icon

Ako zvládnuť plač dieťaťa v materskej škole?

21. máj 2025

Prosím, moje dieťa má 6 rokov. Zatiaľ chodí do materskej školy-predskolak. Každé ráno plače pre rôzne príčiny. Napríklad dnešná situácia. Zobudí sa 5.30 a spusti plač, ze ma plnú nosnú dierku a "nemôže dýchať". Samozrejme sopla ešte viac keď plače.
Fukame, polubim ho, povzbudim ze to prejde, ze dáme kvapky atď. Ale plače a plače, ze nevie prestať. Takto to trvá až kým ho neodovzdam pani učiteľke doslova s revom a utekám do práce.
Úplne som bezradná. Nepomáha nič. Ze on nevie prestať aj keď to zdržuje a ze jemu steká sopeľ do hrdla a je to hnusné a on bude z toho vracať atď a zacyklí sa v tom a neviem ho upokojiť.
Prosím, poraďte mi co s tým.
Keď to nie je sopeľ, je to stratené autíčko alebo je mu smutno alebo kamarát sa s ním nechce hrať alebo sa bojí, ze tam dostane kiahne a stále niečo iné.
Psychológa riešime, ale to je na dlhé mesiace.

anjelicek26
21. máj 2025

Ono to znie jednoducho, ale prestan sa s nim rano o tom bavit... argumentovat, riesit...on sa zacykli a nevie s toho von... proste zacne si ist svoje a ty si chod svoje, zacni mu rozpravat veci ako co ta v praci caka, co dnes budes robit, co ides varit, nakupit, kam pojdes poobede atp.... neskusaj mu tie argumenty vyvracat... tvoj monolog, proste neries. Taketo rana su na palicu pre vas oboch. Povedz mu, ze ty sa potrebujes v klude najest a vypit kavu a ze to sa pri nom neda. A muza vyhod s postele, to je fakt taky problem vstat hodinu skor? Snad nepracuje do noci. Ja nepochopim, ze dieta ako pises tam dve hodiny kazde rano reve a on proste ostane lezat.

nyusika
21. máj 2025

ja si myslim, ze psychologa potrebuje mamicka...

kks, ze otec v tom case este spi 😀

tak pokial to nie je chirurg po nocnej, je to absolutne sebecke.
a dieta ma problemy preto, lebo jeho matka je frustrovana z takeho bezcharakterneho chlapa.

nyusika
21. máj 2025
@pribinak

Decko reve ty na nervy …..a on by musel vstať. Byt mojim muzom, tak by vstal

@pribinak byt muzom kazdej normalnej zeny, tak by vstal....

pribinak
21. máj 2025
@nyusika

@pribinak byt muzom kazdej normalnej zeny, tak by vstal....

@nyusika no veď áno. Však som otec a manžel a nenechám tu ženu nech sa s tým sama trápi kurnik šopa

maminkadeticiek
21. máj 2025

Taketo cirkusy su u 6 rocneho naozaj neprimerane a som absolutne presvedcena,ze ak ho bude odvadzat do skolky otec nebude to robit.Takze to je moja rada.Nevod ho do skolky ty ale otec,deti skusaju na nas matky ovela viac,lebo vedia ze budu uspesni a budeme mat pochopenie.Uz by to mala byt viac povedzme chlapska zalezitost nie cmuckanie sa v 6 rokoch takyo uzkostlivo s maminkou.

autor
21. máj 2025
@deedol

Autorka, budem sa opakovat, chod sa radsej poradit k tomu psychologovi, lebo ti radia sprisnit a nepoznaju dieta - moze mu to prospiet, ale aj ublizit podla toho, aka je povaha. A mam pocit ze ty si v tom tiez trocha stratena. Ber to normalne, nieco neviem, tak sa idem poradit s odbornikom. Tiez to mame za sebou aj s muzom, stacil jeden online call s dobrou psychologickou. Plus sa v tejto oblasti dalej vzdelavam.

@deedol ďakujem.

maminkadeticiek
21. máj 2025

Inak mam syna v tomto veku,tema skusania,inej tvare pri mame,inej pri tatovi,skusanie hranic mna ako matky mi je doverne znama a ked sme zmenili pristup naozaj to prinieslo vysledky.V 6 rokoch musi byt ovela aktivnejsia rola otca ako kedykolvek predtym.Laskava ale pevna.Otec povie a to plati.

dotka04
21. máj 2025

1., mne to pride ako uzkostne spravanie. Sama od detstva “trpim” uzkostsmi a mam taku povahu, podobne som ja este v 5-6r reagvala.
2., skuste psychologa. Moj syn patri k vysokocitlivym detom (hypersenzitivnym) a po nastupe do jasli sme mali doma peklo - pocikaval sa, nocne desy, 3hodinove place, nechutenstvo… Stacila jedna konzultacia po telefone (nemala hned volny termin) s psychologickou, na kt.mala kamoska s podobnymi problemami s dietatom super referencie, a po 2mes kazdodenneho hororu (uz my s muzom sme z toho boli doslova na prasky, na tonach magnezia a ja som si xy razy poplakala nad tym mojim utrapenym chudacikom) sme za 4 dni (!!!) sli do jasiel bez placu,bez pocikavania, po 2tyz prestali nocne desy a kym predtym sa pri slove jasle nervovo rucal, zrazu nam o nich sam hrdo zacal rozpravat. Stacili 2 mini rady a totalne ine dieta. Ja mam jej tel.c. ulozene a zalohovane a ked zase daco bude, hned budeme riesit, zbytocne sa bude maly aj my trapit. Odporucam!
3.,Kasli na reci o rozmaznanom jedinacikovi a vychove. Ty vasmu malemu zrejme davas viac, ze vascina tu mudrujucich maminiek s instantnymi radami💩
4., prosim ta, muza si uprac🍀 Nevadi, ze sa mu nechce vstavat, vstavat bude. To nie je navrh, ale fakt. Nemal si robit deti, ked chcel mat pohodlie (ano, aj ja si to obcas pripominam, aj muzovi to obcas poviem, sj sebe navzajom zo standy 😉 , ale je to tak). Nech panko maka.

Drzim tebe aj syncekovi silno palce.
Ps.: ze on bude na svoj vek aj nadpriemer inteligentny?

autor
22. máj 2025
@nyusika

ja si myslim, ze psychologa potrebuje mamicka...

kks, ze otec v tom case este spi 😀

tak pokial to nie je chirurg po nocnej, je to absolutne sebecke.
a dieta ma problemy preto, lebo jeho matka je frustrovana z takeho bezcharakterneho chlapa.

@nyusika áno, máš pravdu. Som z toho celého frustrovana. Dnes ešte horšie ako včera, lebo jemu kvapka slza na ponozku a on z toho prehľadne a bude cikať krv.

autor
22. máj 2025

Oprava *prechladne (lebo vie, ze keď ma mokré nohy, tak sa ma prezut, bežné chodieva po mlakach a neriešil doteraz).

autor
22. máj 2025
@anjelicek26

Ono to znie jednoducho, ale prestan sa s nim rano o tom bavit... argumentovat, riesit...on sa zacykli a nevie s toho von... proste zacne si ist svoje a ty si chod svoje, zacni mu rozpravat veci ako co ta v praci caka, co dnes budes robit, co ides varit, nakupit, kam pojdes poobede atp.... neskusaj mu tie argumenty vyvracat... tvoj monolog, proste neries. Taketo rana su na palicu pre vas oboch. Povedz mu, ze ty sa potrebujes v klude najest a vypit kavu a ze to sa pri nom neda. A muza vyhod s postele, to je fakt taky problem vstat hodinu skor? Snad nepracuje do noci. Ja nepochopim, ze dieta ako pises tam dve hodiny kazde rano reve a on proste ostane lezat.

@anjelicek26 nedá sa nebavit. On sa nepohne, kým neodpoviem. To nie je bežné správanie, on sa aj v noci preberie a opýta sa, ci Jakubko nemá kiahne a ci to on nechytí. Ráno o piatej dnes znova. Potom plače, ze jeho to mrzí, ze pani psychologické zabudol povedať, ze jeho obľúbená rozprávka nie je Labkova patrila ale Ovečka Shaun a podobne. To bolo napríklad dnes.

earlgrey
22. máj 2025

Cikať krv? noo nepozerá nejaké somariny?

nyusika
22. máj 2025

A odkiaľ má také divné informácie, že "prechladne a bude cikať krv " ??

anjelicek26
22. máj 2025
@nyusika

@nyusika tiez ma zaujima, kto mu take kraviny vali do hlavy o chorobach 🙄

nyusika
22. máj 2025
@anjelicek26

@nyusika tiez ma zaujima, kto mu take kraviny vali do hlavy o chorobach 🙄

@anjelicek26 mám tip - úzkostlivá matka

zuzinka888
22. máj 2025

Tak ja tu napisem nepopularny nazor- tvojmu synovi sa vo skolke nepaci a nie je tam spokojny. Poznas tie pocity? - mozno si niekedy chodila do prace, ktora mozno bola v peknej budove, kolegovci chodili pekne upraveni, usmevy len tak lietali, super moderne vybavenie....no tebe sa tam nepacilo?? Lebo niekde vzadu si vedela ze kolegovci a ich usmevy su falosne, sef bol narcista a cholerik( sice rano usmiaty) , ze ta robota bola uplne o inom ako ti slubovali........kazdu noc si myslela ze rano tam musis opat, rano si vstavala s pocitom na zvracanie a stiahnutym zaludkom a ratala si sekundy do vikendu??? A okolie si vravelo aku super pracu musis mat? Takto sa citia mnohe deti v skolke. No zatial co dospelak moze taku pracu vymenit, dieta musi chodit do skolky aj ked ma "hrozneho sefa a cudnych kolegov ci ho praca vobec nebavy". Jednoducho je bulšit nazor, ze kazde dieta je v kazdej skolke stastne. Tym placom ti to hovori.

anjelicek26
22. máj 2025
@zuzinka888

Tak ja tu napisem nepopularny nazor- tvojmu synovi sa vo skolke nepaci a nie je tam spokojny. Poznas tie pocity? - mozno si niekedy chodila do prace, ktora mozno bola v peknej budove, kolegovci chodili pekne upraveni, usmevy len tak lietali, super moderne vybavenie....no tebe sa tam nepacilo?? Lebo niekde vzadu si vedela ze kolegovci a ich usmevy su falosne, sef bol narcista a cholerik( sice rano usmiaty) , ze ta robota bola uplne o inom ako ti slubovali........kazdu noc si myslela ze rano tam musis opat, rano si vstavala s pocitom na zvracanie a stiahnutym zaludkom a ratala si sekundy do vikendu??? A okolie si vravelo aku super pracu musis mat? Takto sa citia mnohe deti v skolke. No zatial co dospelak moze taku pracu vymenit, dieta musi chodit do skolky aj ked ma "hrozneho sefa a cudnych kolegov ci ho praca vobec nebavy". Jednoducho je bulšit nazor, ze kazde dieta je v kazdej skolke stastne. Tym placom ti to hovori.

@zuzinka888 toto je sice zaujimave, ale...vela ludi do tej prace chodi aj tak, lebo musi a dobre tam zarobi... u chlapca to moze byt jedina skolka v okoli, kde ho vzali... o rok je v skole a potom co, bude menit skolu za druhu, tretiu, stvrtu, lebo si zasa nieco najde. On si vymysla doslova absurdnosti, to nie je normalne "ucitelka ma nema rada" alebo Ferko ma poskriabal..on riesi choroby...co na ten vek uplne nevhodne, ze mu toto v hlave rotuje... ja dufam, ze im psycholog pomoze... utiect pred kazdym problemom sa neda...

lenkakamen
22. máj 2025
@earlgrey

@januska12323 Samozrejme, že je rozmaznaný...tak ako je rozmaznaná aj moja dcéra 🤷‍♀️ ja to priznávam a priznám pred každým...rozmaznala som ju, mali sme problémy...ale stačilo pritvrdiť.. a už nevystrája tak ako napr. pred rokom...je to o výchove, je to o rodičoch...samozrejme...len nie každý to prizná...ja som rada, že som v sebe našla tú odvahu byť ráznejšia...prísnejšia...žije sa mi oveľa oveľa lepšie...a moje dieťa - síce má potvrdenú hypersenzitivitu...ale...nevidím, žeby mala traumu z toho, že aj pokričím, aj nedovolím, aj zakážem...a áno, aj nereagujem na občasné výbuchy...v škôlke prestala revať.. teší sa každé ráno...žiaden truc...proste som jej ukázala, že pôjde aj keby revala tak, že ju počuť na celé mesto...stačilo ju tam takto s revom dať párkrát a pochopila...

@earlgrey prosím ťa aké mala príznaky hyoersenzitivity? Psychológ jej dal dg?

mymel
22. máj 2025

U nás pomohlo, keď ju začal do škôlky vodiť otec . Pri mne vždy plakala, dlho sa lúčila atd.. a samozrejme vždy si niečo našla kvôli čomu bol ráno problem 😁

zuzinka888
22. máj 2025
@anjelicek26

@zuzinka888 toto je sice zaujimave, ale...vela ludi do tej prace chodi aj tak, lebo musi a dobre tam zarobi... u chlapca to moze byt jedina skolka v okoli, kde ho vzali... o rok je v skole a potom co, bude menit skolu za druhu, tretiu, stvrtu, lebo si zasa nieco najde. On si vymysla doslova absurdnosti, to nie je normalne "ucitelka ma nema rada" alebo Ferko ma poskriabal..on riesi choroby...co na ten vek uplne nevhodne, ze mu toto v hlave rotuje... ja dufam, ze im psycholog pomoze... utiect pred kazdym problemom sa neda...

@anjelicek26 ano vela ludi do tej prace chodi lebo xy dovodov( a preto je v nasej spolocnosti tolko nestastnych ludi co okolo seba prskaju hejty a siria zlobu- poviem ti tie najcastejsie "vyhovorky" - musim lebo treba platit ucty- ale nie nemusi. Ja som taku pracu vymenila. Dnes je na trhu vela moznosti. Len strach zo zmeny, strach z nepoznaneho nas drzi v okovach.Odisla som z prace, z Bratislavi teraz zarabam nenej ale som bez stresu, super kolegovci....stastie a pokoj nenajdes v 5tisicovej kabelke ci v dovolenke za12t eur. Dlhodoby stres sa podpise na dzravi a je blbost chodit do prace kde sice kralovsky zarobis no znicis si zdravie a potom tie zarobene peniaze minies aby si to zdravie opat nadobudol. Ano, je to bohuzial tak skolok je malo/ deti vela a je velka skoda ze si deti nemozu vybrat. O rok v skole sa to moze uplne obratit- mozno sa zmeni kolektiv, ucitelka.... a ja sa vobec ale vobec necujujem preco pribuda deti z psychickymi problemami a bude to len a len horsie.

nyusika
22. máj 2025
@zuzinka888

@anjelicek26 ano vela ludi do tej prace chodi lebo xy dovodov( a preto je v nasej spolocnosti tolko nestastnych ludi co okolo seba prskaju hejty a siria zlobu- poviem ti tie najcastejsie "vyhovorky" - musim lebo treba platit ucty- ale nie nemusi. Ja som taku pracu vymenila. Dnes je na trhu vela moznosti. Len strach zo zmeny, strach z nepoznaneho nas drzi v okovach.Odisla som z prace, z Bratislavi teraz zarabam nenej ale som bez stresu, super kolegovci....stastie a pokoj nenajdes v 5tisicovej kabelke ci v dovolenke za12t eur. Dlhodoby stres sa podpise na dzravi a je blbost chodit do prace kde sice kralovsky zarobis no znicis si zdravie a potom tie zarobene peniaze minies aby si to zdravie opat nadobudol. Ano, je to bohuzial tak skolok je malo/ deti vela a je velka skoda ze si deti nemozu vybrat. O rok v skole sa to moze uplne obratit- mozno sa zmeni kolektiv, ucitelka.... a ja sa vobec ale vobec necujujem preco pribuda deti z psychickymi problemami a bude to len a len horsie.

@zuzinka888 chlapec s ním cirkusy kvôli všetkému, nielen v škôlke

earlgrey
22. máj 2025
@lenkakamen

@earlgrey prosím ťa aké mala príznaky hyoersenzitivity? Psychológ jej dal dg?

@lenkakamen Precitlivenosť na zvuky, veľmi emočná, hlavne pri pomalých pesničkách, v škôlke nezvládala vystúpenia, básničky smutné - to bol rev....kričiace, bežiace deti - to bol výhuk a nechápala, prečo musia vrieskať (chápeš normálne tešiace sa detí, alebo keď sa deti naháňali na ihrisku a vrieskali pri tom)...ona hneď odchádzala preč...hlavne tá emočná stránka...spadla, nič sa jej nestalo, trocha zodrela koleno, tak to už bola tragédia...ale chválabohu čím je staršia, tak je to lepšie a lepšie...naučila sa lepšie spracovať svoje emócie...ináč veľmi šikovné a múdre dieťa...a áno, mám to potvrdené psychológom...ale...ešte nie je koniec...príde škola...psychológ vravel, že môže a bude to pre ňu ťažšie...uvidíme no...

autor
22. máj 2025
@nyusika

@nyusika ja práveže vôbec neriešim choroby, vyfukame sopeľ a ide.
Včera prišiel zo škôlky s tým, ze Leo je očkovaný a preto kiahne nedostane alebo len také malé a on sa tiež chce dať očkovať. A potom, ze nechce, lebo ta injekcia pôjde hlboko až do kostí. Nepozerá nič nevhodné, Peppa pig, Požiarnik Sam, Ovecka Shaun, žiadne tablety, mobily iba TV, takže vidím.

anjelicek26
22. máj 2025
@zuzinka888

@zuzinka888 ale toto dieta ma skutocne uz problemy nad ramec normalneho. Treba mu POMOCT, lebo sa nebude vediet do spolocnosti zaradit vobec. A cez skolu prejst musi, mama domace vzdelavanie nezvazuje. O styri mesiace skola... poradi psycholog mame, ako tieto situacie riesit... a otec musi prestat rano spat, ked sa nieco taketo doma deje... to je fakt nonsens mimo vsetkeho ineho.

zd582uo
22. máj 2025

@dotka04 Ahoj, aké dve mini rady ti dala psychologička, ktoré na syna tak skvelo zabrali? Ďakujem ti 🙂

earlgrey
22. máj 2025

@autorka
Prepáč, ale odkiaľ tie sprostosti má? vravíš, že prichádza zo škôlky s takými a takými informáciami...bola si za pani učiteľkou? porozprávala si sa s ňou o tom? chápem, že deti toho natárajú veľa ale aspoň u nás v škôlke, ak nejaké dieťa príde so somarinou, tak učiteľky zasiahnú, snažia sa vysvetliť...a veľakrát aj usmernia a uistia detí, že takéto somariny nie sú pravdivé a hlavne dohovoria rodičom, aby si svoje deti upratali a nevtĺkali im sprostosti do ich malých hláv...

dotka04
22. máj 2025
@zd582uo

@dotka04 Ahoj, aké dve mini rady ti dala psychologička, ktoré na syna tak skvelo zabrali? Ďakujem ti 🙂

@zd582uo môžem ti napísať súkromnú 🙂

zd582uo
22. máj 2025

@dotka04 Super, budem fakt vďačná 😊

gomak
22. máj 2025

Kedy nastúpil do skôlky?

autor
23. máj 2025
@earlgrey

@autorka
Prepáč, ale odkiaľ tie sprostosti má? vravíš, že prichádza zo škôlky s takými a takými informáciami...bola si za pani učiteľkou? porozprávala si sa s ňou o tom? chápem, že deti toho natárajú veľa ale aspoň u nás v škôlke, ak nejaké dieťa príde so somarinou, tak učiteľky zasiahnú, snažia sa vysvetliť...a veľakrát aj usmernia a uistia detí, že takéto somariny nie sú pravdivé a hlavne dohovoria rodičom, aby si svoje deti upratali a nevtĺkali im sprostosti do ich malých hláv...

@earlgrey pani učiteľka povedala, ze mame navštíviť psychológa, ze sú to neprimerane reakcie.