icon

Aký dojem máte z mladých učiteliek v škôlkach?

20. nov 2024

Mamicky, ake mate dojmy s dnesnych mladych uciteliek v skolke? Ja musim byt kriticka, pride mi ze tu profesiu si vyberaju dievcata ktorym sa nic nechce robit. Pamatam si svoju ucitelku, tiez bola mlada vtedy, vedela milion basniciek a pesniciek, krasne kreslila a bola velmi kreativna.
Mam pocit ze dnes uz to tak nie je, ucitelky si pripravia nieco co si vygooglia, nakreslit zvladnu dom a zaspievat pec nam spadla. Zaroven nedokazu citlivo komunikovat s detmi ktore nastup do skolky neznasaju bez problemu, napr placu rano pripadne sa zacnu pocikavat. Ako to vnimate vy vo svojich skolkach? Je to pre vas dolezite?

autor
20. nov 2024

@zuzubb007 a co teda robia v skolke? Len vystrihuju a kreslia? Ved ucit sa basnicky je tiez sposob ako ucit deti. Ci uz basnicka pri rozcvicke, poznavanie farieb, pocitanie atd atd A nie len na besiedku.

monikazs
20. nov 2024

Ja by som to nekategorizovala podla veku. Myslim si, ze to zavisi od povahy ucitelky. Ako v kazdej praci. Niektore to bavi viac, niektore menej. Na googleni nevidim nic zle. Inspiruju sa odtial.

klara1205
20. nov 2024

Ja ti kludne napisem co sa cely den robi v skolke...a toto je ta mylna predstava rodičov....A presne vdaka takymto rodicom ako si možno aj ty je stale ta praca nedocenená a naozaj o nej neviete nič...aj škoda slov

luccija
20. nov 2024

Nie je nutné vedieť básničku naspamäť my sme ju mali napísanú na nástenke, aj pri vstupe do šatni a veľa rodičov si ju fotili a doma deti skúšali.Tak ako sú na nič učitelia su aj nanič rodičia.Nerozumiem čo si vlastne chcela týmto príspevkom povedat.
A poviem Ti, že pre dieťa je lepšia učiteľka, ktorá postiska, zaujíma sa ako tá, čo ho naučí perfektne básničku.Dnes veľa detí nevie jesť s lyžicou, ísť na wc a obliecť sa tak je smiešne bazirovat na básnickach.Ale tak každý má svoj pohľad tebe prajem, aby tvoje deti mali super učiteľky v škôlke niekedy sa ani nečudujem, že to robia mladé dievcata kvôli platu atď...a niekedy by si mal každý vyskúšat aké to je mat 20-25 deti každé inej povahy, návykov chuti nechutí k aktivitám.My sme mali deti od 2 rokov niektoré zaspali pri aktivite čo boli unavené z ranného vstávania

matkahelka
20. nov 2024

Plne s tebou suhlasim. Staci si precitat diskusie na MK "mamicky, aku pracu si najst, aby som pri detoch vykryla prazdniny, aby som ich stihala odniest do/zo skoly?" a 90% odpovedi je odporucanie ist pracovat do skolky ako ucitelka, alebo druzinarka, alebo asistentka. preto to takto potom vyzera. vacsina tych zien nema ani trpezlivost, ani snahu deti nieco naucit, ani nema deti rado, ide len o pracovnu dobu a nadstandardnu dlzku volna. moja dcera ma ucitelky po 50, su to PANI ucitelky. s bezhranicnou trpezlivostou, s bezhranicnou ochotou, deti ich doslova miluju. kvantum akcii pomimo skolku, vylety, korculiarske, plavecke, navstevy fariem, sarkaniada, nocne spanie v skolke. od septembra snad este nepresiel tyzden, aby deti niekam nesli, alebo nemali nejaku akciu. moja dcera kazdu sobotu a nedelu rano place, preco nemoze ist do skolky.

tiezjedna
20. nov 2024

neviem, kde ti chodí dieťa do škôlky, ale v našej sú mladé kočky veľmi šikovné a empatické. Obe mladšie deti odchádzali zo škôlky s ťažkým srdcom a hoci už sú obe niekoľko rokov školáci, sem-tam sa za nimi zastavia pozdraviť. Ale mali sme malú škôlku, tak možno je to aj tým🙂

autor
20. nov 2024

@tiezjedna este nechodia do skolky len hovorim ze poznam tie ucitelky. A na ihrisko chodia velakrat aj ine skolky a ta komunikacia uciteliek zalozena na vydierani a hulakani z lavicky kym si pokecaju sa mi nepaci. Ale teda vidim ze len ja mam skor taketo skusenosti alebo vysoke naroky. Je fajn ze sa inde doba posuva dopredu…

petronelag
20. nov 2024

Mladé učiteľky nie sú tak málo na výške ako si myslíte a zároveň majú ešte taký mládežnícky elán, nie sú také unavené. Vhodné sú aj na pohybové, športové aktivity
s deťmi. Deťom je dobre stretnúť aj takéto typy učiteliek, podobne ako aj v celom živote budú stretávať rôzných ľudí, nie len takých, ktorí vyhovujú im a ich mamám. Tým sa učia prispôsobovať rôzným typom ľudí.
Ja som toto nikdy nechodila riešiť do škôlky, školy, oni majú svoje pracovné postupy a je isté, že nie všetko vyhovuje každému dieťaťu, to je tak ako že nemusí mať z každého predmetu jednotku, lebo má iné záujmy.

jana_eyre_2
20. nov 2024

Takže deti do tej škôlky nechodia, ale vieš zhodnotiť ako sa venujú deťom a koľko im spievajú, či ako vedia hrať na nástroj? To sa dá ako? Keď moje deti nechodili do škôlky, tak som mohla súdiť maximálne z pozorovania na prechádzke a to teda nemá naozaj žiadnu výpovednú hodnotu... Ale uznávam ja už mám asi malu fantáziu na modrý koník..

autor
20. nov 2024

@jana_eyre_2 hovorim ze tie dievcata poznam. Viem ake maju schopnosti. A spomenula som viacero skolok. A navyse ked sa spravaju na verjnosti na ihrisku nejak myslis ze v triede to bude presny opak?

matkahelka
20. nov 2024

@jana_eyre_2 to nie je o fantazii, ale vsimavosti. ked byvas kusok od skolky, alebo chodievas na nakup pravidelne okolo skolky a pocujes, ako ucitelky s detmi komunikuju, ze po nich vrestia ako bezprizorne, alebo sedia ako kvoky v altanku s mobilmi v ruke, na to nepotrebujes fantaziu.

oceanahory
20. nov 2024

Naco takto zovseobecnovat? Urcite sa najdu svedomite a aj lenive mlade ucitelky...tak, ako je to pri kazdej profesii bez ohladu na "dnesnu dobu" 🤷.

jana_eyre_2
20. nov 2024

@matkahelka za 10r doma s deťmi som si učiteľky všímala celkovo dosť, ale môžem úprimne prehlásiť že som sa nemohla vyjadriť k výučbe v škôlke kým tam deti nechodili.. 😉 a škôlku kam chodili dve deti z troch mám cez cestu od domu.. takže naozaj veľmi blízko..

jana_eyre_2
20. nov 2024

Autorka, áno vonku sa každý venuje iným činnostiam ako to býva vnutri.. pretože deti vonku potrebujú pohyb, úplne iný typ hry ako v interiéri.. a áno, vtedy aj učiteľky môžu mať o dosť voľnejšie, jediná dôležitá vec je aby na deti dozerali, nemusia im na ihrisku robiť žiaden program.. ja som si von vždy šla oddýchnuť, lebo tam si deti vždy našli samé čo ich zabavilo..

matkahelka
20. nov 2024

@jana_eyre_2 diskusia predsa nie je len o vyucbe, ale o komunikacii a spravani sa uciteliek k detom. my sme pri jednej skolke byvali, pri dalsej som mala pracu. milionkrat som pocula neprimerany vreskot uciteliek, sedenie uciteliek s mobilmi v ruke, nulove zapajanie sa uciteliek pri vonkajsich aktivitach. nikto ma nepresvedci, ze vonku sa tie ucitelky spravaju inak ako vo vnutri skolky.

jana_eyre_2
20. nov 2024

Btw, mám kamarátky s deťmi poznám ich celkovo dost dobre, ale nedovolila by som si tvrdiť ako často im doma spievali či ako sa im venovali.. ani moje kamarátky nemajú ako vedieť ako som spievala svojim deťom, lebo pri Tom jednoducho neboli a na ihrisku zásadne nespievam 😅

aurora33
20. nov 2024

Pane bože ty čo máš s tými basničkami? 😅😀 to podla počtu básni a piesni, ktoré človek ovláda ty zhodnotis ci môže učiť v skolke?
Tak ja som napríklad svojim deťom nespievala, ani nerecitovala ako na Hviezdoslavovom Kubíne a nič im neušlo 😀
Niektorim matkám tu už fakt dobre viete čo 😅

oceanahory
20. nov 2024

@matkahelka A teda plati toto vazne iba na "dnesne mlade ucitelky"? Na nas pred 27 rokmi ucitelky v skolke zjapali nonstop a ak sa im nieco nepacilo, tak nam dali aj po zadku 🤷...ale tak mozno vedeli viacej basniciek 👍.

jana_eyre_2
20. nov 2024

@matkahelka diskusia sa vyvija a ja reagujem na to, čo píše autorka 😉

jana_eyre_2
20. nov 2024

@oceanahory presne, ja si pamätám na jednu pani učiteľku, keď som bola decko čo ma nechala stat na jednom mieste revat až kým nedošla mama.. to bolo v 80tych rokoch 🤷🏻‍♀️ ale jasne, zovšeobecňujúco sa to týka "dnešných mladých učiteliek".. fakt "zbožňujem" toto bezbrehé generalizovanie všetkých na základe pár pozorovaní.. a to teda mám všelijaké zážitky s pedagógmi - ako pozitívne tak negatívne, ale naozaj nemám rada ak sa súdi celá skupina preto že niekto počuje cez stenu.. 😏

matkahelka
20. nov 2024

@oceanahory nase matky dokazali zit bez robotov,aut, umyvaciek riadu, mobilov. zijeme tak aj my teraz? ci preto, ze pred 27 rokmi ucitelky vrieskali, tak budeme tolerovat to vrieskanie aj teraz? nerozumiem, preco tu tocite o basnickach, ved to je o spravani uciteliek vo vseobecnosti.

oceanahory
20. nov 2024

@matkahelka Ved ale ani nikto netvrdi, ze je to nieco co by sa malo tolerovat...principom je to, ze zle ucitelky boli a aj budu, bez ohladu na "dnesnu dobu" a vobec nechapem, preco tu ideme teraz vsetky mlade ucitelky hadzat do jedneho vreca. Ci v dnesnej dobe mame ocakavat, ze sa kazda jedna bude spravat ukazkovo? 🤷

autor
20. nov 2024

@jana_eyre_2
@oceanahory tak mam vam ich konkretne menovat ci co aby ste boli spokojne? Pytam sa na skusenosti s pedagogmi dnes kedze sa ma to o rok bude tykat viac ako len pozorovatela a porovnala som to s ucitelkami ked som ja chodila do skolky. Mam len dobre spomienky.

autor
20. nov 2024

@aurora33 to je len priklad. My sme sa v skolke ucili vela formou pesniciek a basniciek. Dnes ak nie je besiedka tak sa neucia ziadne. Hlavne ze anglictinu tahame do beznych nejazykovych skolok.

pralinka86
20. nov 2024

Autorka, prosim pytaj sa az tvoje dieta bude realne chodit do skolky. Nikto ta nepresvedčí, lebo ty tie ucitelky poznas, vidíš ich na Ihrisku. A podla toho vieš, co robia a ake su cely den. Prepac, ale toto fakt nemozes mysliet vazne.
Na co zakladas temu, ked vies ako to chodi aj ked tam dieta nechodi

oceanahory
20. nov 2024

Tak, ako mozes ty menovat tie "dnesne zle ucitelky", tak ti tu my ostatne s opacnym nazorom mozeme zacat menovat "dnesne skvele ucitelky" v skolkach. Chapem, ze mas zlu skusenost, ale si aj zaujata. Ja napr. poznam dnesnych policajtov iba debilov, ale nemyslim si, ze su "vsetcia dnesny policajti" debili, iba preto, ze ja som doteraz mala zlu skusenost 🤷. Nehovoriac o tom, ze ty vlastne zatial skusenost s vlastnymi detmi ani nemas...

7lenka11
20. nov 2024

Ja ešte nemám deti v škôlke, ale moje známe sú učiteľky. A teda dojem a skúsenosť okolia je opačná. Na mladú učiteľku sa u nás v dedine deti tešia, ta staršia je postrach. Mladá to robí preto, že ju to baví, je kreatívna, ma prehľad, neustale sa dovzdeláva. Ta staršia je zo všetkého otrávená a rokmi uplne stráca trpezlivosť s deťmi.

samik88
20. nov 2024

@klara1205 Ale veď tú úroveň aspoň trošku vidíte na deň otvorených dverí. Teda aspoň u nás to tak bolo. Strávili sme tam skoro dve hodiny,detičky tam mali pripravené rôzne logické hry,montessori preliezky,zatancovali si so staršími detičkami zo škôlky,atď. Učiteľky celý čas pozorovali detičky čo robia,takže aspoň trošku si ich vedeli okukať 🙂

autor
20. nov 2024

@jana_eyre_2 nemusis spievat na ihrisku, ale napr sa aj kresli vonku s kriedami. Mam od uciteliek zo skolky obrazky na pamiatku ktore nakreslili pre mna. Teraz syn chcel po kamoske aby mu nakreslila vonku nieco a dala ze dom a strom a slnko. Konec nic viac. Proste uvadzam nejake priklady o ktorych viem. Som rada ze tu teda ale vacsina pise pozitivne skusenosti.

klara1205
20. nov 2024

@samik88 My teda deň otvorených dverí nemáme aj keď som to navrhovala,že popri zápise by sa niečo podobné mohlo zrealizovať.Nám by to veľmi pomohlo keby sme videli aké deti k nám nastúpia a s čím môžeme rátať naopak čo rodičom povedať informovať a podobne.Ja sama som dosť komunikatívny typ človeka a potrebujem si vypočuť vždy názor aj druhej strany a toto by mne osobne veľmi pomohlo pred nástupom do Mš