icon

Chcem zdravé jedlá v MŠ

oblivian
6. feb 2022

Ahojte,
jedálny lístok v našej MŠ je strašný, obsahuje veľa prekombinovaných jedál a tiež dosť nezdravých jedál a nápojov. Používa sa margarín namiesto masla, dávajú sa sladené čaje a sirupové vody, chýba čerstvé ovocie a zelenina, namiesto čoko pudingu s banánom by som vedela predstaviť zdravý jogurt + banán... Aj tak veľa detí má menej zdravý jedálniček doma, tak by sa mohli zdravšie stravovať aspoň v škôlke...
Niektorí rodičia sme sa sťažovali, no nie je ochota o zmenu. Že vraj jedálne lístky je časovo veľmi náročné prerobiť. Hľadala som na internete zdravé jedálne lístky, že by som stiahla z webovej stránky iných MŠ, no našla som iba dva extrémy: buď je jedálny lástok nezdravý alebo je už príliž "bio", čo by zase znamenalo značné zdraženie...
Chcem sa preto spýtať, či nemáte niekto vo vašej škôlke taký jedálny lístok, ktorý stojí za to, nechýbajú v nej denne čerstvá zelenina+ovocie, ale zase nie je každý druhý deň tempeh, chlorella alebo batátové gnocchi s tofu omáčkou ozdobené kaviárom... 🙂
Ide mi hlavne o to, aby jed. lístok obsahoval minimum cukru + čerstvú zel. a ovocie.
Ak viete o takom jed. lístku, prosím, podeľte sa oň, príp. pošlite link na web stránku...
Ďakujem!

katulienkax
6. feb 2022

@midka ja by som tiez nejedla zeleninove natierky, zdulo by ma jak prasa a cele poobedie bolelo brucho,

benit
6. feb 2022

Moje deti uz su zo skolky davno vonku. Mne tam vadilo hlavne to, ze dediata, olovrant chleba a natierky, ktore moje deti nejedia doteraz. Ani kusok zeleniny k tomu.
Deti presli do skoly a az tu nastali v jedalni smakocinky. Ze to su nove normy. Tolko jedla co sa povyhadzuje. Pre deti nove chute a nejedia nic, vsetko odnasaju. Ja som robila na malej skple, kde varili skor klasiku a vyborne. Polievky bpli polievkami a nie kasou zahustene mukou ako u deti na skole. Jedslne su a budu vecna tema.

poopsie
6. feb 2022

Mna by zaujimalo ako si ten jedálniček predstavuješ ty... 1.den je bezmäsité sladké 1. Den je bezmäsité slané, ďalší deň musí byť ryba... Ja si myslím že sú tie jedálničky pestre... Pestrejšie ako keby si varila ty... U vás neexistujú zemiaky, ryža?? Vy len na batatoch a quinoe? Všetko sa má jest s mierou a deti naozaj sa nemajú vyhýbať ničomu..

annm81
6. feb 2022

@oblivian Bohužiaľ si myslím, že ako jednotlivec nemáš veľkú šancu na zmenu. Ak sú škôlky (a školy), kde sa stravujú deti zdravo, je to vďaka iniciatívnej vedúcej jedálne - a takých veľa nebude.

Jediná vec, ktorá môže situáciu zmeniť je zmena z hora. Dnes keď sa pozriem po slovenských deťoch, tak obrovské množstvo ich trpí nadváhou už dávno pred začiatkom puberty (aj keď to rodičia radi prehliadajú). Myslím si ale, že nezanedbateľná časť rodičov dnes naopak naozaj dbá o to, aby ich deti doma dostávali zdravé a vyvážené jedlo. Tieto deti sú potom po nástupe do škôlky nútené zmeniť svoj jedálniček. Ja sa pýtam, prečo sa musia deti s dobrými stravovacími návykmi prispôsobiť tým druhým. Prečo to nie je naopak? Bolo by to v záujme celej spoločnosti. Rozhodne by sa malo ministerstvo zdravotníctva konečne rozhýbať a zahájiť nejaký celonárodný program boja proti civilizačným ochoreniam u detí.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
oblivian
autor
6. feb 2022

@mogaa lenže my platíme 40 eur mesacne... :/

natalala
6. feb 2022

@oblivian moja mala maju v jasliclach stravu odtialto https://zdravydom.menu/menu/ najdes tam menu na cely tyzden. Som velmi spokojna so zlozenim jedalnicka a aj s tym odkial dane suroviny pochadzaju. Na den platine 4,4e co mi pride ako dobra cena.

natalala
6. feb 2022
beata_k
Odpoveď bola odstránená
beata_k
Odpoveď bola odstránená
maminka1986
6. feb 2022

Ja som ako rak so stravou u nás v MŠ spokojná.
Majú ovocie, zeleninu mäso...aj čistú vodu aj sladkú, mlieko atď...olovrant by mohli zlepšiť ale za 35e mesačne no...

lucyl13
6. feb 2022

@elizabet173 ja som tiež kukala ako puk - lebo toto ešte nemali😂 ale dcérka bola s covidom doma, tak to ani nechutnala…ja si myslím, že to bolo maslo s kakaom možno …

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lucyl13
6. feb 2022

@elizabet173 v nasej triede jedia takmer všetko všetky deti 😊 moja úplne všetko. Pani učiteľky vždy na rodičku chvália😂moja mala, aj kamoskina majú z každého jedla dupľu, z kamošky si už učiteľky robia srandu, že bude platiť 2 x seky. Neviem - vraj u nás varia velmi dobre - vravia deti aj personál 😊 keď som mala dveru teraz v lete v auguste v zbernej škôlke, nie v nasej, tak tam toho zjedla malo, svokre dokonca zadrela: “babka tak v tejto v škôlke varia tak strašne zle, že dokonca ešte aj tvoje špagety sú lepšie ako tam”😂😂😂 moja jedine, čo u nás v škôlke nezje, je Pizza. To aj kuchárke povedala,že originál talianska Pizza sa na toto vôbec Nepodobá 😊

lucyl13
6. feb 2022

@elizabet173 u nás to ovocko mávajú väčšinou po raňajkách, to, čo im nosíme na tie meniny a narodky…neviem u nás hlavne baby su dosť veľké jedacky … mne aj keď mala zje doma sladkosť pred obedom, v pohode zje cely obed, ešte si aj dupľu pýta, ako ja varím tak, že vyprážané takmer vôbec, prvýkrát mi zjedla vyprážané teraz ako 5 ročná - aj to rybu. Hranolky ma tak 2-3 x Do roka, mäso väčšinou na stave s ryžou, polievky všetky okrem mliečnych - ale v škôlke zje aj tie😂 ovocie, zeleninu, toto ma denne, rezeň mi nikdy do úst nedala, mastné tiež - nevarim moc mastné a keď raz za rok Robím napr pečenú krkovičku - ona to nechce… ZA to bolognese a carbonara špagety, to by mohla každý druhy deň 😂

danka56
6. feb 2022

Tiež som sklamaná zo stravovania v škôlke. Každý deň maju niečo sladké. Či už na raňajky, najčastejšie na olovrant,občas na obed.
Vôbec nerozumiem, prečo ovocie majú až jeden krát za týždeň. Stále len chleba.
A čo ma úplne vytáča, keď dcéra chodí domov s tými najlacnejším sladkosťami ako cukríky, lízatka,veľakrát dostala aj od učiteľky. Načo?! Príde domov a je ako zhypnotizovana, nič iné ju netrápi.
Hlavne ako v školach sa neustále žiakom hovorí o zdravej strave a starostlivosti o zuby a tam, kde majú tieto veci nadobúdať, upevňovať sa ide tou najmenej pracnou cestou.
Sirupova voda, načo? Gulicky s mliekom, nacoooo? Monte, wtf?
Fakt keby aspoň viac dbali na zeleninové oblohy,tak by ma to tak nestvalo,že jedáva také akože vysokovyzivne veci.

lucyl13
6. feb 2022

@danka56 u nás tie zeleninové oblohy sú zas aj 2 x denne …ako kedy… ale veľmi často - aj salaty takme r denne …

lucyl13
6. feb 2022

Monte sme ešte nemali u nás … majú termix sem tam, alebo Tvarohacek… cereálie s mliekom tiež mávajú sem tam… no moja aj po duple 3 x denne ide domov väčšinou hladná … a väčšina deti…

natalala
7. feb 2022

@elizabet173 tie jedla ale nie su standardne osladene, napriklad kase su uplne bez pridania cukru alebo nejakeho sladidla a aj ked maju “kolacik” tak je to minimalne sladke. Preto som hovorila, ze nejde iba o to, co je tam napisane, ale aj z akych surovin to je spravene. Pecivo je kvaskove, margarin nepouzivaju ale maslo, hydina je z top farm, telcia je z lokalnej farmy, vajicia z volneho chovu. Aj ked maju “kakaovo bananovy milacik”, tak to nie je kupene ale jogurt s tvarohom, vymixovany banan a klasicke belgicke kakao. Mne velmi zalezalo aj na strave okrem ineho, takze som si preverila aj dodavatela aj vsetko, su to ludia kt aj na fb maju skupinu “co jedia zdrave deti” to pozna vela mamiciek.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pomarancu
7. feb 2022

Pridam Vam moju skusenost zo zahranicia-
Sukromna materska skolka, obedy vo statnej su platene podla prijmu, Max €5,20 na den. V sukromnej sa plati fixna sadza za skolku,cize je tazko stanovit,kolko stoji jedlo.
V skolke desiata je len kusok chleba a ovocie,Max jeden 🍪 (tie da potajomky ucitelka,inak by hygienov nepresli).
Menu mu dodrziavat hyg. Standardy, ktore sa pred 2 rokmi zmenili a vyrazne stupol podiel strukovin ako nahrada masa. Pani kucharka musela vsetko prerobit, prve tyzdne si deti veru zvykali tahsie ale nastastie si zvykli.
V Taliansku neexistuju mucne sladke jedla- je to povazovane za dezert.
Nase menu V MS zahrna-1x mesacne ako oslavu narodenin deti V tom mesiaci Pizza a hranolky,
Inak kazdy tyzden 1x ryba (rybie prsty V rure robene), nepodavaju ziadne vyprazane jedla, mucne polievky V Taliansku neexistuju, cize polievka ak je tak je zeleninova ci uz s kuskami ci zmixovana.
2x tyzdenne maso
Zvysne dni strukovinove jedla.
Kazdy obed priloha zelenina (zemiakove pure nie, ryza nie- ryza je povazovana za prve jedlo nie prilohu )
Kazdy den k obedu ovocie
Olovrant sa nepodava, nakolko skolka zatvara o 15:15 cize deti olovrantuju doma. Tekutina len voda, V Taliansku neexistuju sirupy, iny napoj ako voda sa nepodava. Len V den oslavy Pizza mozu mat sladeny napoj.
ZS- nie sukormna,ale statna..jedlo nosene z vyvarovne, problem s teplotou a chutou,kedze velkovyroba.Kazda skola ma tym matiek,ktore prepadovkou aspon raz do tyzdna sa idu do jedalne najest a skontrolovat jedlo.
V zasade- prve je cestovinove jedlo/ rizoto..2.jedlo masove/ strukovinove/1x tyzdenne ryba
V ZS raz do Mesiaca! Zemiaky ako priloha, inak zelenina. 1ks sezoneho ovocia kazdy den, raz do mesiaca miesto neho puding,raz ovocne pure.
Pecivo ku kazdemu jedlu je mala zemla,cize biele pecivo. Deti pecivo malokedy jedia,vacsinou donesu domov.
Cize zhrniem- V sukromnej materskej skolke platis a nas to aj na tanieri. Neexistuje nezdrave jedlo.

Statne MS a ZS su z vyvarovni, ale kontrolovane..
Cena obeda Max €5,20 na den!!! Kto chce zdravo jest, musi platit.

natalala
7. feb 2022

@elizabet173 ano urcite suhlasim, zalezi aj ako su deti naucene z domu. Moja aj doma jedava iba biele jogurty, pije vodu alebo nesladeny caj, ani kasu jej nesladime iba dame do nej par hrozienok susenych alebo nieco take, takze nema problem v jasliclach s tym. Akoze zas dam jej aj vianocku s dzemom alebo olizat zmrzlinu, ale som rada ze v jasliclach ma naozaj zdravu stravu a potom nie je problem inokedy “zhresit” niecim co nie je uplne 100% zdrave 🙂 V kazdom pripade drzim palce a dufam, ze sa celkovo strava v detskych statnych zariadeniach zmeni, lebo to je niekde uplna katastrofa a niekde to len reflektuje to, co deti jedia doma a to je este horsie 🙈

mimikarol
7. feb 2022

Štátna škôlka, bohužiaľ....Aj u nás to tak bolo, varili im otrasne, dorazilo ma keď mali na obed palacinky s prášku 🤦To ani neviem čo je. Ovocie mávali každý deň, ale len také aké sme my rodičia doniesli. Moja dcéra našťastie v skolke veľmi málokedy jedla, nechutilo jej to a po obede chodila domov, takže som to neriešila, ľutovala som deti ktoré boli na celý deň. Také ako jogurt to neexistovalo.

traktor
7. feb 2022

Ono je pekné čo chceme, realita je však iná.. Musíme dodržať normy, hodnoty a plus sa zmestiť do sumy, ktorá je na dnešné ceny smiešna, ak človek chce dopriať deťom to lepšie. U nás stravna jednotka 1,37.. Mame veľkú chorobnosť, tento týždeň bolo len 9 detí, nemohla som objednať ani mäso, lebo toľko by mi ani nepriviezli.. Čiže jedálny lístok bol zostavený tak, co miestne potraviny majú v ponuke a u nás je to v podstate len kuracie. Ryby mame v ponuke v obchode tiež, ale treba uznať, ze losos by pre toľko detí znamenal stratu,.. A ďalšie týždne by jedli suché rožky.. Žiaľ taka je realita. Svoje deti poznám, viem co ľúbia co nie, snažím sa im vybrať tak aby sa aj za malo peňazí najedli.. Ako hovorím, plníme detské bruška, nie súdy na odpad. Čiže u nás bol tento týždeň takýto jedálniček.. Pizza je domáca, nie mrazená.. Sme v programe aj školské mlieko, školské ovocie.. Čiže deti majú aj acidka, mliečka, biely jogurt.. Žiaľ týždeň predtým sa nedalo objednať, boli sme v karanténe, tento týždeň je zas rozvoz a zas nič s toho.. Zas sme v karantene

traktor
7. feb 2022

Maslová nátierka.. Ja cukor nedávam, myslím, ze je sladká aj tak dost

ollynka
7. feb 2022

@labocca ja mám síce školáčku ale dieťa tiež hladné,..desiata, obed,.....musím dávať ešte niečo do tašky, aby nebola hladná. Mäso že majú na obed pár kúskov, takže ak ho majú náhodou 4x v týždni myslím ako to tu písala jedna pisateľka, tak to je asi rozdelená tá jedna porcia na 4 časti. Ale je to pravda, že keď si niekto niečo zaplatí, očakáva že už nemusí doma vo väčšom deťom kupovať, alebo variť,...žiaľ, nie je to tak,...

snezienkaaa82
7. feb 2022

Véd nerieš, lebo z toho zblbnes.... Deti nie sú v škôlke nonstop. Domácim urob, čo uznáš za vhodne a hotovo. Ja som tiež chcela pre deti v škôlke zdravú stravu, teda, podľa mojich predstáv, no bohužiaľ väčšina deti nie je naučena jest z domu zeleninu, dusenú, pečenú, quinou, bataty, nieto ešte ryby....
Určite existuje par škôlok v ba, kde zdravú stravu majú, no aj si priplatíš o dosť podľa mňa.

lucyl13
7. feb 2022

U nás mame tiež klasické maslo, nie margaríny. A lizatka a cukríky nesmieme nosiť na meniny a narodky…