icon

Ako zvládajú učiteľky v škôlke 22 detí?

1. nov 2025

Máme v rodine 3-ročného škôlkara. Stále viac sa zamýšľam ako si môže jedna učiteľka poradiť s 22 škôlkarmi, aby sa vyzáchodovali, aj ruky mali umyté, aj všetko čo treba. Skúste mi to vysvetliť pani učiteľky, máte môj obdiv.

Strana
z3
anonym_65ebbc
1. nov 2025

veď sú tam dve p. uč., nie je sama.
p. uč. majú patričné vzdelanie, školy, školenia , však nejdú rovno z ulice do práce.

anonym_cb20d9
1. nov 2025
@anonym_65ebbc

p. uč. majú patričné vzdelanie, školy, školenia , však nejdú rovno z ulice do práce.

@anonym_65ebbc kde sú dve učiteľky? Jedna je od 6,30 do 10,00 sama druhá od 12,00 do konca prevýdzky škôlky, spolu sú dve hodiny.

anonym_65ebbc
1. nov 2025
@anonym_cb20d9

@anonym_65ebbc kde sú dve učiteľky? Jedna je od 6,30 do 10,00 sama druhá od 12,00 do konca prevýdzky škôlky, spolu sú dve hodiny.

@anonym_cb20d9 a kde je sama. sú dve. druhá ide preč keď deti spia. načo by tam boli dve.

anonym_cb20d9
1. nov 2025

@anonym_autor no predpokladá sa, že aspoň polovica detí nepríde do škôlky ako z lesa, čiže vie ísť sama na WC, aj si dať dolu gate a zdvihnúť si ich, umyť a utrieť si ruky, obliecť si aspoň časť oblečenia, že sa vie najesť lyžicou a piť z pohára. Ostatné ich behom pár mesiacov doučia a deti sa učia pozorovaním

anonym_55152c
1. nov 2025
@anonym_65ebbc

@anonym_65ebbc nie, nie su dve. Druha prichadza cca o desiatej. Pri 22 trojrocnych su aj dve malo.

anonym_cb20d9
1. nov 2025
@anonym_65ebbc

@anonym_cb20d9 a kde je sama. sú dve. druhá ide preč keď deti spia. načo by tam boli dve.

@anonym_65ebbc nerozumieš, že nie sú dve od rána? Ani od obeda nie? Ráno je tam jedna, jedna počas toho ako sa hrajú, idú na WC, umývajú sa, idú na desiatu, cvičia, majú nejakú činnosť. Druhá príde, ked sa idú obliekať von. Keď deti spia, zase je tam len jedna a nemysli si, že všetky zaspia na povel a o dve hodiny vstanú, že nikto neplače za maminou, že sa nikto nepociká. Po spánku je tam jedna na to, aby im pomohla s obliekaním, učesala ich, išli sa poumývať, na olovrant a zase mali poobede nejakú činnosť. Ja ich obdivujem, je to trestuhodné, že tam nie sú dve nonstop. Aj keď len jedna učiteľka a jedna asistentka, pretože keď ide učiteľka na WC jednému dieťaťu pomôcť, zbytok ostáva v triede sám. Viem, že je to len minúta, dve, ale vieme, čo deti za taký krátky čas dokážu, najmä keď ich je dvadsať. Ale naše vlády riešiili VŠ pre učiteľky, povinnú škôlku od troch rokov, nie bezpečnosť detí. Lebo tie asistentky nie je čím zaplatiť

anonym_55152c
1. nov 2025
@anonym_cb20d9

@anonym_65ebbc nerozumieš, že nie sú dve od rána? Ani od obeda nie? Ráno je tam jedna, jedna počas toho ako sa hrajú, idú na WC, umývajú sa, idú na desiatu, cvičia, majú nejakú činnosť. Druhá príde, ked sa idú obliekať von. Keď deti spia, zase je tam len jedna a nemysli si, že všetky zaspia na povel a o dve hodiny vstanú, že nikto neplače za maminou, že sa nikto nepociká. Po spánku je tam jedna na to, aby im pomohla s obliekaním, učesala ich, išli sa poumývať, na olovrant a zase mali poobede nejakú činnosť. Ja ich obdivujem, je to trestuhodné, že tam nie sú dve nonstop. Aj keď len jedna učiteľka a jedna asistentka, pretože keď ide učiteľka na WC jednému dieťaťu pomôcť, zbytok ostáva v triede sám. Viem, že je to len minúta, dve, ale vieme, čo deti za taký krátky čas dokážu, najmä keď ich je dvadsať. Ale naše vlády riešiili VŠ pre učiteľky, povinnú škôlku od troch rokov, nie bezpečnosť detí. Lebo tie asistentky nie je čím zaplatiť

@anonym_cb20d9 a to este nehovorime o potrebe ucitelky ist na WC. Moja mama v praci takmer nepila, aby nepotrebovala na WC.

anonym_cb20d9
1. nov 2025

@anonym_autor no dúfa, že sa nič nestane, nič iné jej nezostáva. Nemôže byť naraz aj v triede, aj napríklad v šatni, keď ide zobrať jednému dieťaťu suché veci, lebo sa pocikalo alebo oblialo. Nemôže mať všetky deti na WC, lebo sa tam nezmestia, tak dúfa, že sa nezabijú, ale budú čakať, kým poslednému zdvihne gate a zastrčí ho. Dúfa. že sa žiadne nerozbehne cez cestu, keď tam zbadá babku. Nemôže sa pozerať na dieťa, ktoré lezie na preliezku a zároveň zaväzovať inému šnúrky alebo mu fúkať nos. Áno, vonku sú dve, ibaže nie, ak jedna ochorie. Toto vôbec nie je doriešené, toto sa riešilo, keď som mala dieťa v škôlke ja a to je už dospelé a doteraz sa nič nezmenilo. Ano v tom, že keby bola v škôlke učiteľka a asistentka, nemuseli by ležať na postieľke aj deti, ktoré v živote nezaspia a nudiť sa, keď by spáči zaspali, ostala by s nimi asistentka a učieteľka by išla s ostatnými do triedy. Je to žiaľ o financiách

anonym_cb20d9
1. nov 2025
@anonym_55152c

@anonym_cb20d9 a to este nehovorime o potrebe ucitelky ist na WC. Moja mama v praci takmer nepila, aby nepotrebovala na WC.

@anonym_55152c vidíš, to ma ani nenapadlo a to som si myslela, že do toho dosť vidím, mja kamarátka učí v škôlke. A to si nechcem predstaviť, že je učiteľka tehotná a má nevoľnosti, to musí ísť na PN, lebo deti by boli samé každú chvíľu. Môže síce zavolať upratovačkiú, ak tá ovšem nie je PŃ, alebo nemá OČR, vtedy je nahratá úplne. Toto si veľa žien, ktoré sa hrnú pracovať do škôlky, lebo kopa dovolenky, neuvedomujú, že sa nebudú len hrať s detičkami, ale že je to obrovská zodpovednosť. Písala som tu už niekde na MK, že poznám riaditeľku, ktorej nastúpili tri učiteľky po skončení školy a všetky počas školského roka odišli, že to nemienia za taký plat robiť a jej hrozilo, že bude musieť zatvoriť škôlku. Našťastie tam majú sedem, alebo osem tried, tak to nejako polepili do konca roka, prišla dôchodkyňa vypomáhať.

thereisabear
1. nov 2025

Na WC chodia naraz a dosť často. Ruky sú umyté skôr v štýle mokré = čisté, ak dieťa nie je naučené lepšie z domu.

anonym_a7150a
1. nov 2025

Su tam vzdy okolo aj upratovacky,ktore pomahaju ale… ak sa pytas len na to ako dohliahne ze si po wc umyju ruky? Tak nedohliadne. Ano pred jedlom a po jedle chodia hromadne cela trieda na umyvarku,ale ruky skor len namocia. Neumyvaju dako specialne. A po wc? Ked tam zrovna nenakukne ucitelka alebo nie je pobliz upratovacka,tak ver,ze dieta si po sebe nesplachne a ruky neumyje. Pokial to nie je naucene z domu. A to je mizive percento deti ,ktore to ovlada. Ak ide na velku tak dieta z wc zakrici a kto pocuje pride utriet.

anonym_cb20d9
1. nov 2025
@anonym_a7150a

Su tam vzdy okolo aj upratovacky,ktore pomahaju ale… ak sa pytas len na to ako dohliahne ze si po wc umyju ruky? Tak nedohliadne. Ano pred jedlom a po jedle chodia hromadne cela trieda na umyvarku,ale ruky skor len namocia. Neumyvaju dako specialne. A po wc? Ked tam zrovna nenakukne ucitelka alebo nie je pobliz upratovacka,tak ver,ze dieta si po sebe nesplachne a ruky neumyje. Pokial to nie je naucene z domu. A to je mizive percento deti ,ktore to ovlada. Ak ide na velku tak dieta z wc zakrici a kto pocuje pride utriet.

@anonym_a7150a tie upratovačky tam sú aj nie sú, ako kedy, na dvojtriednu škôlku je napríklad jedna a aj tá niekedy má PN, alebo OČR, toto rieši tá moja kamarátka nonstop

anonym_a7150a
1. nov 2025
@anonym_cb20d9

@anonym_a7150a tie upratovačky tam sú aj nie sú, ako kedy, na dvojtriednu škôlku je napríklad jedna a aj tá niekedy má PN, alebo OČR, toto rieši tá moja kamarátka nonstop

@anonym_cb20d9 U nas v skolke ich je viac ,5upratovaciek. Ale mame vela tried. Je mozne ,ze niekde ich je menej. Ale u nas kludne pomoze aj kucharka ak ide okolo napr a treba. Ale je to bieda. Premna skolka naozaj take odkladisko deti,len aby rodicia mohli robit. No je pravda aj to ze 25deti ucitelka asi nema nikdy lebo stale niekto chyba. Plny pocet asi mozno 1.tyzden a to su vtedy dve ucitelky v tried od rana.

danica2711
1. nov 2025

vyzáchodovať sa? Viem, že od veci, ale ešte som to nepočula...

anonym_cb20d9
1. nov 2025
@anonym_a7150a

@anonym_cb20d9 U nas v skolke ich je viac ,5upratovaciek. Ale mame vela tried. Je mozne ,ze niekde ich je menej. Ale u nas kludne pomoze aj kucharka ak ide okolo napr a treba. Ale je to bieda. Premna skolka naozaj take odkladisko deti,len aby rodicia mohli robit. No je pravda aj to ze 25deti ucitelka asi nema nikdy lebo stale niekto chyba. Plny pocet asi mozno 1.tyzden a to su vtedy dve ucitelky v tried od rana.

@anonym_a7150a 25 ani nemôže mať tých najmenších, neviem, presný počet, ale okolo dvadsať. No optimálne by bolo asi do 15 tých najmenších, ale utópia

anonym_a7150a
1. nov 2025
@anonym_cb20d9

@anonym_a7150a 25 ani nemôže mať tých najmenších, neviem, presný počet, ale okolo dvadsať. No optimálne by bolo asi do 15 tých najmenších, ale utópia

@anonym_cb20d9 tak v tej malej triede neviem ani ja teraz presne. U nas ostatne vsetky triedy maju od 22-24-25 deti. To uz si myslim ale ci ma 20-24 je jedno. Tak ci onak to ucitelky nedavaju na 100% a nemozu a nemaju prehlad o kazdom a vsetkom co sa kde deje. Cize ci si po sebe splachne alebo umyje ruky. A rovnako nema kazdy den prehlad o inych veciach,ci dieta jedlo,spalo atd. Ano rodicom sa povie,pekne spinkal vsetko spapal. Ale to su len take vety aby rodic bol ok.

anonym_cb20d9
1. nov 2025
@anonym_a7150a

@anonym_cb20d9 tak v tej malej triede neviem ani ja teraz presne. U nas ostatne vsetky triedy maju od 22-24-25 deti. To uz si myslim ale ci ma 20-24 je jedno. Tak ci onak to ucitelky nedavaju na 100% a nemozu a nemaju prehlad o kazdom a vsetkom co sa kde deje. Cize ci si po sebe splachne alebo umyje ruky. A rovnako nema kazdy den prehlad o inych veciach,ci dieta jedlo,spalo atd. Ano rodicom sa povie,pekne spinkal vsetko spapal. Ale to su len take vety aby rodic bol ok.

@anonym_a7150a jasné, že nemôže mať prehľad o všetkých, aj keď si polovica rodičov myslí, že iné nerobí, len striehne práve na to ich dieťa a robí si poznámky 🙂

sajmonka_1216
1. nov 2025
@anonym_65ebbc

@anonym_65ebbc no ja učím v MŠ a nie sme 2 na celý deň, sme spolu len 2 hodiny - od 10:00 do 12:00 ( práve od 10:00 sa ide von, o 11:00 obed a potom spať..) Takže vzdelávacie aktivity, cvičenie a také veci robí učiteľka sama

slavomira236
1. nov 2025

@anonym_autor nasi ked boli v najmensej triede chodilo sa hromadne na wc stali v rade zoradeni a cakali. V predskolskej doatali roma kedze povinna predskolska tak aj ked tam boli učiteľky 2 jedna sa venovala len jemu kedze neovladal nic. Polievku jedol rukami prisiel do predskolskej s cumlom. Rano ho matka tahala za ruku do skolky on doslova pritom lezal na zemi a ziapal na celu ulicu to iste v satni a trjede..raz ked boli na prechadzje utoekol ucitelke(bola vtedy jedna) ta musela dat strazit deti cudzim zenam na namesti a bezat za ním...

sajmonka_1216
1. nov 2025

a ako to zvládame? Sama netuším :D Ale je to niekedy boj.. nie je problém vytvoriť nejaký režim, že ideme si nastúpiť, keď sa ide na wecko a pod.. ale čo je najhoršie, je to, že čoraz viac detí je s diagnózami, resp. my ich vidíme, veď máme za sebou nie jedno dieťa za tie roky a vieme posúdiť čo a ako.. ale tí rodičia.. všetko je ok, to sa spraví, ešte možno bude inžinier a pod.. robíme čo môžeme, aktivity, hry, individuálne pracujeme a žiaden posun... 5 ročné dieťa nevie farby a mama sa smeje, že aké je to vtipné, že nevie.. doma full servis, 4,5 roka... sedí a čaká, kto ho oblečie.. no pri 20 deťoch sa nedá každého od hlavy po päty obliecť

domka222
1. nov 2025

Myslím, že záchod a ruky je to najmenej. Teraz už ľutujem učiteľky, keď budú chodiť s tými najmenšími von a budú musieť pomáhať ešte aj so zimnými vecami a obúvaním čižiem😬 minule som prišla do škôlky a učiteľka lietala ako handra. Lebo jedno dieťa sa jej pokakalo a bolo špinavé až na chrbte + musela dávať ešte pozor na ostatné 🫣

anonym_19afd6
1. nov 2025

@anonym_autor U nás v škôlke boli na prezliekanie, pomoc pri wc, atď pomocné pracovné sily, ktoré mimo tohto upratovali + pomáhali pri stolovaní

petronelag
1. nov 2025

Aj keď som vodila syna do škôlky tak tam bola učiteľka a ešte taká pomocná sila alebo upratovačka.

anonym_a7150a
1. nov 2025
@sajmonka_1216

a ako to zvládame? Sama netuším :D Ale je to niekedy boj.. nie je problém vytvoriť nejaký režim, že ideme si nastúpiť, keď sa ide na wecko a pod.. ale čo je najhoršie, je to, že čoraz viac detí je s diagnózami, resp. my ich vidíme, veď máme za sebou nie jedno dieťa za tie roky a vieme posúdiť čo a ako.. ale tí rodičia.. všetko je ok, to sa spraví, ešte možno bude inžinier a pod.. robíme čo môžeme, aktivity, hry, individuálne pracujeme a žiaden posun... 5 ročné dieťa nevie farby a mama sa smeje, že aké je to vtipné, že nevie.. doma full servis, 4,5 roka... sedí a čaká, kto ho oblečie.. no pri 20 deťoch sa nedá každého od hlavy po päty obliecť

@sajmonka_1216 ake diagnozy viete ako ucitelky odhalit?

majlo1234
1. nov 2025
@sajmonka_1216

@sajmonka_1216 ja vas ucitelky obdivujem. Aj nasim to hovorim, ze to musi byt kua poslanie lebo fakt to nemoze robit kazdy, mna by piclo

hariet
1. nov 2025

@anonym_autor nie je to lahke, ale deti v skupine sa spravaju inak ako jedno doma. Funguju ako take male stado😀 ked sa je, tak jedia vsetci, spi, atd. Doma dieta viac vymysla s rodicmi, aj preto sa to da “zvladnut”.

luccija
1. nov 2025

Ja som mala max 14 deti úprimne neviem si predstaviť mať viac.Vzdy si nejaké ocika gaťky, keď si umyva ruky tak sa zamokr na tričku vždy vždy sa každý deň niečo stalo🤣Spolu sme boli cez obed a vychádzku aj to jedna ešte bola v jedálni a druhá už si s deťmi umývala ruky a prezliekala do postele.Jedna už bola s deťmi na dvore druhá ešte hľadala rukavice, cikať atď ale bolo tam veľa srandy a deti boli v 90% super.Ale áno mala som pocit, že iba stojim na wc, alebo riešim samoobslužné cinnosti, ale veľa sme sa nasmiali, deti ma hladkali, rozprávali tajnosti, kreslili obrázky to sa nerobí pre plat, ale fakt od srdca.Aj, keď cez vychádzku pomáhala upratovačka s obliekaním vždy sme mali čo všetky robiť.Ja by som zakázala také veľké skupiny max 15 nie je to dobré pre nikoho ani pre deti hluk, chaos ani pre učiteľov.

anonym_2584de
1. nov 2025

Otázka znie, čo taka učiteľka pri 22 deťoch vie naučiť, odpoved je nič, robí len dozor.

anonym_8e2bad
1. nov 2025

Nám upratovačky a kuchárky nepomáhajú. Nie sú to pedagogickí zamestnanci, nemajú za deti zodpovednosť. Tá je na mne. Takže áno, takmer nepijem, takmer nejem, lebo sa nemám kedy ísť vyčúrať. A potom tu čítam urazené sťažnosti maminiek, keď má ich dieťa zablatené topánočky, špinavé tepláčky, mokré rukávky a že ho nútim jesť, či piť, či nebodaj ležať v postieľke. A to sme ešte neriešili nespolupracujúce deti. Tak si dám poobede Ibalgin, aby mi nevybuchla hlava od bolesti a len tŕpnem, aby si nikto neublížil 😕 v dnešnej dobe sú deti iné ako 10-20 rokov dozadu. Aj 2 učiteľky v triede sú málo. Preto je nevyhnutné, aby boli už tí najmenší čo najviac samostatní. Nehovorím, že si má 3-ročný uviazať mašličku, ale vyzuť a odložiť topánky do skrinky, či si umyť rúčky, napiť sa z pohára, jesť lyžicou, to by už vedieť mal.

luccija
1. nov 2025
@anonym_8e2bad

Nám upratovačky a kuchárky nepomáhajú. Nie sú to pedagogickí zamestnanci, nemajú za deti zodpovednosť. Tá je na mne. Takže áno, takmer nepijem, takmer nejem, lebo sa nemám kedy ísť vyčúrať. A potom tu čítam urazené sťažnosti maminiek, keď má ich dieťa zablatené topánočky, špinavé tepláčky, mokré rukávky a že ho nútim jesť, či piť, či nebodaj ležať v postieľke. A to sme ešte neriešili nespolupracujúce deti. Tak si dám poobede Ibalgin, aby mi nevybuchla hlava od bolesti a len tŕpnem, aby si nikto neublížil 😕 v dnešnej dobe sú deti iné ako 10-20 rokov dozadu. Aj 2 učiteľky v triede sú málo. Preto je nevyhnutné, aby boli už tí najmenší čo najviac samostatní. Nehovorím, že si má 3-ročný uviazať mašličku, ale vyzuť a odložiť topánky do skrinky, či si umyť rúčky, napiť sa z pohára, jesť lyžicou, to by už vedieť mal.

@anonym_2584de deti sa učia hrou ani nevedia, že sa učia.My sme mali každý týždeň toľko aktivít, že až sa mi to zdalo veľa, lebo som mala najmenších 2-3 a niektoré už boli tak unavené, že to strácalo zmysel.Deti vedeli veľa stačilo, že prišla mama a zrazu nevedeli nič🤣ani sa obuť.
@anonym_8e2bad ja som bola v súkromnej a nám pomáhala upratovačka veľa aj v triede stačilo, že sme robili s farbami a chodila ich umývať na wc, obliekať, chystať jedlo nástenky bola to jediná praca, kde som sa fakt nezastavila.Skoda bola som veľmi často chorá, ale inak by som sa hneď vrátila

Strana
z3