Aký dojem máte z mladých učiteliek v škôlkach?
Mamicky, ake mate dojmy s dnesnych mladych uciteliek v skolke? Ja musim byt kriticka, pride mi ze tu profesiu si vyberaju dievcata ktorym sa nic nechce robit. Pamatam si svoju ucitelku, tiez bola mlada vtedy, vedela milion basniciek a pesniciek, krasne kreslila a bola velmi kreativna.
Mam pocit ze dnes uz to tak nie je, ucitelky si pripravia nieco co si vygooglia, nakreslit zvladnu dom a zaspievat pec nam spadla. Zaroven nedokazu citlivo komunikovat s detmi ktore nastup do skolky neznasaju bez problemu, napr placu rano pripadne sa zacnu pocikavat. Ako to vnimate vy vo svojich skolkach? Je to pre vas dolezite?
Môj syn chodil do jasieľ, aj do škôlky. V jasliach mal mladé učiteľky, v škôlke staré. Tie učiteľky v jasliach boli úžasné, nebolo nič, čo by som im vytkla. O učiteľkách v škôlke, zvlášť o jednej z nich, by som radšej pomlčala, podľa hesla "Ak nemáš čo pekné o niekom povedať, radšej nehovor nič." Čiže, za mňa len toľko k tomu.
Nejako neverím, že deti nevedia básničku každý týždeň máš plán hudobná, výtvarná, matematika a každý týždeň sa deti učia jednu báseň.Kazda škôlka kde som pracovala sme mali plán na viditeľnom mieste a rodičia vedeli čo deti robia plus sa robili fotky a dávali na stranku
@milanemila nvm sice kolko mas rokov ale ja mam 30 a napr. Ja som mala super pani ucitelky. Dokonca si ma aj pamatali 😆🤣 ked sla neter do skolky tak tiez bola starsia pani ucitelka a tu deti zboznovali 🥰 tak myslim ze zalezi od ucitelky vlastne ako vsade 😇
Cize by si bola radsej, keby deti ucili verklikovat basnicky namiesto toho, aby ich ucili aspon zaklady cudzieho jazyka, bez ktoreho dnes na pracovnom trhu velmi tazko? Ved ako myslis.
K otazke - syn mal mlade ucitelky a boli uzasne - angazovane, empaticke, individualny pristup, kopec prace nad ramec. Teraz ma aj starsiu a tiez sme spokojni obaja. Ale 4 kapitoly cin-cina ho ani jedna nenaucila 😂😂
@janulik2008 ja mam 31 mali sme aj my v skolke jednu super mladu a jednu staru despoticku jezibabu 🤷🏼♀️ ale ano suh´asim, ze je to individualne. Takze ja mam nejaku skusenost a niekto iny moze mat opacnu a teda autorke diskusie vadia mlade pekne ucitelky :D🙈
No ta profesia je drina, takze ak nechcu nix robit, tak only fans😂 Skolka je makacka, jedna noha v base kazdy den, nervy, po 10 rokoch musis menit job na Par rokov skrz velku sancu na burnout. To je malo platene a vela zodpovednosti. Keby chces nieco dobre platene a nenarocne, tak spravit vodicak na bager/ lkw. Ale nie ist do skolky. Ved to je mordor jak hovado. Kto neucil v skolke, tak nevie co to je. Ako je to pekne, ale nie jednoduche. A prave tito rodicia typu “ je mlada, stara a neviemaka “ su najvacsie peklo.
@gladys_07 to co sa naucia v tej nejazykovej skolke im nijaky zaklad neda. Ci ako myslis ze aky zaklad dostavaju v skolke? Ze deti bez toho aby pred nastupon do skoly vedeli naratat po anglicky do 10 su nezamestnatelne?
No podravde mne je úplne u prdele, či sa moje deti naučili nejaké blbe básnicky alebo čo. A vlastne nie. Som šťastná, že keď mali v skolke nejaké vystúpenie tak len niečo zatancovali a zaspievali pesničku a hotovo. Absolútne by ma nebavilo počúvať nejaké cudzie deti ako niečo recitujú. Skôr mi príde že ty si sto rokov za opicami. Angličtina sa deťom zíde oveľa viac ako nejaká ,,pec nám spadla”
@gladys_07 Hej no...podla autorky je dolezitejsie, aby skolkari vedeli odrapotat vsetky SK basnicky, ako sa radsej naucit zaklady anglictiny 👍😅.
V skolke prebieha komplexna priprava, napr schopnost dietata riesit konflikt, sebaobsluha, recovy prejav, motorika, socialna stranka ( napr ako sa zacat vobec s niekym bavit ), ma to vela aspektov. Neda sa nic preskocit. Jazyk je iba jedna cast vzdelavania dietata. Napr moj syn prvy rok v skolke nereagoval na deti, zostal ako socha. Pritom recovo je super, ucitelkam hovoril o vesmire, hmlovinach. Ale pracovat s takym dietatom je narocne. Lebo socializacia zabrala dva roky a dnes sme v bode, ze ma kamaratov a dokaze riesit prve konflikty. Potom mas deti, co napr su divoke, deti, co nie su verbalne na tom dobre. Tie napr mozu hryzt, trhat veci inym detom.
Aha a dieta musi v 6 rokoch vediet interpretaciu deja, lahkeho textu ( rozpravky), casova naslednost pocas dna ( co sa stalo vcera, dnes) , nam to pride automaticke. Pre deti je to nova vec.
@aurora33
@oceanahory hej no. Lebo do skoly ma doeta nastupovat s tym aby vedelo citat pisat pocitat a minimalne porozpravat o rodine po anglicky. Inak bude stratene v zivote a nikdy tu anglictinu nedobehneX Uz sa prosim nezapajajte. Vas nazor poznam
😁 V poriadku, ale asi ta nepotesim, kedze sa tu urcite zapoja este dalsie s rovnakym, ci podobnym nazorom, ako mame my. 🫣👍
@oceanahory v poriadku. Kazdy jeden si precitam a zamyslim sa nad nim.
Pravda je taka, ze ak dieta nenadobudne urcitu znalost jazyka do 6 rokov, uz nebude schopne hovorit uplne bez akcentu v danom jazyku. Samozrejme moze mat vybornu uroven toho jazyka, ale nebude to umerne tomu prejavu, co by malo za inych podmienok. Napr moj syn ma 4 jazyky celkovo, uz teraz vidim jeho vyslovnost v tych jazykoch je ina ako napr moja, nakolko som nemala slovincinu/ nemcinu do tych 6 rokov. Jazyk je velmi specificka oblast vyvinu dietata
A ako konkretne mu pomoze v zivote 14 zmaknutych basniciek? Ved to sa aj papagaj nauci zopakovat
Ty budeš veľmi obľúbená mamicka, keď budú tvoje deti chodiť do škôlky. Už teraz lutujem ich ucitelky.
Ze nechcu robit😅😅😅bohaca, toto je jedna z profesii, ktora by si metal zasluzila a pre mna najhorsia praca. Vonec nemam ten pocit ako ty
,, My sme sa v skolke ucili vela formou pesniciek a basniciek.”
Prosim ta, toto mi vysvetli. Čo ,,veľa” si sa naučila z nejakej škôlkarskej básnicky? 😀😅 a ako ti v živote pomohlo to, že vieš cele 4 kapitoly z Čin čin? 😂😂😂😂
@aurora33 jasne. Oblubeni su len ti co nic nechcu, nic sa nepytaju a o nic sa nezaujimaju.
Mlade dievcata maju byt vedene seniornymi ucitelkami. Mlade dievcata nemaju taky prehlad, nevedia vytvarat rocne plany, nepoznaju mraky kniziek a nemaju sancu behom jedneho roku byt super kreativne, ked nemaju skusenost. Ono studovat pedagogiku a pracovat s detmi su dve rozdielne veci. Predstava buducej ucitelky ala mladeho dievcata bez skusenosti su male mile deticky a realita su vrieskajuce zlostne kaslave paviany 😅 Moze im trvat sa do toho cirkusu dostat.
Este mam teda jednu otazku ktora ani nie je tak vec uciteliek uplne. Aky mate nazor na to, ze sa detom pred spanim pusta telka, konkretne rozpravky ako totally spies? V triede su aj 3rocne deti.
@aurora33 ako ti v zivote pomoze ked budes vediet povedat blue v 5 rokoch a nie az v 6?
Neviem kde to robia, my sme nikdy nic take nerobili. Nepustali sme detom nic, okrem naucnych veci v ramci prezentacii. Toto je vec danej skolky
@kiki68 dakujem za komentar k tej anglictine. No myslim ze bezne ucitelky v nejazykovej skolke uplne nekladu doraz na spravnu vyslovnost u deti ani u seba. Takze by sa dalo polemizovat ci to nie je skor na skodu.
A toto mas vec vedenia skolky. Co maju v plane, veduca skolky to musi vidiet. Nam to kontrolovali. Cokolvek sa mohlo a muselo upravit. Nemas volne ruky. Teda nie uplne.
Jazykovy prejav musi byt na urovni c1, ucitel musi hovorit zretelne, spisovne, bez recovej vady a bez poruchy porozumenia textu/ obsahu. Nesmie mat ziadny akcent a nesmie pouzivat narecie.
Ucila som prave v anglictine a musela som naozaj hovorit tak, ze bez nejakeho akcentu a spisovne. Mozno nejake zaklady nie su take podstatne, ale dalej to uz podstatne je.
Ako ti v živote pomohli detské básničky?

@oceanahory vsak ok, mna zaujimala skusenost ostatnych. To ako sa spravaju vonku je ale pre mna jednym zo signalov pozriet radsej inu skolku. Ked na verejnosti maju takuto formu komunikacie neverim ze za zavretymi dverami je to lepsie. A ako pises, konkretnu skusenost nemam ale po novom roku budem davat prihlasku takze aj tato diskusia mi pomaha vediet co mozem cakat