Ako zvládali škôlku vaše štvorročné deti?
Ahojte.
Dcérka , zacala chodiť do škôlky ako trojročná a pár mesiacov.
Nemusí chodiť denne ani celé dni, ale nezaujali ju to. Keďže som doma, nemám problém jej odložiť nástup. Len sa chcem spýtať, myslíte že to pomôže?
@lianka123 uplne s tebou súhlasím. Pomaly sa dostaneme do štádia, kedy nám deti budu diktovať co a ako. Nemusi do MS, ZS a pod. Nemusi vecer spať, ráno vstať...
Ja nie som za ziadny "teror" ale ak dieťa matka nepripravuje, nezvladne ani ako 5 rocne škôlku. Vsak preco ho uci jest, pit, byt bez plienky... vsak to sa nemusi predsa. Vo svete bezne idú decka ako rocne do jasnej, a nikto z toho drámu nerobi. To len u nás je modne byt pomaly do 6 rokov doma... no koniec 🙈🙉
@autorka každá vieme, poznáme si svoje dieťa. Ak je škôlku pripravená, daj ju tam, ak nie, nedaj ju tam. My ju nepoznáme. Ale nepaprc sa tu, ak ti tu napise niekto iný názor.
Kamoska dala az od 5 rokiv a nala sa zaclenila uplne v pohode
Nasa isla ani nie 3 rocna na prvy den na cely den prvy tyzden bol aj plac rano ale ziadnu traumu z toho nema nikdy nerevala cely den.do skolky chodi rada..
Si učiteľka v MŠ a pýtaš sa takú otázku? Čo nemáš žiadnu prax?
@andreafa nuz ja som chodila do skolky len jeden rok na pol dna,moj otec a stryko nechodili vobec,moji stari rodicia o skolke ani nechyrovali a vsetci fungujeme ver ci nie uplne normalne v zivote,tak ako zvysok rodiny,ktori bol od 6 mesiacov v jasliach. A vsetci sme sa pocas vysokej skoly osamostatnili od rodicov do vlastneho byvania.Akym mechanizmom prosim ta ovplyvnuje pobyt v skolke dospeleho cloveka? Lebo teda mam xy priatelov,ktori chodili do skolky a su doteraz nezreli a zamamickovani.Ale ani by ma nenapadlo tam hladat suvis so skolkou.
Tak moju som dala v 3r, ale bolo to tyranie, nechala som to tak. Potom nastúpila do škôlky len na doobeda ako 4r, už to bolo lepšie, ale aj tak jej trvalo pol roka tak ozaj si zvyknúť na to, keďže aj kazdu chvíľu bola chorá. Teraz už bude mať 5r a som rada, že je už navyknuta, predsa len ako predskolaci budú už kadečo dôležité preberať kvôli príprave do školy.
Rob ako chceš ale pokiaľ viem predškolská trieda je povinná takže tam bude musieť ísť teda ak nechceš vzdelávať doma
Ahoj, necitala som celu diskusiu, ale moj najstarsi nastupil do skolky ako 4r. Bola som doma, tak som si ho chcela uzit, nevidela som dôvod dat ho tam, ked sme mohli byt spolu. Povodne mal ist prvy tyzden na 2hodiny,druhy tyzden 4 hodiny a az potom na cely den. Jemu sa tam zapacilo, ze ani domov nechcel ist, tak zacal chodit rovno na cely den. Druhy syn isiel do skolky ako 3r. rovno na cely den a ten sa do skolky pytal aj cez vikend. Ale samozrejme, ze kazde dieta je ine.
@lienka.7 ja som nežiadala iné názory 😉 ja som žiadala skúsenosti tak ty sa paprc radšej so svojimi deťmi 🤣🤣🤣
@poopsie ako učiteľka som nechodila za rodičmi a nepýtala sa ich, či ich dieťa navštevovalo škôlku alebo je v škôlke prvýkrát 🙂🙏 ani ma to vtedy vôbec nezaujímalo
@ritalein super, ďakujem 🙂❤️🙏dobre že si nečítala, mám kojit do 18tky 🤣
A ako si sa teda rozhodla? Ides to skúsiť s tou školkou či tomu das este čas?
Mily anonym, z tvojich odpovedi ta 18tka v kojeni je viac menej realna. Kriste aj s takymi matkami. To budu moji potencionalni zatkovia, ci nevesty 😭
Vdaka, nohy mam v teple. Magne B6 uzite.
Ahoj, ja síce osobnú skúsenosť úplne nemam - mne isiel jeden syn do škôlky ako 3,5 r a druhý ako takmer 3 r. Ale moja kamarátka dávala dieťa do škôlky až ako 5ročne. Tiež jeden den chodilo, potom nechodilo, potom bolo týždeň doma atd. Teraz je mala prvacka a je obrovský problém vysvetlit, že zrazu do školy chodiť musí. Každý den. Kým nástup do škôlky mala super, veď chodila len keď chcela, adaptácia v škole bola a stále je veľmi ťažká. Jednoznačne nepomohlo ani dištančné, to bez debaty, ale kamoska vraví, že keď už ju začala dávať do škôlky, mala zvoliť pravidelnosť - trebárs každý den na pol dňa. Tak ja len takúto skúsenosť tu supnem, aby nebola tato diskusia out off topic.
Syn nastúpil ako čerstvo štvorročný, aj to na pol deň, keďže som bola doma na MD. Mne sa zdal pripravenejsi ako keď mal tri roky po každej stránke, neplakal ani raz. Mladší bude musieť nastúpiť ako trojročný a rovno na celý deň, ale dúfam, že už to tam okukal keď chodíme denne do škôlky po staršieho 🙂 skôr nenastúpil kôli tomu, že keď mal tri, narodil sa nám mladší, jednak som nechcela aby sa cítil odstrceny, a tiež aby nenosil choroby mladsiemu... No a reči si vypocujes vždy :D buď, že prečo je ešte doma, alebo načo ho dávame do škôlky keď som doma :D
Vies co, ako píšeš ze si učiteľka v MS, to by ma na tvojom mieste hanba fackovala sa tu pýtať matiek. Si priamo pri zdroji, tak co sa pýtaš? Co chceš vedieť? Ze ani iné nedali do škôlky deti? Alebo?
Syn, keďže je citlivý a hanblivý, šiel do škôlky ako 4 rocny, aj to len doobeda. Chvalabohu. Pri nástupe bol zrelsi, ani raz ráno neplakal a zvládol to super.
Tak každé dieťa je iné. Môj syn išiel do škôlky v dvoch rokoch a ak plače, tak vždy len pri odchode, lebo on by tam najradšej bol celé dni aj noci. Cez víkendy sa s ním nedá vydržať, čo sa stále dožaduje škôlky. Ale tvoje dieťa môže ešte aj v 4.triede plakať v lavici, že chce byť doma s maminkou a nechce chodiť do školy. 🤷 Deti sú rôzne. Škôlky sú rôzne, školy sú rôzne, učitelia sú rôzni. Mám kolegu z Holandska. Naposledy sme sa rozprávali o deťoch. Že má doma 18 mesačného syna a 4 ročnú dcéru. Tá štvorročná chodí do školy. Dobre čítaš. Do školy. Na severe začínajú deti školskú dochádzku oveľa skôr. A musia. Každý deň, bez debaty. U nás si ženy povymyslaju xyz dôvodov prečo ich babuliatka nemôžu ani v 6 rokoch chodiť do školy. Samé odklady. Raz som tu dokonca videla tému, kde 8 rocne (!!) dieťa chcela žena vrátiť do škôlky, lebo preňho je škola náročná. No chudiatko. Takže ľudia sú rozni. Každopádne, nemenný fakt je, že cim skor sa dieťa naučí fungovať v systéme spoločnosti, tým lepšie pre neho. To, že sa dvoj-troj ročné deti naučia, že treba ráno vstávať, mať režim dňa, chodiť spať do určitého času im iba pomáha v tom, aby sa začlenili do bežného života, lebo do školy budú musieť rano vstávať, splniť si povinnosti, poobede si spraviť program a ísť včas spat, na strednej to tak funguje, na VŠ sa k tomu pridá práca, po VŠ iba práca, do toho rodina... Deti sa učia takto od úplného malička režimu dňa a efektívnemu využívaniu času. Zároveň sa učia vychádzať s inými ľuďmi, vnímať autority, správať sa, kooperovat. Je úplne iná interakcia detí na ihrisku hodinu alebo hodinu a pol, kde je každý na svojom kúsku piesočku ako keď sú tie deti 8 a viac hodín spolu, musia sa dohodnúť, podeliť, súťažia spolu, kooperujú na spolocnych aktivitách. A tiež je na rodičovi, aby vybral škôlku, kde sa na to aj dbá. Existujú aj dobré škôlky. Treba si za ne zaplatiť, ale dnes si za všetko zaplatíš. Moja (osobná) skúsenosť pozorovania blizkejo okolia- čím neskôr prišli deti do kolektívu, tým ťažšie to znášali.
Moja dcera nastupila do skolky ako az 4.5 rocna. Nebola dovtedy nato zrela. Mali sme velke stastie na skolku, ked sme tam prvy krat vosli tak sme hned vedeli ze sme si dobre vybrali Maly kolektiv a ucitelky fantasticke. Adaptacia bola lepsia ako som predpokladala, poplakala si samozrejme rano, sem tam aj bol cirkus ze nejde, ale nakoniec stale sla. Odporucali mi na zaciatok aby isla 2 dni po sebe, potom sme to dali na 3. Zvykla si relativne rychlo (na nase prekvapenie).
Kebyze som bola ucitelka ako ty, tak by som neriesila.nastup do skolky teraz, mozno az neskor ked na to bude zrelsia. Nic nestratite.
Tak ja uz len na doplnenie toho,co bolo povedane,ze poznam osobne 4 deti,ktore si celu skolku,teda 3 roky odplakali a do skoly nastupili uplne krasne a su tam spokojne,cize nie vzdy plati,ze to,na co niekto to dieta od 2-3 rokov tym rezimom a systemom trenuje aj naozaj na kazdeho plati.O tom by nam asi vedel povedat kazdy,kto zazil rozdiel-vstavam do prace,ktoru neznasam a vstavam do prace,ktoru mam rad a nie,neporovnavam tym pravomoci dietata a dospeleho,ale vnutorna motivacia je dnes malo uznavany pojem....
@jannka89 presne pre toto som ju nedala hneď v troch, lebo som vtedy rodila a aby mi nedoniesla novorodencovi choroby. Tým že som doma váham či ju nech chodiť teraz alebo až od septembra (stále nebude mať ani tie 4r). Ďakujem za rozumný komentár.

@beata_k vsak ani umyvat zuby si nemusi, ani spat nemusi, ani jest nemusi, ani s rodicmi sa bavit nemusi, naco by take dieta do skolky chodilo. kriste. moja babka by sa fakt pri tychto diskusiach a problemoch dobre poprezehnavala