icon

Chcem zdravé jedlá v MŠ

oblivian
6. feb 2022

Ahojte,
jedálny lístok v našej MŠ je strašný, obsahuje veľa prekombinovaných jedál a tiež dosť nezdravých jedál a nápojov. Používa sa margarín namiesto masla, dávajú sa sladené čaje a sirupové vody, chýba čerstvé ovocie a zelenina, namiesto čoko pudingu s banánom by som vedela predstaviť zdravý jogurt + banán... Aj tak veľa detí má menej zdravý jedálniček doma, tak by sa mohli zdravšie stravovať aspoň v škôlke...
Niektorí rodičia sme sa sťažovali, no nie je ochota o zmenu. Že vraj jedálne lístky je časovo veľmi náročné prerobiť. Hľadala som na internete zdravé jedálne lístky, že by som stiahla z webovej stránky iných MŠ, no našla som iba dva extrémy: buď je jedálny lástok nezdravý alebo je už príliž "bio", čo by zase znamenalo značné zdraženie...
Chcem sa preto spýtať, či nemáte niekto vo vašej škôlke taký jedálny lístok, ktorý stojí za to, nechýbajú v nej denne čerstvá zelenina+ovocie, ale zase nie je každý druhý deň tempeh, chlorella alebo batátové gnocchi s tofu omáčkou ozdobené kaviárom... 🙂
Ide mi hlavne o to, aby jed. lístok obsahoval minimum cukru + čerstvú zel. a ovocie.
Ak viete o takom jed. lístku, prosím, podeľte sa oň, príp. pošlite link na web stránku...
Ďakujem!

kika831
7. feb 2022

@adinam a prave preto, ze niektore deti maju zle navyky, by sa MŠ a zakl. skoly mali snazit o zmeny. A ked uz sme u toho ze je tazke za tie peniaze navarit. Moje dieta dostane na desiatu platok vianocky- suchej a caj. Tak aka je hodnota tohto ´ zdraveho ´ jedla. Chce sa mi z toho plakat.

simca06022011
7. feb 2022

Tak ono zase nie je take jednoduche vymysliet na den 3 jedla do skolky, aby to nebolo stale to iste :D fakt je ten ze 99% jedal v domacnosit je stale to iste. Tak nastupuju natierky a rozne vymysly.

Cerstva zelenina/ovocie sa daju normalne doplnit v skole, len na to musia mat rozpocet. Na to netreba extra jedalnicky. OStane jedla su viac menej ok, ja napr. nevidim dovod v jedeni peciva na desiatu aj olovrant, ja v podstate nevidim vobec dovod,a by "desiata" bola ako ranajky. Lebo to co tam davaju su v podstate ranajky. Moje dieta jedlo aj je ranajky doma.
Mne dcera bola v sukromnych jasliach a mne sa pacilo, ze oni tam desiatu chytali spolu, aj sa obsluhovali viac menej zo stredu stola a teda, vsetko zjedli :D

simca06022011
7. feb 2022

@kika831 no aka hodnota, nemam v tom uplne jasno, kolko na jedlo prispieva stat, ale tak rodic: porataj si takato desiata, obed, olovrant = za neviem 1,4EUR? Neviem ci okolo 0,3EUR som videla v "plane"? ako to ani na jogurt...

meluela
7. feb 2022

@oblivian Skus sa angazovat v zrps a ziskat spojencov, idealne take mamicky co uz teraz intenzivne komunikuju s vedenim. Jedine tak mate sancu presadit nejake zmeny. U nas niekto takto vybojoval aspon hydinu slovenskeho povodu a maslo namiesto margarinov. Ja som skusala nesladene napoje, ale presviedcali ma pasivno agresivne, ze oni tie caje voooobec nesladia (ha-ha-ha). Stravu som nosila vlastnu zo zdravotnych dovodov, takze som sa do toho nakoniec nemiesala. Neviem ci este funguju tie programy ako skolske ovocie, to by sa mozno dalo ziskat nieco navyse. Myslim ze niekde sa aj rodicia skladaju na ovocie aby sa davalo detom ked im to nevychadza z tych limitov. Zasa ale videla som casto ze nakupovali kraviny ako kostici presladene jogurty, kebyze mixnu domaceho pribinaka tak im mozno ostane aj na jablko.

oblivian
autor
7. feb 2022

@traktor Ahoj, vidím, že si kuchárka/vedúca ŠJ. Prosím Ťa, ako ke to so zostavovaním jedálneho lístka? Napr. keď je v jed. lístku sladený čaj a bolo by ho treba vymeniť za nesladený, treba tie ubraté kalórie niečím iným doplniť? Alebo je v jed. lístku táto čoko nátierka a chceme ho vymeniť za banán. Nedá sa? Ak nie, prečo? Nechceli mi to v jedálni vysvetliť...

oblivian
autor
7. feb 2022

@meluela Ďakujem za rady! Ako píšeš na konci: ak by sa nekupovali presladené jogurty a pod, ostalo by aj na ovocie... Pribináčik majú, za 0.80-1.00 eur. Rajo ochuteny bio jogurt stojí max. 0.40 eur! Jedno jablko 0.20-0.30 eur. Na reďkovku nie sú peniaze, no na sirupy či cukor do čaju sa nájdu eurá... Prácne a asi ai celkom drahé parené buchty sa môžu robiť, no hŕsť dusenej zeleniny ako príloha, to nie...

nominativ
7. feb 2022

Z 20 detí obed nezje zvyčajne polovica. Vravím o normálnom bežnom obede, ktorý u nás v práci je naozaj dobrý, chutný a zložený z normálnych jedál, najmä, keď porovnám s MŠ, kde chodia moje deti.

Ak máme náhodou nieco ako zelenina na chlebe, obloha, šalát, odšťavený pomaranč, ovocie, vlastne čokoľvek zdravé - nezje to 85-90% detí.

...ja osobne tiež "plačem" nad jedálnym lístkom u mojich deti v MŠ a keď som trikrát brala jedlo domov, trikrát skončilo v koši, bohužiaľ. Ale to pre za mňa nekombinovatlené divné jedlá.

Problém je, že tie deti majú za ťažko zjesť aj klasicku ryžu s mäsom na prírodno. Nie ešte nejaké zdravé veci. Biely jogurt som nevidela zjesť ešte ani jedno dieťa, by mi tu vracali prúdom...

Ono je pekne, že ľudia žijú zdravšie, lenže stále ich je veľmi málo a to, že vytvárajú komunity len vytvára ilúziu toho, že ich je veľa. Zatiaľ.

cickamon
7. feb 2022

@oblivian ja proti strave v nasej skolke nemam nic, kazdy den alebo skoro kazdy maju aj ovocie, berie si ho domov, ked nechcu caj, mlieko nieco maju cistu vodu co si sami capuju, moja ine ako cistu vodu nevypije napr. to ze maju klasicke pecivo mi nevadi, ani ze maju obcas termix, ale maju to pestre a ked jej nieco nechuti zje aspon prilohu. naviac vacsinou pride domov stym ze bud mala duplu alebo ze sa jej neusla dupla lebo deti jedli rychlejsie a jej sa uz dupla neusla 😀 tu mas ich jedalnicek , strava je 1,5 eur na den https://mskukucinovasnina.estranky.sk/clanky/je...

luccija
7. feb 2022

@midka to máš pravdu u nás veľmi veľa detí niektoré klasické jedlá vôbec nepoznali, keď sme sa rozprávali s rodičmi či dieťa vymýšľa či nie, tak povedali, že oni tak nevaria.To stačí, keď jeden povie, že je to hnusne a celý stôl to ani neochutna🙂

luccija
7. feb 2022

@oblivian pozri si foodi.sk nie úplne extra potraviny, ale zdravý normálny jedálniček, ale mám v mobile ešte stiahnuté iné čo som mala pre riaditeľku inspiraciu

annm81
7. feb 2022

@nominativ Prepáč, ale neverím, že 90% detí nezje nieže zeleninu, ale ani ovocie a ovocnú šťavu. Možno niekde v zapadnutej dedine, kde dve tretiny sú deti z osady, kde na ovocie nie sú peniaze a tretine ostatných detí varí babička samé ťažké omáčky a knedle. Ale vo väčšom meste na ihrisku normálne vidíš, že kopec detí má na desiatu jablko, banán, alebo mrkvu. Poznám kopce detí, čo nemajú žiadny problém zjesť neochutený biely jogurt s uhorkou, alebo cottage chesse s vareným vajíčkom.

Keď tu píše nejaká matka žiadosť o radu, lebo jej dieťa odmieta jesť normálne jedlo, dostane odpoveď, že netreba ustupovať - ak dieťa pochopí, že ostane hladné, zje čokoľvek. Prečo to tak nie je aj v škôlke? Namiesto toho sa ide cestou, že dieťa ktoré sa normálne stravuje, začne aj doma vyžadovať sladké sirupy do vody a dezerty v podobe buchiet ako hlavný chod.

yoxinka
7. feb 2022

@diamond007
Potvrdzujem. Moja dcéra chodí do súkromnej škôlky v BA, kde je strava jedna z najdôležitejších vecí, lebo sa chápe ako dôležitá pre zdravý vývoj dieťaťa. Každý deň majú na desiatu a olovrant plné taniere čerstvého sezónneho ovocia, k hlavnému jedlu je vždy čerstvý zeleninový šalát. Olovranty bývajú zelenina s rôznym dipom, biele jogurty s domácim džemom, alebo zeleninový tanier, mávajú kaše, prípadné čerstvý špaldový kváskový chlieb s nátierkou (avokádová) alebo lučinou. Im sa to strieda, jeden deň zelenina, jeden jogurt, jeden kaša. Obedy sú vždy polievka so sezónnych surovín a druhé majú tak, aby v týždni vystriedali všetko, mäso, rybu, strukovinu, cestoviny. Všetky jedlá sú zo špaldovej múky, používajú celozrnné cestoviny, omáčky si vyrábajú. Mäso lokálne od farmárov, žiadne poľské lacné. Ako … my sme tam nešli primárne kvôli strave, ale je to veľmi príjemný bonus, ale áno, strava nás stoji 5€ denne. Pije sa len čistá voda. Prípadne majú takú tetu, ona im v zime uvarí čajík s medom, si dajú, keď vymrznú vonku. Tá stravná jednotka je neporovnateľná s klasickou škôlkou.

yoxinka
7. feb 2022

@yoxinka
Ešte dodám, že môj syn chodil do klasickej štatnej škôlky tri roky a naučil sa mi tam piť sirupovú vodu a kadejaké džúsy a hovadiny, doma to on vôbec nepil. Ja deťom nekupujem sladkosti, ja im upečiem koláč, aj čokoládu dám všetko s mierou, aj kinderko dostanú od babky, ale také, že nakúpime v obchode v rámci nákupu sladkosti, to nepoznajú. Syn po škôlke len sladké pýtal, lebo videl ako to jedia iné deti. Raz dostali na miluláša jupíka a to decko to vypilo celé a ja som myslela, že vyskočí z kože, čo ten stváral … neviem si predstaviť deti, ktoré to pijú každý deň.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nominativ
7. feb 2022

@annm81 sama tomu nerozumiem. Jablká, mandarínky, pomaranče a podobné veci si berú domov, niekedy sa stane, že zjedia už v MŠ, ak majú chuť.

Šťavu nevypije u nás naozaj ani jedno dieťa, bola som až šokovaná. Tak sú naučení, že im vadí kúsok dužiny v pohári. A áno, deti bývajú aj hladné, stáva sa, že raňajky nezjedia, obed nezjedia, lebo "to neľúbia", nasilu tri lyžice a olovrant do dieťatka tlačíme, aby neodpadlo alebo čo. A to nehovorím o paradajke, uhorke, šaláte a podobne. To je už absolútny boj. A predstavte si, že žiadna dedina a osady sú na druhom konci republiky.

Viem si predstaviť, že majú vo väčšej miere jablká, mrkvu, banán a podobne bežne veci, čo dostávajú raz dvakrát týždenne domov.

Lenže tie deti až príliš často zeleninu ani nepoznajú, nie, aby ju jedli. Ja by som dávala priame prenosy zo škôlok najradšej, to by boli prekvapenia. :D

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
traktor
7. feb 2022

@oblivian vieš ty môžeš chcieť, ono je to hlavne o financiách.. Napr. U nás stojí banán 1,89 kg.. Ak mám deti toľko ako teraz, dám banán a ďalej co.. Nevyjde mi rozpočet.. Treba pozerať, ze za tých 1,37 musím dať desiatu, obed olovrant.. Ale ak rozpočet nie je problém, nie je problém ani vymenít stravu.. Pokiaľ sú možnosti, prostriedky nevidím problém.. Si zober.. Mam malo deti a keď pozrieš, snažím sa im tam to ovocie vopchat.. Keď je viac detí majú i viac zeleniny.. Ja napríklad urobím v pondelok jedálny lístok a podla toho, ako mi deti ubúdajú, pribúdajú si ho mením, dopĺňam.. Vždy si nájdem cas ho upraviť.. Mam deti, kde si rodičia priali čistú vodu, tak na stôl dávam džbán čaju aj vody. Vždy sa dá keď sa chce.. Ale základ je dodržať normy, nepresvihnut rozpočet.. .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
7. feb 2022

@elizabet173
Ale ja si to samozrejme uvedomujem a tým prísoevkom som reagovala na iný, kde baba písala, že sú škôlky s perfektnými jedálničkami, ale tá cena je úplne inde ako bežne za stravu v škôlke a dodala, že je to tri roky stará informácia, tak píšem, že áno, je to tak a moja skúsenosť je aktuálna, to je celé.

mami92
Autor odpoveď zmazal
kika831
7. feb 2022

@simca06022011 Pre mna je priorita plnohodnotne a zdrave jedlo pre dieta. Chapem ze niekto si nemoze dovolit priplatit ale toto uz je nieco nepripustne, aby sa nase deti takto stravovali. Nehovoriac o tom, ze to dieta tam stravi takmer cely den.

simca06022011
7. feb 2022

@kika831 jasne, to je pravda, roky sa to riesi, ja uz mam5tacku a riesili sme jedalne rovnako ked nastupovala do skolky... A stale je to na rozhodnuti rodicov. Aj tu v diskusii sa pise, kolke mamy to chceli riesit (u nas aj otcovia) a momente ako prisla rec co i len 1EURo na den zvysit platbu, dokona u nas aj menej, nepreslo to (saskovalo sa s centami, kolko by boli ochotni rodicia priplatit, boli obrovske ZS s MS ankety, kde sa pytali na stravu, co by pridali/ubrali, kolky by boli ochotni este platit atd, bez vyrazneho efektu, zopar veci sa presadilo ale nic radikalne). Vsetko zacina a konci na cene, ak sa dohodnu rodicia, tak vie aj jedalen inak postupovat.

A bohuzial aj normy, predpisy, hygiena nepustia.. my skolka v prirode, so zahradou, ovocnymi stromami a kucharky ani len z jablk na zahrade nemohli detom nic urobit :D museli kupovat.

zuzulkazu
7. feb 2022

Moj maly je uz v tretej statnej skolke, kym bol esre zo sestrou v prcej sme skamoskou velmi bojovali za lepsiu stravu, x krat sme sa o tom bavili s veducou jedalne ale bola hrozna brzda(boli aj ine problemy) kuchary uz odmietali varit, decka jest, dookola cezkopirat ten isty komunistycky bordel bez akej kolvek snahy cokolvek zmenit a to bola skolka aj v dotacnych programoch na mlieko a ovocie. Donemoty sirup, sladky caj a co som najciac nechapala sladke mlieka 2x denne. A o tych sialenych kombinaciach ani nehovorim. Mali sme najdrahsiu stravnu jednotku a stale vyplakavala ze t zoho sa neda varit malo penazi atd-na sladke mileka bolo ale na zdravsie alternativy nie. V dalsej skolke to bolo o cosi lepsie a v sucasnsj ak led stale ten komanc jedalnicek tak co registrujem dostavaju nakviac ovocia, a biele brejky. Ked nieje vola nije ani cesta. Vsetkoje o ochote veducej jedalne

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
borabalazova
7. feb 2022

@oblivian BTW moja stará mama vedela urobiť z 1 kg múky 50 parených buchiet, čiže z hľadiska použitých potravín je to veľmi lacný recept (múka, mlieko, droždie a nejaký lacný lekvár), drahá je práca kuchárky, ale to je v inej kolonke rozpočtu. Len zo zvedavosti som sa pozrela na stravnú jednotku v štátnej škôlke, variuje to okolo 1,50 eur na deň a mne sa to zdá málo na desiatu, obed a olovrant. Naša trojročná dcéra určite zje domáce jedlo za viac ako 1,50 eur denne. Chodí do súkromnej škôlky, kde je strava výborná a nemáme žiadne výhrady, ale stravná jednotka je 5,50 eur, samozrejme, jedálniček nie je nadstavovaný múčnymi a cestovinovými jedlami. Iná vec je nastavenie konkrétnej kuchyne: pred časom som videla rozhovor s dlhoročnou vedúcou škôlkárskej jedálne, ktorá zaradila do "naj" jedál drožďovú nátierku a myslela to smrteľne vážne. Lenže dnes je jasné, že "zdravosť" čerstvého živého droždia, ktoré potom kvasí v žalúdku, je len akási "urban legend" a pre deti je to absolútne nevhodné. S takýmito stereotypmi sa potom veľmi ťažko dá bojovať. Čiže vo finále z nízkej stravnej jednotky varí personál, ktorý pracuje za minimálnu mzdu, a tam potom končí celá motivácia a sme na začiatku debaty o slovenskom školstve všeobecne, resp. a tým nechcem víriť vášne, čo vlastne rodičia očakávajú od štátneho školského systému.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
bafka
7. feb 2022

@oblivian nechápem čo je okolo zdravej stravy v škôlke toľko rozruchu. Doma si varte ako chcete, bio eko raw a v škôlke majú zas zmenu. Žiadne dieťa nezje v škôlke všetko každý deň. Raz mu nechutí nátierka, pritom o 3 dni tú istú zje, potom nechce ryžu, hoci o 3 dni ju zje. Dajú jablko a 2x kusne a odhodí do koša. Každý sa bije o zdravú stravu, ale málokto vidí to, koľko sa z tej stravy vyhadzuje. Keby varia zdravo, podľa moderných zdravých mám, vyhadzovalo by sa raz toľko, ale aj raz toľko by sa za stravu v škôlke platilo. Napr. môj je silný nejedák a učiteľky mi hovoria, že on je z tých, čo viac zjedia, že majú deti, čo absolútne. Neviem či je to tým, že doma varia bio eko raw a nie sú deti zvyknuté na normálne jedlá (nehovorím, že zas všetky jedlá v škôlke sú najsuper), alebo jednoducho nechcú. Ale moja skúsenosť je, že matky, ktoré najviac bojujú za zdravú stravu v skôlke/ v škole a oháňajú sa zdravým stravovaním, nemajú absolútny problém dať 2-3ročnému čokoládu, lízatka, gumové cukríky a dokonca aj chipsy. A o koláčoch z obchodu a kadejakých croasantoch ani nehovorím. Na ihrisko sa bez pol tašky sladkostí nejde. Neutočím na vás konkrétne, veď vás nepoznám, ale toto som odpozorovala.

annm81
7. feb 2022

@bafka Ty nevidíš nič medzi tým, čo nazývaš "bio, eko, raw" (predpokladám, že pod tým vidíš pohánku, quinoa, avokádo, kokosový olej, mandľové mlieko, tofu...) a polievkou s párkom, parenými buchtami, trvanlivým mliekom, pribináčikom a sirupovou vodou?

annlis
8. feb 2022

Votriem sa do debaty ak mozem, ako zistim este pred nastupom do skolky aky maju naozaj pristup ta ktora skolka k jedlu? Hlavne ak v meste nikoho nepoznam lebo sme “pristahovalci” ?

borabalazova
8. feb 2022

@bafka Myslím, že autorka diskusie mala na mysli skôr poctivú ako "bio, eco, raw" stravu, to si predstavujeme a očakávame všetci.