Bojazlivé dieťa
Ahojte..chcem poprosit o radu. Uz naozaj neviem ako dalej. Maly ma uz 5 rokov ale boji sa uplne vsetkeho. Najradsej by bol zatvoreny cely cas medzi styrmi stenami a nikoho a nic nepocul. Boji sa burky, to je v pohode tej sa bojim aj ja, lenze on uz ked vidi, ze slniecko zaslo, ze je zamracena obloha on uz vtedy zacne plakat. Skrije sa pod paplon a nevijde az kym "nevijde slniecko".nedavno sme boli v meste. Zacalo trosilinku prsat, a on zacat plakat. Kazdy na nas pozeral.boji savsetkeho co hučí, búcha, .. Nevieme ho dostat a miesta, kde este nebol. Ked ideme autom, a odbocime inde, ze nejdeme po cestach, ktore pozna on zacne uz v aute plakat. Tak isto, ked sa prechadzaˇe po dedine, nechce ist na ine ulici. Stale sme len na nasej. Dostanem ho akurat tak do obchodu. Ked chceme ist dakej, tak sa zaprie a zacne plakat, ze on sa boji on nejde. Do skolky ide az teraz od septembra. Aj ked neviem ako ho tam dostanem. Boli sme v skolke tri dni. Vsetko bolo OK no odrazu ked som pre neho prisla do skolky cakal ma uz pred dverami s riaditelkou a strasne plakat. Pytala som sa, co sa stalo, no vraj neviedia..nechali sme skolku troska tak. Mysleli sme, ze neskor sa troska ukludni, vyrastie zo vsetkeho, no ono je to cim dalej tym horsie. K dr ho tiez nevieme dostat. Uz v aute zacne plakat,dostava svoje "zachvaty placu" tak sa zaprie, ze ho nevladzem ani vitiahnit z auta. Stale sme stredobodom pozornosti. Netram ho, nebijem, kricim len ked uz naozaj mi prasknu nervy..snazim sa mu vysvetlit, ked nieco treba, lenze on ked ma svoje "zachvaty placu" neda si vysvetlit mic. Nic taky cas nepocuje, nevnima..teraz mi odporucitee ist za psychologickou, viem..lenze zbytocne. Aj nasa obvodna povedala, ze zbytocne lebo mebude spolupracovat. Pozna ho..vie, ze sa boji kzdeho lekara..
@mishadudy Určite ho netreba nechať vyplakať, najmä ak sa bojí. Treba ho chytiť na ruky, pohladkať. Keďže vaša psychologička pozná celých 5 rokov života vášho syna, my nie, ona vám určite pomôže. Ak fakt nechodil do škôlky, tam by som videla chybu, no to už nenapravíte. Jednoducho nikdy neprišiel do nejakej konfliktnej situácie bez vás. Preto strach z nového, čo nemal kde zažiť, v škôlke by zažil, plač atď. V škôlke by do takých situácií prišiel, že by sa oťukal, mama nie je na blízku a už by to išlo. Tak držím palce.
Mozno Vam pomoze Knizka Radosti a starosti opiciaka Eda 😉 My este len sme na zaciatku citania a hrania. Nasa dcerka zase v kuse place a nevie nam povedat preco place a my sme z nej hotovi 😔 - mam na mysli, ze niekam ideme napr. do kina na rozpravku. Tesi sa a potom pred zaciatkom rozpravky place, v kine pozera rozpravku neplace, vie ze sa blizi koniec rozpravky zase place aj celou cestou domov. A to je tak skoro so vsetkym ci ide na kruzok, do skolky, do kina, na nejake predstavenie, atd atd. Ale do ziadneho psychologa sa nechystame. Drzim palceky.
@mishadudy a čo ty? Nie si úzkostlivá. Píšeš že sa bojíš búrky... deti v tomto veku väčšinou zrkadlia svojich najbližších. Inak ale toto si už mala dávno riešiť aj s psychológom. Netreba aby si ho tam ťahala. Dohodni si stretnutie aspoň ty, porozprávaj sa s ním, poraď ako ďalej. Psychológ nie je lekár a nie je predsa len v nemocnici... Ty ho potrebuješ preto, aby si vedela ako máš postupovať pri výchove ďalej. On neurobí žiadne kúzlo a tvoj malý sa razom zmení.
Nakoniec mame priznaky na aspergerov syndrom. Na diagnostiku by sme mali ist niekedy v priebehu septemra. Ma s tym niektora z Vas skusenosti?
@mishadudy Ahoj 🙂. Dnes som si diskusiu otvorila a po prečítaní tvojho úvodu do problému a vety, že má "vlastný svet", ma hneď napadlo, že to bude AS. Práve nás tiež totiž čaká diagnostika. Moja malá je veľmi šikovná, niekedy prekvapí vetami a otázkami, aké by ste od dieťaťa vo veku 3,5 r. nečakali. Napríklad: "Maminka, čo budeme dýchať, keď všetky stjomy zomjú?" "Tati, čo je na konci vesmíju?" "Až budem veľká, budem pani doktojka bábätiek, aby som mohla zachjaňovať malé bábätká v pjiesvitných debničkách (inkubátoroch)." No na druhej strane všetko ukladá do radu, podľa farby, tvaru, veľkosti, bojí sa miest, kde je veľa ľudí a nikdy by ste ju nepresvedčili, aby ochutnala niečo nové. Je iná ako ostatné deti v jej veku, cíti menšiu potrebu mať kontakt s inými deťmi a kamarátov, radšej sa hrá sama, lebo má ohromnú predstavivosť. Takisto vidí veci tak nejak hlbšie, ako jej rovesníci, čo dokazujú aj jej výroky. Boli sme u psychologičky, povedala, že má asi vyššie IQ (pôjdeme na testy, až bude mať 6-7 r.), ale vykazuje príznaky AS. V septembri nastupuje do škôlky, bojím sa, či a ako to zvládne, keď je taká introvertná.
@bebetka113 tak to su na tom podobne. Akurat, ze moj Janko nema takuto predstavivost. Tiez je introvert, niekedy je radsej sam zatvoreny ale niekedy sa chce vyblaznit, a to az do takej mieri, ze mi pride az priliz hiperaktivny. Nevie sa takyto cas skludnit. Bud je kludny alebo je az priliz hiperaktivny. U nas je vsetko takto vyvazene by som povedala. Tak isto ho neviem nikde dostat, vsade (u znamych je to uz strosku lepsie, u nas doma ked sa nahrnu, co je malokedy, tak tiez to zvlada, uz mu to nevadi a vyblazni sa) ideme s placom, revom...nevie pochopit, ak mu uipoviem, ze musime ist tam a tam lebo mamicka potrebuje nieco vybbavit, alebo ked naposledy ked sme boli u dr na preventivke, nechcel si dat vysvetlit, ze mu nic neurobia, len sa s nim porozpravaju, odmeraju ho. povazia a to je vsetko. On ked ma zachvat zlosti alebo uzkosti neda sa ukludnit ani si neda nic vysvetlit.
@kaja73 riesime to . A ano..psychologicka vravela, ze ma priznaky na aspergera ale ona ho nebude vediet potvrdit na 100%, takze budeme musiet ist na diagnostik ale to asi bude dlha cakacia doba:/ ..skor sme sa do toho mali pustit, lenze jeho obvodna na nom nic zvlastne nevidela, akurat to, ze sa bal jej..a to som jej stale rozpravala aky je a coho vsetkeho sa boji. Dnes napr on rana prsi a on jej zatvoreny v izbe, uska si zakril s rukami a sem tam zaplace. Hruby zaves zatiahnuty, len aby nevidel cez okno. Nechce ani jest lebo ma strach uz len z toho, ze prsi ( to este mame stastie, ze nehrmoce) ..neviem si predstavit, ako to bude v skolke..ved ja ho nedostanem ani vonku ked prsi
Najblizsie mame Kosice, Michalovce a Presov..ak by tu niekto bol z toho okolia a vedel mi niekoho odporucit, budem len rada
@mishadudy ak ides cez poistovnu je to zadarmo..vseobecna s nou nema problem.,ale napr dovera ma..ak ides na platbu tak je to cca 100e. Neviem ako dlho to trva-napisem ked to absolujeme-ale odhadujem to medzi 1-2h. 2t pred vysetrenim posiela dake dotazniky a tie musis povyplnat este doma a zaslat spat.
@mishadudy pediatricku by som zmenila po tom, čo to nechala zájsť tak ďaleko.Mam dosť podobné dieťa svojské vo veľa veciach, vo veľa veciach čo píšeš som sa našla, ale nikdy nebol diagnostikovaný a je už školák.Kazdy mame svoju povahu, muchy u nás to nešlo až do extremov, ale zo strachom z doktorov, nové jedlá, nové prostredie, kolotoče, trampolína, veľa ľudí to poznám.len on neprejde do plaču, amoku, ale nechce ísť, budem len pozerať,.....syna nezmenis iba sa naučíš ako k nemu pristupovať nerobí To to naschvál viac budesusiet ty pracovať so psychológom ako syn
Je možné, že do škôlky ani nenastúpi ešte, možno dostane slabý liek na úzkosť ukľudnenie...vekom sa troška otuka a možno sa strachy znížia.Drzim palce
@mishadudy Moja má tiež z doktorky paniku, keď nedávno mala črevnú chrípku, nenechala sa ani poriadne vyšetriť, úplná hystéria. Zatiaľ sme boli len u pediatra (veľakrát) a raz na pohotovosti, zakaždým to isté... Preto ma prekvapila, keď sme boli u psychologičky, že neplakala a v pohode sa s ňou rozprávala, až som bola z toho v šoku celkom. Ona má tiež chvíle, keď sa jej ústa nezastavia a nevie, čo so sebou, ale to nebýva až tak často. Skôr je tichá. Má citový vzťah k plyšovému psovi a bojím sa, že jej nedovolia brať si ho do škôlky. Minule ma prekvapila, keď som chcela, aby so mnou popolievala kvety. Zakaždým, keď nejaký poliala, pochválila ho, že je krásny, prišlo mi to také zlaté. Ona miluje kvety aj zvieratá (doma máme andulku). Ich spoločnosť má asi aj radšej ako spoločnosť iných detí, ona je aj radšej s dospelými ako s inými deťmi, až mi to príde zvláštne. Môžem sa spýtať, ako sa volá vaša psychologička?

Ahoj uz ste mali to sedenie? Moj maly je tak trocha tiez bojko boji sa ist na wc vola ma s nim, aj vonku ide stale za ruku a to chodime ku psychologicke a nic som sa nove nedozvedela len ze je trochu v pozadu z rovesnikmi napis ako to ide u vas?