Ako zvládnuť temperamentné dieťa v škôlke?
Mám temperamentné, veľmi živé a tvrdohlavé dieťa. Inak je veľmi inteligentná a šikovná, ale tvrdohlavá a dosť nepočúva, sú to však obdobia, časom sa naučí, prejde to, ale vždy sa objaví niečo nové. Pristupujem ku nej s rešpektujúcou výchovou, žiadne fyzické tresty. Nastúpila od septembra do škôlky a prišla už aj sťažnosť, že nepočúva a nerešpektuje pravidlá. Trápi ma či som nespravila vo výchove chybu, že som na ňu nebola dosť tvrdá, ako mi už vyčíta moja rodina :( Keď sme spolu samé väčšinou všetko funguje vždy sa vieme nejak dohodnúť, to čo jej kážem a nespaví tak urobíme spolu a podobne.. problém nastáva pri iných ľuďoch, aj pri manželovi, ktorého nerešpektuje a aj iných členoch rodiny, a teraz už aj u cudzích autorít- učiteľky. Nemá rada príkazy a zákazy, je to naozaj ťažké.. a neviem ako to zmeniť. Viete poradiť, mali ste niekto takú skúsenosť?
Reagovať budem len na normálne rady a nie na hodnotenia, tie som od vás nepýtala. aj tak na hejterské hodnotenia píšu len také čo podobnú situáciu ani nezažili. Pýtala som radu v prípade, že ste niečo také niekedy zažili. Mám staršieho syna už školáka a s ním taký problém nebol, ale má inú povahu.. Ku každému dieťaťu treba pristupovať inak.
@anonym_autor no ved sama to pises, ku kazdemu dietatu treba pristupovat inak. ako si k nej pristupovala? pozna hranice? ked pises, ze ani muza nepocuva... pises, ze je inteligentna, neda sa jej vysvetlit, ze v skolke je to takto a takto? ja mam syna tiez dost vzdoroviteho, iq nadpriemer, ale v skolke "posluchal", lebo chapal, ze tam ziadne dohody a pod. neriesia. tiez sa snazim vychovavat s respektom, ale obojstrannym, nie ze ja jeho respektujem a on mna (alebo muza, clenov rodiny) nie.
Ja som bola raz v dmke a bola tam mama s takou 3 rocnou temperamentnou slecnou.. hadzala sa o zem a revala ze jej nechcela nieco kupit a vies co jej na to povedala mama? Milujem ta zlatko, milujem ta neplac 🤣 toto je respektujuca vychova?
By som ju vytiahla za kapucu z tej dmky a naposledy by tam so mnou isla ked sa nevie chovat.
Nepochopim toto, lebo potom tie deti nechapu ze nieco sa neda/nesmie a taha sa to strasne dlho.
Nevravim ze treba deti bit, ale netreba polavit. Neustupit zo svojich poziadaviek a nech sa aj hadze o zem ale musi prist za to nejaky “trest” v zmysle odchadzame, nepojdeme tam.
@anonym_dbd61b toto napríklad moja nikdy nespravila, chodíme spolu nakupovať, nikdy sa mi nehodila o zem. Ale ona zas nepýta také veci kupovať, čo by revala potom. tiež jej sľúbim, že kúpime niečo - jahody, melón, hrozno, s takým vecami je spokojná. ona akoby logické veci chápala akože keď nemá gumáky neskočí do mláky, s tým problém nemá, vysvetlím raz a je to ok, veľa vecí vie rešpektovať, ale tie čo tvrdohlavo nechce je problém.
@anonym_autor no ved sama to pises, ku kazdemu dietatu treba pristupovat inak. ako si k nej pristupovala? pozna hranice? ked pises, ze ani muza nepocuva... pises, ze je inteligentna, neda sa jej vysvetlit, ze v skolke je to takto a takto? ja mam syna tiez dost vzdoroviteho, iq nadpriemer, ale v skolke "posluchal", lebo chapal, ze tam ziadne dohody a pod. neriesia. tiez sa snazim vychovavat s respektom, ale obojstrannym, nie ze ja jeho respektujem a on mna (alebo muza, clenov rodiny) nie.
@deedol napísala som manžela ale to toľko neriešim, lebo on je s ňou naozaj dosť málo, tak keď jej dá niečo príkazom ona sa s ním chce hrať a nie počúvať.. ale tým, že je viac v práci ako doma tak to nejak neriešim. vravím so starším sme si ničím takým neprechádzali
@anonym_dbd61b tak ono, ked to dieta premohnu silne emocie, ziadny trest tomu nepomoze. Proste to musi dostat zo seba. A trestat ho za to? Nauci sa fajne to potlacit a v roku 2025 uz vieme ake to ma nasledky ;)
@hederamonstera úplne súhlasím
@anonym_dbd61b toto napríklad moja nikdy nespravila, chodíme spolu nakupovať, nikdy sa mi nehodila o zem. Ale ona zas nepýta také veci kupovať, čo by revala potom. tiež jej sľúbim, že kúpime niečo - jahody, melón, hrozno, s takým vecami je spokojná. ona akoby logické veci chápala akože keď nemá gumáky neskočí do mláky, s tým problém nemá, vysvetlím raz a je to ok, veľa vecí vie rešpektovať, ale tie čo tvrdohlavo nechce je problém.
@anonym_autor no preto sa pytam, ci by si to nedala vysvetlit. a teda napis viac o tom, ako ste riesili tento skolkarsky problem, rozpravali ste sa o tom? co povedala? co presne v skolke nerespektovala, ako to ucitelky riesili a ako to dopadlo,
@anonym_dbd61b tak to by som ti dopriala moje ziapajuce dieta v afekte. Nevedela by som ho ani chytit, nie to este odniest za kapucnu… kazde dieta je ine a na kazde plati nieco ine..Hlavne odsudit matku, lebo ty by so to spravila omnoho lepsie…
@pandorra dobre napísané, každé dieťa emócie zvláda inak, a ani moje by som v nejakom afekte nedokázala na ruky zodvihnúť. Vždy také odsudzovanie príde len zo strany žien ktoré nič také nezažili. Kamarátka má autistu a veľa krát ju na verejnosti odsudzujú lebo na dieťati to nevidno ale to že má už iné zmýšľanie nikoho netrápi. Všetci by mali pozerať na seba a nie posudzovať iných. Pomôcť, poradiť a nie odsudzovať. Ale byť dobrým človekom nie je moderné v tomto svete.
@anonym_autor v škôlke nemajú väčšinou príkazy a zákazy ale pravidlá ktoré dodržujú. Napríklad denny rezim, hry, hugienu, pobyt vonku, spánok. To su všetko pre nu nové veci ktoré asi nemusí doma dodržiavať ale v škôlke áno. Treba ju v tom podporovať a nastoliť niečo podobne aj doma. Casom si zvykne. Ešte je len začiatočník. Ked bude predskolacka tak uz zabudnes ake to bolo na začiatku.
@anonym_c42ce6 ďakujem za normálnu odpoveď 🙂
@anonym_autor no preto sa pytam, ci by si to nedala vysvetlit. a teda napis viac o tom, ako ste riesili tento skolkarsky problem, rozpravali ste sa o tom? co povedala? co presne v skolke nerespektovala, ako to ucitelky riesili a ako to dopadlo,
@deedol ešte nijak neriešime ešte, prvý týždeň ju chválili, druhý týždeň už že neposlúcha. ale pri dvoch rôznych učiteľkách tak čakám čo bude ďalej. samozrejme že som sa jej to všetko snažila vysvetliť. len som bola z toho taká zaskočená, že som chcela možno poradiť čo zabralo niekomu inému. A len sa tu na mňa spustili útoky :D
@deedol ešte nijak neriešime ešte, prvý týždeň ju chválili, druhý týždeň už že neposlúcha. ale pri dvoch rôznych učiteľkách tak čakám čo bude ďalej. samozrejme že som sa jej to všetko snažila vysvetliť. len som bola z toho taká zaskočená, že som chcela možno poradiť čo zabralo niekomu inému. A len sa tu na mňa spustili útoky :D
@anonym_autor no uvidis dalsie tyzdne, este si zvyka. mate nejake knizky o skolke? byva v nich dobre popisane, co sa v skolke deje, tak by som sa mozno s nou na to pozrela, ze je tam nejaky rezim, ze cinnosti nasleduju po sebe (prichod, hra, desiata, spolocne cikanie, pobyt vonku... uz podla toho, ako to je u vas v skolke). mozete sa zahrat na skolku s plysakmi/babikami, mozete si tie cinnosti vytlacit a vymalovat, pripadne sa s nimi pohrat tak, ze ich usporiada, ako idu. nemusis jej nutne hovorit, ze "musi posluchat", ale skor vysvetlit, ze takto a takto to funguje, pani ucitelka je tam jedna na 20+ deti, takze ked povie, ze napr. treba upratat hracky a ide sa na obed, tak to treba urobit. aj povedali konkretne, v com neposlucha? mozno by sa potom dalo poradit este konkretnejsie.
AD utoky na teba, no z uvodneho prispevku to naozaj vyzeralo tak, ze pocuva teba a len teba, ked ani rodinu a muza nie. na tom by som na tvojom mieste tiez popracovala, asi nie teraz, ked riesite prioritne skolku, ale postupne. ja nie som zastancom toho, ze dieta ma posluchat na slovo ako vycviceny pes, nikdy som moje dieta neudrela (priznavam, ze obcas kricim), vela sa dohadujeme, velakrat ustupim, aj mne obcas sirsia rodina hovori, ze som prilis makka, ale syn vie byt sam s muzom a robit, co treba, takisto vie byt s mojimi rodicmi sam a zvladaju ho... tak len ze dobuducna by bolo fajn, keby tam boli nejake hranice.
jaj a este ma zaujimalo, kolko ma dcera rokov 🙂 lebo je rozdiel 3 a 5.
@anonym_autor pokial spolu fungujete dobre, avšak v skolke je to ťažšie, dôvodom bude iný prístup. Tam je dolezity režim, pravidla, castokrat bez času na nejaké vysvetľovanie, dohody. Záleží to vždy od konkretnej škôlky.
Pokus sa zistiť, čo najviac konkrétnych informácii, s cim je v skolke problem, ako to s nou riesia, ako ona reaguje… Na to môžeš ľahšie nadviazať a s dcérkou si to prejsť, možno nejaké podobne pravidlo zaviesť u vás.
Nepíšeš, ako to u vás funguje, ak sa na niečom neviete dohodnúť, nechceš niečo dovolit či niečo kúpiť . Rešpektujúci prístup neznamena len sa pekne rozpravat, dohovárať, vysvetľovať, nekričať, ale i hľadať kompromisy (čo robite), neustupovat zo svojich potrieb a požiadaviek (iba z dôvodu, aby dieťa neplakalo a bolo vždy spokojne), ale hľadať vzajomne riešenia. Dôležité je respektovat navzajom svoje pocity a potreby, niekedy namiesto dohody rozhodnut z titulu skúsenosti a zodpovednosti, vyvodzovať prirodzene dôsledky prekročenia pravidiel či hranic.
Takze skús porozmýšlať či niekedy dietatu radšej neustupujes, či jej nevyhovujes, len aby bol pokoj ci s dohodou ozaj súhlasíš.
Mam skoro to iste ..skus psychologičku..aj keď mama je najlepšia v tomto..povedz si ze co by ti tak ona poradila a ci ty by si bola ochotná alebo schopná to robiť tak ako ti ona poradí a ideš.. .keď ju teraz nenaučis budeš ešte toto riešiť v 9 rokoch..

Reagovať budem len na normálne rady a nie na hodnotenia, tie som od vás nepýtala. aj tak na hejterské hodnotenia píšu len také čo podobnú situáciu ani nezažili. Pýtala som radu v prípade, že ste niečo také niekedy zažili. Mám staršieho syna už školáka a s ním taký problém nebol, ale má inú povahu.. Ku každému dieťaťu treba pristupovať inak.