale keď sestra plače preto, že spadla z hojdačky, pri ktorej on stál, on za to nemôže. Preto je dôležité vysvetľovať situácie, ktoré sám rozlúštiť nevie, aby necítil zbytočný pocit viny.

jana_eyre_2
5. apr 2024

@mabenn veď mamasama nevyčíta nikde krik, len predsa píše že sa to nemá ignorovať ako jej radis.. 🙄

betulinka1
5. apr 2024

Je to veľmi krásna veta a na uvedomenie si pre teba. Súhlasím s
@h2 čo napísala. Niektoré dedičky sú veľmi vnímavé a krásne sa dokážu trafiť svojimi výrokmi do danej situácie.

Strana
z2