icon

Ako zvládnuť kritiku rodičov v škôlke?

7. jan 2024

Zdravim,
Mame dveru ktorá nastúpila v septembri do skolky, dnes som sa prostedníctvom skupiny v ktorej sme dozvedela, že som egoistky keďže sme momentálne na dovolenke a dcéra v skolke nebude. Je pravda že často chodíme na dovolenky výlety atd napísali mi však 2 mamičky ze kvôli nám nevzali ide dieťa/deti a tym pádom som egoistka.
Ako keby im pretiekol pohar trpezlivosti a vybuchli na mna. Doteraz sme boli dobrá “partia” vedeli sme sa zorganizovať pre dobro deti. Neviem čo si mám mysliet a ako sa zachovať pri ďalšej komunikácii ? … celkom ma to dozralo

anjelicek26
7. jan 2024

Tak urcite to dozralo aj tie mamicky, ze mas plnne miesto v skolke a dieta tam nechodi a ony platia niekde opatrovatelku ci sukromnu skolku niekolko stovak eur mesacne, aby vobec mohli chodit do prace. Kazda minca ma dve strany a aj toto... Ono ist mimo na dovcu 1-2x rocne je samozrejmost, ale "casto" znamena robit zo skolky holubnik kazdu chvilu nejdeme tiez ziadna slava nie je no... pozri sa na to proste aj z druhej strany... mozno by aj stacilo menej fotiek s tej dovolenky na insta ci FB a neboli by tie emocie take rozburene...

viestta
7. jan 2024

Ak ty nechodis do prace a tvoje dieta zabera miesto detom, ktorych mamy nemozu ist pracovat alebo museli opateru o deti riesit inac, tak sa im necuduj, ze nie su z toho radostou uplne bez seba.

zuzanockamt
7. jan 2024

A ty pracuješ či si doma a dieťa v MŠ?

beata_k
7. jan 2024

@viestta To nie je len o tom, ze nepracujuca ma uvolnit miesto pracujucej. Dieta sa v MS vzdelava bez ohladu na pracovny status matky. Ale je pravda, ze zaberat miesto lebo dieta chodi po dovolenkach je trochu sebecke.

viestta
7. jan 2024

@beata_k nikde netvrdim, ze dieta matky, ktore nepracuje nesmie chodit do skolky (ak su na to kapacity), ale je naozaj sebecke zaberat miesto v skolke pracujucim rodicom.

zuzanockamt
7. jan 2024

@beata_k Povinnosť vzdelávania vzniká až v predškolskom ročníku. Takže dovtedy by mali byť prednostne prijímané deti matiek, ktoré pracujú a nie tých, ktoré sú na dovolenkách väčšiu časť roka.

beata_k
7. jan 2024

@zuzanockamt O inom pisem. Precitaj si este raz.

beata_k
7. jan 2024

@viestta Tak tvrdis, ze ak nechodi do prace tak zabera miesto. Kazde dieta ma pravo na vzdelanie.

matkahelka
7. jan 2024

vy aspon chodite na dovolenky. u nas je v skolke dievcatko, ktore bolo od septembra realne v skolke asi 5x, lebo matka ma doma dalsie male dieta a boji sa, ze jej mala opat nieco na maleho donesie. matka vlani v aprili pri zapise nevedela, ze ma doma 3 mesacne dieta, zazrakom sa to dozvedela az v septembri. u nas sa z toho aj halo urobilo, riaditelka vraj nema kompetencie vylucit take dieta zo skolky, tak sa to riesi cez zriadovatela.

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
deniseee
7. jan 2024

Pozri sa na to z pohladu matky, ktora je sama na to dieta, nemoze sinijako dovolit ostat doma, o dovolenke ani nesniva, do prace ist musi a ma problem aj ked jej dieta ochorie, a jej nevezmu dieta do skolky, kym ale vezmu niekomu, kto tu skolku ani poriadne nevyuziva a jeho dieta tam ani riadne nechodi. Tebe by to nevadilo, keby si bola v jej situacii? Ked boli moje deti male, tak pri ziadosti o skolku boli uprednostnene deti, ktore boli z okolia skolky a tiez deti pracujucich rodicov.

autor
7. jan 2024

Môj muz podniká, pomáham mu s byrokraciou komunikujem s dodávateľmi to všetko však z domu.. ja som deti do skolky neprijímala ak moje zobrali a iné nie nemôžem za to. Len ma dostala ta drzosť akou mi oznámili čomsi myslia - hlavne keď doteraz nikto nič ani len nenaznačil ..

dadka1997
7. jan 2024

No ja by som sa s nikym o tom nebavila, ani nevysvetlovala by som to nikomu, pracujes ? Aj ked z domu tak pracujes.. to ze si mozes dovolit dovolenku ? To je zavist... sice pocas tyzdna by som to viac menej obmedzila, ale to uz je tvoja vec, tvoje dieta je sice v kolektíve, ale dovolenkami cize nepritomnostou v škôlke vyvolavas u nej frtustraciu a z toho, ze moze byt odstrkovana..

kornelies
7. jan 2024

Autorka! Kazda strana ma svoju pravdu, uz to tu bolo spomenute. Keby si ratala kazdy cent, aby si prezila, tiez by si sa inac pozerala na absenciu/ neabsenciu deti zamoznejsich rodicov. Mas potrebu s mamickami komunikovat? Naozaj su tvoje kamaratky alebo "sa kamaradite", lebo by sa nemalo s kym hrat tvoje dieta?Ak nie, tak opusti skupinu. Btw skutocne kamaratky si povedia aj neprijemne veci, nielen si pochlebuju.

autor
7. jan 2024

Tak skupina je dôležitá aj kvôli výskytu chorôb ak sa niečo premelie dáme si vedieť aj teraz sme sa bavili organizačných veciach po prázdninách kde som spomenula že ešte nie sme v Bratislave A na margo toho vznikla táto diskusia resp. poznámka…

bosorkabb
7. jan 2024

Tak logicky že matky ktorým dieťa nevzali do štátnej škôlky sa hnevajú.
Môj syn teraz minimálne mesiac nebude chodiť do škôlky čaká ho operácia a už sa niektorý pýtali že prečo nebude chodiť.

lelluska
7. jan 2024

To sú ako Tvoje kamosky, či známe že si toto dovolili? Kritéria tvoje dieťa splnilo tak ho prijali, komu čo do toho kolko tam (ne)chodí. Ak majú problem nech sa obrátia na zriaďovateľa. Ďalšia vec je, odkiaľ vedia o Tvojich dovolenkách tu by som si asi lepsie strážila súkromie😊

lucylaw
7. jan 2024

Koľko času reálne tvoje dieťa strávi v škôlke a koľko na výletoch a dovolenkách? To je dosť podstatný údaj na to,aby sa vedel človek k tomu relevantne vyjadriť..

autor
7. jan 2024

@lelluska nie je to proste rodičovská skupina, učiteľka je taktiež súčasťou ale prispieva len oznamy, inak sa nezapája do konverzácie. To že sme na dovolenke nespomínam aktívne, pytali sa či vieme po prázdninách doniesť papierové výrobky (mužova firma) a napísala som že sme buduci týždeň odcestovany. Na socialne siete postnem par príbehov z dovoleniek ale ani ma to len nenapadlo že by z toho mohol niekto spraviť haloo…

Od septrembra je toto naša 4 “dovolenka” keďže teraz hory neberiem ako let na druhy koniec sveta na 3 týždne ..vymeškala možno dokopy 20 dni skolky

jazula
7. jan 2024

Inak je “milé”, že dodávka papierových výrobkov im nevadí tak, ako vaša dovolenka, do ktorej im nič nie je…

luccija
7. jan 2024

Keď Ti vezmú dieťa do škôlky nikde sa nezavezujes, že dieťa tam bude každý deň celý školský rok.Je to tvoja vec.A to, že niekomu to vadí čo už narobis život je niekedy nespravodlivý.Kto má na to vek, je samoživiteľka je predsa uprednostnene jej dieta.Vzdy sa hľadá vinník, keď sa niekto citi ukrivdeny.Jednym uchom dnu druhým von

danielahamar
7. jan 2024

Mna život naučil, že všetko mamičkám vešať na nos nemozes😉 môj stredný býval často chorý, takže skoro stále doma, do škôlky chodil len na 4hodky, kedze viac som pracovať nemohla, nedalo sa pri tej absencii. Teraz zažívam niečo podobné s najmladším, stále robím na skrátený prac. cas 6h., ale našťastie tam nikoho nepoznám, takže nemám obavy, sú tam deti, kt. aj 2 mesiace neboli v škôlke, lebo mamička je doma.

lauricka
7. jan 2024

Neviem, nezdá sa mi, že by im vadilo, že dieťa ide na dovolenku. Veď tam nie je trištvrte času zo školského roka, nie? Nebude to skôr v tom, že nie ste zamestnaná a im vadí, že vzali dieťa nezamestnanej a zamestnaným nie? Neviem, ako to máte, len sa pýtam. Lebo to býva problém. Na druhej strane, holt, rozhoduje riaditeľka, mamičky sa môžu ísť sťažovať na lampáreň. Oni tiež určite robia veci tak, ako im vyhovujú a neberú ohľad na iných, len mali smolu, že im to nevyšlo. Ja pochybujem, že niekto uprednostní iných pred sebou, ako tak pozorujem dnes ľudí, ako fungujú. Riaditeľka má uprednostniť deti pracujúcich matiek, ona má kompetenciu rozhodnúť, kto bude chodiť do škôlky. Ostatní sa s tým musia zmieriť jednoducho. A pravda je, ako tu niektorí píšu, načo tým ostatným všetko vešať na nos a provokovať? Ľudia v tejto krajine všetko závidia a nič nedoprajú, tak si to nechajte pre seba, že beriete dieťa na dovolenku.

juliacenc
7. jan 2024

A co chces pocut? Ze ti zavidia? Ved to vies aj bez toho, aby sme ti to hovorili 😀

simona20201309
7. jan 2024

Absolútne si nič z toho nerob. Žiješ na Slovensku. Keby si dieťa do škôlky dávala, ohovarali by ta, ze muž podnikateľ, ty si doma a dieťa strcis do škôlky. Keby si dieťa do škôlky nezapisala, ohovarali by ta, ze mu nedoprajes predškolské vzdelávanie a ochudobnujes ho o kolektív. Keď ho zapíšeš a snažíš si ešte co najviac uzivat dieťa aj doma tak si egoista, lebo zaberas volne miesto.
Takýto ľudia si vždy nájdu dôvod, aby ta mohli ohovárať.
Ešte napíš, že máte s manželom pekný vzťah, šikovné dieťa, peniaze na dovolenku počas roka.... ved to je milión dôvodov na to, aby pukli od závisti.
Nerieš.

sense
7. jan 2024

Zachovaj si chladnú hlavu a komunikuj k veci. Súkromie nerieš. Nemusíš nikomu vešať ze ste na 4 dovolenke od septembra.
A nie nemusí to byť hneď zavist

euka210
7. jan 2024

Tvoj problem to nie je, ze ine deti nezobrali...to riesi riaditelka koho zoberie. Viem, ze v Ke nebrali 3r deti, ked matka bola s mensim doma.
Ja som bola 7r na RD s 3 detmi a kvoli tomu nemaju chodit do skolky? Ale ano, prvy siel az na 4r, aby mensiemu hned vsetko nedoniesol. Ostatni na 3r.
Im vadi, ze si chodite po dovolenkach...lebo plno malych 3r deti funguje tak, ze kvoli chorobam viac nie su ako su v skolke...a proti tomu nikto nic nemoze povedat. Uzivajte kym mozete...ja uz mam vsetkych 3 skolakov a hovorim si...zlate skolkarske casy to boli 😊