Boli vaše deti po nástupe do materskej škôlky stále choré?
Ahojte, september sa blíži a nás čaká nástup do škôlky, mám z toho trochu obavy, nakoľko z každej strany len počúvam ako bude dieťa stále choré a podobne. Mali ste to skutočne tak, že dieťa bola viac doma choré ako v škôlke? Náš syn za tri roky v podstate poriadne chorý ani nebol, max nejaké prechladnutie, čo raz dva prešlo, antibiotiká ešte nikdy nebral. Len z tej škôlky mám strach, jednak ako si zvykne tam byť a či nebude bývať často chorý. Čaká má nástup do pôvodnej práce, kde si moc nemôžem dovoliť ostávať často doma.. muž podobne. Ako ste zvládali/zvládali škôlku vy? Prípadne dávate deťom aj nejaké vitamíny na posilnenie imunity? Vďaka za vaše odpovede.
Aj nasa bohuzial stale chora. Ale mnohi rodicia za chorobu sopel, nadchu a podobne nepovazuju.. Takze mozno aj preto niektore deticky su doma stale a niektore 1-2x do roka doma 😂
Je to vysoko individualne.
Poznam maminky ktore nechaju doma dieta len ked ma teplotu inak nie.. Nazory krdy je dieta chore sa lisia a velmi
@matkahelka mohla by si tu prosím dať link na ten článok o budovaní imunity? 🙏
Áno.Minulý šk.rok (to bol dcérkin druhý v školke) rekord,chora po 2 dnoch.V sumare kazdy mesiac chybala minimalne 1,5-2tyzdne.Od septembra nastupuje aj mladší syn ktorý si už prešiel množstvom chorob a viroz pri staršej dcerke tak som zvedavá či mu to pomôže a bude bývať menej chorý.
Inak dcerka mi tiež nebyvala chorá kym neprisla do školky,žiadne ATB,raz mala teploty a nejaku virozu.
Prvý školský rok za nami, od októbra bol vkusne 2-3 týždne doma a týždeň - 2 v škôlke až do konca školského roka, na nervy, väčšinou nakazil aj 1,5 ročnú sestru, potom mňa a muža. Dávali sme mu na posilnenie imunity Arcodefenses, ale nejak nezaberal, teraz mu dávame probiotiká, ibetaglukan cukríky s propolisom a pre istotu sme ho osvedčili od parazitov, lebo aj tie znižujú imunitu. Uvidíme s nástupom v septembri, či toto všetko zaberie.
Držím palce
Áno boli a sú každú chvíľu doma. Najmladšie má 4 a má teda už trochu ľahší priebeh ochorení, asi preto, že od starších chytila už všeličo, ale keďže teraz do škôlky nevzali ani so soplom, tak aj s ňou som každú chvíľu doma. Ale bývajú lepšie a horšie obdobia, minulý rok, napriek tomu, že bola menšia, bola menej chorá ako tento rok. Teraz to bola katastrofa. V januári covid, potom stále nejaký vírus, teploty, potom zápal stredného ucha (hygiena zavrela škôlku, lebo to mali skoro všetky deti), teraz naposledy "ruky, nohy, ústa" 🤦
Moje nie,kamoškine co ešte aj kojila nonstop,bolo to jlavne tým ze veľmi zle znášal škôlku a to oslabuje imunitu, psychika...fakt 3tyzd doma,týždeň škôlke, plakal aj po 3r teda v 6rokoch chúďatko
Môj naopak tešil sa vždy do skolky ,nechápali sme ani moja mama ex učiteľka...veľa robil kolektív a učiteľky mali super
u nas to ide uz 1,5 roka. tyzden v skolke, tri doma. od decembra do konca marca dala dokopy asi dva tyzdne. vo februari bola cely mesiac doma a chytila tri nadchy za sebou. dookola to iste sopel, teplota a potom dutiny. skoro kazdy virusovy sopel konci pridruzenou bakterialnou infekciou a atb. to ani nevravim, ze to chytam za radom od nej (to som vyse 10rokov nebola chora). najhorsie bolo, ked doniesla gastrovirozu. akonahle citam na fb, ze sa v skolke nieco siri uz ju hned odtial beriem a je doma, kym to neprefrci. radsej homeoffice so zdravym dietatom ako chorym. skusala som aj imunoglukan, ale pomohol az bronchovaxom. potom dala rekord 4 mesiace bez choroby. vzdy sa snazim aby isla poriadne doliecena do skolky, a potom iba chytam nervy na matere, co tam dotrieskaju viditelne chore decko s kaslom bezdomovca a soplom po koleno. uz teraz mam stavy, ked si predstavim september. a este nech mi niekto zacne mudrovat na temu budovania imunity, tak to uz je na facku.
@elizabet173 dcéru 3r. mi strážieva svorka, ktorá v globále neobsedí doma. Doobedu prechádzka, ihrisko, poobede ide s tatom na bicykel, alebo ideme do parku... Býva bežne viac vonku ako doma, niekedy to sú 3 hodiny denne, niekedy aj 6. Chodieva von 2x denne aj v zime, ale na kratšie. Bývame na sídlisku v paneláku,alev blízkosti sú rodinné domy a 3 rôzne ihriská, máme tu vyhliadnutého takého psíka, ktorý sa dá hladkať, chodievame pešo nakúpiť a vybaviť veci a pod....dcéra sa aj rada len tak prechádza, závisí od dieťaťa...
Áno bolo to príšerné
Som to zratala:
16 - 20% - tvrdi, ze deti neboli chore
56 - 80% - tvrdi, ze deti boli chore casto/furt
Nas syn tiez nikdy nebol chory kym nenastupil do jasli. Potom kazdy mesiac. A ode neho sme to chytili aj my. Teraz je to uz rok a on je stale kazdy mesiac chory ale my uz nie. Tak dufam ze to casom prejde aj u neho.
Nastastie choroby velmi dobre znasa. Niekedy ma horucku 1-3 dni a potom je fit a aj pocas horucky funguje normalne. Je to chlapina. Lieky neberieme ziadne. Prejde mu to same.
Nastastie moze ist do jasli ak ma len sopel, takze nevynechava az tak vela a moja sefka je v pohode.
Neviem ako mu posilnit imunitu. Je ovocie aj zeleninu kazy den, Vonku je 3-4 hodiny denne, spi 11 hodinn denne. Ma vela pohybu. Nedavam ziadne doplnky, vitaminy... Myslim ze si len potrebuje vybudovat imunitu.
Sople mnali, to áno, hlieny zatekali, drazdili bba kašeľ.
Ale sme si s mamičkami a učiteľkami všimli, že po najväčšej korone, ako zrušili opatrenia a mamicky akosi prestali dávať soplave a xhore deti do škôlky, je to lepšie.
Výdrž,, je to náročné mat stále soplave dieťa zo škôlky, no buduje si odolnosť. (/ ľahko sa mi hovorí, viem, keď mne ma deti kto po strážiť a nemusím brat ocr)
Inak, osvedčil sa mi dosť imunoglukan
@fiafia té, presne to som napísala. Ze. Akoby, sa mamičky naučili nedávať choré deti do škôlky...
1.dite casto- nakazilo mi vzdy mladsi dite doma- videla jsem to jako pozitivum v ramci imunizace obou dvou.
2.dite pak nebylo nemocne vubec.
3.dite je o 10 a 7 let mladsi- skolka ho ceka od zari- budou mu 2 roky- uz ho parkrat starsi decka nakazila nemocemi ze skoly, ale predpokladam, ze si stejne projde skolkovymi infekcemi. Protoze diky rouskam a covidu se setkal s mene infekcemi, nez je bezne.
Môj prvý syn bol po nástupe do škôlky často chorý. Vtedy sme už mali druhého syna, ktorý všetky choroby zo škôlky schytal od staršieho a tak on mal už po nástupe do škôlky pokoj, pretože si prešiel so starším všetko. Teraz nastupuje do škôlky tretí syn a tak som v očakávaní čo bude, keďže do troch rokov bral ATB asi len raz, aj to kvôli zapálu očí. Starší chalani okrem covidu nemali v škole nič iné. Jo najstarší mal v prvom ročníku (teraz je štvrták)šarlach, takmer zabudnutú chorobu, neviem ako k tomu prišiel, no určite v škole. To bolo iné kafé táto choroba. Hrozné.
U nás sme dva roky fungovali 3dni v škôlke, 3 týždne doma. Predškolskú bol chorý 2x. Treba rátať s tým, že je teraz celkovo vyššia chorobnosť.
Áno, menší nastúpil 3 ročný,dovtedy nebol nikdy chorý, mesiac po nástupe dostal covid, odvtedy tj od februára bol už 4 x chorý, aj ATB užíval lebo mal crp 120...
Staršia dcéra bola veľmi málo chorá a keď aj ona tak aj jej malý brat. Všetkým si prešli, kiahne, sopliky....ale nič extra.Ale ako sme mali všetci covid,tak sa to podstatne zhoršilo, všetko nás zloží...a to komplet všetkých, aj mňa, čo ja som vôbec nebola chorľavá...hruza...dávam deťom sirup imunoglukan plus rybičky od naturmed, a sebe som naordinovala tiež imunoglukan, ale žeby sme nejak precitli a nebolo nám nič, to sa nedá povedať..
Nie, moja dcera nebola chora casto. Max sem-tam nejaky soplik. Seriozne chora bola raz (teploty, kasel) plus na 3 tyzdne nas "odstavili" kiahne 🙂
Nastupila do skolky v case tvrdeho koroba rezimu, cize nikto si viditelne chore dieta nedovolil priniest do skolky. Mozno aj preto, ktovie. Ale ona ma asi aj dobru imunitu, vobec nebyvala chora ani pred skolkou, atb nikdy este nebrala. Na jesen a v zime davam Imunoglukan, vit D, rakytnik.
Noooo... tak choroba ako choroba :D Taký že exht chorý bol za ten rok v jasličkách dvakrát (myslím tým aj teploty): keď schytal nejaký jasličkový vírus/bacil/baktériu a raz, keď mal kovid. Ináč to bolo skôr ten "kašlosopeľ", tá typická choroba na šľaktrafenie, keď na škôlku nie je OK, ale doma lieta a v podstate mu "nič nie je" a ty akurát nemôžeš od neho robiť ani z domu :D
No a po mojich skúsenostiach, sú deti:
1. často choré,
2. naozaj mini pidi málo takých, čo naozaj nikdy čo naozaj málo
a potom tie, čo 3. akože nie sú choré (podľa rodičov), väčšinou z kategórie "kašlosopeľ"), ktoré išli do škôlky aj tak.
Na druhej strane, u nich v jasličkách bolo také obdobie, keď prakticky každé dieťa kašľalo v kuse dookola, a jednoducho to už brali aj učiteľky tak, že ak nemá teploty, nie je slabý, nedusí sa - tak vitaj medzi nami. Čomu aj rozumiem.
J
Stále bol chorý, tym pádom všetko od neho chytila aj mladšia dcéra.
No nic moc...ked starsie dcerky nastupili do skolky vkuse same sople, choroby...koronavirus, rotavirus, hnisava angina a co bolo najhorsie, schytala som to aj ja,a ked som po rotaviruse skoncila skorov nemocnici, tak som baby zo skolky rovno odhlasila, lebo sme mali doma este pol rocne babanko. Teraz uz to je lepsie, lebo tie najhorsie indekcie uz deti prekonali a maju imunitu, takze uz sme sa dlhsie zaobisli bez nejakej vaznejsej infekcie. Ono, deti si tym musia prejst a ,,nachytat,, choroby, aby ta imunita bola vybudovana predtym,nez pojdu do skoly. Radsej mat doma marodujuceho skolkara ako skolaka, a potom riesit hordy vymeskaneho uciva...ale za mna si neviem predstavit chodit do prace...iba ked tak na brigadu,hlavne ked je doma viacej skolkarov.
Prvá dcéra do 3 rokov takmer vôbec nebola chorá,po nástupe do škôlky sa to zmenilo na 2 roky trápenia s chorobami už ako predskolacka bola relatívne málinko chorá. Druhá dcéra odkedy nastúpila v 3 rokoch je chorá stále 2x do mesiaca nádcha,kašeľ,zahlienenie. Už som z toho unavena a vyšťavena.Vyskúšala som vitamíny, doplnky na posilnenie imunity a nič. Každý hovorí že z toho dieťa musí vyrásť že si musí vybudovať imunitu samo a tak bude odolné chorobám. Niečo na Tom asi bude. Ja sama som učiteľka a po nástupe do zamestnania medzi deti ktoré boli nonstop choré bolesti hrdla,sople na dennom poriadku ,som si tým prechádzala s nimi nejaké cca 3 roky. Po troch rokoch som aj ja odolnejšia, pri mojich chorých deťoch si dovolim povedať že má choroby obchádzajú.
@miiceencoovaa bolo dobrým zvykom keď dieťa bolo choré, volali rodičom, aby si prišli poňho,, aj ráno pri vstupe do triedy ich kontrolovali... Ano, stačí jeden bacilonosič a je to reťazovka..... Bolo by vhodné sa o tom porozprávať s riaditelkou, aby aj ona o tom vedela a našla riešenie... lebo dieťa ak je často choré a užíva lieky, nie je to vhodné na pečeň
@isis234 áno presne tak to bolo kedysi a dokonca ešte v niektorých škôlkach to je dodnes..práve pre tuto chorobnosť som ho dala do druhej škôlky, kde dokonca aj počas dňa volaju rodičom, aby si pre dieťa prišli...čo sa mi zdá super lebo zamedzujú šírenie bacilov v triede

@yanni perfektne! Ako posilnujete imunitu prosim?