Prečo matky nechcú dať dieťa do škôlky?

13. sep 2022

Vždy ma zaujímalo prečo niektorí rodicia nechcu dat dieťa do škôlky? Z akeho dôvodu? Nehejtujem, len sa pytam ze prečo? Suseda ktorá ma 4 deti po sebe mi povedala ze naco? Vsetko sa naucia doma a su pripravené ist do školy bez skolky... Akoze ano ma pravdu, spolu sa naucia doma vsetko ale nie je lepsie ked je dieťa v kolektívne s detmi? Naucit sa vychádzať s cudzími detmi, vnímať učiteľku ako autoritu, fungovať sam za seba? Ja som zo 6 deti a aj ked skolka nebola lahka a pamätám si veľa plaču ale aj radosti, kamaratov, v skole sme sa uz poznali, nebolo to pre nas nove, vedeli sme ze učiteľka je autorita, fungovanie v kolektíve, spoločne práce, priprava na skolu...

hederamonstera
13. sep 2022

A ako vies, ze sa nestretavaju s inymi detmi? V kolektive mozes byt aj mimo nejakej budovy. A mozno su jej deti introverti, alebo si vystacia sami. Kazdy nech si robi ako chce, kazdy si pozna svoje deti.
Ja tiez neplanujem dat, ale ked budem vidiet, ze chce byt medzi detmi, tak ho dam

zlomika
13. sep 2022

ja tomu tak isto nerozumiem, popravde. dieta sa istotne potrebuje socializovat uz odmalicka a takyto typ nazoru je pre mna uplne nepochopitelny. obcas sa mi rozum zastavuje, podla mna to treba.

gleep1
13. sep 2022

Naco je tato tema? Chceš si potvrdiť že máš pravdu?
Ja keď som bola v skolke pozrieť sa tak prišiel 3 ročný chlapec za učiteľku a pýtal sa jej niečo ohľadom jamy na dvore a ta naňho pred matkou,ktorá sa bola ako záujemkyňa pozrieť, vyhukla : ty už sa konečne nauč rozmyslat a keď sa naučíš rozmyslat nebudeš sa pýtať blbe otázky.

Do tohoto ma chciet dať matka svoje dieťa? Takúto autoritu ma to dieťa vnímať? A vo vacsine štátnych škôlok sa správajú k deťom jak k hlúpym podradnym psom. Nie, ďakujem, toto dieťa naozaj vnímať a prežívať nepotrebuje. (Dieťa do škôlky dám lebo chcem ísť pracovať ale dám ju do súkromnej a veľmi starostlivo vybranej)

katka5161
13. sep 2022

ano tiez to nechapem..ale neodsudzujem..tak ako by som ja nechcela robit home office tak by som nechcela aby moje dieta ostavalo doma namiesto toho aby islo do skolky, malo nove podnety...

andrea_82
13. sep 2022

pretože by museli dodržiavať nejaké pravidlá, kedy prísť do škôlky, kedy ho odhlásiť. Keď je doma, robia si, čo chcú a kedy chcú. Nemusia riešiť, či má dieťa čisté oblečenie a v konečnom dôsledku aj dosť ušetria. Poplatky za 4 deti v škôlke nie sú v dnešnej dobe malé a ak je mama doma, tak načo platiť naviac.

kate_cs
13. sep 2022

Ja som jedna z tých matiek. Syn išiel do škôlky teraz keď bude mat 4 roky a len preto, že sa vypýtal. Inak by som ho nedala.
Ja mu doma dávam všetko, čo potrebuje a viem, ako sa k nemu správam a čo počas dňa prežíva. To v škôlke nevieš. V rámci štúdia som bola na praxi v rôznych školách a škôlkach a videla som všeličo, čo rodičia tých deti ani len netušia.
Ďalej mi vadí to, že už takto malé deti učíme uniformite, robíš to čo všetci, lebo povedala učiteľka a nikoho nezaujíma, čo máš rad a čo ťa baví. Žiaden individuálny prístup, rozvoj toho o čo práve dieta javí záujem.
Ja nie som hejter škôl. Sama som učiteľka. Ale tu sú dôvody (len malo z nich, mám ich viac) prečo som ja dieta do škôlky nechcela dať.
Nesúdim nikoho, kto odloží dieťa do škôlky hoci je doma, ani toho, koho dieťa ide preč už v 2 rokoch. Nerobte to ani vy a bude každému dobre.

jana005
13. sep 2022

@zlomika a myslíš, že socializovať sa dá jedine tým, že šupneš dieťa do škôlky?
Autorka, odpoviem ti za seba.
Nedávam dieťa do škôlky, lebo tam nechce ísť, nič by mi celý deň nejedol a poobede nespí už dávno.
A keďže nemám dobré skúsenosti pri starších deťoch, tak jednoducho ešte do škôlky vôbec nechodil, a to bude mať o mesiac už päť rokov.
Keby som musela ísť do práce, tak by som ho dala alebo hľadala opatrovateľku.
Keďže to zatiaľ vieme vykriť, tak je so mnou doma.
A nebojte sa, socializácie má dosť.
Nemá problém ostať so staršími súrodencami doma alebo vonku aj štyri hodiny bezo mňa alebo manžela.
Keď má u nás kamaráta, ani o nich neviem.

tatianamaria
13. sep 2022

Mne dcérka tiež nechodila vôbec do škôlky. Som učiteľka v materskej škole a som si ju pripravila na školu sama. Medzi deťmi je stále, keďže sme veľká rodina.Ja sama mám 5 detí. Deti budú v kolektíve celý život, takže na socializáciu bude mať dosť času. Išla do školy úplne bez problémov. Švagriná má 7 deti a ani jedno nebolo v škôlke. Do školy išli tiež úplne bez problémov. Deti sú v škole vyznamene. Ja zase nechápem, že keď je matka na materskej, tak dá staršie dieťa nemyslím tým predškolaka do škôlky. Nikdy som toto nemohla s kolegynami pochopiť.

lucia147852
13. sep 2022

Pretože naučiť veci a socializovat dieťa viem aj inak ako v inštitúcii, kde bohužiaľ často zaspali 200 rokov za opicami. Kde sú deti škatuľkovane ako zle, len preto, že nespĺňajú predstavy vyhoretej učiteľky. Kde musía všetci rovnako jesť, rovnako spat, rovnako kreslit. Kde individuálne potreby neexistujú. Niekomu to možno vyhovuje a niekomu nie. A je dosť krátkozraké sa pozerať na škôlku ako na spásu každého dieťaťa.

zooeynka
13. sep 2022

Ja keby som nemusela tiez by som dieta v 3 r.nedala do skolky. Socializovat sa da aj inde

gabika0825
13. sep 2022

Aj ja tomu nechápem či to je teraz nejaký nový trend.. tiež si pamätám že my keď sme boli deti žiadne take, všetci poctivo do škôlky. A nebol problém. Do školy sme potom už nastúpili a nemali sme stresy ale tešili sme sa. Že tam nemusíme hlavne spať 😀 na to najviac. Ja som zvedava ako zvládnu take deti školu potom. Je iné byt doma so súrodencom alebo dvoma,stále s mamou, iné je byt v škôlke aj s inými deťmi a pomaly pripravovať dieťa na to, že nebude vecne s maminou za ručičku cely život. Iba by má fakt zaujímalo ako take deti potom fungujú v škole…

luuubik
13. sep 2022

Co je na tom akoze k nechapaniu? Ked je mama doma, nemusi ist do prace, je predsa jasne, ze chce travit cas s dietatom, ci? Aj ked ano, su take "matky", ktore sa radi zbavia deti cim skor a na co najdlhsie, hlavne mat od nich pokoj, no dakujem pekne. Iny pripad je, ak matka musi pracovat (co samozrejme 90% musi), alebo ak je dieta totalny extrovert a vyslovene sa pyta do kolektivu, ale takych nie je vela. Zato srdcervuceho placu sa napocuvas dost, ked prejdes v septembri okolo ktorejkovek skolky. A nechodit do skolky urcite neznamena byt odstrihnuty od sveta, socializuju sa deti vsade - na ihrisku, na navsteve, v obchode, u lekara... Cele veky nic ako skolka neexistovalo a ludia boli uplne normalni a prezili.

ivusik29
13. sep 2022

Dieta sa nepotrebuje socializovat pri detoch, ktore revu, kricia, maju fanty a pod. Deti sa spolu ani nehraju v skolke, akurat tam maju iny rezim, ktory ich kvazi pripravi na skolu. Dieta potrebuje mat rodicov, surodencov, starych rodicov a s nimi si vytvarat funkcne vztahy, dieta sa socializuje u lekara, v obchode, u suseda a pod. Kebyze sa nevraciam do prace, deti by som si nechala doma aj do 6 rokov. Syn isiel do skolky ako 4 rocny, nepotrebuje deti, ucitelka mi povedala, ze je velku casu s nimi, ze sa pyta vela, skuma, tlaci s nimi papiere, zaujima sa o svet. Za rok co bol v skolke nachytal choroby ( ok, to je bezne) ale nachytal spravanie deciek, ktore su mi proti srsti. Dcerka nema este 3 roky, ale uz chodi do skolky, od toho roku, a tiez sa zmenila za tyzden, zo samostatneho dietata pri vsetkom, sa stalo dievcatko, ktore chce so vsetkym pomoct, lebo to vidi v skolke
ako ostatne deti su nesamostatne a pomale. Cize su aj plusy ale aj vela minusov v skolke.

alexka89
13. sep 2022

@gleep1 no neviem ja mám skusenosti že v súkromnej bolo zle a plakalo dieta a v štátnej sú milsie učiteľky riaditeľky lepšie sa dieťa cítilo.
Inak tiež nechápem konanie matiek že som doma a šupneme už také malé dieťa 2,5rocne do škôlky...keď syna prinášam do škôlky počujem tie malé detičky plakať a prosiť že oni nechcú ísť tak mi je až ľúto. Nepoviem väčšie dieťa ktoré už vie sa ako tak stotožniť so situáciou že bude pár hod. Bez rodičov a sa už doma nudí chce sa socializovat matka má doma ďalšie dieťa alebo už potrebuje ísť do práce tak škôlku kvitujem.

kate_cs
13. sep 2022

@gabika0825 keď sme boli všetci deti, žiadne také. To odkiaľ toto máš prosím ťa? 😀 ja som bola doma, lebo moja mama bola na materskej so sestrou a ani ju nenapadlo odložiť ma do škôlky. Šla som až posledný rok spolu so sestrou. A na sídlisku nás bolo takto veľa, pamätám si to. Takze žiadne nové výmysly sa nedejú, že matky majú deti pri sebe. Tak ako aj kedysi.

viky173
13. sep 2022

Kazdeho osobna vec, pisem Ti uz ako dospela, ktora, ked bola dieta, nechodila do skolky a mozem Ti zarucit, ze som uplne normalna, viem respektovat autoritu a aj vychadzat s inymi ludmi, nijak ma to, ze som do skolky nechodila, nepoznacilo. Zvladla som bez problemov ZS, SS aj VS. Tym teda nechcem povedat to, ze si zastavam nazor, aby deti do skolky nechodili. Je to proste osobna vec a tym, ze dieta chodit do skolky nebude, nemusi znamenat, ze nezvladne skolu a treba sa nad tym pohorsovat.

autor
13. sep 2022

Nehejtujem, neodsudzujem, len ma zaujímajú dôvody ze prečo vlastne odmietate škôlku 🙂 nikdy som sa s tym nestretla len posledný rok je to nejaký trend tak ma to zaujíma 🙂

darkswan
13. sep 2022

tak teraz je trend ani nedavat do skoly🙂 tazko najst odpoved, dnesnej cudnej vychove nerozumiem, mozno maminy len nevedia pretnut pupocnu snuru, pripadaju si dolezite, ze ich niekto potrebuje

kayyaa
13. sep 2022

Ja som ako dieta do skolky chodila asi rok, pamatam ako som kazde rano plakala😀, nechodila som tam rada...potom sa narodila mladsia sestra, tak ma mama uz nechala doma a bola som stastna a spokojna, ze nemusim do skolky😀 v skole som ziadny problem nemala...
Takze zas ja nechapem, preco to niekto vobec riesi, ked dieta nechodi do skolky. Akoby si si myslela, ze len tvoj postoj je ten jediny spravny.
Kto chce, nech dieta do MS da, kto nechce, nech neda. Kazdy ma svoje dovody, ktore ostatni nemusia chapat.
Moje starsie deti chodili od 4r, ale na obed aj tak vzdy chceli ist domov, tak som pre nich vzdy sla uz na obed. A mladsie deti uz nedavam do MS vobec. Chodia na kruzky, na ihriska, mame kamaratov...
Keby si sa starala len o seba a nie o susedu, mala by si o jeden problem v zivote menej😀

hederamonstera
13. sep 2022

@darkswan alebo skor tie maminy zaujima aj co si dieta zela ;) ale dalej pokracuj vo svojom nechapani

kittykat22
13. sep 2022

Tuto temu si ani nemusela zakladat anonymne. Spytat sa na nazor nie je nic zle. Samozrejme, ze to robia preto, lebo si myslia, ze to bude pre ich dieta najlepsie co mozu spravit. Co asi ine, by to tak mohlo byt.

lucia147852
13. sep 2022

Prepáč, ale asi sa sa malo pozerala okolo, pretože vždy za roky rokuce boli rodiny, ktoré nedávali deti do škôlky. Dokonca rodiny, ktoré mali domskolakov. Tie deti su dnes už často doštudovaní mladi ľudia.

sickynickyobsadene
13. sep 2022

Nič ta/ vás do toho nie je...

veronikavaneska
13. sep 2022

Ja tiež niesom moc za škôlky.... Moji chodili rok a pár mesiacov každý (lebo chceli) viac boli doma ako v škole. Viacero veci sa mi nepáčilo ale im sa škôlka páčila boli spokojný tak chodili ale ako "velkaci" Od 5 rokov cca.
Nepáčilo sa mi že majú reálne len cca hodinku na hranie. Ráno chvíľu, cvičiť umyť jesť umyť tvoriť chvíľu von ( prechádzka len za sebou ako husky) umyť jesť umyť minimum času na reálne hranie.
Pri prezliekaní na spánok všetci spolu pred všetkými sa prezliekať( často otvore okno aby sa vyvytralo pred spaním a rovno na tie deti nahé,vonku zima), takisto aj na záchod väčšinou pred sebou či učiteľkou cikať kakať nie všetkým je to príjemné.
Niektoré učiteľky sú nie moc vhodné a nepáči sa mi aby sa o moje dieťa vacsinu dňa staral človek ktorý mu nič dobré neda, alebo rieši svoje veci a nemá na ne cas. Česť vinimkam.
Nepáči sa mi že deti si robia zle ubližujú si a učiteľky to moc neriešia.
Nepáči sa mi že nemajú kvalitnú stravu a dostatok času na jedlo. Často sa stane že im jedlo zoberú skôr ako sa dieťa naje. ( Aby stíhali harmonogram)Malo pijú. Teda aby dieťa bolo celý deň v škôlke a len večer doma sa poriadne najedol a napil a takto fungovalo 5 dní v týždni... Nieje zdravé.
Nepáči sa mi že veľmi často sú deti choré, rodičia ich nosia choré soplave... Nemyslím si že je pre dieťa dobre byť stále soplave ukaslane na liekoch antibiotíkach v tom najdôležitejšom období vývinu.

paciko9
13. sep 2022

Kazdy ako uzna za vhodne🙂. Ja som minule bola zaskocena,ze zdrave dieta nechodi do skoly ale uci ich mama zakladne veci ako pisat a pocitat, aj hovorila ako sa to vola, ale zabudla som. Podotykam,ze rodiacia maju VŠ.

kvetinka75
13. sep 2022

a čo teba do toho? Nech si každý spraví podľa seba. Suseda ti odpovedala. To ti nestačí? Keby som nemusela ísť do práce, tiež dcéru nedám v 3 rokoch do škôlky.

sammy19
13. sep 2022

ja som tiez jedna z tych matiek, dokonca deti su na homeschoolingu 🙂 Do skolky chodili len najstarsi dvaja, aj to tam sli az v 4 a 5 rokoch a boli viac doma ako v skolke, lebo boli kazdu chvilu osopleni. Dvoch mladsich som do skolky uz nedala a nemyslim, ze im nieco chybalo alebo chyba. Teraz sa ucia doma, najmladsi je prvacik. Kedze pracujem z domu, da sa to. Nam ako rodine tato cesta (bez skolky a bez skoly) vyhovuje viac, nehovorim, ze je to pre kazdeho. Ma to vela vyhod, ale aj nevyhod, ako vsetko ostatne v zivote.
Minule som pisala aj clanok na tuto temu, kde sa mamicky vyjadrili, preco nedali deti do skolky. https://najmama.aktuality.sk/clanok/EZkmtkh/svo...

svetlonos
13. sep 2022

@gabika0825 shoj, vela krat omnoho lepsie ako tie, ktore v skolke boli. Zalezi to ale od viacerych faktorov. A to povedala ucitelka v skole, prvy stupen.

tosomja
13. sep 2022

Ja si myslím, že každého osobná vec. Tak ako ty krútiš očami nad matkou, čo bude mať dieťa radšej doma, ona môže to isté robiť, keď jej vnútiš svoj názor.
Tvoje dieťa, tvoje starosti, moje dieťa, moje starosti.
Pre mňa je to to isté, ako prečo nejdeš vonku, keď prší? Ja chodím za každého počasia. Prečo dáš čokoládu 3r decku? Ja do 18tky nedovolím na ňu ani pozrieť. Atď.

frantisska
13. sep 2022

Pretože škôlky sa vymysleli preto, aby rodičia mohli pracovať, a nie aby sa deti socializovali. Ale ak je mama doma napr s mladšími, a venuje sa pekne deťom, tak o nič bez škôlky neprídu. Ani ja som tam nepchala čerstvo trojročného keďže som ešte bola doma. Neskôr už išiel, ale videla som a vidím, že mu to prospieva. Keb to tak nebolo, o nič extra by nebol doma ukrátený, najmä v bežnej štátnej škôlke, plus ak ma doma súrodencov, plus ak som sama učiteľka, plus ak mame v okoli plno kamarátov a veľa aktivít. Sestra dala už dvojročnú lebo išla do prace. A jej deti sú rovnako šťastne a šikovne ako moje. 🙂